MENU

Το Νοέμβριο του 1987 ο Γιώργος Κοσκωτάς αγοράζει από τον Σταύρο Νταϊφά τον Ολυμπιακό και εισέρχεται στην ποδοσφαιρική ζωή της χώρας μας. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πραγματοποιήσει τραγικό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα και το κύπελλο είναι ο μοναδικός στόχος που απομένει. Αντίπαλος η ΑΕΚ, του Τόζα Βεσελίνοβιτς.

Η Ένωση έχει αποδείξει εντός αγωνιστικού χώρου την υπεροχή της, κερδίζει στο πρωτάθλημα άνετα με 2-0 στην Νέα Φιλαδέλφεια και στο πρώτο εκτός έδρας παιχνίδι αποσπά ισοπαλία 1-1.

Στις 10 Φεβρουαρίου 1988 έχει οριστεί η διεξαγωγή της ρεβάνς, σε ένα παιχνίδι που άπαντες θυμούνται για τους καταραμένους «Δεκαφεβρουριανούς». Ένα ματς το οποίο στιγματίστηκε για κατηγορίες δωροδοκίας με πρωταγωνιστή τον άλλοτε παίκτη της ΑΕΚ Ντίνο Μπαλλή, καθοδηγούμενο από τον Γιώργο Κοσκωτά.

Όπως αποδείχθηκε στις μετέπειτα δίκες, ο Μπαλλής, με την βοήθεια του μελλοντικού παράγοντα του μπασκετικού Άρη Θεόφιλου Μητρούδη, επισκέφτηκε μία ημέρα πριν από το ντέρμπι τον βασικό εκείνη την περίοδο τερματοφύλακα της Ένωσης Παπαδόπουλο για να τον δωροδοκήσει. Μάλιστα, κάτι ανάλογο συνέβη και με τους Βασιλάκο, Βεσελίνοβιτς με σκοπό να τους «πείσει» να έχουν μειωμένη απόδοση.

Η αναμέτρηση των δύο ομάδων εξελίσσεται σε παρωδία, καθώς ο Ολυμπιακός αδυνατεί ακόμα και να πραγματοποιήσει τελική προσπάθεια. Προηγείται στο σκορ, δέχεται την ισοφάριση αλλά με τέρματα των Τσαλουχίδη και Φούνες κόντρα σε... σκιές παίρνει την πρόκριση επικρατώντας με 3-1.

Όσον αφορά την ΑΕΚ, οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου οι οποίοι «έριξαν το κάστρο από μέσα» αποτέλεσαν άμεσα παρελθόν.

Το «στήσιμο» του Κοσκωτά με τους «Δεκαφεβρουριανούς» (vid)