MENU

Το ιταλικό Final Four του Σούπερ Καπ μας... προβλημάτισε. Γήπεδο με πολύ κόσμο, παιχνίδια με ωραία ατμόσφαιρα και παλμό, δίχως «παρατράγουδα» και επεισόδια. Στην Ελλάδα άραγε θα μπορούσε να συμβεί ποτέ κάτι ανάλογο;

Το SDNA φέρνει ως παράδειγμα προς μίμηση Ισπανούς, Ιταλούς, Γερμανούς και Τούρκους και αναρωτιέται: «Στην Ελλάδα πότε θα έχουμε κάτι αντίστοιχο;».

Supercopa de España de Baloncesto

Ο μπασκετικός πολιτισμός των Ισπανών είναι λίγο - πολύ γνωστός. Στα παρκέ της ACB βλέπει κανείς σκηνές που δύσκολα περιγράφονται. Ακόμα πιο δύσκολα όμως γίνεται να τις φανταστεί κάποιος με... ελληνικό χρώμα.

Για παράδειγμα, την περσινή σεζόν η Ρεάλ Μαδρίτης «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα στο πρωτάθλημα και σήκωσε την κούπα μέσα στη Βαρκελώνη! Κι όμως, χωρίς να... ανοίξει ούτε ρουθούνι. Για το Copa Del Rey τι να πρωτοπούμε; Οκτώ ομάδες στο ίδιο γήπεδο σε ένα τουρνουά που κρατάει μερικά 24ωρα και μαζεύει τόσους πολλούς οπαδούς διαφορετικών «αποχρώσεων» στις ίδιες εξέδρες.

Το ισπανικό Σούπερ Καπ, το Supercopa de España de Baloncesto, αποτελείται από τέσσερις ομάδες που παίζουν σε ένα γήπεδο τους ημιτελικούς και τον τελικό. Η κατάσταση θυμίζει το Copa Del Rey και οφείλουμε να... βγάλουμε το καπέλο μας στους Ισπανούς για τον τρόπο που έχουν καταφέρει να διαχειρίζονται τέτοιες διοργανώσεις.

Το φετινό Σούπερ Καπ θα διεξαχθεί στην Μάλαγα. Πολυνίκης του θεσμού είναι η Μπαρτσελόνα (5 κατακτήσεις), όμως φαβορί είναι η Ρεάλ Μαδρίτης (4 κατακτήσεις).

Supercoppa italiana di pallacanestro maschile

Η κατάσταση στο ιταλικό Σούπερ Καπ, το Supercoppa italiana di pallacanestro maschile, είναι ανάλογη εκείνης στο ισπανικό. Τέσσερις ομάδες δημιουργούν ένα ξεχωριστό Final Four και... το παιχνίδι αρχίζει!

Οι δύο ημιτελικοί και ο μεγάλος τελικός κρίνουν τον πρώτο τίτλο της χρονιάς στην Ιταλία και δίνουν μια κούπα από νωρίς. Νικήτρια του φετινού Σούπερ Καπ αναδείχθηκε η Ρέτζιο Εμίλια, που επιβλήθηκε της Αρμάνι Μιλάνο στον τελικό. Κέρδος για τους περσινούς φιναλίστ του πρωταθλήματος ήταν το βραβείο του MVP στον νεαρό Ντέλα Βάλε, στον οποίον το ιταλικό μπάσκετ βλέπει το μέλλον του.

BEKO BBL Champions Cup

Τα πράγματα στη Γερμανία αλλάζουν ως προς την μορφή του Σούπερ Καπ, καθώς δεν γίνεται Final Four, όμως αυτό δεν αλλάζει κάτι...

Και οι Γερμανοί έχουν το δικό τους μπασκετικό Σούπερ Καπ, το οποίο διεξήχθη την Κυριακή (27/9) με νικήτρια την Μπάμπεργκ του Νίκου Ζήση. Όπως ήταν λογικό κι αναμενόμενο, το παιχνίδι έγινε σε πολύ καλό πλαίσιο, τίποτα δεν έφυγε από το «φίλαθλο πνεύμα» και οι Γερμανοί έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν γι' αυτή την κατάσταση.

Όμως, δεν το κάνουν, γιατί στα μάτια τους και την νοοτροπία τους αυτό το Σούπερ Καπ είναι κάτι νορμάλ, κάτι φυσιολογικό! Κι έτσι θα έπρεπε να είναι παντού!

Cumhurbaşkanlığı Kupası

Τους Τούρκους πολλές φορές τους έχουμε παρομοιάσει σε επίπεδο με τους Έλληνες παράγοντες και οπαδούς. Ωστόσο, η γειτονική χώρα διοργανώνει κανονικά Σούπερ Καπ, σε αντίθεση με την Ελλάδα, από το 1985 και μετά μεταξύ του πρωταθλητή και του Κυπελλούχου.

Η Αναντολού Εφές, που στο παλμαρέ της έχει 10 τουρκικά Σούπερ Καπ, θα βρεθεί στον φετινό τελικό με αντίπαλο την πρωταθλήτρια Καρσίγιακα, η οποία είναι και η τωρινή κάτοχος του τίτλου. Κι αυτό γιατί την περσινή χρονιά η ομάδα του Σαρίτσα είχε επικρατήσει της Φενέρμπαχτσε στον αντίστοιχο τελικό.

Ένας τελικός, λοιπόν, μεταξύ πρωταθλητή και Κυπελλούχου ή μεταξύ των φιναλίστ. Ωραία πράγματα!

Στην Ελλάδα όμως...

Οι μετακινήσεις οπαδών έχουν απαγορευτεί ή για την ακρίβεια δεν επιτρέπονται στα περισσότερα ματς... Τα μέτρα ασφαλείας στα μεγάλα παιχνίδια είναι δρακόντεια. Ντέρμπι με παρουσία κόσμου και των δύο ομάδων φαντάζουν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας!

Παρ' όλα αυτά, τα επεισόδια και τα... παρατράγουδα δεν λείπουν από τα ελληνικά παρκέ. Ναι, παρά το γεγονός ότι οι ομάδες παίζουν με τον κόσμο τους και μόνο στις εξέδρες των κλειστών. Όσοι βρίσκονται στις εξέδρες μπορεί να υποστηρίζουν την ίδια ομάδα, όμως θα βρουν να... τσακωθούν με αντίπαλους παίκτες, αντίπαλους παράγοντες ή την αστυνομία. Πρόσφατα παραδείγματα; Το ντέρμπι αιωνίων μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού και όσα ακολούθησαν της απόφασης του Σπανούλη να δείξει τα αυτιά του στον κόσμο των «πρασίνων». Θέλετε κι άλλο; Άρης - ΑΕΚ πέρυσι στα πλέι οφ της Α1 και... χαμός στο «Nick Galis Hall» χωρίς καν να υπάρχουν φίλοι της «Ένωσης» στο γήπεδο. Αν ανατρέξουμε σε παλαιότερα παιχνίδια θα βρούμε πολλά παραδείγματα, με «θύτες» τους οπαδούς των περισσότερων ομάδων...

Ελληνικό Σούπερ Καπ με παρουσία των τεσσάρων κορυφαίων ομάδων του περσινού πρωταθλήματος (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Άρης) γίνεται να υπάρξει;

Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα! Εδώ καταργήσαμε μέχρι και τα final-4 του Κυπέλλου και φτάσαμε να γίνονται τελικοί σε άδεια γήπεδα. Ποιο Σούπερ Καπ;

Στην Ευρώπη «γιορτές», στην Ελλάδα «μακριά κι αγαπημένοι»!