MENU

Αρκετές είναι οι ιστορίες που συνοδεύουν τα αιώνια ντέρμπι εδώ και δεκαετίες. Ενα από αυτά είναι κι εκείνο που διεξήχθη σχεδόν πριν μισό αιώνα, στις 22 Νοεμβρίου 1967, όταν στην κυβέρνηση της Ελλάδας βρισκόταν η χούντα.

Το φινάλε του αγώνα βρήκε νικητή τον Παναθηναϊκό με 1-0, χάριν σε εξαιρετική απευθείας εκτέλεση φάουλ του μεγάλου Τάκη Λουκανίδη. Και μπορεί το γκολ να προκάλεσε αρκετές διαμαρτυρίες από πλευράς Πειραιωτών καθώς σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής είχε επιτευχθεί μετά το πέρας του πρώτου 45λεπτου και θεωρήθηκε εκπρόθεσμο. Οχι μόνο αυτό, αλλά σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, δεν ήταν είχε υποδειχθεί καν φάουλ αρχικά, αλλά έμμεσο! Ακόμα κι έτσι το συγκεκριμένο παιχνίδι έμεινε γι' άλλο λόγο στην ιστορία.

Αυτός δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι στην επανάληψη το παιχνίδι διεκόπη για λίγα λεπτά μετά από εντολή του τότε υπουργού Εσωτερικών κι αντιπροέδρου της Κυβέρνησης της χούντας, του Στυλιανού Παττακού! Οπως σημειώνεται στα δημοσιεύματα της εποχής, λίγο πριν τη λήξη του αγώνα, ένας αστυφύλακας μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο, διακόπτει το παιχνίδι και μεταφέρει τον επιθετικό του Ολυμπιακού, Γιώργο Σιδέρη κάτω από τα επίσημα της Λεωφόρου, για να του μιλήσει ο Παττακός!

«Ο κ.Παττακός συνέστησε εις μίαν στιγμήν εις τον Σιδέρην να αγωνίζεται πιο ήσυχα!», γράφει η «Αθλητική Ηχώ»!

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται: «... Εκάλεσε από τον χώρο της εξέδρας των επισήμων τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Γ.Σιδέρη, τον οποίο αντιλήφθη ν' αγωνίζεται προηγουμένως -και εις δύο συγκεκριμένας περιπτώσεις- υπερβολικά δυναμικά και του έκαμε σύστασιν, όπως αγωνίζεται λοιπού περισσότερον ηπίως και μέσα εις την έννοιαν του "ευ αγωνίζεσθαι"»!

Όσο για την απάντηση του Σιδέρη; «Ο ποδοσφαιριστής απάντησεν ότι θα συμμορφωθή με τη σύστασιν και εισήλθε εις τον αγωνιστικόν χώρον, διά να συνεχίση τον αγώνα»!

Από εκεί και πέρα πάντως ο Παττακός δήλωνε... "Ολυμπιακός εκ γενετής" μετά το τέλος της αναμέτρησης κι εξέφραζε τη λύπη του για την ήττα της ομάδας του!

Οταν ο Παττακός διέκοψε το Ολυμπιακός-ΠΑΟ για να κάνει συστάσεις στον Σιδέρη! (vid+pics)