MENU
Χρόνος ανάγνωσης 7’

Coach... με νεύρα!

0

Ήταν από τις στιγμές, στις οποίες οι σφυγμοί δεν ήταν αυξημένοι. Ο Ολυμπιακός είχε περάσει ένα από τα τυπικά απογεύματα του ελληνικού πρωταθλήματος και είχε επικρατήσει εύκολα του Ρεθύμνου. Ο δημοσιογράφος τον πλησιάζει. Διατυπώνει την πρώτη ερώτηση, διατυπώνει τη δεύτερη, διατυπώνει και την τρίτη. Μετά από εκείνο το σημείο δε θα προλάβαινε να διατυπώσει, ούτε καν να αρθρώσει οτιδήποτε άλλο. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος γίνεται σκληρός, απόμακρος, απόλυτος και εκνευρισμένος κόβει τη συζήτηση γύρω από το αγωνιστικό πρόβλημα του Ολυμπιακού.

Ακόμα ήταν Νοέμβριος, όμως η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του τεχνικού των ερυθρολεύκων έμοιαζε εντονότερη από ποτέ. Ήταν τα αποτελέσματα, αλλά ήταν και η… καταραμένη η φθορά που έφερνε ολοένα και εντονότερη κριτική. Ο Σφαιρόπουλος θα αντιδράσει απότομα. Όπως το έκανε και χθες. Όπως το έκανε και σε προηγούμενες περιπτώσεις στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να μπαίνει η συμπεριφορά του μικροσκόπιο.

Έχει πρόβλημα να διαχειρίζεται την πίεση; Βγάζει ένταση όταν του ασκείται κριτική; Επιτρέπεται να του τίθενται ερωτήσεις για την αγωνιστική καθίζηση - όπου και αν παρατηρείται τέτοια - της ομάδας του; Χρησιμοποιεί ως δικαιολογίες, αιτιολογίες τις οποίες άλλες φορές αρνείται να ακούσει; Η αλήθεια είναι πως το συνήθως ψύχραιμο προφίλ του Γιάννη Σφαιρόπουλου φέτος βάλλεται. Δείχνει να χάνει τον έλεγχο. Και παρότι έχει εν μέρει δίκιο για τη χθεσινή διαιτησία του αγώνα (δεν το λέμε εμείς, αλλά ο παρατηρητής της αναμέτρησης), το χάνει με το υπερβολικό της αντίδρασής του. Όπως και με την ενορχηστρωμένη αντίδραση των παικτών του στις δηλώσεις, μετά το φινάλε του ματς. Και από εκεί θα ξεκινήσουμε…

Ο νόμος του coach!

9 Οκτωβρίου και το πρώτο μεγάλο ματς της χρονιάς βρίσκει άπαντες ανέτοιμους. Ανέτοιμους αγωνιστικά, ψυχολογικά, ακόμα και σε θέματα νοοτροπίας. Ο Παναθηναϊκός βγαίνει νικητής από την πρόωρη κόντρα με τον Ολυμπιακό και ξεκινάει τη σεζόν από εκεί που είχε αφήσει την προηγούμενη. Νίκη μέσα στο ΣΕΦ και προβάδισμα για την κατάληψη της πρώτης θέσης στην κανονική σεζόν. Μετά το τέλος του ματς, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μιλάει αγωνιστικά, εξηγεί τους λόγους της ήττας και στέκεται στο επεισόδιο με τον Κώστα Παπανικολάου.

«Δεν θέλω να μιλάει κανένας για την διαιτησία. Ο κάθε παίκτης πρέπει έχει το μυαλό του στο παιχνίδι. Όσους σφυγμούς και αν έχουμε, πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στο μπάσκετ. Όποιος δεν το καταλαβαίνει θα έχει πρόβλημα». Η αντίδρασή του τόσο στη διάρκεια του παιχνιδιού, όσο και μετά το τέλος του, εκτιμήθηκε και απέσπασε εγκώμια από το σύνολο του Τύπου. Μετά τη χθεσινή στάση του Γιάννη Σφαιρόπουλου, θα μπορέσει να συγκρατήσει τους παίκτες του σε ενδεχόμενη επόμενη αδικία; Θα μπορέσει να τους πειθαρχήσει να μην ασχολούνται με τη διαιτησία;

Πριν φτάσουμε, όμως, στο χθεσινό ξέσπασμα του Έλληνα προπονητή, υπάρχουν και άλλοι ενδιάμεσοι σταθμοί. Σταθμός Ηράκλειο, στις 13 Οκτωβρίου του 2017, λίγες μέρες δηλαδή μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό. Ο Ολυμπιακός κερδίζει τη Μπασκόνια και ο Σφαιρόπουλος δε μασάει τα λόγια του. «Να θυμίσω ότι και πέρυσι με τη Ρεάλ χάσαμε στο ξεκίνημα και βγήκαν να μας κόψουν το κεφάλι, αλλά οι ίδιοι μετά μας φιλούσαν τα μάγουλα δεξιά και αριστερά που φτάσαμε στο Final Four, οπότε οι παίκτες και η ομάδα αξίζουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τον κόσμο του Ολυμπιακού και νομίζω ότι δεν είναι δίκαιη η συμπεριφορά των οπαδών προς τους παίκτες».

Σταθμός ΣΕΦ τον Νοέμβριο. Το πιο έντονο ξέσπασμα του Γιάννη Σφαιρόπουλου στα τριάμισι χρόνια που βρίσκεται στον πάγκο του Ολυμπιακού και ίσως το πιο αψυχολόγητο, καθότι η ερώτηση του δημοσιογράφου της Cosmote TV, δεν δικαιολογούσε τέτοια αντίδραση.

- Θεωρείτε ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να ξεπεράσει, αν θέλετε και το κακό κλίμα που δημιουργήθηκε όχι τόσο από το αποτέλεσμα, όσο από την εικόνα στα τελευταία ματς;

«Ποια αποτελέσματα; Ποια εικόνα; Τι εννοείτε; Δεν καταλαβαίνω; Τέσσερις νίκες είχαμε κάνει και αποκλείσαμε και τον Άρη. Σωστά; Κερδίσαμε τα παιχνίδια που έπρεπε; Ένα ματς χάσαμε, από τον Παναθηναϊκό. Αυτό πρέπει να ξεπεράσουμε. Ο Ολυμπιακός είναι μέσα και στους τρεις στόχους του, μην το ξεχνάτε αυτό. Μου λέτε για τα αποτελέσματα και τις εμφανίσεις. Μη τα μηδενίζουμε, όμως, όλα. Ας κερδίζουμε και με 50 πόντους και σε όσους αρέσει».

Σταθμός Βελιγράδι, πριν μερικές ημέρες. Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από τον Ερυθρό Αστέρα, έπεσε κάτω από την πρώτη τετράδα στη βαθμολογία της Ευρωλίγκας και σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν οι ερυθρόλευκοι παίζουν χειρότερα από προηγούμενες σεζόν, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος γίνεται και πάλι ειρωνικός και δεικτικός. «Είμαστε δεύτεροι και παλεύουμε για το πλεονέκτημα έδρας. Έχουμε κάνει καλές εμφανίσεις. Κερδίσαμε την ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ Μαδρίτης, την Φενερμπαχτσέ εκτός έδρας. Δεν γνωρίζετε αυτά τα αποτελέσματα; Ναι, δεν παίζουμε καλά το τελευταίο διάστημα, όχι όλη την σεζόν».

Διαχείριση κρίσεων!

Προφανώς και δεν συμβαίνει φέτος για πρώτη φορά να αμφισβητείται ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Αλίμονο αν στην Ελλάδα φτάναμε στους 40 μήνες παρουσίας ενός προπονητή σε πάγκο μεγάλης ομάδας για να αμφισβητηθεί! Επίσης, είναι δεδομένο ότι ο Έλληνας τεχνικός έχει χειριστεί με μαεστρία εσωτερικά θέματα (βλέπε Γκριν/Μπιρτς πέρυσι) και τον έχουν βοηθήσει τα αποτελέσματα ώστε να ισχυροποιείται η θέση του έναντι του οιοδήποτε ατίθασου… παιδιού.

Η αντίδρασή του έχει υπάρξει και στο παρελθόν έντονη. Τον προηγούμενη Ιανουάριο, παρότι μετά ήττα του Ολυμπιακού στο κύπελλο με 77-67 μέσα στο ΣΕΦ από τον Παναθηναϊκό δε θα μιλήσει για τη διαιτησία, θα το κάνει μερικές μέρες αργότερα έπειτα από τη συντριβή της Μπασκόνια (92-62) στο Φάληρο. «Ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει τι γίνεται και αλλάζουν τα δεδομένα όταν παίζουμε στην Ελλάδα. Όλη η Ελλάδα καταλαβαίνει τι γίνεται στο ελληνικό πρωτάθλημα».

Το 2016 ήταν η προηγούμενη μεγάλη κρίση που πέρασε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Οι ήττες στην Ευρωλίγκα, η γκρίνια στο περιβάλλον του Ολυμπιακού και εντέλει ο αποκλεισμός από τα πλέι οφ τον Απρίλιο. Η πρώτη του έντονη αντίδραση ήταν τον Μάρτιο, μετά από τη νίκη επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ με 100-93 στη δεύτερη παράταση. Μια ερώτηση δημοσιογράφου φέρνει και πάλι το ξέσπασμα…

«Ξέρετε σε ποιον όμιλο παίζει ο Ολυμπιακός; Στο τέλος θα δούμε. Η ομάδα είναι πρώτη στην Ελλάδα, έχει κάνει μόνο μία ήττα. Συνολικά η ομάδα κερδίζει, δεν μπορεί να κερδίζει 10-20 πόντους συνέχεια. Στο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός έχει κάνει μόνο μία ήττα, με τέσσερις πόντους από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ», θα απαντήσει εμφανώς εκνευρισμένος σε μια εποχή όπου οι ήττες εκτός έδρας από Μπάμπεργκ και Μπαρτσελόνα είχαν φέρει έντονη αμφισβήτηση στο πρόσωπό του.

Ένα μήνα μετά, ο Ολυμπιακός μένει εκτός πλέι οφ και για πρώτη φορά του γίνεται ανοικτά ερώτηση για τη θέση του. «Δε με ενδιαφέρει το τι λένε στα social media κάποιοι, που μπορεί να είναι αντίπαλοι της ομάδας ή εγκάθετοι. Όσο για τον Τύπο στην Ελλάδα πολλές φορές είναι κατευθυνόμενος».

Ο παράγοντας κούραση!

Στην αθλητική καθημερινότητα όλα όσα είπε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είναι απολύτως αληθινά. Εκείνος που θα καταπονηθεί θα έχει κάμψη στην απόδοσή του. Εκείνος που θα τραυματιστεί, ακόμα κι αν επιστρέψει θα χρειαστεί χρόνο να βρει ρυθμό. Η ομάδα που θα παίζει συνεχώς με μικρότερο ρόστερ δύσκολα θα διατηρήσει σταθερό επίπεδο απόδοσης και οι παίκτες που αλλάζει διαρκώς ο ρόλος τους, είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να ρολάρουν όταν πρέπει. Δεν ισχύει μόνο στον Ολυμπιακό, ισχύει σε όλες τις ομάδες και το παράδειγμα του Νικ Καλάθη (με την άνοδο, την πτώση και την εκ νέου άνοδο στην απόδοσή του) την περασμένη σεζόν είναι χαρακτηριστικό.

Είναι, όμως, στ’ αλήθεια κάτι που εμφανίστηκε τον Ιανουάριο; Ή μήπως χρησιμοποιείται τώρα ως πρόσχημα από τον προπονητή των ερυθρολεύκων; «Όποιος αισθάνεται κουρασμένος δεν μπορεί να παίζει στον Ολυμπιακό ή σε αυτή την λίγκα», είχε πει κατά λέξη στις 21 Δεκεμβρίου του 2017, όταν οι ερυθρόλευκοι αναχωρούσαν για το ματς στην Κωνσταντινούπολη με την Εφές, έχοντας στις αποσκευές του την περήφανη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ.

«Οι παίκτες αντέχουν. Γι’ αυτό είναι στον Ολυμπιακό, για να αντέχουν. Είναι παίκτες που τους πιστεύουμε, έμπειροι, παίζουν πολλά χρόνια στην Ευρώπη και στο ΝΒΑ κι έχουν την δυνατότητα να αντέξουν. Πρέπει να αντέξουν, γιατί αυτή είναι η δουλειά μας», είχε σχολιάσει τον Νοέμβριο, μετά τη σπουδαία επικράτηση επί της Φενερμπαχτσέ στην Τουρκία και πριν το δύο στα δύο απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα σε εκείνη τη «διαβολοβδομάδα».

Χωρίς να σημαίνει ότι δεν ισχύει, ο παράγοντας κούραση μπήκε στην εξίσωση για τον προπονητή του Ολυμπιακού τον τελευταίο μήνα. Ειπώθηκε μετά την ήττα στην Πυλαία, ειπώθηκε έπειτα από την ήττα στο Βελιγράδι, το ίδιο και μετά το ντέρμπι χθες.

«Όποιος επικαλείται κούραση δεν κάνει για τον Ολυμπιακό», είχε δηλώσει το 2016.

«Αυτή η λέξη δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μας. Όποιος είναι κουρασμένος πάει σπίτι του», είχε πει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος το 2017.

Τα αρνητικά αποτελέσματα, η αμφισβήτηση από τον κόσμο, η πίεση, οι εσωτερικές έριδες φαίνεται ότι έφεραν στην επιφάνεια έναν διαφορετικό Γιάννη Σφαιρόπουλο. Για να θυμηθεί, όμως, ο Ολυμπιακός τον εαυτό του, πρέπει πρωτίστως ο προπονητής του να βρει το δικό του.

Coach... με νεύρα!