MENU

Ιανουάριος 1961, στο κέντρο της Αθήνας, κάτω από τις θύρες 6 και 7 της Λεωφόρου εγκαινιάζεται ένα κλειστό γήπεδο, που θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού που στεγαζόταν στο γήπεδο του Εθνικού. Το έργο που κράτησε δύο ολόκληρα χρόνια εγκαινιάστηκε στις 8 Ιανουαρίου 1961 για να φιλοξενήσει σπουδαίες στιγμές της ιστορίας του μπασκετικού Παναθηναϊκού και όχι μόνο.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν υπό καταρρακτώδη βροχή, γεγονός που δεν εμπόδισε την διεξαγωγή του φιλικού της εφηβικής ομάδας του Παναθηναϊκού με την αντίστοιχη του Μίλωνα, στο πρώτο ιστορικό παιχνίδι στο κλειστό που τελέστηκε εκείνη την ημέρα. Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι η ομάδα του Παναθηναϊκού επικράτησε με 94-60.

Ο «νονός» Τάσος Στεφάνου

Στα τμήματα υποδομής του συλλόγου αγωνιζόταν τότε και ο μετέπειτα «νονός» του γηπέδου Τάσος Στεφάνου. Ο σπουδαίος παράγοντας και επί χρόνια σημαίνων στέλεχος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός είχε πάει στον κινηματογράφο προκειμένου να δει την ταινία «Ο τάφος του Ινδού». Ο... μύθος αναφέρει ότι ο Στεφάνου ανέφερε ότι τα σκαλιά στην περίφημη σκηνή του χορού της ταινίας του θύμιζαν αυτά του γηπέδου. Η ταινία που είχε σκηνοθετήσει ο Φριτς Λανγκ θεωρείται από τις πλέον κλασσικές στην ιστορία του κινηματογράφου. Κλασική φυσιογνωμία στην «πράσινη» μπασκετική ιστορία είναι και ο Τάσος Στεφάνου που έχει υπηρετήσει για περισσότερο από μισό αιώνια και από περισσότερα πόστα την ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού.

Τίτλοι, τίτλοι, τίτλοι

Ο πρώτος χρονικά τίτλος που πανηγυρίστηκε στο κλειστό γυμναστήριο ήταν το πρωτάθλημα μπάσκετ Εφήβων με την ομάδα του Παναθηναϊκού να επικρατεί 75-65 της Νήαρ Ηστ έναν περίπου μήνα μετά τα εγκαίνια. Η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο γήπεδο από το 1961 μέχρι και την έλευση του Νίκου Γκάλη το 1992. Στο ιστορικό γήπεδο η ομάδα του «τριφυλλιού» πανηγύρισε την κατάκτηση 14 πρωταθλημάτων.

Στον «Τάφο του Ινδού» πανηγυρίστηκε και η πρώτη μεγάλη επιτυχία του τμήματος μπάσκετ στην Ευρώπη. Ήταν το 1981, όταν το περίφημο πλέον «αιώνιο δευτόλεπτο» έδωσε την ευκαιρία στον Απόστολο Κόντο να ευστοχήσει σε δύο βόλες και ο Παναθηναϊκός που είχε χάσει με τρεις πόντους στη Μόσχα (83-80) πήρε την πρόκριση για τους «6» του τότε κυπέλλου πρωταθλητριών.

Βέβαια στον «Τάφο του Ινδού» αγωνίστηκαν με πολλές επιτυχίες και τίτλους οι ομάδες βόλεϊ ανδρών και γυναικών, ενώ η ομάδα μπάσκετ γυναικών αγωνίζεται στο κλειστό της Λεωφόρου μέχρι και σήμερα. Στο ιστορικό κλειστό κάνουν τις προπονήσεις και τα τμήματα υποδομών του Παναθηναϊκού σε μπάσκετ και βόλεϊ.

Με όνομα βαρύ σαν ιστορία

Τον Σεπτέμβριο του 2015 και με αφορμή την εκδήλωση «Honouring our Legacy» όπου τιμήθηκαν οι κορυφαίοι παίκτες στην ιστορία του μπασκετικού Παναθηναϊκού, ο ερασιτέχνης αποφασίζει να μετονομάσει το κλειστό γήπεδο σε «Παύλος Γιαννακόπουλος» τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τον σπουδαιότερο παράγοντα συλλόγου που γιγάντωσε το τμήμα μπάσκετ, ενώ είχε σημαντικότατη συνεισφορά και στα τμήματα του ερασιτέχνη. Το γήπεδο πήρε και επίσημα την ονομασία «Παύλος Γιαννακόπουλος» στις 23 Σεπτεμβρίου 2015.

«Τάφος του Ινδού»: Ένα γήπεδο, μια ταινία, μια ιστορία (pics, vids)