MENU

Ενας από τους «μεγάλους» του μπάσκετ είπε «αντίο» στα παρκέ! Ο Πάμπλο Πριχιόνι, λίγους μήνες πριν συμπληρώσει τα 40 του χρόνια, ανακοίνωσε μέσω μιας συγκινητικής επιστολής πως κρεμάει τη φανέλα του, έναν μόλις μήνα μετά την επιστροφή του στα παρκέ της Euroleague, με την αγαπημένη του Μπασκόνια!

Ο θαυματουργός Αργεντινός πλέι μέικερ κόλλησε στη Βιτόρια τα τελευταία του μπασκετικά ένσημα, φορώντας τη φανέλα της ομάδας των Βάσκων σε τρία ματς στην Euroleague, αλλά και τρία παιχνίδια στην ACB, αφήνοντας πίσω μια τεράστια κληρονομιά ενός εκ των κορυφαίων που πάτησαν τα ευρωπαϊκά παρκέ!

Γεννηθείς στις 17/5/1977, ο Πριχιόνι άρχισε να παίζει μπάσκετ στην Αργεντινή, με Ραμάγιο, Μπελγράνο Σαν Νίκολας και Ομπρας Σανιτάριας να είναι οι σταθμοί στην πατρίδα του (1995-1999).

Το καλοκαίρι του 1999 άνοιξε η ευρωπαϊκή πόρτα για τον 22χρονο τότε άσο, ο οποίος βρέθηκε στην ισπανική λίγκα, με Φουενλαμπράδα (1999-2001) και Αλικάντε (2001-2003) να είναι ο... προθάλαμος πριν το υψηλότερο επίπεδο!

Η ώρα της Μπασκόνια

Το 2003 αποκτήθηκε από την Μπασκόνια (τότε Ταού), όπου μετατράπηκε σε παίκτη πρώτης γραμμής, ωστόσο ούτε οι Βάσκοι, ούτε ο ίδιος μπορούσε να φανταστεί πόσο θα σημάδευε και τις δύο πλευρές αυτή η συνύπαρξη.

Σε έξι χρόνια η Μπασκόνια κέρδισε πλειάδα τίτλων με... κουμανταδόρο τον Αργεντινό, ο οποίος έγινε ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης, χάρη όχι τόσο στα αθλητικά προσόντα, αλλά πολύ περισσότερο χάρη στο μυαλό και την προσωπικότητά του. Οι Βάσκοι υπό την... ηγεσία του κέρδισαν πρωτάθλημα, κύπελλα, ενώ έδωσαν το παρών σε τέσσερα σερί Final-4 της Euroleague, με την παρθενική συμμετοχή, στη Μόσχα το 2005 να είναι και αυτή όπου βρέθηκαν πιο κοντά από ποτέ στην κορυφή, με την επική πρόκριση στον τελικό, εις βάρος της οικοδέσποινας και αήττητης ΤΣΣΚΑ του Ντούσαν Ιβκοβιτς!

Μαζί με τις τελευταίες συμμετοχές που κατέγραψε, ο Πριχιόνι έγινε ο τρίτος σε συμμετοχές για την Μπασκόνια στην ισπανική λίγκα (284), ενώ μαζί με τις 148 συμμετοχές στην Euroleague συμπλήρωσε 432 αγώνες με τους Βάσκους!

Η Ρεάλ, η επιστροφή και τα ρεκόρ στην Euroleague

Το 2009 το πλήρωμα του χρόνου για την αποχώρηση από τη Βιτόρια είχε φτάσει, όμως όπως αποδείχθηκε «δεν υπήρχαν αντίο στο δρόμο τους». Η Ρεάλ έγινε η νέα στέγη του Αργεντινού γκαρντ, ο οποίος με τους μερένχες κατέγραψε άλλη μία συμμετοχή σε Final-4 (2011), πριν επιστρέψει στην Μπασκόνια για μία σεζόν (2011/2012).

Με Μπασκόνια και Ρεάλ έπαιξε σε 186 αγώνες στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, όπου το όνομά του βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους σε ασίστ και κλεψίματα, δύο τομείς όπου είχε... πτυχίο!

Συγκεκριμένα, ο Πριχιόνι τερματίζει την καριέρα του ως ο 5ος της λίστα των ασίστ, με 804, ενώ είναι τρίτος στα κλεψίματα με 322 και μάλιστα με καλύτερο μέσο όρο από Διαμαντίδη και Παπαλουκά που φιγουράρουν στην κορυφή της λίστας!

Το άλμα και το ρεκόρ στο ΝΒΑ

Το 2012 ο Αργεντινός έκανε το μεγάλο άλμα στο ΝΒΑ. Μπορεί κατά πολλούς να το έκανε αργά και σε... απαγορευτική ηλικία, όμως η ουσία είναι πως με την υπογραφή συμβολαίου με τους Νικς και το ντεμπούτο του στις 2/11/2012 έγινε ο γηραιότερος ρούκι στην ιστορία του μαγικού κόσμου. Πέρασε μια τριετία στη Νέα Υόρκη (2012-2015), λίγους μήνες στους Ρόκετς (2015) και τη σεζόν 2015/2016 στους Κλίπερς, όπου είχε πάντα το ρόλο της... χρυσής εφεδρείας που ερχόταν από τον πάγκο και προσέφερε πολύτιμες λύσεις με την εμπειρία του.

Το καλοκαίρι υπέγραψε ξανά συμβόλαιο με τους Ρόκετς, με τους οποίους αγωνίστηκε και στην preseason, ωστόσο αποδεσμεύτηκε και αποφάσισε να επιστρέψει εκεί όπου ξεκίνησε την φρενήρη πορεία του προς την κορυφή: Στη Βιτόρια, με την Μπασκόνια να κάνει το «μπαμ» και να ανακοινώνει στις 5/12/2016 την μεγάλη επιστροφή του «γκαούτσο»!

Η Εθνική

Φυσικά εκτός των επιτευγμάτων με Μπασκόνια και Ρεάλ, οι επιτυχίες δεν έλειψαν για τον Πριχιόνι και με την εθνική Αργεντινής. Μαζί με Τζινόμπιλι, Σκόλα και Νοτσιόνι, προστέθηκε στη χρυσή γενιά μετά το χρυσό μετάλλιο της Αθήνας το 2004 και ήταν παρών στο χάλκινο μετάλλιο του 2008 στο Πεκίνο, πέραν των θέσεων στο βάθρο στους Παναμερικανικούς Αγώνες, από το 2003 ως το 2011.

Η επιστροφή και το τέλος

Απαντες περίμεναν πως και πως την επανεμφάνιση του Πριχιόνι στα ευρωπαϊκά παρκέ, έστω γνωρίζοντας πως πλέον στα 39 του δεν θα είναι ίδιος με αυτόν που μεσουράνησε τα προηγούμενα χρόνια. Οι τραυματισμοί πλέον του είχαν δημιουργήσει προβλήματα που έφερναν το τέλος ακόμα πιο κοντά, κάτι που πήρε απόφαση ο πολύπειρος γκαρντ και προχώρησε στην αιφνιδιαστική ανακοίνωση μέσω μιας συγκινητικής επιστολής στο twitter.

«Το κεφάλι και το σώμα μου είναι σε απόλυτη συμφωνία με την αποχώρηση αυτή τη στιγμή. Ηταν ένα υπέροχο ταξίδι. Οι καλές στιγμές είναι τόσες πολλές που υπερκαλύπτουν τις άσχημες. Ευχαριστώ όλες τις ομάδες που με εμπιστεύτηκαν και ξέρω ότι έδωσα το καλύτερο που μπορούσα. Η Μπασκόνια όμως αξίζει το δικό της κεφάλαιο. Είναι προφανές ότι τα συναισθήματα γι' αυτή την ομάδα είναι πολύ δυνατά και βαθιά. Μεγάλωσα κι έγινα παίκτης με αυτή τη φανέλα, την οποία φόρεσα ξανά κι ένιωσα υπέροχα. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!! Μπάσκετ, θα μου λείψεις», έγραψε μεταξύ άλλων, βγάζοντας ποταμό συναισθημάτων...

Στα παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε τις τελευταίες ενέργειες του Πριχιόνι στα παρκέ... Το τελευταίο καλάθι και την τελευταία ασίστ στα γήπεδα της ACB:

Οι τίτλοι του Πριχιόνι:

1 Πρωτάθλημα Ισπανίας

3 Κύπελλα Ισπανίας

4 Σούπερ Καπ Ισπανίας

1 Χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο

1 Χρυσό Παναμερικανικό μετάλλιο

2 Αργυρά Παναμερικανικά μετάλλια

1 Χάλκινο Παναμερικανικό μετάλλιο

To γράμμα της αποχώρησης:

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbaskonia%2Fposts%2F10154409043492636%3A0&width=500
Ο ξεχωριστός κύριος Πριχιόνι! (vids)