MENU

Το θέμα του προπονητή βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην «ερυθρόλευκη» καθημερινότητα. Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού, έπειτα από την ολοκλήρωση της σεζόν, καταστρώνουν τα πλάνα τους για την επόμενη μέρα της ομάδας, έχοντας έναν και μοναδικό στόχο: Να επιστρέψει ο Ολυμπιακός στην κορυφή και να κατακτήσει τίτλους.

Η δεύτερη διαδοχική σεζόν δίχως τίτλο σκόρπισε απογοήτευση, αλλά και προβληματισμό στα ενδότερα της ομάδας και οι επόμενοι μήνες αναμένονται... καυτοί, μιας και οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν είναι πολλές και σημαντικές εντός των τειχών.

Ο Γιάννης Σφαιρόππουλος, έπειτα από τέσσερα χρόνια στον πάγκο της ομάδας αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν. Ο Έλληνας προπονητής, που κατέκτησε με τον Ολυμπιακό 2 πρωταθλήματα Ελλάδος, ενώ ήταν φιναλίστ και σε 2 τελικούς Euroleague, ολοκλήρωσε το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό και όλα δείχνουν διαζύγιο στον ορίζοντα.

Έτσι, στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο έχουν ήδη καταστρώσει τα πλάνα τους για τον διάδοχο του Έλληνα προπονητή, έχοντας έναν μεγάλο στόχο: Τον Ντέιβιντ Μπλατ!

Μπλατ, ο μεγάλος στόχος

Ο Αμερικανός προπονητής την τελευταία διετία βρέθηκε στον πάγκο της Νταρουσάφακα, κατακτώντας την σεζόν που ολοκληρώθηκε το Eurocup. Η παρουσία του στην τουρκική ομάδα ολοκληρώθηκε και πλέον αναζητά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Όπως έχει γίνει γνωστό οι Πειραιώτες βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία μαζί του, όμως η περίπτωσή του κάθε άλλο παρά εύκολη θεωρείται.

Η περίπτωση Μπλατ είναι άκρως δελεαστική για τον Ολυμπιακό, καθώς πρόκειται για έναν προπονητή με «γεμάτο» βιογραφικό, που έχει σταθεί σε υψηλό επίπεδο και μπορεί να αποτελέσει τον άνθρωπο που θα «χτίσει» το ρόστερ της επόμενης μέρας. Ο Μπλατ θεωρείται προπονητής που έχει όλο το... πακέτο, παρ' όλα αυτά οι δυσκολίες είναι αρκετές ώστε να υπάρξει deal.

Οι δυσκολίες βρίσκονται σε δύο σημεία. Το πρώτο έχει να κάνει με το κασέ του έμπειρου προπονητή, το οποίο είναι υψηλό. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Νταρουσάφκα εισέπραξε το ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ την διετία που βρέθηκε στον πάγκο της ομάδας. Η δεύτερη δυσκολία έχει να κάνει με το μπάτζετ που θέλει να διαχειριστεί.

Ο Μπλατ είναι προπονητής από το... πάνω ράφι και θέλει να διαχειριστεί ένα μεγάλο μπάτζετ, κάτι το οποίο είναι άγνωστο κατά πόσο θα του το παρέχει ο Ολυμπιακός. Βεβαίως, το θέμα αυτό μπορεί να ξεκαθαρίσει μέσα από τις συζητήσεις των δύο πλευρών.

Το γεγονός, όμως, πως Ολυμπιακός και Μπλατ βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία δείχνει τη διάθεση που έχουν οι Πειραιώτες ώστε να κυνηγήσουν μέχρι τέλους την υπόθεσή του.

Πέραν του Μπλατ, όμως, υπάρχουν και άλλες λύσεις που βρίσκονται στο... κάδρο.

Η εναλλακτική Τρινκιέρι

Αμέσως μετά το τέλος του πρωταθλήματος το πρώτο όνομα που είδε το φως της δημοσιότητας ήταν αυτό του Αντρέα Τρινκιέρι. Ο Ιταλός προπονητής είναι ελεύθερος στην αγορά, εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς απολύθηκε από την Μπάμπεργκ στα μέσα της σεζόν.

Ο Ιταλός αναζητεί τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του, έχοντας ως προτεραιότητα να παραμείνει σε ομάδα της Euroleague για μία ακόμα σεζόν. Η περίπτωσή του εξετάζεται από τους ανθρώπους του Ολυμπιακού και στην παρούσα φάση μοιάζει η εναλλακτική λύση των Πειραιωτών, σε περίπτωση που δεν υπάρξει deal με τον Μπλατ.

Το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα με τον Ιταλό προπονητή, ο οποίος παρακολουθεί τις εξελίξεις και περιμένει.

Ο Πλάθα, ο Περάσοβιτς και ο... Τόμιτς

Από εκεί και πέρα, στα υπόψιν των ανθρώπων του Ολυμπιακού βρίσκονται δύο ακόμα ονόματα, αυτά των Χοάν Πλάθα και Βέλιμιρ Περάσοβιτς. Οι δύο προπονητές είναι ελεύθεροι κια οι περιπτώσεις τους δεν περνούν απαρατήρητες από τους ανθρώπους του Ολυμπιακού. Στην παρούσα φάση, όμως, οι περιπτώσεις τους δεν συγκεντρώνουν αρκετές πιθανότητες.

Ένα σενάριο που «παίζει» είναι κι αυτό που αφορά στην... προαγωγή του Μίλαν Τόμιτς σε πρώτο προπονητή της ομάδας. Η «σημαία» του Ολυμπιακού βρίσκεται εδώ και χρόνια στο τεχνικό τιμ της ομάδας, είχε αναλάβει ως υπηρεσιακός πριν την έλευση Σφαιρόπουλου και γενικά οι αδερφοί Αγγελόπουλοι έχουν καλή άποψη και σχέση μαζί του.

Βέβαια, δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να προκριθεί περίπτωση που δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας από πλευράς Ολυμπιακού. Ένα σενάριο το οποίο υπάρχει ως σκέψη, αλλά στην παρούσα φάση μοιάζει αρκετά μακρινό, μιας και ο μεγάλος στόχος των Πειραιωτών είναι ο Ντέιβιντ Μπλατ.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, στον Πειραιά «τρέχουν» οι εξελίξεις και το επόμενο 15ήμερο αναμένεται κρίσιμο, καθώς μέχρι τις αρχές Ιουλίου οι άνθρωποι του Ολυμπιακού ευελπιστούν να έχουν ολοκληρώσει το θέμα προπονητή, ώστε να «χτίσει» την ομάδα της νέας σεζόν. Την ίδια διάθεση δείχνουν και οι υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαικές ομάδες με ανοικτά... ζητήματα στους πάγκους τους, με την Μπαρτσελόνα να επεκτείνει την συνεργασία της με τον Σβέτισλαβ Πέσιτς αλλά και με δημοσιεύματα του Ισραήλ να κάνουν λόγο για παραμονή του Νέβεν Σπάχια στον πάγκο της Μακάμπι.

Είναι δεδομένο πως κάθε κίνηση μπορεί να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο... ντόμινο στους πάγκους της Euroleague, την ώρα που όλο και λιγοστεύουν οι ανοιχτές θέσεις στα κορυφαία κλαμπ της Γηραιάς Ηπείρου. Οπότε, μοιάζει προφανές πως ο Ολυμπιακός θα κινηθεί δυναμικά τις επόμενες ημέρες, ώστε να ολοκληρώσει την συμφωνία του με το νέο προπονητή και να προχωρήσει στην οργάνωση και τον προγραμματισμό του ρόστερ για τη νέα χρονιά.

Ο Ολυμπιακός παίζει τα ρέστα του για το... θαύμα Μπλατ!