MENU

«Οι περισσότερες ομάδες περνούν δύσκολο απόγευμα στο Ζηρίνειο», δήλωσε προ ημερών ο σέντερ της ομάδας του Ηλία Παπαθεοδώρου, Ανδρέας Γλυνιαδάκης... Αν ανατρέξει κανείς στα εντός έδρας αποτελέσματα της πορείας της Κηφισιάς φέτος θα δει το εξής... περίεργο: εννέα «θρίλερ» (εννέα ματς σημεία - αναφοράς), δύο με πιο ομαλή έκβαση και άλλα δύο που μένουν στο πρόγραμμα. Το «Ζηρίνειο» μεταμορφώνεται κάθε δύο Σάββατα σε έναν μεγάλο κινηματογράφο που παίζει θρίλερ, ταινίες για ανθρώπους που αντέχουν τις εκπλήξεις, τα δραματικά φινάλε και τις ανατροπές.

Ποιος γνωρίζει όμως πως λίγο πιο δίπλα από το γήπεδο της Κηφισιάς υπάρχει ένα γνωστό κτήριο που... φημίζεται για τους θρύλους που θέλουν φαντάσματα να ζουν εκεί;

Η Λεωφόρος Κηφισιάς χωρίζει στα δύο τα όρια της πραγματικότητας και της φαντασίας.

Από την μία το «Ζηρίνειο»: ένα γήπεδο που παίζονται διάφορα σπορ, οι γονείς πάνε με τα παιδιά τους και η κατάσταση προσφέρει χαμόγελα. Ακριβώς από την άλλη πλευρά, βρίσκεται η Βίλα Καζούλη: ένα από τα πιο πολυσυζητημένα κτίρια της Αθήνας, συνδεδεμένο με... θρύλους και φαντάσματα, γύρω από το οποίο έχουν ειπωθεί εκατοντάδες ιστορίες.

Η Βίλα Καζούλη (ή αλλιώς η Βίλα της Κηφισιάς) είναι χτισμένη πάνω σε ένα τουρκικό νεκροταφείο. Έτσι, δεν άργησαν να βγουν τα... σενάρια περί φαντασμάτων, που έχουν κάνει τη δική τους «κατάληψη» στο κτίριο, το οποίο μετράει περισσότερο από έναν αιώνα «ζωής». Ατελείωτοι διάδρομοι, μαρμάρινες σκάλες, αριστοκρατικά γλυπτά, σκοτεινοί χώροι και υπόγεια περάσματα. Όλα αυτά σε μια έκταση 47 στρεμμάτων... Παράλληλα, στον κήπο της βίλας φημολογείται πως είναι θαμμένοι δώδεκα Έλληνες που βασανίστηκαν κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Πώς να μην πιστέψει κάποιος ότι στη Βίλα Καζούλη συμβαίνει κάτι μεταφυσικό; Κάτι η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του κτιρίου, κάτι ότι είναι χτισμένο πάνω σε ένα τουρκικό νεκροταφείο έδωσαν το «πάτημα» σε πολλούς να πλάσουν τις δικές τους ιστορίες, τους δικούς τους μύθους. Πραγματικότητα ή παραμύθι; Αυτό βασίζεται στα «πιστεύω» του καθενός.

«Πολλοί "πιστεύουν" ότι τα βράδια οι σκιές των νεκρών περιπλανιούνται στο εσωτερικό του κτιρίου και δεν το έχουν εγκαταλείψει ποτέ. Αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες που κατά περιόδους έχουν αγοράσει την περιβόητη βίλα και ο καθένας με τον τρόπο του, έχει ενισχύσει τον μύθο ότι είναι στοιχειωμένη...», αναφέρει αφιέρωμα της «Μηχανής του Χρόνου» στην περιβόητη βίλα. Το θέμα, όμως, είναι ότι τα... φαντάσματα φαίνεται πως έχουν μετακομίσει την τρέχουσα σεζόν και έχουν πάει 100 μέτρα παραπέρα: στο «Ζηρίνειο»!

Ας δούμε αναλυτικά όσα απίθανα έχουν συμβεί στα εντός έδρας παιχνίδια της Κηφισιάς από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα και ας βγάλει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα περί... φαντασμάτων!

«Θρίλερ» με το... καλημέρα!

Αν μπορεί κανείς να καταλάβει μια ταινία, ένα τραγούδι ή έναν αγώνα από τα πρώτα του δευτερόλεπτα, τότε θα μπορεί να κατανοήσει και τι θα γίνει στο βάθος μιας σεζόν από το πρώτο της ματς!

Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος η ανανεωμένη Κηφισιά επιβλήθηκε του Αρκαδικού (68-66) σε ένα ματς που έδειχνε να ελέγχει καθ' όλη τη διάρκειά του. Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου είχε πάρει μέχρι και διψήφια διαφορά, όμως με αντεπίθεση διαρκείας οι φιλοξενούμενοι ξαναμπήκαν στο ματς, το οποίο τελικά κρίθηκε από το χαμένο τρίποντο του Νουτουτίνεν στο φινάλε! «Θρίλερ» από την αρχή και η σεζόν... προμηνύεται συναρπαστική.

Το ματς της χρονιάς - ή αλλιώς ο αγώνας της «μιας ανάσας»

Το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό τη σεζόν 2014-2015 για το Κύπελλο Ελλάδας έμελλε να εξελιχθεί στο «ματς της χρονιάς», καθώς απασχόλησε τα media και τον κόσμο για πολύ καιρό, με όσα έγιναν -κυρίως- εξωαγωνιστικά. Φέτος, λοιπόν, το... παιχνίδι της χρονιάς ήταν εκείνο της 3ης αγωνιστικής στο «Ζηρίνειο»: Κηφισιά - Λαύριο. Ο Δημήτρης Μαυροειδής ευστόχησε σε καλάθι λίγο πριν από το φινάλε της αναμέτρησης (27,5'' πριν από το τέλος), έδωσε «αέρα» τριών πόντων στους γηπεδούχους (81-78), όμως οι διαιτητές ακύρωσαν το καλάθι ως εκπρόθεσμο (με απόφαση Φούφη). Το Λαύριο τελικά νίκησε, όμως η Κηφισιά κατέθεσε ένσταση.

Η υπόθεση πέρασε στον Αθλητικό Δικαστή, ο οποίος με μια απόφαση - έκτρωμα δικαίωσε την Κηφισιά, μέτρησε του καλάθι του Μαυροειδή, αλλά κατακύρωσε τη νίκη στο Λαύριο! Στη συνέχεια, η ομάδα των Βορείων Προαστίων κατέθεσε προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ και οι εξελίξεις ήταν άμεσες και.. πρωτοποριακές: Κηφισιά - Λαύριο και πάλι για... 27,5 δευτερόλεπτα! Έτσι, το «ματς της χρονιάς» που ξεκίνησε στις 24 Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκε με την επανάληψη των τελευταίων 27,5'' στις 18 Ιανουαρίου και την τελική επικράτηση της Κηφισιάς (83-80)!

«Χαμός» και με τον Κόροιβο

Μετά το χαμένο τρίποντο του Νουουτίνεν και το... επεισοδιακό ματς με το Λαύριο, ακολούθησε μια νέα, ξεχωριστή ιστορία στο «Ζηρίνειο».

Η Κηφισιά βρίσκεται πίσω στο σκορ με αντίπαλο τον Κόροιβο (58-61), ο αρχηγός της, Νίκος Γκίκας, ευστοχεί σε σουτ το οποίο από τη γραμματεία μέτρησε ως τρίποντο και ο πίνακας του σκορ γράφει με μιας 61-61. Θεωρώντας πως το σκορ είναι ισόπαλο οι γηπεδούχοι παίζουν άμυνα στα τελευταία δευτερόλεπτα (9''), ο Όμπι Τρότερ αστοχεί σε μια προσπάθεια, το ματς λήγει και... ο Κόροιβος παίρνει το «διπλό»! Κι αυτό γιατί ο Γκίκας πατούσε τη γραμμή των 6,75μ. στο εύστοχο σουτ του και ο Ηλίας Κορομηλάς είχε δείξει από την αρχή «δύο πόντους». Το λάθος αυτή τη φορά ήταν της γραμματείας, όμως ο κοινός παρονομαστής δεν είχε αλλάξει: ακόμα ένα... ιδιαίτερο παιχνίδι στο «Ζηρίνειο».

Μήπως αρχίζατε να πιστεύετε πως τα... φαντάσματα έχουν περάσει την Λεωφόρο Κηφισιάς και έχουν εγκαταλείψει την Βίλα Καζούλη; Έχει κι άλλα...

Ρεκόρ 10ετίας, νέα ντέρμπι και... small ball!

Μέσα σε όλα τα αξιοπερίεργα που συμβαίνουν φέτος στο «Ζηρίνειο» είχαμε και ένα... τρελό ρεκόρ. Η ομάδα του Παπαθεοδώρου σημείωσε 115 πόντους (!) απέναντι στα Τρίκαλα στις αρχές του Φλεβάρη και έκανε ρεκόρ επιθετικής συγκομιδής στην Α1 την τελευταία δεκαετία. Συγκεκριμένα, η φοβερή εμφάνιση της Κηφισιάς στο «Ζηρίνειο» έφερε... 115 πόντους στο «κοντέρ», επίδοση που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της ομάδας των βορείων προαστίων στην Α1, αλλά και συνολικά στο πρωτάθλημα, όχι μόνο φέτος, αλλά τα τελευταία δέκα χρόνια! Την επίδοση - ρεκόρ ισοφάρισε αργότερα ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ απέναντι στην Καβάλα.

Μιλώντας για Καβάλα... Η ομάδα του Στηβ Γιατζόγλου, όπως και ο Απόλλων Πατρών του Κώστα Μέξα έχουν θέση στη λίστα των «θρίλερ» της Κηφισιάς. Οι δυο τους κόντραραν μέχρι το τέλος τους γηπεδούχους και η Α1 γνώρισε δύο ακόμα αμφίρροπα ματς. Οι Πατρινοί έφυγαν από το «Ζηρίνειο» με το «διπλό» (79-82) με τους Ρομπ Λόουερι και Νίκο Γκίκα να αστοχούν σε διαδοχικά τρίποντα για την ισοφάριση. Αντίθετα, απέναντι στην Καβάλα η Κηφισιά πανηγύρισε τη νίκη, όμως ο Γιατζόγλου έβαλε δύσκολα στον Παπαθεοδώρου για 39' πριν από το τελικό 83-79. Να σημειωθεί πως υπήρχε διάστημα στο παιχνίδι που η Καβάλα έπαιζε το δικό της... small ball, με έναν σμολ φόργουορντ στη θέση «5»!

Αμφίρροπα παιχνίδια και με τους «μεγάλους»

Πρωταγωνιστές στα παιχνίδια μέχρι στιγμής ήταν -εκτός της Κηφισιάς- ο Αρκαδικός, το Λαύριο, ο Κόροιβος, τα Τρίκαλα, ο Απόλλων Πατρών και η Καβάλα. Ωστόσο, στο «Ζηρίνειο» δεινοπαθούν και οι «μεγάλοι»!

Ο Ολυμπιακός είδε τον... χάρο με τα μάτια του στο «Ζηρίνειο» και τα... φαντάσματα έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους. Ο Χάκετ με λέι απ διαμόρφωσε το 73-74 στο 39:30, ενώ 8'' πριν από το τέλος οι γηπεδούχοι δεν κατάφεραν να σκοράρουν με τον Ανδρέα Γλυνιαδάκη να κόβεται αντικανονικά από τον Ιωάννη Παπαπέτρου. Το φάουλ δεν δόθηκε από τους Γκόντα - Σταματόπουλο - Παντελίδη, οι ισορροπίες δεν άλλαξαν, οι πρωταθλητές έφυγαν με το ροζ φύλλο, αλλά για άλλο ένα παιχνίδι το «Ζηρίνειο» είχε προσφέρει το ματς της αγωνιστικής.

Κόντρα στον ΠΑΟΚ η Κηφισιά πήρε τη νίκη (97-92), όμως και πάλι όσα έγιναν στο παρκέ ήταν... αξιοπρόσεκτα! Σε τι να πρωτοσταθεί κανείς; Στις εννέα τεχνικές ποινές που έδωσαν οι Χριστοδούλου, Τζαφλέρης και Παντελίδης; Στις τρεις βολές που σούταρε ο Απόλλων Τσόχλας όταν πήρε φάουλ σε τρίποντη προσπάθεια από το κέντρο; Στην ένσταση που κατέθεσε ο ΠΑΟΚ μετά το τέλος του αγώνα, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως η κόρνα της γραμματείας ήχησε όταν ο Τσόχλας σούταρε την πρώτη από τις τρεις βολές και αστόχησε; Και πάλι... χαμός στο «Ζηρίνειο»!

Και πάμε και στα πιο πρόσφατα. Κηφισιά - Άρης για την 22η αγωνιστική της Α1. Οι «κίτρινοι» επικρατούν τελικά με 67-65 μέσα στο γήπεδο της ομάδας των Βορείων Προαστίων, ενώ έχει προηγηθεί ακόμα ένας αγώνας για γερά νεύρα. Η Κηφισιά κρατούσε στα χέρια της τη νίκη επί του Άρη ως το 39', αλλά... αυτοκτόνησε στο τέλος με την ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη να παίρνει το «διπλό». Μάλιστα, και σε αυτό το παιχνίδι υπήρχαν διαιτητικά παράπονα (προς τους Φούφη, Γκούμα, Τσώνο), καθώς ο Ντάστιν Χογκ κόπηκε λίγο πριν από την εκπνοή με το ματς στον πόντο από τον Τζαμέλ Χάγκινς, φάση που προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των γηπεδούχων.

Ακόμα και στο φιλικό της Κηφισιά με την ΑΕΚ (06 Ιανουαρίου) το παιχνίδι έληξε... ισόπαλο: 75-75!

Οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα!

Μέσα σε μια σεζόν (που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί) το «Ζηρίνειο» έχει ζήσει... μεγάλες στιγμές: χαμένο buzzer beater τρίποντο του Νουουτίνεν, επανάληψη των τελευταίων 27,5'' με το Λαύριο, λάθος σκορ από την γραμματεία με τον Κόροιβο, ρεκόρ 10ετίας με τα Τρίκαλα (115π.), «θρίλερ» με Καβάλα και Απόλλωνα Πατρών, small ball του Γιατζόγλου, «διπλό» του Ολυμπιακού δίχως να δοθεί φάουλ στο φινάλε υπέρ των γηπεδούχων, ματς με τον ΠΑΟΚ που τελείωσε με εννέα (!) τεχνικές ποινές και ένσταση των «ασπρόμαυρων», νέο δραματικό φινάλε με τον Άρη...

Για όλα αυτά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, που επιβεβαιώνουν τον κανόνα: τα ματς Κηφισιά - ΑΕΚ (54-78) και Κηφισιά - Κολοσσός Ρόδου (77-69) κύλησαν ομαλά, δίχως ανατροπές, ευτράπελα και «θρίλερ»!

Όλα τα παραπάνω ωθούν όποιον θέλει να δει εντός έδρας παιχνίδι της Κηφισιάς να... πάει στο «Ζηρίνειο» στο τελευταίο δεκάλεπτο ή να ανοίξει την τηλεόραση στην τέταρτη περίοδο.

Όλα τα παραπάνω ωθούν όποιον θέλει να πιστέψει στα... φαντάσματα να κάνει περίεργους συνειρμούς γύρω από τη σχέση που μπορεί να έχει «αναπτύξει» το «Ζηρίνειο» με τη Βίλα Καζούλη!

Ύστερα από όλα αυτά, εσείς τι θα πιστεύατε;

Το... στοιχειωμένο «Ζηρίνειο» και η βίλα των φαντασμάτων!