MENU

27 Aπριλίου 2013. Ο συγκλονιστικός «τελικός» της Α2 λήγει, η Κηφισιά είναι στην Α1, ο Φιλαθλητικός στο... καναβάτσο. Πλάι στα θλιμμένα πρόσωπα των διαφημισμένων αδερφών Αντετοκούνμπο, αυτό του Νίκου Γκίκα.

17 Οκτωβρίου 2015. Δύο χρόνια -και κάτι- μετά, ο ίδιος παίκτης, ο Νίκος Γκίκας είναι στην άλλη μεριά: μαζί με αυτούς που χαμογελούν. Αρχηγός της Κηφισιάς, με σημαντικό ρόλο στην ομάδα και εύστοχος στο τρίποντο που... σκοτώνει τον ΠΑΟΚ, ο 25χρονος γίνεται μέρος μίας από τις πιο σπουδαίες νίκες στην ιστορία της ομάδας του Ηλία Παπαθεοδώρου μέσα στην Πυλαία.

«Ξέραμε ότι η ομάδα δεν έχει ξανακερδίσει εκεί μέσα και, γενικά, δεν έχει τόσο μεγάλες νίκες, αφού βρίσκεται λίγα χρόνια στο κορυφαίο επίπεδο. Το καταλαβαίναμε εμείς οι παίκτες πως η διοίκηση και το σταφ ήθελε πολύ ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Αλλωστε είχε... ασχημες ήττες η ομάδα στην Πυλαία, όπως πρόπερσι στην παράταση. Είναι μια νίκη απέναντι σε μία πολύ ιστορική ομάδα και σημαίνει πολλά για την Κηφισιά» αναφέρει αρχικά στο sdna.gr o αρχηγός που ξεχώρισε με 10 πόντους, 7 ασίστ και 4 ριμπάουντ.

Με δικό του τρίποντο, η Κηφισιά «καθάρισε» το ματς και ο Γκικας σχολιάζει ένα από τα πιο σπουδαία τρίποντα που έχει πετύχει, αποφεύγοντας πάντως ιπποτικά να πάρει τη δόξα: «Θα μπορούσες να πεις πως είναι από τα πιο μεγάλα σουτ που έχω βάλει. Ωστόσο ένα σουτ είναι: μπορεί να έμπαινε, μπορεί και όχι. Εγώ θέλω να σταθώ σε ένα κλέψιμο του Χογκ λίγο νωρίτερα που ήταν ακόμη πιο σημαντικό. Θα μπορούσαμε να μη μιλάμε καν το τρίποντο, αν δεν είχε κλέψει την μπάλα ο Ντάστιν. Πρέπει να κοιτάμε τη συνολική προσπάθεια σε τέτοιες νίκες».

Σε αυτή τη διαδρομή των δυόμιση χρόνων, ο 25χρονος γκαρντ δεν έχει ξεχάσει ασφαλώς το απόγευμα που η Κηφισιά τον πλήγωσε: «(γέλια) Οχι απλά με έιχε πληγώσει. Είναι ένα πράγμα που δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί να συμβεί, το να έρθω στην Κηφισιά. Η ζωή κάνει κύκλους, όμως, αποδεικνύεται πως ήταν η καλύτερη επιλογή με έναν προπονητή που με ξέρει. Αν και η Κηφισιά με είχε πικράνει, το παρελθόν πρέπει να το σβήνουμε. Αυτό κάνω και θέλω να είμαι πλέον μαζί με την ομάδα στις επόμενες χαρές της».

Αφού η «επιστροφή» στο παρελθόν ολοκληρώνεται, η κουβέντα επανέρχεται στο ματς της Πυλαίας. Πώς κατάφερε η Κηφισιά να κρατήσει τον Βασιλειάδη στους 18 πόντους που σημείωσε από το πρώτο ημίχρονο; «Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι για τον Βασιλειάδη. Ειναι ένας παίκτης με τεράστια ποιότητα. Στην αρχή με down σκριν και γρήγορη εκτέλεση βρήκε ρυθμό. Στο ημίχρονο είπαμε ότι πρέπει να τον περιορίσουμε γιατί θα μας κάνει μεγάλη ζημιά και τα καταφέραμε. Οποιος τον ανέλαβε στην άμυνα, κατάφερε να τον περιόρισει. Αξίζουν όλοι συγχαρητήρια».

Η ιστορική νίκη της Κηφισιάς ήρθε μόλις λίγες ημέρες μετά τον αποκλεισμό από το Κύπελλο στο παιχνίδι με τον Φάρο: «Δεν νιώσαμε να μας κατακρίνουν, είναι οικογενειακό το κλίμα και δεν ακούσαμε τίποτα από όσα μπορεί να ειπώθηκαν. Πρέπει να μένουμε μαζί μετά από μεγάλες νίκες, αλλά και μετά από δύσκολες ήττες. Εμείς το κάναμε, δείξαμε χαρακτήρα, παίξαμε άμυνα και ξεκινήσαμε το πρωτάθλημα με τον καλύτερο τρόπο».

Βέβαια ο αρχηγός της Κηφισιάς δεν θα μπορούσε να μην παραδεχθεί πως «μας είχε πεισμώσει πολύ το παιχνίδι με τον Φάρο γιατί παίξαμε πολύ άσχημα αν εξαιρέσουμε τον Μαυροειδή».

Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου συνεχίζει να πορεύεται ως η πιο νεανική του πρωταθλήματος. Τι λέει ο Νίκος Γκίκας γι' αυτό; «Αν εξαιρέσουμε τον Μαυροειδή που είναι ο πιο έμπειρος, είμαστε όντως μια πολύ νεανική ομάδα. Και οι Ελληνες και οι ξένοι είμαστε νέοι. Διψάμε για διάκριση και δουλεύουμε κάθε μέρα. Είμαι σίγουρος πως θα βελτιωνόμαστε κι άλλο μέρα με τη μέρα».

Ο Ελληνας γκαρντ δεν ξεχνά αυτούς που τον έχουν βοηθήσει και γι' αυτό αναφέρεται στην εμπειρία με την Βέντσπιλς στο τελευταίο τετράμηνο της περσινής σεζόν: «Με βοήθησε πάρα πολύ η εμπειρία στη Λετονία. Ηταν ένας κύριος παράγοντας, ώστε να ξαναβρω ρυθμό και να προσθέσω κάποια στοιχεία που δεν τα είχα στο παιχνίδι μου. Εκανα πρωταθλητισμό με μια πολύ δυνατή ομάδα, καθώς είχα συμπαίκτες τρεις παίκτες που έπαιξαν στο Ευρωμπάσκετ. Μου έδωσε ψυχολογία η πορεία στην Βέντσπιλς»

Η κουβέντα ολοκληρώνεται με τον Νίκο Γκίκα να νιώθει την ανάγκη να μιλήσει με τα καλύτερη λόγια για τον προπονητή του, Ηλία Παπαθεοδώρου: «Ηταν η καλύτερη δυνατή επιλογή το να έρθω να δουλέψω με τον κόουτς Παπαθεοδώρου. Με ήθελε χρόνια, με ξέρει από πολύ παλιά και με πιστεύει πολύ. Για έναν τέτοιο προπονητή, δίνεις και την ψυχή σου στο γήπεδο» καταλήγει, δίνοντας αυθόρμητα τον τίτλο στην κουβέντα.

Γκίκας: «Για έναν τέτοιο προπονητή, δίνεις και την ψυχή σου»