MENU

Από την Πεύκη σε έναν από τους κορυφαίους αθλητικούς οργανισμούς παγκοσμίως. Όχι και άσχημη εξέλιξη, για έναν Έλληνα προπονητή που δούλεψε μεθοδικά και οργανωμένα φτάνοντας από το μηδέν στην κορυφή της Ευρώπης. Όλα αυτά ανάμεσα σε δυσκολίες, επιτυχίες αλλά και έναν «εξορισμό» από την ίδια του την πατρίδα.

Στην αγωνιστική του πορεία, ο Γιώργος Μπαρτζώκας στάθηκε άτυχος. Από το ντεμπούτο του, στο Μαρούσι, σε ηλικία 16 ετών μέχρι τα 27 του, υπηρέτησε την ομάδα του Αμαρουσίου αρχικά ως μεγάλο ταλέντο και αργότερα ως ηγετικό μέλος της. Ωστόσο, τα προβλήματα στα γόνατα τον «λύγισαν» και τον υποχρέωαν να βγάλει τα αθλητικά σορτς και τα μπασκετικά παπούτσια και να «μετακινηθεί» σε άλλο σημείο του παρκέ, στην άκρη του πάγκου.

Η αρχή μίας προπονητικής καριέρας που, αρκετά χρόνια αργότερα, αποδεικνύεται... success story έγινε μέσω ομάδων των Βορείων Προαστίων. Στην Πεύκη, ο Μπαρτζώκας άρχισε σιγά-σιγά να «χτίζει» όνομα και ο αστικός μύθος αναφέρει πως η φήμη του ως πολύ καλού προπονητή είχε ξεκινήσει να διαδίδεται με αποτέλεσμα το κλειστό της περιοχής να γεμίζει τα καλοκαίρια με παίκτες που επιθυμούσαν την ατομική βελτίωση υπό τις οδηγίες του.

Ο Έλληνας προπονητής εργάστηκε αργότερα στον ΓΣ Κηφισιάς και τα Βριλήσσια, αλλά το μεγάλο βήμα στην καριέρα του έγινε το 2003. Την περίοδο που είχε το ρόλο του διευθυντή στο κλειστό του Αγίου Θωμά, ο «Δράκος» Παναγιώτης Γιαννάκης τού έδωσε την ευκαιρία να ενταχθεί στο επιτελείο του, στον πάγκο της ομάδας που ανδρώθηκε, του Αμαρουσίου.

Ο Μπαρτζώκας έχει χαρακτηρίσει «σχολείο» την συνεργασία του με τον Γιαννάκη και ουσιαστικά αποτέλεσε για εκείνον μία από τις τάξεις μέχρι να φτάσει στο.... πανεπιστήμιο, όπου βρίσκεται σήμερα.

Το 2006, ο Έλληνας προπονητής ένιωσε έτοιμος να κάνει το πρώτο του βήμα στην κορυφαία κατηγορία, ως πρώτος προπονητής, και αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου της Ολύμπιας Λάρισας, Γιώργου Μαλακού, να αναλάβει το «τιμόνι» της ομάδας.

Στην Ολύμπια συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Γιώργο Πρίντεζη που έπαιξε εκεί ως δανεικός από τον Ολυμπιακό, ενώ δεν άργησε να δείξει και τις ικανότητές του στο recruiting με ξένους όπως ο Ματ Ουόλς και ο Κόρεϊ Μπέλσερ.

Τρία χρόνια μετά και ενώ είχαν μεσολαβήσει δύο συμμετοχές στα πλέι οφ του πρωταθλήματος, ο Μπαρτζώκας αποχώρησε ως απόλυτα επιτυχημένος από την Λάρισα για να επιστρέψει στις «ρίζες» του και να αναλάβει για πρώτη φορά το Μαρούσι ως πρώτος προπονητής.

Το αποτέλεσμα; Εντυπωσιακό. Ο Έλληνας προπονητής προβάινει σε νέα ανακάλυψη, με τον Τζαμόν Γκόρντον, ενώ οδηγεί το Μαρούσι σε μία σπουδαία πορεία μέχρι την τρίτη θέση του πρωταθλήματος και το Top 16 της Euroleague, όπου χάνει στο... νήμα την πρόκριση στην οκτάδα.

Η διετία που ακολουθεί βρίσκει τον Μπαρτζώκα στη Νέα Σμύρνη και τον Πανιώνιο και για μία διετία παράγει πολύ καλό έργο που λειτουργεί ως ο κατάλληλος «προάγγελος» για το πέρασμά του στην ελίτ και την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Ολυμπιακού.

«Αν μπορούσα να γράψω μια ιστορία μικρός, που θα ήθελα να γίνει, θα ήταν αυτή: να υποστηρίζεις μια ομάδα και να δουλέψεις σε αυτή» είχε δηλώσει για το γεγονός πως το καλοκαίρι του 2012 διαδέχθηκε τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο του πρωταθλητή Ευρώπης, Ολυμπιακό.

Η δουλειά του Μπαρτζώκα, στην πρώτη του «ερυθρόλευκη» σεζόν, βρίσκεται πάντα κάτω από τη... σκιά του «φαντάσματος» του Ντούσαν Ιβκοβιτς που ένα χρόνο πριν είχε οδηγήσει τον Ολυμπιακό στο «θαύμα» της κατάκτησης της Euroleague. Και όμως, κόντρα στις προβλέψεις και με απολαυστικό μπάσκετ στο Final Four, ο Μπαρτζώκας οδηγεί ξανά τον Ολυμπιακό στην κορυφή και το back to back και παράλληλα γίνεται ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτά το τρόπαιο. Α, παίρνει και το βραβείο του κόουτς της χρονιάς στην Euroleague.

«Κάθισα για λίγο μόνος μου στο δωμάτιο του ξενοδοχείου πριν κατέβω κάτω και πιούμε μια μπίρα όλη η ομάδα μαζί με τις οικογένειές μας. Μέσα σε λίγα λεπτά πέρασε από το μυαλό όλη η μπασκετική διαδρομή μου, αλλά και η μέχρι τώρα πορεία μου στον Ολυμπιακό. Ηταν σαν να βλέπω ταινία σε fast forward. Είδα οτιδήποτε έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Και τα άσχημα και τα καλά. Μέσα σε αυτά τα λίγα λεπτά όλα καθαγιάστηκαν στο μυαλό μου» είχε δηλώσει για τις πρώτες στιγμές μετά την κατάκτηση της Ευρώπης.

Το πρωτάθλημα δεν έρχεται, ενώ και η επόμενη σεζόν στον Ολυμπιακό είναι... άτιτλη με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έντονη «μουρμούρα» προς το πρόσωπό του από μερίδα οπαδών των «ερυθρολεύκων».

Το γυαλί με τον Ολυμπιακό... ραγίζει οριστικά τον Οκτώβριο του 2014, όταν στο πρώτο ματς της σεζόν 2014/2015 οι «ερυθρόλευκοι» χάνουν από τον μισό Παναθηναϊκό για τα προημιτελικά του Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ. Ο κόσμος πάει στο ΣΕΦ και περιμένει με «άγριες» διαθέσεις την αποστολή και την επόμενη ημέρα ο Γιώργος Μπαρτζώκας αποχωρεί. Ο «Mr Bean» όπως τον... ανέβαζαν και κατέβαζαν οι επικριτές του, όπως μάλιστα και κάποιοι πρώην παίκτες του.

https://twitter.com/JP21Reasons

Για μία σεζόν, ο... Mr Bean έμεινε εκτός πάγκων, πήρε το χρόνο του και γύρισε κάτι παραπάνω από δριμύτερος. Η Λοκομοτίβ τού προσέφερε ένα περιβάλλον που, μπασκετικά, ήταν πρόσφορο για κάτι καλό, ο ίδιος έκανε σπουδαία δουλειά στο recruiting και το αποτέλεσμα το απόλαυσε όλη η Ευρώπη.

Μόλις στην δεύτερη παρουσία της στην Εuroleague, η ομάδα από το Κράσνονταρ πραγματοποίησε «τρελή» πορεία, υπό τις οδηγίες του Μπαρτζώκα, και έφτασε μέχρι και το Final Four της διοργάνωσης, όπου κατέλαβε την τρίτη θέση.

Μεγαλύτερη αναγνώριση πάντως για το έργο του 50χρονου προπονητή αποτέλεσαν τα αποθεωτικά λόγια των παικτών του, οι οποίοι σε κάθε τους συζήτηση με τους εκπροσώπους του Τύπου αφιέρωναν λίγο χρόνο για να αναφερθούν στο πόσο όμορφα νιώθουν παίζοντας για τον Μπαρτζώκα.

Την ίδια ώρα, ο κόσμος στο Κράσνονταρ έγινε πιο εκδηλωτικός από ποτέ για χάρη του: «Στη Ρωσία δεν εκτιμάται ο προπονητής. Υπάρχουν ομάδες που έχουν αλλάξει τρεις προπονητές. Δεν έχω καταλάβει στην περίπτωσή μου πώς έγινε όλο αυτό το πράγμα. Υπάρχουν πανό που με έχουν σχεδιάσει, ένα άλλο στα ελληνικά, δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο για άλλο προπονητή» είχε δηλώσει.

Πλέον, ο... mr Bean ανήκει αποδεδειγμένα και αναμφισβήτητα στην ελίτ των Ευρωπαίων προπονητών, κάτι που άλλωστε μαρτυράται και από το γεγονός πως η Μπαρτσελόνα δεν δίστασε να πληρώσει ένα πολύ σημαντικό πόσο στην Λοκομοτίβ Κουμπάν, ώστε να τον αποδεσμεύσει.

Από την Πεύκη στην... κορυφή της Ευρώπης. Όχι κι άσχημα...

Ο «Mr. Bean» που κατακτά την Ευρώπη