MENU

Ήταν 8 Δεκεμβρίου του 1996 όταν ο αήττητος Ολυμπιακός του Μπάγεβιτς, με απολογισμό 8 νίκες και 2 ισοπαλίες, υποδεχόταν στο «Γ. Καραϊσκάκης» τον πληγωμένο από τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό Παναθηναϊκό, που υπολειπόταν κατά 3 βαθμούς.

Οι φιλοξενούμενοι ήταν καταφανώς ανώτεροι από τους αντιπάλους τους, αδυνατώντας πάντως να νικήσουν τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο, για να έρθει η φάση-ορόσημο του 51ου λεπτού, που κηλίδωσε ανεξίτηλα την αναμέτρηση.

Συγκεκριμένα, ένα μαρκάρισμα του Καλιτζάκη στον Ίβιτς εκτός περιοχής... βαφτίστηκε σκανδαλωδώς πέναλτι από τον διαιτητή του αγώνα, Στράτο Παπουτσέλη,με τον επόπτη Κουναλάκη να νίπτει τας χείρας του, αποδιώχνοντας από πάνω του την ευθύνη.

Όπως είναι λογικό το διαιτητικό ατόπημα του Παπουτσέλη άναψε τα αίματα στην αναμέτρηση, ξεσηκώνοντας τόσο τους παίκτες όσο και τους 7.500 οπαδούς των «πρασίνων».

Εντέλει το πέναλτι-φάντασμα μετέτρεψε σε γκολ ο, μετρ από τα 11 βήματα, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, δίνοντας... αέρα 6 βαθμών στους «ερυθρόλευκους» που στο τέλος της σεζόν λυτρώθηκαν από το βαρύ φορτίο των 10 «πέτρινων» ετών, κατακτώντας με σχετική άνεση το πρωτάθλημα.

Εκ διαμέτρου αντίθετο ήταν το κλίμα στο στρατόπεδο των ηττημένων, με την ατμόσφαιρα να μυρίζει... μπαρούτι και τον Μπορέλι να ξεσπά στις κάμερες για τον διαρκώς ευνοημένο Ολυμπιακό.

«Είναι ντροπή. Σε κάθε παιχνίδι ο Ολυμπιακός παίζει με παίκτη περισσότερο. Μας έλεγαν πέρυσι ότι πήραμε το πρωτάθλημα με τη βοήθεια της διαιτησίας. Σας ρωτάω: έκρινε η διαιτησία κάποιο ντέρμπι πέρυσι; Παίξαμε καλύτερα και έπρεπε να κερδίσουμε. Δεν είναι έξι βαθμούς ο Ολυμπιακός μπροστά, αν το δείτε καλά έχει πέντε παιχνίδια που παίζει με 10 παίκτες ο αντίπαλος του Ολυμπιακού και κερδίζουνε με πέναλτι και αυτά, τι μου λέτε με 6 βαθμούς μπροστά. Η διαφορά ήταν τι έκανε ο Παναθηναϊκός πέρσι και πρόπερσι που έπαιξε Ευρώπη και κέρδισε το πρωτάθλημα άνετα».

Όσον αφορά τον αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή της αναμέτρησης, ο ίδιος παραδέχτηκε το ολέθριο λάθος σε δηλώσεις του 20 χρόνια μετά, τονίζοντας παράλληλα κατηγορηματικά: «Είμαι Ολυμπιακός. Ήμουν, είμαι και θα είμαι Ολυμπιακός».

Οι συνθέσεις των «αιωνίων»:

Ολυμπιακός (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Ελευθερόπουλος, Γιαννακόπουλος (46’ Κακλαμάνος), Καραταϊδης, Νταμπίζας, Σαμπανάτζοβιτς, Καρασσαβίδης, Αμανατίδης, Καραπιάλης (74’ Γεωργάτος), Αλεξανδρής, Ιβιτς (84’ Γκώνιας), Τζόρτζεβιτς

Παναθηναϊκός (Βέλιμιρ Ζάετς): Βάντζικ, Αποστολάκης (58’ Αλεξόπουλος), Ουζουνίδης, Γεωργιάδης του Χαραλάμπους, Καλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Μπορέλι, Καπουράνης (77’ Μάρκος), Βαζέχα, Λυμπερόπουλος (Νασιόπουλος), Γκούμας

http://www.youtube.com/embed/JKcmTIKxRDg?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1
Το... Παπουτσέλειο πέναλτι που έμεινε στην ιστορία! (vids)