MENU

Μπορεί σήμερα να βρίσκεται στη Β' εθνική και από του χρόνου στη Γ', αλλά πριν από 14 χρόνια, το Μαρούσι γινόταν γνωστό σε όλη την Ευρώπη, καθώς κατακτούσε το βαρύτιμο Κύπελλο Σαπόρτα κόντρα στη γαλλική Σαλόν με 74-72.

Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες και με χρηματοδότη τον Άρη Βωβό, δημιούργησαν μια ομάδα που κατάφερε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να φτάσει στην ευρωπαϊκή καταξίωση, αν και το 1997-98, το Μαρούσι βρισκόταν στα γήπεδα της Α2.

Το 2000-01 αγωνίστηκε στο Κύπελλο Σαπόρτα, χωρίς κάποιος ειδήμων του αθλήματος να του δίνει και ιδιαίτερες ελπίδες για σοβαρή διάκριση στο θεσμό. Χωρίς, λοιπόν, να έχει τα φώτα των ΜΜΕ πάνω του, το Μαρούσι εκείνης της χρονιάς είχε στον προκριματικό γύρο του Σαπόρτα, ομάδες όπως η Παμέσα Βαλένθια, Ελάν Χαλόν, Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν, Καρσίγιακα που είχαν και μεγαλύτερη παράδοση στο μπάσκετ, αλλά και πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ. Τελικά, η πρόκριση επιτεύχθηκε, με τους Αμαρουσιώτες να κατακτούν τη 2η θέση στην ισοβαθμία με τη Βαλένθια. Μάλιστα, σε αυτή την πορεία του προκριματικού γύρου πέτυχε εντυπωσιακές νίκες μέσα στο Μαρούσι όπως αυτή κόντρα στη Χάποελ (98-82), στην Καρσίγιακα (101-92), Πιβοβάρνα (112-71). 

Στη φάση των 16, οι διασταυρώσεις τα έφεραν έτσι ώστε να διαμορφωθεί ελληνικός εμφύλιος κόντρα στον Άρη. Στο πρώτο ματς το Μαρούσι επικρατεί στη Θεσσαλονίκη με 88-76 ενώ στο δεύτερο ματς οι Θεσσαλονικείς δεν παρατάσσονται καν, ως αντίδραση για τα οφειλόμενα της διοίκησης.

Ξεκούραστα, λοιπόν, στα προημιτελικά το Μαρούσι αντιμετωπίζει την Τέλεκομ Βόννης. Η ομάδα του Βαγγέλη Αλεξανδρή διασύρει τους Γερμανούς εντός (102-82) και εκτός έδρας (101-91) και παίρνει την πρόκριση για τον ημιτελικό κόντρα στην Ούνιξ Καζάν με τους περισσότερους να ποντάρουν φυσιολογικά σε πρόκριση των Ρώσων. Οι Ρώσοι είχαν στο ρόστερ τους παίκτες όπως ο Λεονίντ Γιάλο, Εβγκένι Πασούτιν, Άντον Γιούντιν, Μάικλ Μικς, Σαμοϊλένκο κλπ.

Μετά από συναρπαστικό αγώνα, το Μαρούσι χάνει στη Ρωσία με 95-87, αλλά στην Αθήνα φτάνει στη μεγάλη ανατροπή, επικρατώντας με 93-81.

Στον τελικό της Βαρσοβίας αντιμέτωπο στο Μαρούσι έρχεται η Σαλόν που είχε επίσης κάνει την έκπληξη, αποκλείοντας την Παμέσα Βαλένθια. 

Τη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, η ομάδα του Βαγγέλη Αλεξανδρή είχε το προβάδισμα, φτάνοντας και σε διψήφιες διαφορές και έχοντας σε εκπληκτικό βράδυ τους Όλιβερ, Αμάγια και Φαλέκα, αλλά στο τέλος με την πίεση των Γάλλων το ματς έγινε ντέρμπι. Τελικά, με δύο ελεύθερες βολές του Σωτήρη Νικολαΐδη, το τρόπαιο έφτασε σε ελληνικά χέρια.Τα δεκάλεπτα: 24-22, 38-33, 60-51, 74-72Μαρούσι: Φαλέκας 13 (1), Μασλαρινός 4, Όλιβερ 31 (3), Αμάγια 17 (1), Εφθίμοφ 7, Νικολαΐδης 2, Μαρμαρινός, ΒουρτζούμηςΣαλόν Σαονέ: Τζάκσον 13 (2), Όουενς 7 (1), Λι 19 (4), Γκούλιας 10, Τόμιτς, Οστρόφσκι 13 (1), Βεσπασιέν, Αΐ 6 (2), Ζιφά 4Όλη η ομάδα του Αμαρουσίου:

Κωνσταντίνος Αναγνώστου, Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, Βαγγέλης Λογοθετίδης, Κωνσταντίνος Τσεβάς, Αλέξανδρος Φαλέκας, Σωτήρης Νικολαΐδης, Σωτήρης Μανωλόπουλος, Δημήτρης Καραπλής, Γιώργος Μασλαρινός, Δημήτρης Μαρμαρινός, Βαγγέλης Βουρτζούμης, Βασίλ Εφθίμοφ, Τζίμι Όλιβερ, Ασράφ Αμάγια.Προπονητής: Βαγγέλης ΑλεξανδρήςΔείτε το βίντεο που ετοίμασε το SDNA:

Το Μαρούσι σοκάρει την Ευρώπη (vid+pics)