MENU

Οι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης έχουν ξεκινήσει ήδη τον μεταγραφικό τους σχεδιασμό για την σεζόν που έρχεται. Η νέα μορφή της Euroleague θα φέρει περισσότερους αγώνες και κούραση στους παίκτες των 16 ομάδων, οι οποίες ψάχνουν, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο, την ενίσχυσή τους.

Αναμφίβολα, η ομάδα που έχει ξεχωρίσει μέχρι στιγμής είναι ο Παναθηναϊκός. Οι «Πράσινοι» έμειναν πέρσι για ακόμα μία χρονιά εκτός Final Four, γεγονός που έκανε επιτακτική την ανάγκη για ενίσχυση. Οι «Πράσινοι» κινήθηκαν εξαιρετικά στο μεταγραφικό παζάρι και κατάφεραν να εντάξουν στο ρόστερ τους τρεις παίκτες που εντυπωσίασαν την περσινή σεζόν στην Euroleague, που έπαιξαν -και οι τρεις- στο Final Four του Βερολίνου. Γιάννης Μπουρούσης, Μάικ Τζέιμς και Κρις Σίνγκλετον θα δώσουν μεγάλη δυναμική στην ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη, τόσο με την αξία τους, όσο και με την εμπειρία τους. Οι τεράστιες κινήσεις θα γίνουν μέσα στις επόμενες ώρες τέσσερις, αφού θα προστεθεί ο σπουδαίος, Βίκτορ Κλαβέρ, παίκτης, που επίσης συμμετείχε στο Final Four του Βερολίνου με την Λοκομοτίβ Κουμπάν.

Από κει και πέρα, ο Παναθηναϊκός, για να δώσει βάθος στον πάγκο του και στο ελληνικό στοιχείο, αναμένεται να επαναφέρει στο ρόστερ του τον Πατ Καλάθη, ενώ θα αποκτήσει τουλάχιστον έναν ακόμη γκαρντ. Με το όνομα του Γεωργιανού, Μανουσάρ Μαρκοϊσβίλι, να είναι στη λίστα.

Από την πλευρά του, ο Ολυμπιακός βρήκε στο πρόσωπο του Έρικ Γκριν τον περιφερειακό σκόρερ που έψαχνε. Ο πρώην παίκτης του ΝΒΑ έχει άριστη σχέση με το αντίπαλο καλάθι, κάτι, που έχει δείξει στα τρία επαγγελματικά του χρόνια σε Ιταλία και ΗΠΑ. Ο Καναδός, Κεμ Μπιρτς, θα είναι ο αντικαταστάτης του Οθέλο Χάντερ, ενώ το υπόλοιπό ρόστερ είναι γεμάτο. Για την θέση του τρίτου σέντερ, ο Βασίλης Καββαδάς συγκεντρώνει τις πιο πολλές πιθανότητες για να αποκτήσει τον συγκεκριμένο ρόλο.

Από εκεί και πέρα, οι δύο κορυφαίες ομάδες της περσινής σεζόν, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Φενέρμπαχτσε, φαίνεται πως έχουν διαμορφώσει από νωρίς το ρόστερ τους. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη κράτησε στις τάξεις της τον MVP Νάντο Ντε Κολό, ενώ απέκτησε τους Αντόνοφ και Όγκουστιν, καλύπτοντας έτσι την αποχώρηση του Νίκολς και δίνοντας επιπλέον βάθος στον πάγκο της.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς από την άλλη μεριά, είδε τους Γιαν Βέσελι και Έκπε Ούντο να υπογράφουν νέα συμβόλαια με την Φενέρ, και τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς να μεταθέτει το ταξίδι του στο ΝΒΑ για την επόμενη αγωνιστική σεζόν. Έτσι, χωρίς ουσιαστικές απώλειες αλλά και χωρίς ιδιαίτερες ανάγκες, η Φενέρ κατάφερε να συμφωνήσει με τον MVP του περσινού Ιταλικού πρωταθλήματος, Τζέιμς Νάναλι, ο οποίος θα δώσει επιπλέον δυναμική και σκορ από την θέση του σμολ φόργουρντ.

Ισπανικές ιστορίες

«Πληγωμένες» είναι μέχρι στιγμής από το μεταγραφικό παζάρι οι τρεις ισπανικές ομάδες. Λιγότερο η Ρέαλ Μαδρίτης, που είδε τον Σέρχιο Ροντρίγκες να αποχωρεί για του ΝΒΑ και τους Φιλαδέλφεια Σίξερς, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στην θέση του πλέι μέικερ, όπου έχει μείνει πλέον μόνος του ο Σέρχιο Γιουλ. Την ίδια ώρα, πάντως, έγινε η μεγάλη προσθήκη του Αντονι Ράντολφ, έχει αποκτηθεί εδώ και καιρό ο Οθέλο Χάντερ, ενώ ανανέωσε ο Γκουστάβο Αγιόν και ο Τρέι Τόμπκινς.

Τον δρόμο για τον «μαγικό κόσμο» πήρε, μετά τον Σέρχι Ροντρίγκες, και ο Τόμας Σατοράνσκι, ο οποίος άφησε στα... κρύα του λουτρού την Μπαρτσελόνα για τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς. Οι Καταλανοί έχασαν και τον Κάρλος Αρόγιο, οπότε η ανάγκη απόκτησης τουλάχιστον ενός πόιντ γκαρντ είναι ζωτικής σημασίας για τον Γιώργο Μπαρτζώκα.

Πιο Αποδυναμωμένη είναι σίγουρα η Λαμποράλ. Οι Βάσκοι έχασαν τέσσερις από τους στυλοβάτες της περσινής εξαιρετικής σεζόν (Μπουρούσης, Τζέιμς, Μπέρτανς, Άνταμς) αλλά και τον Ντάρκο Πλάνινιτς. Έτσι, τα κενά στις θέσεις της ρακέτας και στην περιφερειακή γραμμή είναι αρκετά, με τον νέο τεχνικό, Σίτο Αλόνσο, να ψάχνει τέσσερις με πέντε παίκτες ώστε η η Λαμποράλ να παρουσιαστεί όπως πρέπει την επόμενη σεζόν.

Η Μακάμπι, που έχασε τον Ντράγκαν Μπέντερ την βραδιά του Draft, προχώρησε σε πολύ δυνατές μεταγραφές ώστε να επιστρέψει στην ελίτ της Euroleague. Σόνι Ουίμς και Μάικ Τσίρμπες θα δώσουν ποιοτικές λύσεις στην ισραηλινή ομάδα, όμως ο τραυματισμός του Κούινσι Μίλερ ενδέχεται να αλλάξει τα σχέδια του Ερέζ Εντελστάιν. Οι Ισραηλινοί πήραν και τον γκαρντ, Ντι Τζέι Σίλι, ο οποίος έπαιζε στην Γκραν Κανάρια.

Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και η Αρμάνι Μιλάνο. Οι πρωταθλητές Ιταλίας έχασαν αρκετούς παίκτες από την περσινή σεζόν, με την παραμονή του Αλεσάντρο Τζεντίλε και την απόκτηση των Ζόραν Ντράγκιτς και Μίροσλαβ Ραντούλιτσα να είναι δύο θετικά μηνύματα για τον Γιάσμιν Ρέπεσα. Ο Κροάτης τεχνικός επιθυμεί την απόκτηση δύο-τριών παικτών, σε Front-Line και περιφέρεια.

H Νταρουσάφακα, επιπρόσθετα, έχει μεγάλες βλέψεις στη φετινή διοργάνωση, με τον Ντέιβιντ Μπλατ να έχει πλέον στο ρόστερ του τους Τζέιμς Άντρερσον, Μπράντλεϊ Ουόναμεϊκερ, Ντάιρις Μπέρτανς, Μπιρκάν Μπατούκ και Αντριέν Μερμάν. Πλέον, ψάχνει ενίσχυση στις θέσεις της Front-line.

Παράλληλα, Γαλατά και Εφές έχουν κάνει κι αυτές πολύ δυνατές κινήσεις. Η Γαλατά έχει προσθέσει τρομερή εμπειρία και ποιότητα με την απόκτηση των Ντίμπλερ, Ντέι, Κρστιτς, Τάιους και Ντιόν Τόμπσον. Η Εφές από την άλλη με τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς πλέον στον πάγκο της έχει προχωρήσει στην απόκτηση του Αλεν Ομιτς και του Ντεσόν Τόμας.

Επίσης, η Ζαλγκίρις του Σαρούνας Γιασεκίβιτσιους έκανε... αισθητή την παρουσία της, με την απόκτηση του Κέβιν Πάνγκος που πραγματοποίησε μία εξαιρετική σεζόν πέρσι με την φανέλα της Γκραν Κανάρια και είχε ακουστεί και για τον Παναθηναϊκό.

Οι καλύτεροι Free Agents

Η αλήθεια είναι πως πολλοί από τους κορυφαίους Free Agents υπέγραψαν ήδη σε ομάδες της Euroleague. Ονόματα όπως ο Γιάννης Μπουρούσης, ο Κρις Σίνγκλετον, ο Μάικ Τζέιμς και ο Κουίνσι Μίλερ βρήκαν γρήγορα τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι ποιοτικοί άσοι που είναι ακόμη διαθέσιμοι.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ντάριους Άνταμς, ο οποίος εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πιο... καυτά ονόματα του φετινού καλοκαιριού. Έχοντας πραγματοποιήσει μία τρομερή χρονιά με την φανέλα της Λαμποράλ, με 13,2 πόντους μέσο όρο, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών κλαμπ από το υψηλότερο επίπεδο, και είναι σίγουρο πως δεν θα αργήσει να βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να βρει και κάποιο συμβόλαιο στο ΝΒΑ, καθώς συμμετείχε και στο Summer League. Το πιθανότερο είναι πάντως πως θα τον δούμε ξανά στα παρκέ της Euroleague.

Επίσης, παίκτες όπως ο Ίαν Βουγιούκας θα αποτελούσαν κορυφαία λύση για την πλειοψηφία των ομάδων της Euroleague. Ο Έλληνας σέντερ ήταν πολύ καλός με την φανέλα της Ζαλγκίρις (11,1 πόντοι, 4,7 ριμπάουντ) και ήδη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων (δεν αποκλείεται πάντως να μείνει στη λιθουανική ομάδα), όπως και ο πολύ έμπειρος, Ντιμίτρις Νίκολς, που φέτος μέτρησε 4 πόντους, 1.4 ριμπάουντ και 0.7 ασίστ σε 23 αγώνες στην Euroleague, όντας μέλος της ΤΣΣΚΑ.

Επίσης, αξιόπιστη επιλογή είναι και ο Ντάρκο Πλάνινιτς, ο οποίος πέρασε την περσινή σεζόν στην Λαμποράλ και ανέβασε την χρηματιστηριακή του αξία μετά τις εξαιρετικές του εμφανίσεις στο Προολυμπιακό τουρνουά με την φανέλα της Εθνικής Κροατίας.

Free Agent είναι και ο Εμίρ Πρέλντζιτς, που μετά από μία μέτρια χρονιά στην Νταρουσάφακα (4,6 πόντοι) ψάχνει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Ο 29χρονος άσος είναι πολύ έμπειρος και μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό παίκτη για αρκετές ομάδες του κορυφαίου επιπέδου.

Από την τουρκική ομάδα έμειναν ελεύθεροι και οι Τζαμόν Γκόρντον και Ογκούζ Σαβάς ,που τα τελευταία χρόνια αγωνίζονται στην Euroleague και μπορούν να προσφέρουν ποιότητα και εμπειρία.

Ο Ντάριους Ανταμς και οι κορυφαίοι free agents της Euroleague (vids)