MENU
Χρόνος ανάγνωσης 7’

Ο Σάρας, ο Ολυμπιακός, το κόκκινο κασκόλ και το... 69!

0

Το μάτι του θα γυαλίζει… Αλίμονο, αν συνέβαινε διαφορετικά. Θα περπατάει πάνω-κάτω στο ΣΕΦ νευρικός με το κουστούμι του να μοιάζει με στολή αγγαρείας για έναν άνθρωπο που αν μπορούσε, θα έμενε για πάντα στο παρκέ. Νευρικός ήταν και κάθε φορά που ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς του ζητούσε να κάτσει στον πάγκο… Θα τον έβλεπες να τρώει την πετσέτα του, να κοιτάει απαιτητικά το ηλεκτρονικό ταμπλό, να μιλάει με όλους αλλά κυρίως με τον εαυτό του, ακόμα και να έχει πάρει μια μπάλα στα χέρια του προσπαθώντας να εκτονώσει την ενέργεια και την επιθυμία του.

Αυτές ήταν οι… ψύχραιμες στιγμές του. Κάπως έτσι έμοιαζε στα ματς που ήθελε απλά να μπει για τη χαρά του παιχνιδιού. Γιατί υπήρχαν και τα άλλα ματς. Τα σπουδαία ματς, τα ματς για τα οποία ζούσε ή απλώς τα ντέρμπι! Τότε ήταν που η παγκόσμια σκηνή (σ.σ. όπου υπάρχει παράσταση, υπάρχει σκηνή) έβλεπε ό,τι κοντινότερο υπάρχει στο βλέμμα του Τζακ Νίκολσον ως Τζακ Τόρανς στην «Λάμψη». Το βλέμμα του Σάρας που αντικατόπτριζε τη λάμψη που έχει μέσα του. Εκτυφλωτική συνήθως για τον Ολυμπιακό…

Ένα όνομα, μια… άσχημη ιστορία!

Αν χυθεί ο πρωινός καφές την ώρα που είναι στο μπρίκι, ελάχιστοι στις μέρες μας θα σκεφτούν ότι η κακή μέρα φαίνεται από το πρωί… Οι περισσότεροι θα σκεφτούν ότι δεν ήταν καλή ιδέα να αφήσεις το μπρίκι ανεπιτήρητο για να κοιτάς το Facebook στο smartphone σου. Ο Γιάννης Ιωαννίδης ανήκει ξεκάθαρα στην πρώτη κατηγορία. Γνωστός για τις εμμονές του με κάθε είδους πρόληψη και προκατάληψη, ο «ξανθός» ήταν προπονητής του Ολυμπιακού στην πρώτη καταγεγραμμένη αναμέτρηση των ερυθρολεύκων με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. 24 ετών τότε ο Λιθουανός και παίκτης ακόμα της Ολίμπια Λιουμπλιάνας.

Στη φάση των «16» της Ευρωλίγκα το 2000, οι δρόμοι του Σάρας και του Ιωαννίδη διασταυρώθηκαν. Όπως διασταυρώθηκαν και το 2003 στο Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας με τον Λιθουανό να κατακτάει τη διοργάνωση και την Εθνική του Έλληνα τεχνικού να βγαίνει πέμπτη, αλλά αυτή είναι μια παρένθετη ιστορία που απλά μπορεί να ενισχύσει τις πεποιθήσεις του Ιωαννίδη. Η Ολίμπια, για να επιστρέψουμε στην κανονική ιστορία, κέρδισε το πρώτο ματς, έχασε το δεύτερο και τρίτο και αποφασιστικό διέλυσε τον Ολυμπιακό. 85-67 έγραψε το ταμπλό και ο Γιασικεβίτσιους συστήθηκε στην Ευρώπη με 30 πόντους και 7/7 τρίποντα!!

Ακολούθησε η Μπαρτσελόνα, η Μακάμπι και μια… βάναυση κατάσταση για να μην μπαίνουμε σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, έστω και σε ρόλο κομπάρσου αφού πρωταγωνιστής ήταν ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα, κέρδισε δύο φορές τον Ολυμπιακό το 2003 και άρχισε να φτιάχνει την παράδοσή του απέναντι στον μετέπειτα αιώνιο αντίπαλο. Τι θα γινόταν, όμως, αν η ιστορία είχε γραφτεί διαφορετικά;

Κασκόλ στο μάρμαρο…

Στη χώρα μας είχε έρθει πολλές φορές. Είχε έρθει για τουρισμό και απολάμβανε τα κάλλη της, είχε έρθει ως αθλητής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και γνώριζε την ελαφρότητά της, αλλά καμία προηγούμενη φορά δεν ήταν σαν εκείνη του 2007. Δέκα χρόνια πριν γράφτηκε η ιστορία που θα μπορούσε να αλλάξει τη σχέση του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους με τον Ολυμπιακό. Δέκα χρόνια πριν με τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο, τον Πίνι Γκέρσον, τον Άρβιντας Ματσιγιάουσκας και τον νεαρό με το κασκόλ στο «Ελ. Βενιζέλος».

Ο Ολυμπιακός δεν σκέφτηκε μόνο το περίφημο «if you can beat them, join them», αφού στην πρόθεσή του να αποκτήσει τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους υπήρχαν πολλά περισσότερα οφέλη απ’ το να έχει στις τάξεις του έναν παίκτη απ’ τον οποίο συνήθως έχανε. Τον ήθελε αρκετά ώστε να φτάσει να του προσφέρει σχεδόν 3,5 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο! Ο Σάρας, όμως, ήταν (και δόξα τω Θεώ) παραμένει τρελός! Κι ο τρελός χρειάζεται ειδικό χειρισμό.

Τον Αύγουστο του 2007 θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο για τις υποχρεώσεις της Εθνικής Λιθουανίας στο τουρνουά Ακρόπολις. Οι δημοσιογράφοι είναι εκεί για να τον ρωτήσουν για τον Ολυμπιακό. Ένας μικρός οπαδός των ερυθρολεύκων θα περάσει ένα κασκόλ γύρω από το λαιμό του. Ο Σάρας θα αντιδράσει. Θα το βγάλει και θα το πετάξει κατευθείαν στο πάτωμα. Η φωτογραφία θα γίνει viral, παρότι ακόμα δεν ήταν γνωστός ο όρος viral! «Έχω ενημερωθεί για το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού, αλλά πρώτα θα πρέπει να λυθεί το συμβόλαιό μου στο ΝΒΑ για να μπορώ να πω περισσότερα».

Φυσικά, δεν ήταν το κασκόλ ο λόγος που ναυάγησε η μεταγραφή. Ο Γιασικεβίτσιους στο διάστημα που θα μείνει στην Ελλάδα θα μιλήσει με τον Πίνι Γκέρσον και θα αναφερθεί στον Παναγιώτη Αγγελόπουλο που πήγε στο ΟΑΚΑ να τον δει. «Έχω ακούσει πολλά γι' αυτόν. Είναι θετικό το γεγονός ότι ήρθε στο γήπεδο». Παράλληλα, όμως, το μέλλον του θα είναι όντως αβέβαιο λόγω του συμβολαίου του στο ΝΒΑ και η κρυφή του ελπίδα θα είναι να επιστρέψει στην Βαρκελώνη.

Ο Ολυμπιακός θα αρχίσει να τον παίρνει δεδομένο… Οι εφημερίδες θα κυκλοφορούν να μεγάλους τίτλους θα οριστική συμφωνία και ο Πίνι Γκέρσον στην πρώτη προπόνηση της ομάδας στις 28 Αυγούστου θα κάνει – ίσως – το μοιραίο λάθος. «Μπορούμε να τον περιμένουμε ως του χρόνου. Αν δεν έρθει φέτος, θα έρθει σίγουρα του χρόνου», δηλώνει ο Ισραηλινός τεχνικός με τον Ματσιγιάουσκας, που μιλούσε συχνότερα μαζί του να διαφοροποιείται. «Σίγουρα θέλω τον Σάρας στην ομάδα αλλά είναι δύσκολο. Είναι δική του η απόφαση και δεν θέλω να τον πιέσω. Αν με πάρει τηλέφωνο και ζητήσει τη γνώμη μου, θα του πω τα καλύτερα για την ομάδα, την Αθήνα, τον τρόπο ζωής εδώ».

Την ίδια ώρα, στο αντίπαλο στρατόπεδο έμοιαζαν να μην ασχολούνται. Προείχε για τον Παναθηναϊκό ο Βασίλης Σπανούλης. «Ας πάρουμε εμείς τον Σπανούλη και ας πάρει ο Ολυμπιακός 500 Γιασικεβίτσιους», φέρεται να έλεγε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος όσο οι ερυθρόλευκοι διαπραγματεύονταν με τον Λιθουανό, όμως μετά την επισημοποίηση της επιστροφής του Έλληνα γκαρντ στον Παναθηναϊκό (σ.σ. 30/8/2007) το σκηνικό άλλαξε άρδην. Οι πράσινοι στράφηκαν και τον Γιασικεβίτσιους και η ιστορία γράφτηκε σχεδόν όπως εκείνη με τον Κώστα Σλούκα.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τον πήρε τηλέφωνο, του είπε προσωπικά ότι τον θέλει στην ομάδα και από τη στιγμή που αγαπημένη του Μπαρτσελόνα δεν μπορούσε να ισοφαρίσει την προσφορά, τα υπόλοιπα ήταν λεπτομέρειες…

Σάρας στα… κόκκινα!

Ο μόνος του δικαιούταν να λέει ότι το είχε προβλέψει, ήταν ο… Γιάννης Ιωαννίδης. Γιατί αυτό που ακολούθησε με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και τον Ολυμπιακό ήταν η απόλυτη καταστροφή για τους ερυθρόλευκους. Στα τρία χρόνια που έμεινε στην Ελλάδα αντιμετώπισε τον αιώνιο αντίπαλο του Παναθηναϊκού 29 φορές! Το ποσοστό του Λιθουανού φεύγοντας ήταν 52% (!!) με 19 κερδισμένα ματς. Κορυφαίες του εμφανίσεις ήταν οι 22 πόντοι στον πρώτο τελικό του πρωταθλήματος το 2008, οι 18 πόντοι στον πέμπτο τελικό, οι 20 πόντοι στον τελικό του κυπέλλου το 2008 και, φυσικά, ο ημιτελικός στο Βερολίνο!

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ήταν εκείνος που έκανε τη διαφορά στον ημιτελικό του φάιναλ φορ, όταν αποφάσισε να μπει στο παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο. Αρχικά άλλαξε τη ροή του αγώνα από το 54-50 και εν συνεχεία με δύο καθοριστικά τρίποντα έκανε το σκορ 65-71 και 73-81 υπέρ της ομάδας του. Το καλοκαίρι του 2008, ενόσω διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις ανανέωσης με τον Παναθηναϊκό, έπαιξε ένα… τρελό σενάριο με μετακόμιση του Σάρας στο λιμάνι όμως οι υπογραφές μπήκαν και το σενάριο πήγε νωρίς στον κάδο των αχρήστων.

Για τον Ολυμπιακό, ο Λιθουανός παρέμεινε κακός δαίμονας. Ακόμα κι όταν έφυγε από τον Παναθηναϊκό, η κατάρα συνεχίστηκε. Δύο στα δύο με την Μπαρτσελόνα τη σεζόν 2012-13, ένα στα δύο με τη Φενερμπαχτσέ τη σεζόν 2010-11 και μετά ήρθε ο προπονητής! Έκανε ντεμπούτο στην Ευρωλίγκα στις 15 Ιανουαρίου και αντίπαλός του ποιος άλλος εκτός του Ολυμπιακού, θα μπορούσε να είναι; Η Ρεάλ, γιατί οι συμπτώσεις είναι μόνο για τα παιδικά παραμύθια. Εξ ου και πρώτο εντός έδρας ματς ήταν με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Φόρεσε το κουστούμι του, γυάλιζε το μάτι του και το τελικό αποτέλεσμα (75-55) μια ακόμα στιγμή στην ιστορία.

Στις 22 Ιανουαρίου, ο Γιασικεβίτσιους είχε φτάσει το 69% σε ματς απέναντι στον Ολυμπιακό. 38 παιχνίδια ως παίκτης και προπονητής, 26 νίκες και δώδεκα ήττες! Ακολούθησε μια φυσιολογική ήττα στο ΣΕΦ, αλλά και το… τσεκούρι πολέμου που ξεθάφτηκε πριν μερικούς μήνες στο Κάουνας. Οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν, όμως η εντολή του Γιάννη Σφαιρόπουλου για να γίνει η τελευταία επίθεση έκανε έξω φρενών τον Λιθουανού.

«Πώς να συμπεριφερθώ; Ήταν πολύ καλό αυτό που έκαναν, σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός μας φοβάται. Έχουν οκτώ νίκες και πιστεύουν ακόμη ότι στον αγώνα στο ΣΕΦ θα έχουμε ίδιο αριθμό νικών και ότι στο φινάλε θα είμαστε μπροστά με 12-14 πόντους. Γι' αυτό έκαναν την τελευταία επίθεση μάλλον. Φοβάται ο Ολυμπιακός ότι θα πέσει κάτω από εμάς στην κατάταξη. Αυτό δείχνει σεβασμό».

Έτσι φτάνουμε απόψε στο ΣΕΦ! Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους δεν έχει χάσει τίποτα από την τρέλα του (σ.σ. απόδειξη η αποβολή του πριν μερικά βράδια κόντρα στην ΤΣΚΚΑ) και τίποτα από την λάμψη του. Θα την αντέξει αυτή τη φορά ο Ολυμπιακός;

Ο Σάρας, ο Ολυμπιακός, το κόκκινο κασκόλ και το... 69!