MENU

Μόλις επέστρεψα από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» φίλοι μου. Όλο το βράδυ ήμουν εκεί και περίμενα να υποδεχτώ τον 7άστερο Παναθηναϊκό. Είδα το ματς στην ΕΡΤ και απ’ την γάργαρη περιγραφή και τα αποθεωτικά σχόλια του «Χάτζη», υπέθεσα ότι το «τριφύλλι» έπαιζε χθες στον μεγάλο τελικό με τη Ρεάλ και μετά τη συγκλονιστική του ήττα κατόρθωσε να σηκώσει την απερτούρα της Ευρωλίγκας (τώρα συνεχίζει κανονικά για την κλαουσούρα).

Η χθεσινή, μοναδική παράσταση του κορυφαίου σπορτκάστερ μύριζε Ελλάδα. Αν αποσυνθέσεις την περιγραφή του θα μείνουν μια χαίτη, ένα γκραγκινιολικό, χιτσκοκικό φινάλε και ένα so. Αυτά τα τρία αρκούν για να την ξανασυνθέσεις.

Ήταν μια περιγραφή που άφηνε τον τηλεθεατή με φιλοσοφικά ερωτήματα, για να προβληματιστεί και να πάρει δουλειά για το σπίτι: Τελικά την κοίταξε στα μάτια τη Ρεάλ; Έγραψε ιστορία ο Παναθηναϊκός; Ήταν το καλύτερο ματς στην καριέρα του Φελντέιν που έκανε δυο λάθη στα τελευταία 35 δευτερόλεπτα; Υπάρχει μεγαλύτερη ανακάλυψη απ’ το mute;

Ήταν μια περιγραφή φίλοι μου που έκανε πολύ καλό και στο ταμείο του Παναθηναϊκού. Γιατί κάθε εβδομάδα πριν και κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών του που μεταδίδει η ΕΡΤ οι πωλήσεις των Superfoods αυξάνονται κατά 75%. Θες τρία κουτιά υπερτροφές και δυο δραμαμίνες για να μη σε πιάσει ζαλάδα. Ειδικά στο τέταρτο δεκάλεπτο, όταν αρχίζουν να ανεβαίνουν οι τόνοι και οι τσιρίδες νομίζεις ότι είσαι στο Blue Star Ιθάκη με 15 μποφόρ και πάει πάνω κάτω το βαπόρι.

Από τις δεκάδες μυθικές στιγμές του κορυφαίου σπορτκάστερ κρατάω δυο. Η πρώτη είχε να κάνει με την αντιμετώπιση του Γιουλ και έδειξε ότι ο «Χάτζη» είναι έτοιμος για βοηθός του Πασκουάλ: «Ο Γιουλ στους 25. Αν κρατήσει χαμηλά τον Γιουλ ο Παναθηναϊκός έχει ελπίδες». Λογικά όταν έλεγε να τον κρατήσει χαμηλά εννοούσε κάτω από τους 70 πόντους. Μόνο τότε θα είχε ελπίδες νίκης. Αν άγγιζε κατοστάρα η ήττα ήταν πιο σίγουρη και από «So» του Χατζηγεωργίου σε συνέντευξη στη μικτή ζώνη.

Η δεύτερη ήταν ακόμα καλύτερη. Είχε να κάνει με την εμφάνιση του Παναθηναϊκού: «Είναι απίστευτος ο Παναθηναϊκός. Είναι συγκλονιστικός. Κάνει μια εμφάνιση σήμερα που ό,τι και να γίνει έχει περάσει στην σύγχρονη ιστορία της ομάδας». Έτσι ακριβώς είναι. Γιατί τι θα έχει να θυμάται ο οπαδός του Παναθηναϊκού ύστερα από 10-15 χρόνια; Τα 6 ευρωπαϊκά, τον Ζοτς, τον Διαμαντίδη και ότι έχασε από την Ρεάλ σε ένα ματς που ο Γκιστ τραυματίστηκε και θα μείνει κάνα μήνα έξω. Τον Ντομινίκ Ουίλκινς μπορεί και να τον ξεχάσει, αυτή την τόσο σπουδαία ήττα ποτέ.

Εκείνο που δεν ξέραμε και μάθαμε χθες φίλοι μου είναι ότι κορυφαίος σπορτκάστερ είναι και γουρλής. Χρυσάφι του Πατούλη έπιανε στο στόμα του, κάρβουνο το έκανε. Ξεκίνησε το ασύλληπτο σερί του, πλέκοντας το εγκώμιο του Νίκου Παππά: «Ο Παππάς είναι απίστευτος σήμερα. Α-ΠΙ-ΣΤΕΥ-ΤΟΣ».

Δεν πρόλαβε να το πει και το μάτι του έκανε το θαύμα του. Στην επόμενη φάση ο Παππάς έκανε λάθος και ο «Χάτζη» σήκωσε ιπποτικά το χέρι και πήρε αυτός την ευθύνη: «Ο Παππάς έχει πατήσει γραμμή. Τον ματιάσαμε».

Ο γουρλής σπορκάστερ κατάλαβε ότι είχε βρει ρυθμό στην τύχη και συνέχισε με αναπτερωμένο ηθικό: «Εκπληκτικός ο Τζέιμς Γκιστ σήμερα. Κλείνει τρύπες, σκοράρει, κάνει τα πάντα. ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΣ». Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΣ Γκιστ έπεσε κάτω και βγήκε νοκ άουτ.

Και δεν σηκωνόταν μέχρι να κάνει τη διάγνωση ο Χατζηγεωργίου (είναι και ορθοπεδικός εκτός των άλλων): «Ο Γκιστ τραυματίστηκε στον αριστερό προσαγωγό. Κοιτάξτε εδώ. Αριστερός προσαγωγός. Ξεκάθαρα». Αμέσως μετά έσπασε το τηλεφωνικό κέντρο της ΕΡΤ από ταλαιπωρημένους τηλεθεατές οι οποίοι έπαιρναν για να πουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν για να τους ανακοινώσει ο γιατρός «Χάτζη» τι έχουν. Σφάχτη ή λουμπάγκο;

Το τρίτο και καλύτερο χτύπημα είχε ως θύμα τον Φελντέιν. Ο κορυφαίος σπορτκάστερ εντυπωσιασμένος από τα κατορθώματά του, έσταξε μέλι για την απόδοσή του:

«Ο Φελντέιν κάνει το ματς της ζωής του; Τι κάνει ο άνθρωπος σήμερα; Αυτός είναι ο Αμερικανοδομηνικανός που κάνει πάρτι έξω από τα έξι και εβδομή… μη..μη… μδτς (ελαφρύ ισχαιμικό επεισόδιο) χάσαμε τα λόγια μας!». Τι ήταν να το πει το «μολύβι»; Από εκείνη τη στιγμή και μετά ο Αμερικανοδομηνικανός άρχισε να θυμίζει Λουκά Βύντρα στα καλύτερά του, απογοητεύοντας τον «Χάτζη»:

«Όχιιιιιιι! κάνει λάθος ο Φελντέιν. Αυτόν και αν τον ματιάσαμε». Στην επόμενη φάση ο παίκτης του Παναθηναϊκού έκανε δεύτερο σερί λάθος και η πίστη του Χατζηγεωργίου κλονίστηκε ελαφρώς: «Από ήρωας ο Φελντέιν παραλίγο να γίνει μοιραίος». Στο τσακ τη γλίτωσε.

Γιατί δυο κρίσιμα λάθη στα τελευταία δευτερόλεπτα που καθόρισαν το αποτέλεσμα δεν σε καθιστούν μοιραίο. Για να χαρακτηριστείς μοιραίος πρέπει να βάλεις τουλάχιστον αυτό-καλάθι, όπως ο Μάρσαλ. Και να κερδίσεις και φάουλ (ή να ξεκινήσεις πρόταση χωρίς το “So”).

Να ‘χα άλλα χίλια αυτιά να τον ακούω: Η κορυφαία περιγραφή της 25ετίας!