MENU

Ακόμη. Από το 2004.

Εκεί. Που ήταν το γήπεδο της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Εκεί. Που ξαπλώνει χέρσα η μνήμη και αρνείται να χαθεί..

Γι’ αυτή την πληγή, γράφω.

Η συζήτηση δεν αφορά καθόλου το ερώτημα "είναι δίκαιο το αίτημα της ΑΕΚ για την ανέγερση γηπέδου στον χώρο του παλιού που κατεδαφίστηκε στη Ν. Φιλαδέλφεια;".

Δεν πρόκειται περί δικαίου ή αδίκου αιτήματος. 

Πρόκειται περί δικαιώματος.

Το ουσιαστικό ζήτημα -πάντα κατά την γνώμη μου- εντοπίζεται σε ένα διπλό ερώτημα."Τί είδους γήπεδο και κυρίως ποιός θα το ελέγχει".

Γίνεται γήπεδο στο χώρο του παλιού; Μιά χαρά. Με 28500 θέσεις όπως το προηγούμενο που κατεδαφίστηκε και με διπλάσιο σχεδόν ύψος κατασκευής, από το παλιό. 

Το απαγορεύει κάποιος; Κανείς. Οπότε, που βρίσκεται το πρόβλημα;

Αυτή η επιλογή, δεν συμφωνεί με το γηπεδικό σχέδιο του κ. Μελισσανίδη. Χρειάζεται μεγαλύτερη έκταση. Που θα πάρει από την έκταση του πάρκου. Και γιατί η ΑΕΚ χρειάζεται μεγαλύτερο γήπεδο; Όχι η ΑΕΚ. Ο ιδιοκτήτης της. Για να μεγαλώσει τις προοπτικές κερδοφορίας του γηπέδου που θα εκμεταλλεύεται. Ο ίδιος; Εχει ανάγκη;

Ένα – ένα. Όταν παίζονται χρήματα, πάντα υπάρχει “ανάγκη”. Πριν μερικά χρόνια, πούλησε την ομάδα σαν σφαχτάρι σε κρεοπωλείο, για κάποια (πολλά) εκατομμύρια. 

Από “ανάγκη” άραγε;

Και γιατί το ρυθμιστικό σχέδιο, ο νέος νόμος που ψηφίστηκε δηλαδή, δίνει το δικαίωμα ανέγερσης μεγαλύτερου γηπέδου; Μα, γιατί έτσι δικαιολογείται η χρηματοδότηση από το Δημόσιο της κατασκευής του γηπέδου και των υποστηρικτικών σε αυτό υποδομών. 

Άλλωστε, μία από τις βασικές κατευθύνσεις του νέου Ρυθμιστικού είναι η «αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και άλλων συναφών αθλητικών υποδομών». Δεν ξεχνώ και την δυνατότητα που υπάρχει ένα τέτοιο “μεγάλο” γήπεδο να γίνει, ας πούμε, δύο κομμάτια τα οποία θα μπορούσαν να πουληθούν από εκείνον που το ελεγχει. Εχει ξανασυμβεί. Επίσης με ένα τέτοιο “μεγάλο” γήπεδο μπορεί να τεκμηριωθεί η απαίτηση για αποχαρακτηρισμό του πάρκου. Αλλά για το πάρκο, θα γράψω πιο κατω. 

Και μπορεί ο κ. Μελισσανίδης να ελέγχει το νέο γήπεδο; 

Αν, λοιπόν –ξαναγράφω ΑΝ- έχω καταλάβει καλά.

Η έκταση του γηπέδου ανήκει στην ερασιτεχνική ΑΕΚ. Με το νέο ρυθμιστικό που πέρασε από την Βουλή, η ερασιτεχνική ΑΕΚ "μπορεί να αποδέχεται δωρεές ή χορηγίες από τρίτους, να εκχωρεί δικαιώματα και υποχρεώσεις σε τρίτους, να συμβάλλεται με αυτούς …". 

Αρα, η ερασιτεχνική μπορεί το δικαίωμα αξιοποίησης της έκτασης να το εκχωρήσει σε τρίτους. Και το έχει κάνει. Με σύμβαση το εκχώρησε για 49 χρόνια στην εταιρεία ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ Α.Ε. συμφερόντων της οικογένειας του κ. Μελισσανίδη. Η ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ Α.Ε. θα είναι και μέτοχος της ΠΑΕ- όταν γίνει- και μπορεί και να την ελέγχει κιόλας. 

Το μετοχικό της κεφάλαιο είναι 1 εκατ. ευρώ από το οποίο τις 985.000 ευρώ έχει καλύψει ο Γιώργος Μελισσανίδης και από 1.000 ευρώ έχει βάλει κάθε ιδρυτικό μέλος. Στην πορεία και όπως σημείωνε η ιστοσελιδα aek365.com στις 16/9/2013 ”..θα γίνουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, στις οποίες θα μπουν χρήματα από τους επιχειρηματίες που έχουν ήδη συμφωνήσει να στηρίξουν το εγχείρημα, την οικογένεια Μελισσανίδη, καθώς και τα χρήματα από τα εισιτήρια διαρκείας και άλλα έσοδα.”

Ολα αυτά ΘΑ γίνουν. Στο μέλλον.

Αν και όταν η ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ Α.Ε. γίνει “εταιρεία λαικής βάσης” όσοι πάρουν μετοχές σε αυτήν, εννοείται ότι δεν παίρνουν μετοχές στην ΠΑΕ. Είναι επίσης  λογικό η οικογένεια Μελισσανίδη να κρατήσει τουλάχιστον το 30% της εταιρείας. Ενα ποσοστό που απαιτεί την συναίνεση της, σε καθε ενέργεια της εταιρείας.

Επομένως, το γήπεδο δεν θα ανήκει στην ερασιτεχνική ΑΕΚ. Η όχι;

Επιπλέον, με τον νόμο που ψηφίστηκε, η ΠΑΕ απαλλάσσεται του δικαιώματος καταβολής στην ερασιτεχνική ποσοστού 15% επί του ποσού διαφημιστικών εσόδων του γηπέδου. Ανάλογη ρύθμιση υπήρχε και για το Γ. Καραισκάκης μέ χρονικό ορίζοντα ισχύος μέχρι το 2019. Στην περίπτωση της ΑΕΚ δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας.

Αρα, η ερασιτεχνική, στερείται και των όποιων εσόδων από το γήπεδο. Η όχι;

Σημείωση 1η. Η ΘΡΥΛΟΣ ΑΕ κατασκεύασε με τραπεζικό δανεισμό 50 εκατ. ευρω το γήπεδο Γ. Καραισκάκης. Στην συνέχεια, το μισό κομμάτι της εταιρείας. πουληθηκε 50 εκατ.ευρώ στον Λαυρεντιάδη και το άλλο μισό, στην ίδια τιμή, στον Β. Μαρινάκη. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε εταιρεία τέτοιας μορφής, μπορεί να πωληθεί.

Σημείωση 2η. Για το άλσος, τώρα. Το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, λοιπόν, από αμιγώς δασική περιοχή όπως θεωρούνταν νομικά και η οποία είχε ισχυρή νομική  προστασία, με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε αφενός περιορίζεται λόγω των αθλητικών και των άλλων εγκαταστάσεων του γηπέδου που θα γίνουν στους χώρους του και αφετέρου χαρακτηρίζεται ως Μητροπολιτικό Πάρκο αφήνοντας ανοιχτό το θέμα της προστασίας.

Επειδή δεν είναι γνωστό, στα άλση και πάρκα που θεωρούνται δασικές περιοχές προσφέρεται ισχυρή νομική προστασία και δεν επιτρέπεται η μεταβολή του κύριου προορισμού τους. Ό νέος νόμος, όμως προβλέπει την μετατροπή αλσών σε Μητροπολιτικά Πάρκα, στα οποία θα επιτρέπεται η αλλαγή της χρήσης τους κατά συνέπεια και ο τεμαχισμός τους. Και υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι τα παρκα στις πόλεις με το οικιστικό χάλι της Αθήνας, είναι περισσότερο χρήσιμα στους ανθρώπους από ότι “μεγάλα” γήπεδα.

Σημείωση 3η. Στο θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ, τρία κυρίως ζητήματα θόλωσαν την ουσία και την πληροφόρηση του κόσμου. 

Το πρώτο είναι οι διάφορες –ατυχείς- δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που είτε αγνοούσαν ακριβώς το θέμα είτε δεν επεξηγούσαν την θέση του κόμματος με ξεκάθαρο τρόπο. Αλλωστε, για το θέμα του γηπέδου δεν υπήρχε ενιαία θέση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ (γεγονός ενισχυτικό της δημοκρατίας, μόνο που οι διαφοροποιήσεις πρέπει να οδηγούν στην διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής στάσης). 

Το δεύτερο ήταν η σταση της τωρινής δημοτικής αρχής, που δεν είχε μία καθαρή και επεξεργασμένη θέση από την αρχή. Μάλιστα η συνεργασία της με τον ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα και αποσπασματική υπήρξε για μεγάλο διάστημα και έκανε σοβαρά λάθη τακτικής πριν και κατα την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, που φορτώθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το τρίτο ήταν η στάση του κ. Μελισσανίδη. Αφησε άλλους να πιέζουν για λογαριασμό του –και με την διακριτική στήριξη του αντίπαλου συνδυασμού του σημερινού δημάρχου-με αποτέλεσμα πολλά καφριλίκια κάποιων “οπαδών” να τα φορτώνονταν όλοι οι ΑΕΚτζήδες που θέλουν το γήπεδο, ανεξαρτήτως του τι ψηφίζουν. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να σημειωθεί πως η “ενημέρωση” που γινόταν για το ζήτημα του γηπέδου, γινόταν κυρίως μεσα από το ρεπορτάζ της ΑΕΚ γεγονός που του έδινε πρόσημο ενώ ακόμη και η μεγάλη συνέντευξη του κ. Μελισσανίδη, έγινε μέσα σε κλίμα διακριτικής οπαδικής περιφρούρησης. Και αυτό δεν βοηθούσε την ενημέρωση και εκείνων που δεν είναι οπαδοί της ΑΕΚ.

Σημείωση 4η. Στο ζήτημα του γηπέδου της ΑΕΚ –όπως και σε ένα σωρό άλλα ζητήματα σε αυτό τον τόπο- η διαπλοκή πολιτικής και επιχειρηματικής εξουσίας καθορίζει τα πάντα. Και αυτό, δεν το ξεχνώ.

Για το γήπεδο της ΑΕΚ