MENU

Ο λόγος που το Τριφύλλι, ως δευτεραθλητής Ευρώπης, έπαιξε στη θέση του Άγιαξ, είναι ότι οι Ολλανδοί αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη διοργάνωση, υποστηρίζοντας πως οι ποδοσφαιριστές της Νασιονάλ -και γενικότερα των Λατινοαμερικάνικων ομάδων- αγωνίζονταν αντιαθλητικά!

Συγκεκριμένα, οι πρωταθλητές Ευρώπης αποκαλούσαν τους παίκτες της Νασιονάλ «κλαδευτήρια» και «δρεπανηφόρα», εξαιτίας του βρώμικου παιχνιδιού τους!

Έτσι λοιπόν η ομάδα του Πούσκας, μισό χρόνο μετά τον μεγάλο τελικό του Γουέμπλεϊ για το Κύπελλο Πρωταθλητριών, είχε ακόμη ένα ραντεβού με την ιστορία, καθώς η FIFA κάλεσε τον Παναθηναϊκό να αγωνιστεί στο Διηπειρωτικό.

Τα παιχνίδια ήταν διπλά με το πρώτο ματς να γίνεται πριν από ακριβώς 44 χρόνια στο Στάδιο Καραϊσκάκη, με τον κόσμο να δίνει βροντερό «παρών» στο βροχερό φαληρικό στάδιο, καθώς στις κερκίδες βρισκόντουσαν τουλάχιστον 60.000 φίλαθλοι.

Οι «πράσινοι» άνοιξαν το σκορ στο 48ο λεπτό με τον Τότη Φυλακούρη, αλλά τρία λεπτά αργότερα ο Λουίς Αρτίμε (σ.σ. 1ος σκόρερ τότε στην ιστορία της Εθνικής Αργεντινής), ισοφάρισε σε 1-1.

Τα δρεπάνια της Ουρουγουάης τελείωσαν την καριέρα του Τομαρά

Οι φόβοι του Γιόχαν Κρόιφ και της παρέας του, δυστυχώς βγήκαν αληθινοί.

Στο 21ο λεπτό είχε χτυπήσει το πρώτο καμπανάκι, όταν μετά από χτύπημα του Ουμπίνιας, ο Σάκης Κουβάς τραυματίστηκε και βγήκε αλλαγή.

Τα χειρότερα ήρθαν όμως στο 60', όταν ο Χούλιο Μοράλες έκανε δολοφονικό μαρκάρισμα στον Γιάννη Τομαρά και του έκοψε -κυριολεκτικά- την καριέρα.

Ο άσος του Τριφυλλιού έπεσε λιπόθυμος στον αγωνιστικό χώρο, καθώς από το αντιαθλητικό μαρκάρισμα είχε υποστεί διπλό κάταγμα κνήμης, με το πόδι του να έχει κοπεί στα δύο.

Ο Τομαράς επέστρεψε ένα χρόνο αργότερα στην ενεργό δράση, αλλά δεν κατάφερε να επανέλθει πλήρως, με αποτέλεσμα να μπει ένα άδοξο τέλος σε μία λαμπρή κι ελπιδοφόρα καριέρα.

Παναθηναϊκός (Πούσκας): Οικονομόπουλος, Τομαράς (60' λ.τρ. Βλάχος), Αθανασόπουλος, Ελευθεράκης, Καψής, Σούρπης, Δημητρίου, Φυλακούρης, Αντωνιάδης, Δομάζος, Κουβάς (21' λ.τρ. Δεληγιάννης)

Νασιονάλ (Εσαμέντι): Μάνγκα, Μπρούνελ, Μάσνικ, Ουμπίνιας, Μοντέρο Καστίγιο, Μπλάνκο, Κουμπίλια, Εσπάραγκο (82' Ντουάρτε), Μανέιρο, Αρτίμε, Μοράλες

Η ρεβάνς του Μοντεβιδέο

Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 28 Δεκεμβρίου 1971, οι «πράσινοι» ταξίδεψαν στην Ουρουγουάη για το 2ο παιχνίδι, όπου ηττήθηκαν με 2-1 μπροστά σε 63.000 θεατές στο Στάδιο Σεντενάριο του Μοντεβιδέο.

Ο Αργεντινός αστέρας Αρτίμε σκόραρε δύο φορές αυτή τη φορά (34',71'), με τους Δομάζο και Αντωνιάδη να χάνουν μεγάλες ευκαιρίες να ισοφαρίσουν όσο το σκορ ήταν στο 1-0.

Στο 89' ο Τότης Φυλακούρης σκόραρε ξανά απέναντι στη Νασιονάλ κι έκανε το ματς ροντέο. Στα εναπομείναντα λεπτά ο Δομάζος έχασε δύο πολύ σημαντικές ευκαιρίες να ισοφαρίσει σε 2-2 και να χαρίσει τον τίτλο στο Τριφύλλι (σ.σ. με τα εκτός έδρας γκολ).

Νασιονάλ (Εσαμέντι): Μάνγκα, Μπρούνελ, Μάσνικ, Ουμπίνιας, Μοντέρο Καστίγιο, Μπλάνκο, Κουμπίλια (Μούιτσα), Εσπάραγκο, Μανέιρο, Αρτίμε, Μαμέλι (Μπαρένιο)

Παναθηναϊκός (Πούσκας): Οικονομόπουλος, Μητρόπουλος, Αθανασόπουλος, Ελευθεράκης, Καψής, Σούρπης, Δημητρίου, Καμάρας (46' Φυλακούρης), Αντωνιάδης, Δομάζος, Κουβάς

Σαν σήμερα: Ο Παναθηναϊκός στο Διηπειρωτικό με τα δρεπάνια της Νασιονάλ (pics, vids)