MENU

1. Ο Γιόχαν Κρόιφ εντάχθηκε στην Ακαδημία του Άγιαξ σε ηλικία 10 ετών, ωστόσο όταν ήταν μικρός προτιμούσε να παίζει μπέιζμπολ. Μόνο όταν οι προπονητές του τον ώθησαν να διαλέξει το ποδόσφαιρο πέντε χρόνια αργότερα επικεντρώθηκε σε αυτό.

2. Έκανε το ντεμπούτο του με τον «Αίαντα» στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την GVAV τον Νοέμβριο του 1964, σε ηλικία 17 ετών, σκοράροντας το μοναδικό τέρμα της ομάδας του, η οποία εκείνη τη σεζόν τερμάτισε 13η στους 16 του πρωταθλήματος.

3. Ο Κρόιφ αρνήθηκε να υπακούσει στους κανόνες της Ολλανδικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, οι οποίοι υποχρέωναν τους ποδοσφαιριστές να φορούν φανέλες με αριθμούς από το 1 έως το 11, και σε νεαρή ηλικία διάλεξε το εμβληματικό πια «14».

4. Τον Νοέμβριο του 1970, σκόραρε έξι φορές για λογαριασμό του Άγιαξ στη συντριβή της Άλκμααρ με 8-1, ωστόσο η Φέγενορντ κατέκτησε το πρωτάθλημα λίγο πριν ξεκινήσει η κυριαρχία του συλλόγου του Άμστερνταμ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

5. Τα έξι εκατομμύρια φιορίνια που δαπάνησε η Μπαρτσελόνα για να τον αγοράσει από τον Άγιαξ το καλοκαίρι του 1973, έπειτα από το τρίτο συνεχόμενο Κύπελλο Πρωταθλητριών των Ολλανδών, έσπασαν το ρεκόρ μεταγραφής για εκείνη την εποχή.

6. Η προτίμησή του στον αριθμό 14 του δημιούργησε πρόβλημα και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, όπου οδήγησε τους «Οράνιε» έως τον τελικό, καθώς επέμεινε να το κρατήσει παρότι οι φανέλες των βασικών έπρεπε να είναι από το 1 έως το 11.

7. Ο Γιόχαν απέδειξε το δέσιμό του με την Μπαρτσελόνα δίνοντας στον γιο του ένα απαγορευμένο λόγω της Δικτατορίας του Φράνκο καταλανικό όνομα (Ζόρντι), προτού την οδηγήσει το 1974 στο πρώτο της πρωτάθλημα Ισπανίας έπειτα από 14 χρόνια.

8. Μετά την ανεπανάληπτη εμφάνισή του στο εκτός έδρας 5-0 της Μπαρτσελόνα επί της Ρεάλ Μαδρίτης το 1974, οι «New York Times» έγραψαν ότι ο «Νουρέγιεφ» έχει κάνει περισσότερα για την αναγνώριση της Καταλονίας από τον κάθε πολιτικό ηγέτη.

9. Πριν αποχωρήσει για τους Λος Άντζελες Άζτεκς το 1978, λίγο πριν κλείσει τα 32 του, ο Κρόιφ έπαιξε σε δύο αγώνες της Παρί Σεν Ζερμέν το 1975, καθώς ήταν φίλος και θαυμαστής του σχεδιαστή και προέδρου του γαλλικού συλλόγου, Ντανιέλ Εχτέρ.

10. Το 1981 ήταν έτοιμος να υπογράψει συμβόλαιο με την Λέστερ, καθώς σύμφωνα με δήλωσή του επιθυμούσε να συνεργαστεί με τον προπονητή Τζοκ Γουάλας στην αγγλική ομάδα, αλλά τελικά έπειτα από τρεις εβδομάδες συζητήσεων πήγε στην Λεβάντε.

11. Στο δεύτερο πέρασμά του από τον Άγιαξ (1981-83) θύμωσε τόσο που δεν του προτάθηκε νέο συμβόλαιο συνεργασίας, ώστε μεταγράφηκε στον μεγάλο «εχθρό» του «Αίαντα», την Φέγενορντ, και την οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1984.

12. Σημείωσε 33 τέρματα σε 48 συμμετοχές με την Εθνική Ολλανδίας, η οποία δεν ηττήθηκε ποτέ σε επίσημο ή φιλικό παιχνίδι όταν ο σούπερ σταρ της έστειλε την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα, από το 1966 και το ντεμπούτο του με τα πορτοκαλί έως το 1977.

13. Ο Γιόχαν αποκάλυψε στον δημοσιογράφο Άντονι Μπάσας το 1978 ότι αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο (προσωρινά) όχι επειδή ένιωθε τις ικανότητές του να φθίνουν αλλά λόγω της απόπειρας απαγωγής του ίδιου και της οικογένειάς του στην Βαρκελώνη.

14. Ένας μακρινός πλανήτης, ο οποίος προηγουμένως ονομαζόταν 14282, φέρει πλέον το όνομα «Κρόιφ» για να τιμήσει τον θρυλικό ποδοσφαιριστή & προπονητή των Άγιαξ, Μπαρτσελόνα, Εθνικής Ολλανδίας, Φέγενορντ που έφυγε από τη ζωή στις 24/03/2016.

Με πληροφορίες από το αφιέρωμα της «Independent» την ημέρα του θανάτου του Γιόχαν Κρόιφ

Θυμηθείτε το περυσινό auditorium του SDNA στην μνήμη του ανεπανάληπτου «Νουρέγιεφ»

Έτος 2 μ.Κ. (μετά Κρόιφ): 14 ελάχιστα γνωστές ιστορίες του μεγάλου Γιόχαν (pics)