MENU

Στις 21 Νοεμβρίου του 2000 ο Παναθηναϊκός, δύο εβδομάδες μετά τον θρίαμβο επί της Γιουβέντους, έπαιζε το 1ο παιχνίδι της 2ης φάσης των ομίλων του Champions League απέναντι στην ομάδα-φόβητρο του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Ένα κομμάτι του «Ολντ Τράφορντ» είχε... ντυθεί «Λεωφόρος», καθώς το «τριφύλλι» είχε στο πλευρό του αρκετούς οπαδούς του που με τη φωνή τους «έσβησαν» τις αντίστοιχες των Άγγλων!

Η διαφορά δυναμικότητας δεν φάνηκε καθόλου στο χορτάρι του γηπέδου. Τουναντίον, αφού οι παίκτες του Άγγελου Αναστασιάδη έκαναν κουμάντο στον αγωνιστικό χώρο στο 1ο ημίχρονο.

Στο διάστημα αυτό οι «πράσινοι» έχαναν τη μία κλασσική ευκαιρία μετά την άλλη. Λυμπερόπουλος, Βαζέχα αλλά και ο άνθρωπος - αποκάλυψη εκείνου του παιχνιδιού, ο Ιγκόρ Σιπνιέφσκι, δεν κατάφεραν να νικήσουν τον Μπαρτέζ.

Βέβαια, στο γεγονός αυτό έβαλε και το χεράκι του ο επόπτης που, σε μία ξεκάθαρη φάση όπου ο Βαζέχα βγάζει τετ α τετ τον Σιπνιέφσκι, σήκωσε το σημαιάκι του και έκοψε άδικα μία τεράστια ευκαιρία για γκολ.

Στο 2ο μέρος οι «κόκκινοι διάβολοι» έβαλαν μπροστά τις μηχανές τους και στο 47ο λεπτό άνοιξαν το σκορ με γκολ του Τέντι Σέριγχαμ.

Το Τριφύλλι όμως δεν τα παράτησε. Συνέχισε να κοιτάει κατάματα τους «μπέμπηδες» και ισοφάρισε με ένα γκολ-έπος του Γιώργου Καραγκούνη στο 64ο λεπτό.

Ο «τυπάρας», εκτέλεσε το φάουλ που έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη όλων των Παναθηναϊκών, και έστειλε την μπάλα στην απέναντι γωνία του Μπαρτέζ.

Οι σκηνές που ακολούθησαν είναι επίσης αξέχαστες. Και για αυτό τον λόγο σας παραθέτουμε, στη media gallery, καρέ-καρέ τον μοναδικό πανηγυρισμό του «Κάρα».

Η Γιουνάιτεντ μετά την ισοφάριση έδειξε να... «σκυλιάζει». Προσπάθησε με κάθε τρόπο να πάρει ξανά κεφάλι στο σκορ αλλά έπεφτε πάνω στο τείχος της άμυνας του Παναθηναϊκού και στον Αντώνη Νικοπολίδη.

Όλα αυτά όμως μέχρι το 80', όταν μία κούρσα του Σιλβέστρ αποδιοργάνωσε την «πράσινη» άμυνα, η οποία δεν πρόλαβε να διώξει την μπάλα έπειτα από απόκρουση του Νικοπολίδη σε σουτ του Γάλλου αμυντικού, και ο Σκόουλς σε κενή εστία έκανε το 2-1.

Ο Άγγλος μέσος ήταν άφαντος σε όλο το παιχνίδι αλλά με δύο ενέργειες μέσα σε 10 λεπτά έκρινε την αναμέτρηση. Αυτός ήταν όμως ο Σκόουλς, που έβαλε και το κερασάκι στην τούρτα με τη συμπλήρωση των 90 λεπτών, κάνοντας μία πανέμορφη λόμπα πάνω από τον Νικοπολίδη για το 3-1.

Η συνέχεια για τον Παναθηναϊκό στη 2η φάση των ομίλων δεν ήταν όμως αυτή που όλοι περίμεναν μετά από μία τεράστια πρόκριση επί της Γιουβέντους, και μία αρχοντική εμφάνιση στην Αγγλία.

Έφερε «λευκή» ισοπαλία τη 2η αγωνιστική με τη Βαλένθια στο ΟΑΚΑ και στις επόμενες δύο αγωνιστικές «αυτοκτόνησε» χάνοντας δύο φορές από τη Στουρμ Γκρατς, 2-0 εκτός και 1-2 εντός.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Σερ Άλεξ Φέργκιουσον): Μπαρτέζ, Γκάρι Νέβιλ, Μπέκαμ, Μπατ, Σέριγχαμ, Φιλ Νέβιλ, Ρόι Κιν, Σκόουλς, Γιορκ, Μπράουν, Σιλβέστρ

Παναθηναϊκός (Αναστασιάδης): Νικοπολίδης, Χένρικσεν, Γκαλέτο, Γκούμας, Βαζέχα (74' Κιάσσος), Σιπνιέφσκι (78' Ολιβάρες), Βόκολος, Λυμπερόπουλος, Καραγκούνης (66' Βλάοβιτς), Φύσσας

«Λευκή» ισοπαλία με Πόρτο στη Λεωφόρο

Ένα χρόνο αργότερα, στις 21 Νοεμβρίου 2001, ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν την Πόρτο στο «Απόστολος Νικολαΐδης» για την 1η αγωνιστική της 2ης φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, με την οποία ήρθε ισόπαλος 0-0.

Σε έναν όμιλο που υπήρχε επίσης η Ρεάλ Μαδρίτης και η φορμαρισμένη, εκείνο το διάστημα, Σπάρτα Πράγας, οι «πράσινοι» ήθελαν να συνεχίσουν ό,τι έκαναν στην πρώτη φάση των ομίλων.

Η αναμέτρηση αυτή ξεχάστηκε γρήγορα από τον κόσμο του Παναθηναϊκού, καθώς εκτός από το δοκάρι του Ολισαντέμπε, δεν συνέβη τίποτα το αξιοσημείωτο.

Όλοι κράτησαν τον έναν πολύτιμο βαθμό, ο οποίος συνέβαλε μετέπειτα στην τεράστια πρόκριση του «τριφυλλιού» στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Βέβαια υπάρχει και ένα όνομα που έμεινε αξέχαστο στην «πράσινη» κερκίδα, αυτό του Καπούτσο! Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε πως στον πάγκο των φιλοξενούμενων ήταν και ο 19χρονος, τότε, Έλντερ Πόστιγκα (σ.σ. αγωνίστηκε ως δανεικός στον Παναθηναϊκό το 2008), οποίος δεν αγωνίστηκε καθόλου.

Παναθηναϊκός (Κυράστας): Νικοπολίδης, Χένρικσεν, Σεϊταρίδης, Πάολο Σόουζα (80' Κόλκα), Μικάελσεν (70' Λυμπερόπουλος), Κυργιάκος, Κωνσταντίνου, Μπασινάς, Ολισαντέμπε (80' Βλάοβιτς), Καραγκούνης, Φύσσας

Πόρτο (Οκτάβιο Μασάδο): Πάολο Σάντος, Καρβάλιο, Παρέδες, Κοστίνια (90+2' Ρούμπενς Ζούνιορ), Ντέκο, Αντράντε, Ιμπάρα, Καπούτσο, Κλέιτον (78' Σέντερστρεμ), Μάριο Σίλβα, Πένα (88' Ρικάρντο Σίλβα)

Σαν σήμερα: Panathinaikos στο Ολντ Τράφορντ και άδικη ήττα από Γιουνάιτεντ! (pics, vids)