MENU

Η πρόταση του Παναθηναϊκού για αλλαγή στο καθεστώς των ξένων παικτών στο ελληνικό πρωτάθλημα (από 4+2 σε 6 ξένους δίχως περιορισμούς) ψηφίστηκε από τις περισσότερες ομάδες (12-2 υπέρ της «πράσινης» πρότασης) κατά τη γενική συνέλευση του ΕΣΑΚΕ την Τετάρτη (20/7). Έτσι, όπως είναι γνωστό τις τελευταίες ώρες, οι ελληνικές ομάδες θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής έξι ξένων παικτών στην Α1, οι οποίοι δεν θα πρέπει αναγκαστικά να είναι κοινοτικοί. Ο κανονισμός αυτός θα τεθεί σε ισχύ από τον δεύτερο γύρο του νέου πρωταθλήματος (σεζόν 2016-2017).

Μετά την... κατάργηση του 4+2, το sdna.gr έψαξε, έμαθε και σας παρουσιάζει τι ακριβώς ισχύει στα υπόλοιπα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Τι κάνουν οι Ισπανοί; Ποιες επιλογές (δύο) έχουν οι ιταλικές ομάδες; Τι κοινό έχουν VTB - Τουρκία και Γερμανία; Πόσο διαφορετική είναι η κατάσταση στη Γαλλία; Τελικά, στην Ελλάδα οι ξένοι είναι πολλοί ή λίγοι;

Ισπανία

Στην ACB σε ρόστερ 12 παικτών οι βασικές προϋποθέσεις είναι δύο:

  • μάξιμουμ δύο ξένοι (όχι κοινοτικοί)
  • μίνιμουμ τέσσερις παίκτες, οι οποίοι ανδρώθηκαν μπασκετικά σε ισπανικές ομάδες και παίζουν τουλάχιστον τρία χρόνια στην Ισπανία (μπορεί όμως να μην είναι Ισπανοί).

Στην κορυφαία λίγκα της Ευρώπης οι περιορισμοί στους ξένους αφορούν τους μη κοινοτικούς παίκτες, καθώς κάθε ομάδα μπορεί να έχει στο ρόστερ της μέχρι δύο τέτοιους. Να σημειωθεί, βέβαια, πως στην Ισπανία, οι παίκτες που έχουν διαβατήρια που υπάγονται στη Συμφωνία του Κοτονού (Αφρική, Καραϊβική, Ειρηνικός) θεωρούνται κοινοτικοί. Στην ουσία, λοιπόν, οι ισπανικές ομάδες χρησιμοποιούν τις δύο θέσεις που έχουν διαθέσιμες στο ρόστερ για να αποκτούν κατά βάση Αμερικανούς παίκτες.

Επομένως, τα ρόστερ διαμορφώνονται κάπως έτσι: 2 μη κοινοτικοί + 6 κοινοτικοί + 4 που έχουν «ανθρωθεί μπασκετικά» στην Ισπανία (κι ας μην είναι Ισπανοί). Έτσι, στο ρόστερ της Μπαρτσελόνα την προηγούμενη σεζόν υπήρχαν μόλις τρεις (!) Ισπανοί.

Μπαρτσελόνα 2015-2016

Ιταλία

Στην Ιταλία τα πράγματα διαφέρουν και κάθε ομάδα, ανάλογα με το σχεδιασμό που κάνει, μπορεί να επιλέξει πώς θα στήσει το ρόστερ της. Συγκεκριμένα, στη Serie A της νέας σεζόν οι ομάδες θα έχουν στη διάθεσή τους δύο... φόρμουλες «χτισίματος» του ρόστερ τους και θα μπορούν να διαλέξουν όποια τις βολεύει περισσότερο. Οι δύο επιλογές που δίνονται στους ιταλικούς συλλόγους είναι οι παρακάτω:

  1. Ρόστερ 10 παικτών, που αποτελείται από 5 ξένους (κοινοτικούς και μη) και 5 Ιταλούς.
  2. Ρόστερ 12 παικτών, που αποτελείται από 7 ξένους (μάξιμουμ 3 μη κοινοτικοί) και 5 Ιταλούς.

Στην πρώτη περίπτωση τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα. Η ομάδα μπορεί να έχει μέχρι πέντε ξένους, από όπου κι αν προέρχονται αυτοί και πέντε Ιταλούς.

Στη δεύτερη περίπτωση, η εκάστοτε ομάδα μπορεί να διαθέτει επτά ξένους (1+6 ή 2+5 ή 3+4) με την προϋπόθεση ότι οι μη κοινοτικοί θα είναι μάξιμουμ τρεις. Οι υπόλοιπες πέντε θέσεις του ρόστερ συμπληρώνονται από Ιταλούς παίκτες. Σε περίπτωση που μια ομάδα θέλει να ακολουθήσει αυτό το πλάνο, τότε θα πρέπει να πληρώσει 40.000 ευρώ στην ιταλική ομοσπονδία. Σημαντικό στοιχείο είναι πως και στην Ιταλία (όπως και στην Ισπανία) οι παίκτες που υπάγονται στη Συμφωνία του Κοτονού θεωρούνται κοινοτικοί.

Τουρκία

Το τουρκικό πλάνο μοιάζει με τον νέο κανονισμό του ΕΣΑΚΕ, καθώς οι ομάδες αγωνίζονται στα γήπεδα της πρώτης κατηγορίας με έξι ξένους και έξι Τούρκους (6+6). Οι έξι ξένοι δεν έχει σημασία αν είναι κοινοτικοί ή όχι, ό,τι ακριβώς θα ισχύει και στην ελληνική Α1 δηλαδή από τον δεύτερο γύρο της σεζόν 2016-2017.

Η μόνη διαφορά στο τουρκικό πρότζεκτ είναι πως οι ομάδες μπορούν να έχουν δηλωμένους παραπάνω ξένους παίκτες και να αποφασίσουν την τελευταία στιγμή ποιους έξι θα χρησιμοποιήσουν στην κάθε αγωνιστική. Χαρακτηριστικό είναι πως υπάρχουν φορές που τουρκικές ομάδες βγαίνουν για ζέσταμα με 13 παίκτες (7 ξένοι + 6 Τούρκοι) και το τεχνικό επιτελείο αποφασίζει την τελευταία στιγμή ποιους έξι ξένους θα χρησιμοποιήσει στον αγώνα!

Φενέρμπαχτσε 2015-2016

VTB League

Η VTB League, στην οποία αγωνίζονται οι ρωσικές ομάδες, αποτελείται από συλλόγους που προέρχονται από τη Ρωσία, τη Λετονία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Πολωνία, την Λευκορωσία, την Τσεχία και το Καζακστάν. Οι ομάδες που συμμετέχουν στην VTB παίρνουν μέρος και στα εθνικά τους πρωταθλήματα, με εξαίρεση το ρωσικό πρωτάθλημα, το οποίο έχει συγχωνευτεί με τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Στη VTB, λοιπόν, κάθε ομάδα μπορεί να έχει στο ρόστερ της μέχρι 7 ξένους, όμως στους αγώνες πρέπει να χρησιμοποιεί τους έξι από αυτούς. Οι έξι ξένοι δεν έχει σημασία αν θα είναι κοινοτικοί ή μη. Στην ουσία, εφαρμόζεται το 6+6, με το ρόστερ να αποτελείται από έξι ξένους και έξι παίκτες από τη χώρα της ομάδας. Για παράδειγμα, η περσινή Λοκομοτίβ Κουμπάν του Γιώργου Μπαρτζώκα είχε επτά ξένους στο ρόστερ της και επτά Ρώσους και στους αγώνες της VTB χρησιμοποιούσε 6+6.

Λοκομοτίβ Κουμπάν 2015-2016

Αντίστοιχα, η Αστάνα από το Καζακστάν είχε έξι ξένους (είχε δικαίωμα να πάρει και έβδομο αν ήθελε) και 10 Καζάκους και στους αγώνες χρησιμοποιούσε επίσης 6+6.

Αστάνα 2015-2016

Η διαφοροποίηση στη VTB League είναι πως επιτρέπει στις ομάδες της να δηλώσουν επτά παίκτες στο ρόστερ, οι οποίοι θα χρησιμοποιούνται και στην Euroleague. Από την Euroleague δεν υπάρχει περιορισμός στους ξένους (για παράδειγμα μια ελληνική ομάδα μπορεί να παίξει με 12 ξένους), όμως μία της VTB μπορεί να έχει μέχρι επτά.

Αδριατική Λίγκα και Σερβία

Στην Αδριατική Λίγκα, το πρωτάθλημα δηλαδή στο οποίο παίρνουν μέρος ομάδες από τη Σερβία, την Κροατία, τη Βοσνία, το Μαυροβούνιο, τα Σκόπια και τη Σλοβενία, δεν υπάρχει απολύτως κανένας περιορισμός. Έτσι, μια ομάδα μπορεί να «κατεβάσει» ομάδα ακόμα και με 12 ξένους, αν το επιθυμεί.

Ωστόσο, οι ομάδες που παίζουν στην Αδριατική Λίγκα αγωνίζονται και στα εθνικά τους πρωταθλήματα, στα οποία υπάρχουν κανονισμοί και περιορισμοί. Μια σερβική ομάδα, όπως ο Ερυθρός Αστέρας ή η Πατριζάν για παράδειγμα, στο πρωτάθλημα της χώρας τους μπορούν να έχουν μέχρι τέσσερις ξένους (κοινοτικούς και μη) και οκτώ Σέρβους (4+8).

Γαλλία

Η κατάσταση στη Γαλλία διαφέρει σε μεγάλο βαθμό. Κι αυτό γιατί αρχικά οι Γάλλοι στο ρόστερ τους για κάθε αγωνιστική χρησιμοποιούν δέκα παίκτες και όχι δώδεκα. Από εκεί και πέρα, το σύνολο των παικτών μιας ομάδας διαμορφώνεται έτσι: 4 (ξένοι, μη κοινοτικοί) + 2 (κοινοτικοί ή όσοι υπάγονται στη συμφωνία του Κοτονού) + 4 (Γάλλοι).

Στην ουσία, στη Γαλλία χρησιμοποιούνται έξι ξένοι (4+2) και τέσσερις γηγενείς, με την υποσημείωση ότι όσοι υπάγονται στη συμφωνία του Κοτονού θεωρούνται κοινοτικοί.

Γερμανία

Στη Γερμανία οι ομάδες χρησιμοποιούν στους αγώνες του πρωταθλήματος έξι ξένους παίκτες (κοινοτικούς και μη) και έξι Γερμανούς. Βέβαια, στο ρόστερ τους μπορούν να έχουν δηλωμένους πάνω από έξι ξένους, αλλά στους αγώνες παρατάσσονται με το «6+6».

Η Άλμπα Βερολίνου, για παράδειγμα, τη σεζόν 2015-2016 είχε επτά ξένους στο ρόστερ της, όμως στους αγώνες έπαιζε με 6+6, όπως ορίζεται από τον σχετικό κανονισμό.

Άλμπα Βερολίνου 2015-2016

Συμπερασματικά

Κλείνοντας, συγκρίνοντας τους κανονισμούς του ελληνικού πρωταθλήματος με το τι ισχύει στις υπόλοιπες κορυφαίες λίγκες στην Ευρώπη, παρατηρούμε πως στην Ελλάδα ο αριθμός των ξένων δεν είναι μεγάλος.

Για την ακρίβεια, μπορεί να είναι ο μικρότερος σε σχέση με τα υπόλοιπα top πρωταθλήματα, καθώς στην Ισπανία χρησιμοποιούνται οκτώ ξένοι (2+6), στην Ιταλία με την μία από τις δύο «φόρμουλες» μπορούν να υπάρξουν επτά ξένοι ανά ομάδα (3+4), ενώ στη VTB League, στην Τουρκία και στη Γερμανία χρησιμοποιούνται μεν έξι ξένοι (κοινοτικοί και μη), όμως οι ομάδες έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν και έβδομο. Στη Γαλλία τα πράγματα είναι ακόμα περισσότερο υπέρ των ξένων παικτών, αφού τα 6/10 στο ρόστερ μιας γαλλικής ομάδας μπορούν να είναι ξένοι (4+2).

Ο νέος κανονισμός που θα ισχύει στην Α1 από τα μισά του νέου πρωταθλήματος δεν επηρεάζει τους Έλληνες παίκτες, οι οποίοι ήταν έξι με το προηγούμενο καθεστώς (4+2+6) και θα συνεχίσουν να είναι έξι και με το νέο (6+6). Από εκεί και πέρα, το πόσο θα χρησιμοποιηθούν μέσα στους αγώνες ή πόσο θα βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου, έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με το πλάνο της ομάδας, τις σκέψεις του προπονητή και την ατομική προσπάθεια του κάθε αθλητή.

Στην Ισπανία χρησιμοποιούνται μέχρι και οκτώ ξένοι, όμως οι επιτυχίες σε επίπεδο εθνικών ομάδων είναι αμέτρητες! Άρα, η τροποποίηση που ψήφισαν με 12-2 ψήφους οι ομάδες της Α1 ούτε στέλνουν τους ξένους σε... δυσθεώρητα νούμερα, ούτε εμποδίζουν την ανάπτυξη των Ελλήνων παικτών.

Έρευνα SDNA: Ο «χάρτης» των ξένων στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης