MENU

Σύμφωνα με τον επίσημο Ολυμπιακό, ο αγώνας προς τιμήν του Βασίλη Σπανούλη είναι κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Στην Ελλάδα, στην Ευρώπη συνολικά. Έτσι είπαν τα επίσημα χείλη του Γενικού Διευθυντή της ΚΑΕ, Νίκου Λεπενιώτη. Προμοτάροντας τη βραδιά και το φιλικό που είναι αφιερωμένα σε έναν τεράστιο αθλητή. 

«Δεν έχει γίνει κάτι αντίστοιχο στην Ευρώπη για κανέναν αθλητή. Συνήθως γίνονται σε παιχνίδια προγραμματισμένα, ένα παιχνίδι Euroleague… Είναι η πρώτη φορά που γίνεται συγκεκριμένη τελετή και αγώνας, που έχει αποκλειστικό στόχο να εορταστεί ένας αθλητής».

Τα λόγια του στελέχους της ΚΑΕ Ολυμπιακός. Από τα οποία πρέπει να έχει… πετύχει μόνο τα άρθρα. Αυτό που ξέχασαν να πουν απ’ το σωματείο του λιμανιού, είναι από που πήραν ιδέες για μια τέτοια βραδιά. Η οποία ομολογουμένως άργησε αρκετά. Διότι όχι απλώς είναι άστοχο πως δεν έχει υπάρξει κάτι ανάλογο στην Ελλάδα, αλλά είναι εκτός πραγματικότητας ακόμη κι αν πει κανείς πως έχει συμβεί μόνο μία φορά ακόμη. Κι όχι φυσικά κατά τη διάρκεια ενός αγώνα Euroleague, αλλά μιλάμε για οργανωμένες εξαιρετικά βραδιές, γιορτής και συγκίνησης. Με τον διπλάσιο κόσμο από το ΣΕΦ αν γεμίσει.

Η τιμή στο παρελθόν, στην ιστορία, στους «μύθους» κάθε ομάδας, είναι μια λέξη που οδηγεί στον Παναθηναϊκό. Ο κ. Λεπενιώτης και το σύνολο των στελεχών της ΚΑΕ Ολυμπιακός, έχουν εικόνες, πήραν - και καλώς έπραξαν - παραδείγματα και ιδέες, από εκείνες τις βραδιές. Ακόμη κι αν τώρα διατυμπανίζουν πως δεν υπήρξε ποτέ κάτι ανάλογο στο παρελθόν. Προφανώς στην προσπάθειά τους να πείσουν τον κόσμο του Ολυμπιακού που δύο μήνες τώρα δεν έχει εξαντλήσει τα εισιτήρια και υπάρχουν απούλητα δύο μέρες πριν το ματς. Μάλλον ενδιαφέρονται περισσότερο για το τι θα γίνει στο ποδόσφαιρο με την ΑΕΚ, παρά για το ματς που θα τιμηθεί «ο κορυφαίος αθλητής στην ιστορία του συλλόγου» όπως ανακηρύχθηκε στη σημερινή τοποθέτηση. Κι αυτό είναι ευθύνη της ΚΑΕ Ολυμπιακός φυσικά. 

Για τον επίσημο Ολυμπιακός, Φραγκίσκος Αλβέρτης και Δημήτρης Διαμαντίδης, μάλλον δεν ήταν αθλητές. Ήταν ηθοποιοί, φροντιστές, μασέρ, κάτι άλλο πέρα από αθλητές. Για να μη συμπεριλαμβάνουν εκείνες τις «μαγικές» βραδιές στη μνήμη τους και να θεωρούν πως ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε κάτι ανάλογο, δεν γνωρίζουν την ιδιότητα των ιστορικών αρχηγών του Παναθηναϊκού. 

Καλή-χρυσή η διαφήμιση του εαυτού τους, η αυτοπροβολή του πόσο καλά τα έκαναν όλα, όμως έτσι υποπίπτουν σε δύο φάουλ. Το πρώτο πως στρέφουν την προσοχή πάνω τους αντί για τον Βασίλη Σπανούλη που είναι το τιμώμενο πρόσωπο. Δεύτερο είναι η αμετροέπεια απέναντι σε πεπραγμένα τα οποία έχει δει όλος ο κόσμος. 

Για να φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη του επίσημου Ολυμπιακού. Στις 11 Οκτωβρίου 2009, ο Παναθηναϊκός έπαιξε φιλικό με την ΤΣΣΚΑ. Αποσύροντας τη φανέλα του Φραγκίσκου Αλβέρτη, με το πανό για την κόρνα που δεν έπρεπε να ηχήσει κι ο αρχηγός να μην σταματήσει και την ομιλία του «Φράγκι» για τις χαρές και τις λύπες που πρέπει να βρίσκουν μαζί ομάδα και κόσμο στον Παναθηναϊκό, να έχουν χαραχθεί στην ιστορία. 

Επτά χρόνια αργότερα, δεν υπήρξε απλά ένα παιχνίδι. Διεξήχθη τουρνουά (!) στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, με καλεσμένες ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μακάμπι Τελ Αβίβ και Μπαρτσελόνα, για την απόσυρση της φανέλας του Δημήτρη Διαμαντίδη. «Diamonds are forever» ονομαζόταν το τουρνουά, όπου υψώθηκε η φανέλα του τεράστιου αυτού αθλητή στην οροφή του ΟΑΚΑ. Μάλιστα αθλητές των άλλων ομάδων βιντεοσκοπούσαν την απίστευτη στιγμή της εισόδου του Δημήτρη Διαμαντίδη, όταν κι όλη η Ευρώπη έμεινε με ανοιχτό το στόμα! 

Ο Παναθηναϊκός και το 2015 είχε κάνει μια ανάλογη πρωτοποριακή βραδιά, η οποία πήρε τα συγχαρητήρια «εχθρών» και φίλων. Δεν αφορούσε έναν αθλητή, αλλά πέντε. Ήταν το «honouring our legacy», η τιμή στην κληρονομιά της ομάδας δηλαδή. Βραδιά με τεράστια συγκίνηση, τον Παύλο Γιαννακόπουλο παρόντα και την βράβευση της κορυφαίας πεντάδας στην ιστορία όπως την είχαν αναδείξει οι φίλοι της ομάδας. Διαμαντίδης, Μποντίρογκα, Αλβέρτης, Φώτσης, Βράνκοβιτς. 

Η προσωρινή απώλεια μνήμης της επίσημης ΚΑΕ Ολυμπιακός, δεν «ακουμπά» μόνο τις μυθικές βραδιές του Παναθηναϊκού. Στις 7 Μαϊου 2013 το «Αλεξάνδρειο» στη Θεσσαλονίκη δε σταμάτησε να δακρύζει από συγκίνηση, στη μυθική βραδιά για την απόσυρση της φανέλας του Νίκου Γκάλη. Παρουσία τεράστιων αθλητών-προπονητών που θέλησαν να τιμήσουν τον Νικ. 

Ίσως εκείνες τις ημέρες να τύχαινε ο Νίκος Λεπενιώτηςκαι τα υπόλοιπα στελέχη της ΚΑΕ Ολυμπιακός, να λείπουν στο εξωτερικό εκτάκτως και δεν είχαν επαφή για το τι συνέβη στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι ευθύνη όσων διοργάνωσαν μυθικές βραδιές, γεμάτες συγκίνηση, ενθουσιασμό, για να τιμηθούν αθλητές-θρύλοι. Βραδιές και πρόσωπα που δεν απαξιώνονται με τέτοιες λογικές, όπως η κουτοπονηριά της σύγκρισης για να αναδειχθεί πως έγινε κάτι καλύτερο απ’ τον Ολυμπιακό. Μικρότητες που δεν αρμόζουν στον ίδιο τον τεράστιο Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος άθελά του γίνεται «παιχνίδι» στην αυτοπροβολή του επίσημου σωματείου του λιμανιού.

Δείτε και τα σχετικά βίντεο που... μιλούν από μόνα τους:

 

 

Για τον επίσημο Ολυμπιακό, ο Διαμαντίδης, ο Αλβέρτης, ο Γκάλης μάλλον ήταν ηθοποιοί…