MENU

Όταν δεν κρατούσαν στα χέρια τα ζάρια, οι πολιτικές και οι άλλες συζητήσεις ήταν η αφορμή να πέφτουν μπινελίκια. “Το είπε και ο Κλαούζεβιτς!” ήταν η τελευταία φράση του θείου Ευάγγελου στην παρέα, πριν αρπάξει το παλτό του και κλείσει πίσω του την πόρτα. Ο Κλαούζεβιτς! Ποιος να 'ναι αυτός. Ο θεωρητικός του πολέμου. Αυτός που έγραψε το Ευαγγέλιο του Πολέμου.

“Vom Kriege”, Περί Πολέμου. Το πολυμεταφρασμένο βιβλίο του Καρλ Φίλιπ Γκόντφριντ φον Κλαούζεβιτς, Πρώσου αξιωματικού, που γεννήθηκε το 1780 και πέθανε από χολέρα, σα σήμερα 16 Νοεμβρίου στα 51 του. Ό, τι νοείται θεωρία, πρακτική, τακτική, φιλοσοφία για τον πόλεμο στο βιβλίο του.

“Περί Πολέμου”. Ποιου πολέμου; Του κάθε πολέμου! Όχι μόνον στο πεδίο της στρατιωτικής μάχης. Της κάθε μάχης στις μπίζνες, στο μάρκετιγκ διαβάζεις το Περί Πολέμου του Κλαούζεβιτς. Του 35χρονου επιτελάρχη των πρωσικών δυνάμεων στο Βατερλώ, στην ήττα του Ναπολέοντα.

Το βιβλίο, ανολοκλήρωτο, το εξέδωσε η γυναίκα του Διευθυντή της Σχολής Πολέμου του Βερολίνου Κλαούζεβιτς, ένα χρόνο μετά το θάνατο του συζύγου της. Διδάσκεται μέχρι σήμερα σ' όλες τις στρατιωτικές σχολές της γης.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίν περάσουμε την Πύλη

Το ευαγγέλιο του πολέμου