MENU

Οι πρωταθλητές Ελλάδας κινούμενοι με άκρα μυστικότητα κατάφεραν να «κλείσουν» έναν από τους κορυφαίους σκόρερ στην ιστορία της Euroleague, τον Κιθ Λάνγκφορντ. Έτσι, έδωσαν στη θέση «2» εμπειρία, σίγουρο σκορ και ποιότητα, με τον Τσάβι Πασκουάλ να προσθέτει άλλο ένα σημαντικό κομμάτι στο παζλ, που θα πλαισιώσει τον Νικ Καλάθη.

Ο Αμερικανός «μπόμπερ» μετά την τρομερή σεζόν στην Ούνικς Καζάν (2016-2017), που του έφερε το βραβείο του πρώτου σκόρερ της Euroleague πήγε στην Κίνα (Shenzhen Leopards) και στη συνέχεια στο Ισραήλ (Μακάμπι Ρισόν). Μάλιστα, στη λίγκα του Ισραήλ η Μακάμπι Ρισόν δεν κατάφερε να μπει στα πλέι οφ, με τον ίδιο να περνάει μια σεζόν μακριά από το υψηλότερο επίπεδο, στο οποίο είχε συνηθίσει να παίζει και να πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια.

Για τον λόγο αυτό, το sdna.gr ζήτησε από τον γνωστό δημοσιογράφο Ντέιβιντ Πικ, που ζει στο Ισραήλ, το scouting report του... σημερινού Λάνγκφορντ. Θυμίζει τον «παλιό καλό» σκόρερ, που γνωρίζαμε όλοι στην Euroleague; Σε τι επίπεδο ήταν μέσα στο 2018, από θέμα φυσικής κατάστασης; Ο τωρινός Λάνγκφορντ πώς «δένει» με τον Νικ Καλάθη και γιατί ταιριάζει στα χαρακτηριστικά του ηγέτη των έξι φορές πρωταθλητών Ευρώπης;

Όπως θα διαπιστώσετε στην ανάλυση που ακολουθεί, ο Πικ ως δημοσιογράφος αναφέρει τόσο τα θετικά, όσο και τα αρνητικά του Αμερικανού σούτινγκ γκαρντ. Γι' αυτό και τονίζει πως ο Λάνγκφορντ: «μπορεί να έρθει από τον πάγκο και να σκοράρει όπως θέλει», αλλά ξεκαθαρίζει για την κατάστασή του, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Ισραήλ: «η φυσική του κατάσταση ήταν σε επίπεδο preseason».

Λένε πως στο Ισραήλ ήταν στο 60%

Αρχικά, λοιπόν, ο άνθρωπος που αποκαλύπτει καθημερινά πολλές... βόμβες για το ευρωπαϊκό μπάσκετ μέσω του Twitter του, επισήμανε στο SDNA για την επιστροφή του Λάνγκφορντ στο Ισραήλ τον Μάρτιο του 2018: «Ο Κιθ έδειξε τη... σπίθα, του παλιού καλού Λάνγκφορντ. Υπήρξαν παιχνίδια που τον είδαμε να είναι πολύ καλός και ματς που τον είδαμε να είναι πολύ μεγάλος, από θέμα ηλικίας. Βέβαια, δεν λέω ότι δεν μπορεί να παίξει, γιατί κυριαρχούσε. Όμως, έκανε ένα χειρουργείο στην Κίνα. Είχε άσχημες εμπειρίες εκεί. Δεν είχε παίξει για κάποιους μήνες, μέχρι να έρθει στο Ισραήλ. Προσπαθούσε να βρει μια ευκαιρία σε ομάδα της Euroleague. Ο χρόνος πέρασε και τελικά επέστρεψε στο Ισραήλ. Στο πρώτο του ματς εδώ ήταν MVP, σχεδόν ισοφάρισε το ρεκόρ καριέρας του στο Ισραήλ. Η ομάδα του νίκησε. Αλλά, δεν θα έπρεπε να παίξει. Δεν ήταν έτοιμος. Ο προπονητής του είχε ζητήσει να μην παίξει. Εκείνος θέλησε να το κάνει, για την ομάδα. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του. Σε γενικές γραμμές, όπως λένε στην ομάδα, ήταν στο 60% του. Όταν ήρθε στο Ισραήλ ήταν σε φυσική κατάσταση επιπέδου προετοιμασίας. Δεν ήταν ποτέ σε φυσική κατάσταση επιπέδου πλέι οφ. Ίσως αυτό να στέρησε στην ομάδα την ευκαιρία να μπει στα πλέι οφ».

https://www.youtube.com/embed/Iz8D78LtWoA?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

Σε συνέχεια της ανάλυσης για την κατάσταση του δύο φορές πρώτου σκόρερ της Euroleague, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε πέρυσι από πρόβλημα στο γόνατο, σχολίασε: «Όπως είπα, η φυσική του κατάσταση ήταν σε επίπεδο preseason. Δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για προπονήσεις εκείνο το διάστημα. Υπήρχαν πολλά ματς, που έπρεπε να τα πάρει η ομάδα. Επίσης, πήρε μερικές μέρες άδεια, για να επιστρέψει στις ΗΠΑ, για τη γέννηση του παιδιού του. Επέστρεψε, είχε χάσει μερικές προπονήσεις. Δεν διεισδύει στο καλάθι τόσο πολύ, πλέον προτιμά να σουτάρει jumpshots, τρίποντα και σουτ από μέση απόσταση. Θα έλεγα πως έχει χάσει την εκρηκτικότητά του και το γρήγορο πρώτο βήμα του. Αλλά, έχει έλεγχο του σώματός του, σε πολύ μεγάλο βαθμό. Είναι καλός με την μπάλα στα χέρια και είναι ακόμα ικανός να αλλάξει γρήγορα κατεύθυνση στο παρκέ. Όμως, είναι φανερό πως δεν είναι όσο εκρητικός και γρήγορος συνήθιζε να είναι».

Ο Καλάθης του 2018 με τον Λάνγκφορντ του 2014 θα ήταν το καλύτερο δίδυμο της Euroleague​

Φυσικά, αυτό που σκέφτονται όλοι οι φίλοι του Παναθηναϊκού από την ώρα που έγινε γνωστή η μετακόμισή του στο ΟΑΚΑ, είναι το πώς θα «δέσει» με τον Νικ Καλάθη. Πόσο καλό θα είναι το δίδυμο, που θα δημιουργήσουν οι δυο τους;

«Νομίζω πως ο Καλάθης και ο Λάνγκφορντ στα καλά του θα ήταν σίγουρα ένα από τα καλύτερα δίδυμα στην Euroleague. Με τον τωρινό Καλάθη και τον Λάνγκφορντ της Αρμάνι το 2014, ίσως θα βρίσκαμε το καλύτερο δίδυμο στη διοργάνωση. Αλλά, δεν είναι ο ίδιος Κιθ Λάνγκφορντ το 2018, με εκείνον, που ήταν το 2014», λέει ο Πικ και προσθέτει:

«Όταν, όμως, έρθουν τα πλέι οφ του 2019 ο Κιθ θα παίζει για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια σε μια μεγάλη ομάδα. Στην Αρμάνι η ήττα ήταν στο dna της ομάδας, τα πράγματα δεν πήγαν καλά στη Χίμκι και η Καζάν δεν είναι μεγάλη ομάδα. Η Μακάμπι με τον Ντέιβιντ Μπλατ ήταν η τελευταία φορά στην οποία υπήρξε μέλος πραγματικής ομάδας - νικήτριας με ιστορία. Νομίζω πως στον Παναθηναϊκό πιθανότατα θα ρίξει το κασέ του, για να είναι μέλος μιας μεγάλης ομάδας, γιατί ο ίδιος πάντα ήθελε να φτάσει στο Final Four. Δεν νομίζω πως θα ξεκινάει τα παιχνίδια, δεν θεωρώ πως αυτή τη στιγμή είναι starter για αγώνες της Euroleague. Σίγουρα, όμως, μπορεί να έρθει από τον πάγκο και να σκοράρει όπως θέλει».

Βέβαια, η παρουσία του 29χρονου Έλληνα πλέι μέικερ στο ρόστερ του Τσάβι Πασκουάλ, μπορεί να βοηθήσει τον Λάνγκφορντ, καλύπτοντάς τον στο αμυντικό κομμάτι και δημιουργώντας για αυτόν στην επίθεση...

«Το μπάσκετ της σύγχρονης εποχής είναι πιο γρήγορο, απαιτεί μεγαλύτερη ταχύτητα και ο Κιθ χρειάζεται την μπάλα για να δημιουργήσει. Σουτάρει ύστερα από ντρίμπλα, του αρέσουν τα step back. Άρα, χρειάζεται την μπάλα, για να είναι αποτελεσματικός, σε αντίθεση με όσα μπορεί να κάνει, παίζοντας μακριά από την μπάλα.

Με τον Καλάθη, χρειάζεσαι καλούς σουτέρ γύρω σου. Μπορεί να παίξει pick 'n roll και να βγάλει την μπάλα έξω. Οπότε, πιστεύω πως ο Παναθηναϊκός χρειάζεται έναν υψηλού επιπέδου σουτέρ, για να παίξει με τον Νικ Καλάθη. Το καλύτερο για τον τωρινό Κιθ θα είναι να φέρνει σκορ από τον πάγκο», ανέφερε ο Ντέιβιντ Πικ, καταθέτοντας τη δική του άποψη για τη χρησιμότητα του Λάνγκφορντ στον Παναθηναϊκό της νέας σεζόν.

https://www.youtube.com/embed/LHzqhpPigXI?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1
Πικ στο SDNA: «Ο Λάνγκφορντ σκόραρε όπως ήθελε στο Ισραήλ, παίζοντας στο 60%»