MENU

Ο δημοσιογράφος Βλάντιμιρ Στάνκοβιτς επέλεξε για λογαριασμό της Euroleague τη λίστα «Top-10 clutch players» στην ιστορία της διοργάνωσης. Δηλαδή τους παίκτες που θα πάρουν πάνω τους το τελευταίο σουτ που θα δώσει τη νίκη στην ομάδα του.

Ο Στάνκοβιτς επέλεξε στο Νο.1 τον Βασίλη Σπανούλης και στο Νο.2 τον Δημήτρη Διαμαντίδη! Πάντως, τονίζει στο κείμενό του πως πολλοί μπορούν να διαφωνήσουν και η σειρά του Top-10 μπορεί να χαρακτηριστεί «αυθαίρετη», καθώς όλοι τους αξίζουν την πρώτη θέση.

Η λίστα του Top-10

1. Βασίλης Σπανούλης

2. Δημήτρης Διαμαντίδης

3. Τόνι Κούκοτς

4. Σεργκέι Μπέλοφ

5. Ταλ Μπρόντι

6. Μπο ΜακΑντού

7. Σέρχιο Γιουλ

8. Μίρζα Ντελίμπασιτς

9. Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο

10. Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς

Για τον Διαμαντίδη ο Στάνκοβιτς σημειώνει: «Για πολλούς το 13 σημαίνει κακή τύχη. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης δεν πίστευε σε αυτό και επέλεξε το συγκεκριμένο νούμερο στη φανέλα που τον οδήγησε σε μοναδικές επιτυχίες στην καριέρα του που διήρκεσε από το 1999 έως το 2016. Δύσκολα μπορεί να ξεχωρίσει κάποιος αν ήταν καλύτερος αμυντικός (6 φορές κορυφαίος αμυντικός της Ευρωλίγκας), καλύτερος πασέρ (πρώτος σε ασίστ το 2011 και το 2014) ή καλύτερος ηγέτης του Παναθηναϊκού με τον οποίο κέρδισε 3 Ευρωλίγκες (2007, 2009, 2011), αναδείχθηκε MVP των Final 4 του 2007 και 2011 και πολυτιμότερος παίκτης της σεζόν το 2011. Είναι ο βασιλιάς όλων των εποχών στις ασίστ και στα κλεψίματα. Ένας παίκτης ιδιοφυΐα. Αριστερόχειρας – κάτι που αποτελεί πλεονέκτημα σύμφωνα με πολλούς προπονητές – έξυπνος, μαχητής και εξαιρετικός σουτέρ. Αλλά πάνω από όλα ήταν ένας σπουδαίος ηγέτης. Τα καλύτερα χρόνια του Παναθηναϊκού, που έχει κερδίσει περισσότερους τίτλους από κάθε άλλο σύλλογο στην εποχή που καθιερώθηκε το Final 4, συνέπεσαν με την καριέρα του Διαμαντίδη και αυτό τα λέει όλα. Η Ευρωλίγκα δεν είναι ίδια χωρίς εσένα».

Όσο για τον αρχηγό του Ολυμπιακού: «Κάτι παραπάνω από καθοριστικός, ο Βασίλης Σπανούλης είναι ο δεύτερος παίκτης μαζί με τον Τόνι Κούκοτς που έχει αναδειχθεί MVP σε Final 4 τρεις φορές αλλά ο μοναδικός που έχει κατακτήσει ταυτόχρονα το βραβείο και την Ευρωλίγκα τρεις φορές. Ένας χαρισματικός πλέι μέικερ, ένας τέλειος ηγέτης και ένας ασύγκριτος σκόρερ, ο Σπανούλης είναι εντός και εκτός παρκέ μία πηγή εμπιστοσύνης για τους προπονητές και τους συμπαίκτες του. Λίγες ομάδες βασίζουν τόσα πολλά σε έναν παίκτη όσα ο Ολυμπιακός στον Σπανούλη.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Ευρωλίγκας ου 2013 στο Λονδίνο απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Σπανούλης δεν σκόραρε στο πρώτο ημίχρονο, όπου οι “ερυθρόλευκοι” βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 17 πόντους, αλλά τελείωσε τον αγώνα με 22 πόντους και 5/8 τρίποντα οδηγώντας την ομάδα του στη δεύτερη σερί κατάκτηση. Στην προηγούμενη “έκδοση” είχε δώσει την ασίστ στον Γιώργο Πρίντεζη για το νικητήριο καλάθι (2012). Ο Σπανούλης είναι δύο παίκτες στο σώμα ενός και οι δύο είναι clutch».

Σπανούλης και Διαμαντίδης οι top clutch στην ιστορία της Euroleague!