MENU
Χρόνος ανάγνωσης 7’

Ματ Λοτζέσκι στο SDNA: «Ποτέ μου δεν κορόιδεψα, γιατί να με μισούν;»

0

Είχε πρόταση από τον Ολυμπιακό; Τηλεφώνησε στον Βασίλη Σπανούλη; Τι συζήτησε με τον Γιώργο Μπαρτζώκα; Γιατί απέρριψε το μη εγγυημένο συμβόλαιο στο ΝΒΑ; Τι λέει για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και τον Τσάβι Πασκουάλ; Ποια εικόνα σχημάτισε για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό στους τελικούς; Μήπως βιάστηκε να επιστρέψει στη δράση και για αυτό τραυματίστηκε σοβαρά στο ματς με την Ρεάλ; Τι του είπε ο γιος του, όταν έκλεισε στον Παναθηναϊκό; Ο Ματ Λοτζέσκι, το πρόσωπο των τελευταίων ημερών, απαντά σε όλα τα καυτά ερωτήματα και μέσα από προσωπικά βιώματα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι υγιείς φίλαθλοι είναι πολύ περισσότεροι από τους δηλητηριασμένους.

«Με τον Σπανούλη είμαστε πολύ καλοί φίλοι. Η δική μου περίπτωση, όμως, είναι διαφορετική από τη δική του».

Πριν από επτά χρόνια, ο Βασίλης Σπανούλης πραγματοποίησε την αντίστροφη διαδρομή υπογράφοντας στον Ολυμπιακό. Γνωρίζοντας ότι είστε καλοί φίλοι και ότι κάνετε παρέα οικογενειακώς, του τηλεφώνησες για να πάρεις τη γνώμη κάποιου που έχει πραγματοποιήσει το συγκεκριμένο δρομολόγιο;

«Για να είμαι ειλικρινής δεν του τηλεφώνησα. Είμαστε πολύ καλοί φίλοι και κρατάμε επαφή και το καλοκαίρι, αφού κάνουμε παρέα οικογενειακώς. Δεν σκέφτηκα, όμως, να του τηλεφωνήσω. Σε τελική ανάλυση, πιστεύω ότι η δική μου περίπτωση είναι διαφορετική από του Βασίλη και ότι το πρώτο ντέρμπι που θα δώσω ως αντίπαλος του Ολυμπιακού δεν θα είναι τόσο δύσκολο όσο ήταν για τον Βασίλη. Τουλάχιστον αυτό εκτιμώ. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, που αγωνίστηκα στον Ολυμπιακό, ήμουν πάντα επαγγελματίας, σεβάστηκα τους πάντες, τους οπαδούς της ομάδας μου, αλλά και των αντιπάλων. Ποτέ δεν κορόιδεψα και πάντα τα έδινα όλα. Γιατί να με μισεί κάποιος;».

Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, είχες περιστατικά με οπαδούς του Παναθηναϊκού, οι οποίοι σε πλησίασαν για να σου εκφράσουν τον σεβασμό τους, ακόμη και τον θαυμασμό τους;

«Ναι, πολλές φορές. Αρκετοί οπαδοί του Παναθηναϊκού με πλησίαζαν για μια φωτογραφία ή για ένα αυτόγραφο. Μερικοί, μάλιστα, μου έλεγαν να υπογράψω στην ομάδα τους. Όλα αυτά τα χρόνια εισέπραξα σεβασμό. Ίσως γιατί δεν προκάλεσα ποτέ και κανέναν».

«Αν είχαμε κατακτήσει το πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό, όλα θα ήταν διαφορετικά. Από τη στιγμή, όμως, που δεν πήραμε κανέναν τίτλο, δεν κρατάω κακία σε κανέναν…»

Πιστεύεις στο πεπρωμένο;

«Πιστεύω ότι όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο. Και μπορώ να πω πως είμαι πολύ ικανοποιημένος από τις αποφάσεις που έχω πάρει στην καριέρα μου».

Απογοητεύτηκες που δεν είχες πρόταση ανανέωσης από τον Ολυμπιακό;

«Η αλήθεια είναι ότι έγινα free agent έπειτα από αρκετό καιρό, γιατί την τελευταία φορά είχα υπογράψει επέκταση συνεργασίας με τον Ολυμπιακό. Θα σου απαντήσω όμως ευθέως. Δεν νιώθω καμία απογοήτευση. Είχα έναν σοβαρό τραυματισμό και αυτό αποτελεί από μόνο του μια δυσάρεστη κατάσταση. Έπειτα χάσαμε το πρωτάθλημα και αυτό επιδείνωσε τα πράγματα. Πιστεύω ότι αν μετά τον χαμένο τελικό στο Φάιναλ Φορ, επιστρέφαμε στην Ελλάδα και κατακτούσαμε τον εγχώριο τίτλο, η διοίκηση του Ολυμπιακού θα έπαιρνε τον ατζέντη μου και θα του έλεγε ‘θέλουμε τον Ματ και την επόμενη σεζόν’. Από τη στιγμή, όμως, που δεν πήραμε ούτε έναν τίτλο, δεν κρατάω κακία σε κανέναν».

Πάνω κάτω την ίδια πολιτική ακολούθησε η ΚΑΕ Ολυμπιακός και στην περίπτωση του Ντάνιελ Χάκετ.

«Θεωρώ ότι η δική μου περίπτωση είναι διαφορετική. Εγώ έμεινα στην ομάδα δύο περισσότερα χρόνια. Κατακτήσαμε τίτλους. Παίξαμε σε τελικούς Ευρωλίγκας. Και πάντα ήμουν εκεί. Ποτέ δεν κρύφτηκα και ειδικά στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ήμουν από τους καλύτερους παίκτες. Επίσης με τα περισσότερα παιδιά στην ομάδα γίναμε φίλοι. Δεν έχω πρόβλημα όμως. Το μπάσκετ είναι μπίζνες και πολλές φορές τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα περιμένεις».

«Στην Μπαρτσελόνα υποβλήθηκα σε ιατρικές εξετάσεις, τις πέρασα κανονικά και μάλιστα το επιτελείο της ομάδας διαπίστωσε ότι η αποκατάστασή μου έχει πάει περίφημα».

Δεν θέλω να σε φέρω σε δύσκολη θέση, ούτε να ξύσω πληγές, αλλά μήπως βιάστηκες να επιστρέψεις στη δράση σε εκείνο το ματς με την Ρεάλ στο ΣΕΦ, με αποτέλεσμα να τραυματιστείς σοβαρά στο μυοτενόντιο του αχίλλειου τένοντα;

«Δεν με φέρνεις σε δύσκολη θέση. Μια εβδομάδα νωρίτερα πράγματι είχα νιώσει ενοχλήσεις στον αχίλλειο και αυτό είχε γίνει γνωστό. Το είπα στον κόοουτς Σφαιρόπουλο και στους συνεργάτες του και αποφασίσαμε να ξεκουραστώ. Όταν, όμως, έλειψε η ομάδα στο Βελιγράδι για τον αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα και έμεινα στην Αθήνα για να κάνω το πρόγραμμά μου, προπονήθηκα επί 35 λεπτά σε πολύ υψηλή ένταση και αισθανόμουν πολύ καλά. Δεδομένου, λοιπόν, ότι το αμέσως επόμενο ματς με την Ρεάλ Μαδρίτης στο ΣΕΦ ήταν σε 48 ώρες, ήθελα να βοηθήσω την ομάδα μου και αποφασίσαμε να παίξω. Στα τελευταία δευτερόλεπτα αισθάνθηκα σαν να με κλοτσάει κάποιος από πίσω και έπεσα κάτω. Θεωρώ ότι δεν μου άξιζε αυτό το φινάλε στη σεζόν, αλλά έτσι είναι ο αθλητισμός».

Στις ιατρικές εξετάσεις με την Μπαρτσελόνα τι έγινε;

«Λόγω του τραυματισμού μου, στις συζητήσεις με την Μπαρτσελόνα δεν υπήρχε συμβόλαιο στο τραπέζι. Έπρεπε να περάσω από ιατρικές εξετάσεις, κάτι που αποδέχτηκα και τις πέρασα χωρίς κανένα πρόβλημα. Το ότι βγήκαν αυτά τα ρεπορτάζ το αφήνω ασχολίαστο. Το επιτελείο της Μπαρτσελόνα, μάλιστα, διαπίστωσε ότι η αποκατάστασή μου είχε πάει περίφημα και ότι όλα είχαν εφαρμοστεί κατά γράμμα. Για κάποιο λόγο, όμως, η Μπαρτσελόνα ήθελε περισσότερο χρόνο και αυτό πιθανώς συνέβαινε λόγω του ενδιαφέροντος για την απόκτηση του Χάγκα. Όπως είπα, όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο. Ο Παναθηναϊκός ρωτούσε για μένα όλο το καλοκαίρι. Έπαιρνε συνεχώς τηλέφωνο και κάποια στιγμή εξέφρασε πολύ δυναμικά το ενδιαφέρον του. Μόλις, λοιπόν, ξεκαθάρισε ότι με θέλει στην ομάδα του, σκέφτηκα ότι ήταν η καλύτερη προοπτική για μένα και την οικογένεια μου. Ετσι, αφού απέρριψα άλλες δύο προτάσεις, ενώ και οι συζητήσεις με την Μπαρτσελόνα δεν οδήγησαν σε συμφωνία, υπέγραψα στον Παναθηναϊκό».

«Εκείνος που τρελάθηκε με την απόφασή μου ήταν ο 7χρονος γιος μου: “Δεν πιστεύω να το λες σοβαρά ότι θα φορέσεις τα πράσινα”. Είχε πλάκα η αντίδρασή του»

Ποια ήταν η αντίδραση της οικογένειάς σου; Συνήθως οι σύζυγοι συμμετέχουν σε τόσο σοβαρές αποφάσεις.

«Η σύζυγός μου λατρεύει την Ελλάδα και ήθελε να μείνουμε εδώ. Ο μόνος ενδοιασμός της αφορούσε στις αντιδράσεις μερίδας οπαδών του Ολυμπιακού. Εκείνος που τρελάθηκε όταν έμαθε την απόφασή μου ήταν ο γιος μου, ο οποίος είναι επτά ετών και τα καταλαβαίνει όλα. Όταν λέμε όλα, όλα! Η αντίδρασή του είχε πολλή πλάκα. Έκανε σαν οπαδός! Μου είπε ‘δεν πιστεύω να το λες σοβαρά ότι θα φορέσεις τα πράσινα!’. Είχε πολλή πλάκα η έκφραση του προσώπου του».

Μου επιτρέπεις να σου εκφράσω μια απορία; Πώς γίνεται να μην είχες πρόταση από τον Γιώργο Μπαρτζώκα για τη Χίμκι;

«Κοίτα, η σχέση μου με τον κόουτς Μπαρτζώκα είναι άριστη και υπάρχει αλληλοσεβασμός. Από την πλευρά μου θεώρησα ότι η Ρωσία δεν είναι το κατάλληλο περιβάλλον για μια οικογένεια με τρία παιδιά. Μας αρέσει η Ελλάδα και θέλαμε να μείνουμε εδώ. Ίσως να έπαιξε ρόλο και ο τραυματισμός μου. Θέλω να πω ότι μια ομάδα μπορεί να προτιμήσει έναν παίκτη που είναι κατά 10% χειρότερος, αλλά τη δεδομένη στιγμή κατά 10% πιο υγιής. Αυτά συμβαίνουν. Με τον κόουτς Μπαρτζώκα είχαμε μια συζήτηση, μέσω του ατζέντη μου, αλλά ποτέ δεν έγινε ουσιαστική».

Είναι αλήθεια ότι είχες πρόταση από ομάδα του ΝΒΑ, την οποία επίσης απέρριψες; Και αν ναι, για ποιο λόγο δεν θέλησες να δοκιμάσεις στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου;

«Από την πρώτη στιγμή είχα θέσει ως όρο μέσα μου ότι δεν θα υπέγραφα μη εγγυημένη συμφωνία. Το συμβόλαιο που μου προτάθηκε από ομάδα του ΝΒΑ ήταν μη εγγυημένο και χωρίς πολλή σκέψη, δεν αποδέχτηκα την πρόταση. Ειλικρινά, είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη τροπή που πήραν τα πράγματα, γιατί ήλθα σε ένα σπουδαίο κλαμπ, το οποίο κάθε χρόνο κυνηγά όλους τους στόχους. Το μόνο που εύχομαι είναι να είμαι υγιής, ώστε να συνδράμω στις επιτυχίες που θα κληθούμε να φέρουμε στον σύλλογο».

«Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερη ομάδα μέσα στη σεζόν, ο Παναθηναϊκός καλύτερη ομάδα στους τελικούς της Α1. Κι αυτό το πιστώνεται ο κόουτς Πασκουάλ».

Πες μου κάτι. Παρακολουθώντας τους τελικούς τραυματίας, άρα και με πολύ λιγότερους σφυγμούς από τους συμπαίκτες σου, ποια εικόνα σχημάτισες για τον Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος κατά γενική ομολογία άφησε το στίγμα του στους αγώνες, που έκριναν τον τίτλο;

«Θα σου απαντήσω εν τιμή ότι ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ καλύτερος από εμάς σε όλη τη σειρά των τελικών. Θα το υποστήριζα ακόμη και αν είχα ανανεώσει με τον Ολυμπιακό. Θα μπορούσε να κερδίσει όλα τα παιχνίδια και αυτό το πιστώνεται φυσικά και ο κόουτς Πασκουάλ, με τον οποίο ακόμη δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω στο τηλέφωνο. Συμπερασματικά, θα έλεγα ότι ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερη ομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν παίζοντας καλύτερο μπάσκετ και φτάνοντας στον τελικό της Ευρωλίγκας. Αλλά ο Παναθηναϊκός ήταν η καλύτερη ομάδα στους τελικούς της Α1 και δικαίως πήρε το πρωτάθλημα».

Ματ Λοτζέσκι στο SDNA: «Ποτέ μου δεν κορόιδεψα, γιατί να με μισούν;»