MENU

Η Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και του Κώστα Σλούκα, η Λοκομοτίβ Κουμπάν του Γιώργου Μπαρζώκα, η Λαμποράλ Κούτσα του Γιάννη Μπουρούση και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη ανταμώνουν στο Βερολίνο και θα επιδιώξουν να σηκώσουν στα χέρια τους το βαρύτιμο τρόπαιο της Euroleague, η οποία από τη νέα σεζόν αλλάζει δομή.

Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στην Euroleague από την σεζόν 2016-17 μειώνονται από 24 σε 16, ενώ οι 11 εξ αυτών έχουν υπογράψει εγγυημένο δεκαετές συμβόλαιο. Ποιες είναι αυτές; Μα φυσικά ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Λαμποράλ Κούτσα, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Φενέρμπαχτσε, η Ααντολού Εφές, η Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο, η Μακάμπι Τελ Αβίβ και η Ζαλγκίρις Κάουνας.

Aυτές οι 11 ομάδες έχουν εξασφαλισμένη την συμμετοχή τους στην Euroleague της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, ενώ η διοργανώτρια αρχή έχει ήδη ανακοινώσει πως θα καλυφθούν και οι πέντε κενές θέσεις. Ο Ερυθρός Αστέρας κατέκτησε την Αδριατική Λίγκα και θα βρεθεί στην Euroleague της νέας σεζόν, ενώ ακόμη μία θέση θα προκύψει και από την VTB League. Αν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κατακτήσει την VTB League, τότε το εισιτήριο θα το πάρει η φιναλίστ ομάδα του τελικού.

Επίσης, στη διοργάνωση θα συμμετάσχει και η πρωταθλήτρια της Γερμανίας, της οποίας το πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται και φημίζεται και για τη μεγάλη προσέλευση φιλάθλων στα γήπεδά του.

Η Γαλατάσαραϊ πανηγύρισε την κατάκτηση του Eurocup και η επιτυχία της αρχικά της έδινε το δικαίωμα να συμμετάσχει στην Euroleague της νέας σεζόν, αλλά η Λοκομοτίβ Κουμπάν την... απειλεί. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα αποκλείστηκε στα προημιτελικά της VTB League από την Χίμκι και ο μοναδικός τρόπος για να συμμετάσχει στην Euroleague της σεζόν 2016-17 είναι το βράδυ της Κυριακής (15/5) να γράψει ιστορία κατακτώντας το τρόπαιο. Αν συμβεί αυτό, τότε η Γαλατά θα μείνει εκτός, ενώ την 16άδα των «μονομάχων» θα συμπληρώσει μία ομάδα που θα πάρει wild card. Η Νταρουσάφακα είναι το μεγάλο φαβορί για να πάρει την wild card, ενώ από την σεζόν 2017-18 η θέση αυτή θα καλύπτεται από μία ισπανική ομάδα.

Αυτές, όμως, δεν θα είναι οι μόνες αλλαγές που θα υπάρξουν στην Euroleague, καθώς θα καταργηθεί η πρώτη φάση των Ομίλων και το Top 16. Το νέο σύστημα προβλέπει πως οι ομάδες θα συμμετάσχουν σε μία λίγκα 30 αγωνιστικών - όλοι θα παίζουν με όλους - και οι οχτώ καλύτερες εξ αυτών θα προκρίνονται στα πλέι οφ (1-8, 2-7, 3-6, 4-5). Οι προημιτελικές σειρές θα κρίνονται στις τρεις νίκες, ενώ διατηρείται και ο θεσμός των Final Four.

Το νέο σύστημα της Euroleague φαίνεται πιο δίκαιο από το προηγούμενο, καθώς όλες οι ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες μεταξύ τους, ενώ πλέον αυξάνεται και ο αριθμός αγώνων. Κάθε ομάδα θα δώσει σίγουρα 30 παιχνίδια, ενώ ως σήμερα τα εγγυημένα ματς ήταν 10 (για όσες δεν συνέχιζαν στο Top 16) και 24 για εκείνες που έφταναν ως την β' φάση της διοργάνωσης.

Αναλυτικά οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στην Euroleague την σεζόν 2016-17:

1) Ολυμπιακός - Εγγυημένο συμβόλαιο

2) Παναθηναϊκός - Εγγυημένο συμβόλαιο

3) Φενέρμπαχτσε - Εγγυημένο συμβόλαιο

4) Αναντολού Εφές - Εγγυημένο συμβόλαιο

5) ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Εγγυημένο συμβόλαιο

6) Ζαλγκίρις - Εγγυημένο συμβόλαιο

7) Μακάμπι Τελ Αβίβ - Εγγυημένο συμβόλαιο

8) Μπαρτσελόνα - Εγγυημένο συμβόλαιο

9) Ρεάλ Μαδρίτης - Εγγυημένο συμβόλαιο

10) Λαμποράλ Κούτσα - Εγγυημένο συμβόλαιο

11) Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο - Εγγυημένο συμβόλαιο

12) Πρωταθλήτρια VTB League (ή φιναλίστ, αν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κατακτήσει την διοργάνωση)

13) Πρωταθλήτρια Γερμανίας

14) Ερυθρός Αστέρας - Πρωταθλητής Αδριατικής Λίγκας

15) Η ομάδα που θα πάρει την wild card.

16) *Γαλατάσαραϊ - Κάτοχος του Eurocup

*Αν η Λοκομοτίβ Κουμπάν κατακτήσει την Euroleague, εκτός διοργάνωσης θα μείνει η κάτοχος του Eurocup.

Η νέα... Euroleague