MENU

Κάτι που ξεκίνησε «χωρίς αιτία» κατέληξε να τον κάνει διάσημο, επιτυχημένο, NBAer και τώρα περιζήτητο ελεύθερο. Ο Βίκτορ Κλαβέρ μεγάλωσε σε ιδανικό περιβάλλον για να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Ο πατέρας του, Φρανσίσκο Χαβιέρ, έκανε πρωταθλητισμό στο χάντμπολ και ήταν διεθνής με την Εθνική ομάδα της Ισπανίας.

«Δεν υπήρχαν σχολικές ομάδες χάντμπολ και οι περισσότεροι φίλοι μου ασχολούνταν με το μπάσκετ. Οπότε τους ακολούθησα, δεν υπήρχε κάποιος βαθύτερος λόγος» είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ο Ισπανός φόργουορντ που βρίσκεται στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού. Σε ηλικία 12 ετών, λοιπόν, ο Κλαβέρ ακολούθησε την παρέα και το ένστικτό του και δεν άργησε να δικαιωθεί.

Το ταλέντο του ήταν εμφανές από πολύ νωρίς. Δεν πέρασαν περισσότερα από δύο χρόνια και στο Εθνικό πρωτάθλημα κάτω των 14 ετών, ο πρώην παίκτης των Μπλέιζερς «έβγαλε μάτια» και στα χέρια του πατέρα του έφταναν προτάσεις από τις κορυφαίες ομάδες της χώρας. Η οικογένεια Κλαβέρ αποφάσισε να αφήσει στην άκρη τις προτάσεις από Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Μάλαγα και να ασχοληθεί με εκείνη της Βαλένθια.

Ο Φρανσίσκο Χαβιέρ ήθελε να μείνει ο γιος του αφοσιωμένος στο σχολείο και έτσι αποφάσισε να τον κρατήσει στην πόλη τους, την Βαλένθια, με την τοπική ομάδα να φαίνεται ως ενδεδειγμένη επιλογή το 2003.

Eπαγγελματίας με... Κατσικάρη

Ο Κλαβέρ, στα 18 του το 2006, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα project του ισπανικού μπάσκετ και στο Eurobasket Εφήβων οδηγεί την Ισπανία στην τρίτη θέση με 14.4 πόντους και 6.4 ριμπάουντ. Ο Φώτης Κατσικάρης ανέλαβε την Βαλένθια, το ίδιο καλοκαίρι, και οι πρώτες ευκαιρίες βρίσκονταν στα... προσεχώς για τον Ισπανό φόργουορντ.

Ο Έλληνας προπονητής χρησιμοποιεί προσεκτικά τον Κλαβέρ. Τού δίνει χρόνο, αλλά με... μέτρο. Τον Απρίλιο του 2007, πριν καν κλείσει τα 19, έρχεται η «έκρηξη». Η Χιρόνα υποδέχεται τη Βαλένθια για την ACB και βρίσκεται μπροστά με 61-43 έπειτα από τρεις περιόδους. Ο Κατσικάρης ρίχνει στη «μάχη» τον νεαρό, τότε, Κλαβέρ και εκείνος τον δικαιώνει μέχρι... κεραίας. Με οκτώ πόντους και μεγάλη συνεισφορά, ο Ισπανός γίνει x factor του αγώνα και η Βαλένθια πετυχαίνει την ολική ανατροπή νικώντας με 74-71.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Ισπανός κάνει «θραύση» στη σειρά των πλέι οφ με την Ρεάλ Μαδρίτης, όπου μετρά 11.5 πόντους κατά μέσο όρο και δείχνει πως πλέον έχει γίνει... άνδρας και με τη βούλα. Την ίδια ώρα, ο νεαρός τότε φόργουορντ ενθουσίαζε τον κόσμο με τα εντυπωσιακά του καρφώματα και... κέρδιζε το παρατσούκλι «η νυχτερίδα», όπως άλλωστε είναι και προσωνύμιο της ομάδας συνολικά.

Η σεζόν 2007/2008 βρίσκει τον Κλαβέρ στα πλάν του Κατσικάρη, αλλά υπάρχουν στιγμές που forums των οπαδών της Βαλένθια ρωτούν επιμόνως γιατί ο Έλληνας προπονητής δεν τού δίνει ακόμα περισσότερο χρόνο. Τελικά, η χρονιά ολοκληρώνεται και ο rising star της Βαλένθια καλείται στην προεπιλογή της Ισπανίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο. Μπορεί να μην βρέθηκε στην τελική δωδεκάδα, αλλά έκανε την αρχή με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας.

Το draft και τα πρώτα μετάλλια

H χρονιά που ακολούθησε θύμιζε... roller coaster για τον 20χρονο Κλαβέρ. Ο Ισπανός κάνει «όργια» και βάζει... 20αρες σε πολύ σημαντικά ματς της Βαλένθια, αλλά σπάει το αριστερό του πόδι και μένει εκτός για τέσσερις μήνες. Στην επιστροφή του, αποδεικνύεται «αλύγιστος».

Ο Κλαβέρ όχι μόνο ξεπέρασε το πρόβλημα, αλλά επέστρεψε δριμύτερος και το καλοκαίρι του 2009 ήταν ιδανικό για εκείνον. Το όνειρο του ΝΒΑ πήρε... σάρκα και οστά με την επιλογή του στο νούμερο 22 της διαδικασίας από τους Μπλέιζερς, ενώ δύο μήνες αργότερα βρίσκεται στην Πολωνία για το Eurobasket Ανδρών.

Το 2009 ξεκίνησε, στην πραγματικότητα, μία «βαθιά σχέση» του Κλαβέρ με την Εθνική ομάδα, με την οποία μετρά πέντε μετάλλια μέχρι σήμερα. Στην Πολωνία, οι Ισπανοί στέφονται πρωταθλητές Ευρώπης και μολονότι ο Κλαβέρ είναι τελευταίος... τροχός της αμάξης (2π., 0.9ριμπ.) παίρνει την πρώτη «κρυάδα». Λίγο αργότερα παραδέχθηκε πως έκανε πολύ παρέα με τον Ρίκι Ρούμπιο, αλλά στάθηκε και στη βοήθεια που του παρείχε ο έμπειρος Κάρλος Καμπέθας.

Από τη σεζόν 2009/2010, ο Κλαβέρ έγινε πρωταγωνιστής στη Βαλένθια με την οποία κατέκτησε το Eurocup και το βραβείο του καλύτερου νέου παίκτη της διοργάνωσης για το 2010. Παράλληλα, όμως, είχε αρχίσει να αποτελεί και αναπόσπαστο μέλος της Εθνικής ομάδας.

Συγκεκριμένα, ο Ισπανός ήταν μέλος της ομάδας και στο Παγκόσμιο του 2010, αλλά και στο δεύτερο σερί Ευρωπαϊκό, χρυσό μετάλλιο στη Σλοβενία το 2011. Μάλιστα, λίγους μήνες πριν από το Eurobasket, ο Κλαβέρ έχασε τον πατέρα του και ο Χοσέ Καλδερόν αφιέρωσε το χρυσό στη μνήμη του.

Η εμπειρία στο ΝΒΑ

Oι Μπλέιζερς τον επέλεξαν το 2009 στο draft, αλλά αποφάσισαν να τον καλέσουν στο ΝΒΑ τρία χρόνια αργότερα. Το 2012, ο Κλαβέρ υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την ομάδα του Πόρτλαντ και πέρασε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, έχοντας προηγουμένως δώσει το παρόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Στις ΗΠΑ, πάντως, τα πράγματα δεν ήταν ιδανικά για τον μεταγραφικό στόχο του Παναθηναϊκού. Λίγο μετά το ντεμπούτο του, οι Μπλέιζερς τον «έστειλαν» στο NBDL και τους Idaho Stampede. Έπειτα από δύο μήνες υπομονής, ο Κλαβέρ βρήκε την ευκαιρία και επέστρεψε στο ΝΒΑ. Η πρώτη του σεζόν στις ΗΠΑ ολοκληρώθηκε με μέσο όρο 3.8 πόντους και 2.4 ριμπάουντ.

Η επόμενη διετία ήταν ακόμη πιο δύσκολη για τον Ισπανό, καθώς αγωνίστηκε μόλις σε 31 παιχνίδια χωρίς φυσικά να βρει χώρο, ώστε να κάνει αισθητή την παρουσία του. «Στο ΝΒΑ έμαθα πολλά πράγματα, βελτιώθηκα, πήρα εμπειρίες, γνώρισα σπουδαίους ανθρώπους, αλλά βίωσα και δύσκολες καταστάσεις. Δεν μετανιώνω όμως για τίποτα, γιατί έγινα πιο δυνατός» έχει δηλώσει για την εμπειρία στον «μαγικό κόσμο».

Η επιστροφή του... τσάρου και το καλοκαίρι της «ελευθερίας»

Λίγο πριν από το φινάλε της σεζόν 2014/2015, ο Κλαβέρ πήρε τη μεγάλη απόφαση της επιστροφής στην Ευρώπη. Αυτή, τελικά, έγινε μέσω Ρωσίας αφού η Χίμκι ανακοίνωσε την απόκτησή του τον Μάρτιο του 2015.

Ο Ισπανός έμεινε για τέσσερις μήνες στη Μόσχα, πριν μετακομίσε σε άλλη πόλη της Ρωσίας: το Κράσνονταρ. Ο Κλαβέρ αποτέλεσε τον εκλεκτό του Γιώργου Μπαρτζώκας για τις θέσεις των φόργουορντ στην Λοκομοτίβ Κουμπάν και, με την σεζόν του, δικαίωσε απόλυτα τον δεύτερο Έλληνα προπονητή που είχε στην καριέρα του μετά τον Κατσικάρη.

Ο 27χρονος φόργουορντ αποτέλεσε βασικό παράγοντα στην πολύ επιτυχημένη σεζόν της «Λόκο», με την οποία έφτασε μέχρι και το Final Four του Βερολίνου. Ο Κλαβέρ είχε πολύπλευρη προσφορά, υπό τις οδηγίες του Μπαρτζώκα, και ολοκληρωσε τη σεζόν με 9.4 πόντους (40% 3π.), 5.9 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ κατά μέσο όρο.

Πλέον, ο Ισπανός κυκλοφορεί ελεύθερος και ο Παναθηναϊκός είναι μία από τις ομάδες που «καλοβλέπουν» την περίπτωση ενός εκ των κορυφαίων φόργουορντ της περσινής Euroleague. Η Βαλένθια διατηρεί τα δικαιώματά του στην Ισπανία και μπορεί να αξιώσει ποσό οποιουδήποτε ύψους επιθυμεί από ισπανικές ομάδες. Ωστόσο, για μη ισπανικές ομάδες, δεν υφίσταται κάποιο buy out και επομένως ο δρόμος για το «τριφύλλι» είναι ανοικτός.

Θα μπορούσε ο Αργύρης Πεδουλάκης να γίνει ο τρίτος Έλληνας προπονητής με τον οποίο συνεργάζεται ο Κλαβέρ;

Βίκτορ Κλαβέρ: Μια «νυχτερίδα» για τον Παναθηναϊκό!