MENU

Με «αιώνιο» ντέρμπι ξεκινά ο β' γύρος της Euroleague και, μαζί, στο «κάδρο» για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό Superfoods μπαίνουν τα δύο τελευταία αποκτήματά τους: ο «ερυθρόλευκος» Ουότερς και ο «πράσινος» Τζεντίλε. Το ευρωπαϊκό ντεμπούτο τους με τις νέες τους ομάδες θα είναι... καυτό, αφού ένα ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός είναι πάντα το μεγαλύτερο τεστ για τους παίκτες των δύο ομάδων.

Ουότερς και Τζεντίλε είναι «πρωτάρηδες» σε ντέρμπι και το ματς αποκτά ιδιαίτερη αξία για εκείνους. Στην ίδια κατηγορία των «πρωτάρηδων» μπαίνουν και οι Τζέιμς-Γκάμπριελ που δεν έδωσαν το «παρών» ουτε στο παιχνίδι πρωταθλήματος ούτε στο ματς του α' γύρου ανάμεσα στις δύο ομάδες. Ωστόσος, προς το παρόν, μένουν εκτός κουβέντας καθώς ήδη έχουν πάρει -από καιρό- την πρώτη «κρυάδα» από ευρωπαϊκά παιχνίδια του «τριφυλλιού».

Το SDNA στέκεται στους Ουότερς και Τζεντίλε που μπαίνουν στα βαθιά χωρίς να έχουν καμία προηγούμενη εμπειρία από ευρωπαϊκό αγώνα με τα χρώματα των νέων ομάδων τους.

Ξέρουν και... δεν ξέρουν από ντέρμπι

Οι δύο παίκτες θα μπουν για πρώτη φορά στο παρκέ, για να πρωταγωνιστήσουν σε ένα ντέρμπι κόκκινων-πράσινων. Ωστόσο, υπό μία έννοια, δεν είναι εντελώς «πρωτάρηδες» στις συνθήκες ενός τέτοιου αγώνα. Λίγο-πολύ, τόσο ο Αμερικανός του Ολυμπιακού όσο και ο Ιταλός του Παναθηναϊκού ξέρουν τι τους περιμένει.

Ο Ντόμινικ Ουότερς πέρασε τις δύο προηγούμενες σεζόν στην Ελλάδα, φορώντας τη φανέλα του Κολοσσού Ρόδου και του Άρη, και έτσι γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα. Σίγουρα έχει παρακολουθήσει ντέρμπι «αιωνίων», έχει καταλάβει την κόντρα που υπάρχει και το διακύβευμα που μπαίνει στη μέση, ενώ ξέρει και την «τρέλα» των Ελλήνων οπαδών έχοντας παίξει σε ΠΑΟΚ-Άρης.

Όσον αφορά στον Αλεσάντρο Τζεντίλε, το πιθανότερο είναι πως έχει πάρει εντατικά, «ιδιαίτερα» μαθήματα από τον πατέρα του, Νάντο. Ο πατήρ Τζεντίλε φόρεσε τα πράσινα από το 1998 μέχρι το 2001 και είναι από τους καταλληλότερους, ώστε να βάλει στο κλίμα τον... τζούνιορ. Βέβαια, και ο ίδιος ο Αλεσάντρο Τζεντίλε έχει πάρει «μυρωδιά» από ντέρμπι «αιωνίων». Ήταν, φυσικά, πολύ μικρός όταν έβλεπε τον πατέρα του να παίζει σε Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, αλλά δεν θα... πέσει και από τα σύννεφα με αυτά που θα αντιμετωπίσει.

Ξέρω τι έκανες μέχρι σήμερα όταν τον έβρισκες απέναντι σου

O Oυότερς έχει βρει στο δρόμο του τον Παναθηναϊκό στο παρελθόν, όπως και ο Τζεντίλε τον Ολυμπιακό. Τι έχουν κάνει οι δύο παίκτες στα συγκεκριμένα παιχνίδια όμως; Το SDNA «έβγαλε» τους μέσους όρους.

Ο Αμερικανός γκαρντ του Ολυμπιακού... βαρέθηκε να βλέπει το «τριφύλλι», την προηγούμενη διετία. Ως παίκτης του Κολοσσού, αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό τέσσερις φορές (μία στην κανονική περίοδο και τρεις στα πλέι οφ) τη σεζόν 2014/2015, ενώ μία σεζόν αργότερα συμμετείχε σε επτά αγώνες του Άρη με τον Παναθηναϊκό (δύο στην κανονική περίοδο, πέντε στα ημιτελικά των πλέι οφ).

Σε σύνολο 11 αναμετρήσεων, ο Ουότερς μετρά 12.9 πόντους, 4.3 ασίστ, 1.5 ριμπάουντ και 3.4 λάθη. Κορυφαία του εμφάνιση ήταν αυτή στον περσινό, τρίτο ημιτελικού που είχε 21 πόντους, 4 ασίστ και 4 ριμπάουντ. Φυσικά, άλλες οι ιδιαιτερότητες ενός Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι.

Από την άλλη, ο Τζεντίλε έχει αντιμετωπίσει επτά φορές τον Ολυμπιακό, στα χρόνια που φορούσε τη φανέλα της Αρμάνι Μιλάνο. Το limit up του είχε πραγματοποιηθεί στον αγώνα των δύο ομάδων, στο Μιλάνο, για το Top 16 της σεζόν 2014/2015. Ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει με 83-74, αλλά δεν είχε σταματήσει τον Τζεντίλε που μέτρησε 24 πόντους, 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Όσο για τους μέσους όρους του σε αυτούς τους επτά αγώνες, έχουν ως εξής: 12.6 πόντοι, 2.3 ριμπάουντ, 2.3 ασίστ και 2.1 λάθη.

Το αγωνιστικό κομμάτι

Αφήνοντας τους αριθμούς στην άκρη, περνάμε στις τέσσερις γραμμές στο παρκέ. Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο και πώς θα χρησιμοποιηθούν οι δύο παίκτες από Σφαιρόπουο και Πασκουάλ. Άλλωστε, είναι ακόμη πολύ «φρέσκοι» στις ομάδες τους και δεν έχουν μπει καλά-καλά στο rotation.

Ξεκινώντας από τον φιλοξενούμενο Τζεντίλε, ο Ιταλός έδωσε το πρώτο του δείγμα στον αγώνα πρωταθλήματος με το Ρέθυμνο. Ο «Άλε» δείχνει πως έχει καταλάβει ότι στον Παναθηναϊκό δεν θα... μπορεί να κάνει ο,τι θέλει και δεν θα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής όπως στην Αρμάνι. Ο Ρίβερς είναι πιο «παιγμένος» τη φετινή σεζόν και πιθανότατα ο Ιταλός θα αποτελέσει την εναλλακτική λύση.

Σίγουρα έχει το επιθετικό ταλέντο, ώστε να βάλει δύσκολα σε όποιον παίκτη «ρίξει» πάνω του ο Σφαιρόπουλος. Ιδιαίτερα αν ο Παπανικολάου αναλάβει σε κάποιες περιπτώσεις τον Καλάθη και ο Τζεντίλε βρεθεί με κοντύτερο αντίπαλο, θα έχει ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το δυνατό κορμί του και να πάει χαμηλά.

Όσον αφορά στον Ντόμινικ Ουότερς, πολλά θα εξαρτηθούν από το βαθμό ετοιμότητας του Βασιλή Σπανούλη. Ο «Kill Bill» δεν είναι απόλυτα έτοιμος για το ματς, αλλά φαίνεται πως τελικά θα πάρει θέση «μάχης». Βέβαια, είναι ερωτηματικό το πόσο θα μείνει στο παρκέ και σε τί κατάσταση θα είναι. Όπως και να 'χει, ο Αμερικανός γκαρντ θα πάρει χρόνο και θα έχει ως βασικό μέλημα να αποφορτίσει τον Βαγγέλη Μάντζαρη. Ο «Μάντζα», μαζί με τον Παπανικολάου, είναι το βασικότερο γρανάζι στην περιφερειακή άμυνα του Ολυμπιακού και έτσι ο Ουότερς θα χρειαστεί να επιστρατεύσει ενέργεια στην άμυνα, αλλά και σιγουριά στην οργάνωση. Όπως είχε δείξει και στον Άρη, μπορεί να παίξει το pick n' roll, τόσο αν επιλέξει να πασάρει, όσο και αν πάρει το σουτ μετά το σκριν. Σίγουρα μπορεί να αποδειχθεί x-factor του αγώνα.

Ουότερς-Τζεντίλε: τα νέα πρόσωπα του ντέρμπι