MENU

Τα πρώτα τρία ντέρμπι της σεζόν έχουν αφήσει μια... γλυκόπικρη γεύση στο «τριφύλλι». Οι «πράσινοι» ξεκίνησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έκαναν το 2-0 και πήραν την κατάσταση στο Κύπελλο και στο πρωτάθλημα... στα χέρια τους. Ωστόσο, η ήττα στο ΣΕΦ αφενός τους έκανε να χάσουν το προβάδισμα στην Α1, αφετέρου τους ανάγκασε να κοιτάξουν τις «πληγές» του ρόστερ, οι οποίες έγιναν εμφανέστατες όταν οι Κυπελλούχοι βρέθηκαν στο -30.

Η επόμενη μέρα του Παναθηναϊκού δεν είναι... Τρίτη, όπως είπε ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, αλλά μια μέρα που ζητάει ενίσχυση και όπως όλα δείχνουν θα την έχει. Αυτό άλλωστε αποφασίστηκε μετά τη συνάντηση του Σάσα Τζόρτζεβιτς με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Μέχρι τότε, όμως, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα στατιστικά των πέντε θερινών μεταγραφών του Παναθηναϊκού στα τρία ντέρμπι που έχουν παιχτεί μέχρι στιγμής.

Το «τριφύλλι» έχει πάρει δύο από τα τρία ματς με τους «ερυθρόλευκους» και πολλοί μπορεί να νομίζουν πως η στατιστική των παικτών του «Σάλε» θα είναι αν μη τι άλλο θετική. Κι όμως, δεν είναι έτσι! Εξαίρεση στον... κανόνα αποτελεί ο Τζέιμς Φελντέιν.

Νικ Καλάθης: Άστοχος ηγέτης

Ο ηγέτης του Παναθηναϊκού, εκείνος που θα παραλάβει στο φινάλε της σεζόν τα ηνία της ομάδας από τον Δημήτρη Διαμαντίδη, ο Νικ Καλάθης, δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει ρυθμό απέναντι στον Ολυμπιακό μετά την επιστροφή του στο «τριφύλλι». Ο Έλληνας γκαρντ, που στην Euroleague έχει θετικές εμφανίσεις και μοιράζει τις ασίστ με το... τσουβάλι (6,2 ασ. ανά ματς), δεν έχει «ενεργοποιηθεί» ακόμα στα ματς με τον «αιώνιο αντίπαλο».

Στα τρία ντέρμπι ο Καλάθης μετράει συνολικά 4/26 σουτ (4/17 δίποντα, 0/9 τρίποντα) και 4/10 βολές! Από εκεί και πέρα, στο ματς του Κυπέλλου έδωσε λύσεις στο τέλος, έπαιξε άμυνα και μοίρασε σημαντικές ασίστ όταν η ομάδα του «έτρεξε» ένα σερί που της χάρισε τη νίκη. Αντίθετα, στο πιο πρόσφατο ντέρμπι, ήταν... σκιά του εαυτού του. Με 1/11 προσπάθειες σε 25 λεπτά στο παρκέ, ο Καλάθης δεν εκμεταλλεύτηκε ποτέ το σουτ που του έδιναν μελετημένα οι γκαρντ του Ολυμπιακού, ούτε κατάφερε να αλλάξει τον ρυθμό της αναμέτρησης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως υπήρξαν φορές που ο Παναθηναϊκός «ροκάνισε» τη διαφορά με τον Έλληνα γκαρντ στον πάγκο.

Τα στατιστικά του στα ντέρμπι της φετινής σεζόν:

Σάσα Πάβλοβιτς: Προσπαθεί, αλλά...

Ο Πάβλοβιτς έχει ακούσει πολλά όσο καιρό φοράει τα «πράσινα». Άλλοι του χρεώνουν αδιαφορία και άλλοι... φωνάζουν για την μη προσφορά του στο παρκέ. Πάντως, γεγονός είναι πως το πρόσωπο που παρουσιάζει ο Μαυροβούνιος φόργουορντ στα ντέρμπι (σε δύο από τα τρία ματς τουλάχιστον) είναι διαφορετικό από αυτό που συνήθως έχει σε Α1 και Euroleague.

Συγκεκριμένα, στο Κύπελλο και στο ματς του ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα ο Πάβλοβιτς έβγαλε διάθεση, προσπάθησε συγκριτικά με άλλες εμφανίσεις του και είχε 8 και 10 πόντους αντίστοιχα. Από την άλλη, βέβαια, στο ματς του ΣΕΦ για την Α1 ήταν... άφαντος, έπαιξε μόλις 12 λεπτά και αποβλήθηκε στα μισά του τρίτου δεκαλέπτου με πέντε φάουλ. Στον συνολικό απολογισμό του βλέπουμε πως σε κανένα ματς δεν ξεπέρασε τους 10 πόντους ή τα 3 ριμπάουντ, ενώ συνολικά μετράει 0/7 τρίποντα.

Τα στατιστικά του στα ντέρμπι της φετινής σεζόν:

Μίροσλαβ Ραντούλιτσα: Σε «χειμερία νάρκη»

Ο θηριώδης σέντερ του Σάσα Τζόρτζεβιτς δεν έχει αποδείξει ακόμα απέναντι στον Ολυμπιακό όσα θα περίμεναν οι φίλοι των «πρασίνων». Ο Ραντούλιτσα στο πρώτο ματς του Κυπέλλου έπαιξε λίγο, αφού δεν είχε ρυθμό μετά το Ευρωμπάσκετ. Στα επόμενα δύο χρησιμοποιήθηκε περισσότερο, όμως κοινός παρονομαστής ήταν ο εξής: σε κανένα παιχνίδι δεν έπαιξε πάνω από 19 λεπτά!

Οι «διψήφιες» εμφανίσεις του στο πρωτάθλημα (11π., 12π.) μπορεί να... ξεγελούν κάποιους, όμως γεγονός είναι πως ο πρώην NBAer δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Η δε αμυντική συνεισφορά του δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να «σημαδεύει» πάνω του και τους αντίπαλους γκαρντ να τον παίζουν στα πόδια ξανά και ξανά.

Τα στατιστικά του στα ντέρμπι της φετινής σεζόν:

Όγκνιεν Κούζμιτς: Δεν κάνει τη διαφορά

Ο Κόυζμιτς το καλοκαίρι ήρθε από το NBA και το NBDL, από τον οργανισμό των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, στην Αθήνα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Ο Σέρβος σέντερ ανέλαβε με μιας τον ρόλο που είχε και στους «πλάβι»: back up σέντερ πίσω από τον Ραντούλιτσα. Απέναντι στον Ολυμπιακό, είχε μια θετική εμφάνιση στο ΟΑΚΑ (8π., 4ρ., 2ασ. σε 15') και δύο ακόμα σε πολύ χαμηλά στάνταρντς.

Αξίζει να σημειωθεί, καθώς δεν φαίνεται στη στατιστική απεικόνιση, πως ο Κούζμιτς είχε παίξει μερικές καλές άμυνες στο ΟΑΚΑ και βοήθησε στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ωστόσο, στο ΣΕΦ και με τον Ραντούλιτσα να μην είναι σε καλό βράδυ, χρησιμοποιήθηκε μόλις 7 λεπτά. Κι αυτό «κάτι λέει»...

Τα στατιστικά του στα ντέρμπι της φετινής σεζόν:

Τζέιμς Φελντέιν: Η φωτεινή εξαίρεση

Ο Δομινικανός «μπόμπερ» του «Σάλε» είναι η φωτεινή εξαίρεση σε... κάτι που τείνει να γίνει κανόνας. Ο Φελντέιν είναι σταθερά καλός απέναντι στον Ολυμπιακό, σκοράρει (14π. μέσο όρο), παίζει άμυνα, βγάζει ενέργεια και αναγκάζει τον Τζόρτζεβιτς να τον κρατήσει πολύ στο παρκέ (έπαιξε 36' στην ήττα του ΣΕΦ).

Η πιο «value for money» μεταγραφή του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι, ένας παίκτης που αμείβεται με κάτω από 200.000 ευρώ είναι σταθερά καλός απέναντι στους πρωταθλητές Ελλάδας, την ώρα που και στην Α1 και στην Euroleague έχει θετικότατους μέσους όρους (Α1: 13,2π., 2,5ρ., 2,6ασ. και Euroleague: 10,2π., 2,6ρ., 2,1ασ.).

Τα στατιστικά του στα ντέρμπι της φετινής σεζόν:

Τι έκαναν οι καλοκαιρινές μεταγραφές του Παναθηναϊκού στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό