Αίσθηση προκάλεσε το φωτογραφικό υλικό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας από την παρουσία του αναπληρωτή ποδοσφαιρικού εισαγγελέα της ΕΠΟ, Στέφανου Μπαξεβάνη, στο κλειστό του ΟΑΚΑ, στο δεύτερο ματς της σειράς των τελικών ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.
Μία από αυτές τις φωτογραφίες, αποκάλυψε την Δευτέρα και η εκπομπή «Δίκη» στον ΣΚΑΪ.




Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ότι ο κ. Μπαξεβάνης έχει θέση στις πολυθρόνες εντός του αγωνιστικού χώρου (χωρίς φυσικά να έχει κάποια θεσμική ιδιότητα) και μάλιστα φαίνεται να ζει κάτι παραπάνω από έντονα το παιχνίδι. Και το ζει έντονα χειρονομώντας, την ώρα που το ματς είναι στο ΟΑΚΑ, ενώ εκείνος είναι –σύμφωνα με ασφαλείς πηγές - ένθερμος οπαδός του Ολυμπιακού!
Οι φωτογραφίες αυτές, ωστόσο, δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους προϊσταμένους του στην Εισαγγελία και φαίνεται ότι δεν άρεσαν καθόλου. Διότι εκτός των άλλων δημοσιεύθηκαν σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης από τα φωτογραφικά πρακτορεία που αποτύπωσαν τα πανηγυρικά στιγμιότυπα του Σπανούλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, έχει αποφασίσει να καλέσει για συστάσεις τον Στέφανο Μπαξεβάνη, ώστε να μην επαναλάβει παρόμοιες συμπεριφορές, που ενδεχομένως να εκθέτουν και το δικαστικό σώμα.
Οι διώξεις στον Μελισσανίδη και μία… καθυστερημένη!
Ο Στέφανος Μπαξεβάνης είναι ο άνθρωπος που άσκησε έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης που εξέδωσε η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ, για το επεισόδιο του Δημήτρη Μελισσανίδη με τον παρατηρητή διαιτησίας Δημήτρη Κύρκο στο ΟΑΚΑ, στο ντέρμπι πρωταθλήματος ΑΕΚ-Ολυμπιακού.
Όπως κατήγγειλε η ΑΕΚ στην εκδίκαση της υπόθεσης, συνέβη κάτι πρωτοφανές: Ενώ η Ένωση είχε δικαστεί βάσει του άρθρου 12 και είχε απαλλαχθεί, ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας στην έφεσή του πρόσθεσε στο κατηγορητήριο και τα άρθρα 27 και 28! Με λίγα λόγια, «έστειλε» την ΑΕΚ να δικαστεί εκ νέου για κατηγορίες για τις οποίες δεν είχε δικαστεί σε πρώτο βαθμό!
Ο κ. Μπαξεβάνης, εξάλλου, είχε ασκήσει πειθαρχική δίωξη στον Δημήτρη Μελισσανίδη και για δήλωσή του μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όπου είχε πει το… φοβερά δυσφημιστικό για το άθλημα: «Κερδίσαμε τον Αλή Μπαμπά και τους 40 κλέφτες»!
Ο ίδιος ήταν που άσκησε έφεση κατά της απόφασης της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, η οποία είχε απαλλάξει την ΠΑΕ ΑΕΚ για την περίφημη ανακοίνωση κατά του ποδοσφαιρικού παρακράτους που είχε εκδώσει… πέρσι στις 21 Αυγούστου. Μια απόφαση (της Επιτροπής Δεοντολογίας) που είχε ...πανηγυρίσει -με ανακοίνωσή του- ακόμα και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, μιλώντας για «δικαίωση του υπουργείου»!
Την ίδια στιγμή, ο κ. Μπαξεβάνης δεν ασκούσε δίωξη για μια άκρως επιθετική ανακοίνωση κατά των δικαστών της ΕΠΟ (με ονόματα!) που είχε εκδώσει η ΠΑΕ Ολυμπιακός, όταν η Επιτροπή Δεοντολογίας απάλλαξε τον Μελισσανίδη για το επεισόδιο με τον Κύρκο.
Το έκανε τελικά μόλις την περασμένη εβδομάδα, μετά από πάρα πολύ καιρό και έπειτα από καταγγελία που χρειάστηκε να κάνει η ΑΕΚ για το θέμα!
Το Μακάμπι-Ολυμπιακός και η δίκη Μαρινάκη – Σάββα
Ο Στέφανος Μπαξεβάνης, εξάλλου, ήταν εισαγγελέας της έδρας στη δίκη (σε πρώτο βαθμό) του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Σάββα Θεοδωρίδη για την περίφημη επίσκεψή τους στα αποδυτήρια των διαιτητών στο ημίχρονο του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος ανάμεσα σε Αστέρα Τρίπολης και Ολυμπιακό. Μάλιστα, πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού δικάζονταν μετά από ποινική δίωξη που τους είχε ασκήσει ο Αριστείδης Κορέας.
Στη δίκη που έγινε στις 28 Μαρτίου 2014 στο Στ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, ο Στέφανος Μπαξεβάνης πρότεινε την απαλλαγή και των δύο κατηγορουμένων, με το δικαστήριο να τους αθωώνει τελικά λόγω αμφιβολιών…
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι ο κ. Μπαξεβάνης ήταν ως το 2012 στην Εισαγγελία Αθηνών ως επίκουρος αθλητικός εισαγγελέας, υπό τον Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου. Τον Μάιο του 2011, μάλιστα, είχε αναλάβει μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση η οποία κάπου στο δρόμο… χάθηκε και ξεχάστηκε!
Αφορούσε τις περίφημες κασέτες για τα παιχνίδια Άρης-Παναθηναϊκός (Σεπτέμβρης 2010) και Μακάμπι-Ολυμπιακός (Αύγουστος 2010), στις οποίες ακουγόταν μόνο η φωνή του Αχιλλέα Μπέου. Η έρευνα για την υπόθεση είχε ξεκινήσει μετά από καταγγελίες του Αλέξη Κούγια και του Σωτήρη Βοργιά.
Το Άρης-Παναθηναϊκός το είχε αναλάβει ο κ. Σιμιτζόγλου, ασκώντας δίωξη στον Αχιλλέα Μπέο για απόπειρα εκβίασης που κατέληξε σε καταδίκη του τελευταίου σε διετή φυλάκιση με αναστολή. Το Μακάμπι-Ολυμπιακός το είχε αναλάβει ο Στέφανος Μπαξεβάνης, καθώς οι υποθέσεις διαχωρίστηκαν. Λεγόταν τότε, ότι είχε ζητηθεί και δικαστική συνδρομή από την Ιταλία, ώστε να καταθέσει ο Ιταλός διαιτητής εκείνου του αγώνα, Λούκα Μπάντι, αλλά και ο Ιταλός αρχιδιαιτητής, Πιερλουίτζι Κολίνα.
Η υπόθεση δεν προχώρησε ποτέ και η τύχη της αγνοείται. Προφανώς μπήκε στο αρχείο…
Στο ξεκίνημα της καριέρας του, τέλος, ο κ. Μπαξεβάνης υπήρξε ασκούμενος στο δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια…