MENU

Δύο περίπου μήνες πριν την έναρξη των περισσότερων πρωταθλημάτων στην Ευρώπη, η FIBA ενημέρωσε επίσημα τους διαιτητές για τις αλλαγές που θα ισχύουν στους κανονισμούς από την 1η Οκτωβρίου και έπειτα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της FIBA, το Eurobasket θα διεξαχθεί με τους κανονισμούς που ισχύουν αυτή τη στιγμή, ενώ ερωτηματικό παραμένει δίπλα στη στάση της Euroleague. Από εκεί και πέρα, τα εθνικά πρωταθλήματα, όλες οι διοργανώσεις με την αιγίδα της FIBA, οι λίγκες της ΕΟΚ, το Κύπελλο Ελλάδας και το Champions League θα ακολουθήσουν αυτούς τους κανόνες από τη νέα σεζόν.

Τι ακριβώς περιλαμβάνουν αυτές οι αλλαγές όμως; Η FIBA επιθυμεί να φέρει το ευρωπαϊκό μπάσκετ πιο κοντά στα δεδομένα και στη λογική του ΝΒΑ, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευκολία προσαρμογής σε κάθε αναμέτρηση. Oι μεγαλύτερες τροποποιήσεις αφορούν τον κανονισμό των «βημάτων», καθώς και την λογική στον καταλογισμό και την τιμωρία των αντιαθλητικών φάουλ.

Σε ότι αφορά το πρώτο κομμάτι, η FIBA επέλεξε να ακολουθήσει τον επίσημο κανονισμό του ΝΒΑ, που ήταν πιο ελαστικός από αυτά που ίσχυαν μέχρι πρότινος στα ευρωπαϊκά παρκέ. Πλέον, οι παίκτες θα έχουν την δυνατότητα του ενός παραπάνω μικρού βήματος που επιτρέπεται στη κορυφαία λίγκα του κόσμου, με το νέο κανονισμό της FIBA να αναφέρει χαρακτηριστικά:

-Ενώ ο παίκτης κινείται, αν πιάσει την μπάλα έχοντας το ένα πόδι στο παρκε και ολοκληρώσει την κίνηση πατώντας στο έδαφος και το άλλο πόδι, τότε αυτό δεν θεωρείται πλέον ως πρώτο βήμα. Το πόδι που πατά δεύτερο θεωρείται το «πίβοτ» και από ξεκινά η αρίθμηση των βημάτων.

Στο κομμάτι των αντιαθλητικών φάουλ, η FIBA υιοθετεί μία πιο αυστηρή λογική, στο πλαίσιο της καλύτερης εξέλιξης και διακύμανσης του παιχνιδιού. Πλέον, ο παίκτης που δεν θα έχει φανερή πρόθεση να σταματήσει την μπάλα θα τιμωρείται με αντιαθλητικό φάουλ, με τον συγκεκριμένο κανονισμό να μοιάζει σε αυτό που εφάρμοσε στην αρχή της περσινής σεζόν και η Euroleague.

Πότε υπάρχει αντιαθλητικό φάουλ;

  • -Σε συνεχόμενη, σκληρή επαφή σε προσπάθειά του να ανακόψει την μπάλα ή τον αντίπαλο
  • -Σε επαφή από τον αμυντικό χωρίς φανερή πρόθεση να ανακόψει την μπάλα, στο πνεύμα και την λογική των κανόνων που προκύπτουν από την αχρείαστη επαφή ώστε να σταματήσει ο αιφνιδιασμός ή την επιθετική ανάπτυξη της ομάδας. Αυτό ισχύει μέχρι ο επιθετικός να ξεκινήσει το σουτ.

Σε συνάρτηση με τον προηγούμενο κανονισμό, η FIBA θα εφαρμόσει μία νέα οδηγία σχετικά με τις ποινές των παικτών που κάνουν αντιαθλητικά φάουλ ή «σφυρίζονται» με τεχνικές ποινές.

Μέχρι πρότινος, οι διαιτητές απέβαλαν τον παίκτη που θα μετρούσε δύο αντιαθλητικά φάουλ ή δύο τεχνικές ποινές στο ίδιο παιχνίδι. Πλέον, αυτό αλλάζει και η FIBA καθιερώνει την ποινή της αποβολής στο ένα αντιαθλητικό και στην μία τεχνική ποινή. Όταν ξεπεραστεί αυτό το όριο, ο παίκτης που τιμωρείται θα αποχωρεί από το παιχνίδι.

Εκτός των παραπάνω αλλαγών, η FIBA τροποποίησε αρκετούς κανονισμούς μικρότερης σημασίας, όπως η αύξηση των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται στον πάγκο μίας ομάδας και κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά μίας αναμέτρησης. Ωστόσο, οι τρεις αλλαγές που αφορούν τα βήματα, τον καταλογισμό των αντιαθλητικών φάουλ και τις ποινές θεωρούνται επαναστατικές και είναι ικανές να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εικόνα των αναμετρήσεων της νέας σεζόν.

Επαναστατικές αλλαγές της FIBA σε «βήματα» και αντιαθλητικά φάουλ