MENU

Η «ομάδα του στρατού» θριάμβευσε στο Final Four της Euroleague στο Βερολίνο, καθώς επέστρεψε στην κορυφή Ευρώπης ύστερα από το 2008 και η επιτυχία της είχε την υπογραφή του 46χρονου Ελληνα κόουτς.

Το SDNA επικοινώνησε με τον Γιάννη Γιαννούλη, ο οποίος την αγωνιστική περίοδο 1995-96 συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Δημήτρη Ιτούδη στον ΠΑΟΚ. «Είχε έρθει ως βοηθός προπονητή στη μέση της σεζόν, αλλά έμεινε ως το τέλος», μας είπε αρχικά ο 40χρονος πάουερ φόργουορντ - σέντερ για τον Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος τέλειωσε την αγωνιστική περίοδο 1995-96 ως head coach του «Δικεφάλου».

Ο «Γιαν-Γιαν» στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ηταν πολύ μικρός σε ηλικία και παρόλο που είχαμε αλλάξει προπονητες εκείνος παρέμεινε στο επιτελείο. Το ταλέντο του φαινόταν. Δεν ήταν παίκτης που έγινε προπονητης. Ηταν δουλευταράς και παρά το νεαρό της ηλικίας του, φαινόταν πως είχε μελετήσει πολύ καλά το πράγμα».

Επίσης, ο Γιάννης Γιαννούλης θυμήθηκε πως «είχε πολύ καλή σχέση με τους παίκτες. Οι βοηθοί προπονητές πάντα έχουν καλύτερη σχέση με τους παίκτες. Είναι λογικό. Αλλιώς μιλάς στον πρώτο προπονητή κι αλλιώς στους συνεργάτες του. Οταν έγινε πρώτος προπονητής έδωσε ευκαιρία σε όσους δεν έπαιζαν πολύ κι όλοι αγωνιζόμασταν για εκείνον».

Ο ΠΑΟΚ την αγωνιστική περίοδο 1995-96 είχε στο ρόστερ αρκετούς έμπειρους παίκτες και ο Ελληνας κόουτς «σεβόταν τους βετεράνους,. Ηξερε πώς να διαχειριστεί τις καταστάσεις. Οσοι αποφάσισαν την παραμονή του στην ομάδα, είδαν κάτι σε αυτόν και δικαιώθηκαν. Φαινόταν ότι κρατούσε τις ισορροπίες και μπορούσε να διαχειριστεί τις καταστάσεις».

Ο Γιάννης Γιαννούλης έμαθε πολλά από τον Δημήτρη Ιτούδη: «Αυτό που με βοήθησε είναι πως έμαθα πως όταν έχεις ταλέντο και δουλεύεις σκληρά, τότε δικαιώνεσαι».

Οι δύο άνδρες μετά την σεζόν 1995-96 συνεργάστηκαν εκ νέου στον Παναθηναϊκό (2001-02): «Ηταν εντελώς αλλαγμένος ως προς το καλύτερο. Η πρώτη επαφή που είχα όταν υπέγραψα, ήταν πως ήταν άλλος άνθρωπος. Ηταν περισσότερο σίγουρος για τον εαυτό του και καλύτερος. Με διάλεξαν αυτός και ο Ομπράντοβιτς. Ο Παναθηναϊκός με αγόρασε από τον ΠΑΟΚ και αυτό δείχνει πολλά».

Η συζήτησή μας λίγο πριν από το φινάλε της γύρισε και πάλι στον... 25 χρονο Ιτούδη. «Δεν μπορούσες να καταλάβεις πως ήταν 25 ετών, αν δεν το γνώριζες. Αν μας έλεγαν ότι είναι 35 χρονών, θα τους πιστεύαμε. Ηταν πιο έτοιμος από την ηλικία του. Ηταν σκληρός, ένας κανονικός προπονητής. Εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε».

Ο Δημήτρης Ιτούδης μαζί με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και την ομάδα του Παναθηναϊκού έχουν βρεθεί πάρα πολλές φορές στα μπουζούκια για να γιορτάσουν τις επιτυχίες τους. Ο Ελληνας κόουτς, όμως, την σεζόν 1995-96 είχε βρεθεί για πρώτη φορά στα μπουζούκια ως head coach του ΠΑΟΚ.

«Είχαμε νικήσει τον Αρη με 32 πόντους (σ.σ. 70-102 για τον β ΄γύρο την πλέι οφ) και μετ'α πήγαμε στα μπουζούκια. Ηταν πολύ σημαντικό αυτό που έγινε. Δεν είναι εύκολο να νικάς τον Αρη με 32 πόντους. Ολοι τα είχαν χαμένα, ακόμα και ο Πρέλεβιτς. Πήγαμε στα μπουζούκια και ήμασταν σαν χαμένα...».

Τα πρώτα... μπουζούκια του Ιτούδη ως head coach