MENU

Παντα μ'αρεσε να κοιταω τα πραγματα σφαιρικά και αν ήταν διαφανή ακόμα περισσότερο μ'αρεσε.

Για να καταλαβεις όμως ενα θεμα πραγματικά πρέπει να κοιτάξεις τη ρίζα του….

ΟΚ…. αφουγκράστηκα την ΠΑΟΚίλα, αλλά τη ρίζα ειναι δυσκολο.

Δεν ζω μαζί τους και αγνοώ την καθημερινότητα τους…

Το ΠΩΣ δηλαδή.

Άλλο το ΓΙΑΤΙ και άλλο το ΠΩΣ.

Και τότε ξαναπετάχτηκε η Ανθή.

-Λες να ενδιεφέρει να γραψω για τον Ευοσμο και το Κορδελιό;

Και αμέσως ξαναχτύπησε με συναισθηματικο κείμενο.

Αληθινό όμως…

Δεν το ψάχνει το θέμα αυτη τη φορά το ζεί.

Είναι η γειτονιά της …είναι εκεί που μεγαλώνει τα παιδιά της …ειναι εκεί που ως δασκάλα διδάσκει τα παιδιά... ειναι εκει που η ιδια μεγάλωσε.

Να μια αλλη οπτική γωνία με την οποία λίγοι (;) ασχολούνται

(Απλώς δεν ξερει - η Ανθή λέμε- οτι την επομενη φορά θα την στείλω με τον…. Πάμπλο….βόλτα στις συγκεκριμένες γειτονιές… για να ζησει και κάτι που δεν ξερει…)

Ορίστε λοιπόν:

" Κάθε φορά που ταξιδεύω εκτός Θεσσαλονίκης και βρίσκομαι με Αθηναίους ή Νοτιοελλαδίτες, συχνά με ρωτούν από πού είμαι. Η στιχομυθία είναι σχεδόν πάντα η ίδια:

-Από πού είσαι κοπελιά;

-Από Θεσσαλονίκη.

-Ααα ωραία η Θεσσαλονίκη, ξέρω από Καλαμαριά, Κρήνη, εκεί στις καφετέριες, από Τούμπα…Πωω όλοι Παοκτσήδες εκεί, Πανόραμα με τα τρίγωνα, Τερκενλής…Ωραία πόλη…Παοκτσού δηλαδή, Παοκτσού… ωραία, ωραία…

-Ναι, ωραία πόλη… (και κάπου εκεί σταματάει η κουβέντα)

Τι να του πεις τώρα του Αθηναίου…Πως Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο το Πανόραμα; ή πως αν θες να «μυρίσεις» ΠΑΟΚ, πιες τον καφέ σου στην Κρήνη, αλλά μετά έλα μια βόλτα από την Άγρια Δύση, πέρνα από το Κορδελιό και τον Εύοσμο, να δεις τι σημαίνει Θεσσαλονικιός ΠΑΟΚτσης.

Έλα να παρακολουθήσεις έναν αγώνα ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ στα καφέ του Κορδελιού και της πλατείας Ευόσμου. Ο Σύνδεσμος φιλάθλων ΠΑΟΚ Κορδελιού, ο οποίος ιδρύθηκε το 1973, ανήκει παραδοσιακά στους ισχυρότερους Συνδέσμους της ομάδας. Έλα εδώ λοιπόν στα μέρη μας, να δεις τι σημαίνει παλμός, να δεις δύο και τρεις γενιές μαζί να πανηγυρίζουν στο ισόγειο της Εθνικής Αντιστάσεως στο Κορδελιό, να δεις τι κόσμος μαζεύεται στην έδρα του Συνδέσμου, που αν περάσεις απ έξω ημέρα που παίζει η Ομάδα, δεν μπορεί μάνα να ξεχωρίσει το παιδί της από το πλήθος των φιλάθλων, να δεις πώς είναι να παίζει αγώνα ο ΠΑΟΚ στις 19.00 και από τις 17.00 να βγαίνουν στην πλατεία Ευόσμου τα παιδιά με τα κασκόλ που γράφουν ΠΑΟΚ τυλιγμένα στο λαιμό, τα μαύρα σκουφάκια και με το χαρτζιλικάκι τους να μπαίνουν στα καφέ για να δούν τον αγώνα, με τις ήδη κλειστές από τα συνθήματα, φωνές τους. Ειδικά αν ο ΠΑΟΚ αγωνίζεται καθημερινή, δε το συζητώ… μου ακυρώνουν ακόμη και το απογευματινό μάθημα, για να απολαύσουν τον αγώνα.

-Κυρία, σήμερα είμαι άρρωστος, ας μην έρθετε καλύτερα και σας κολλήσω…

-Ξέρω, ξέρω, ξέρω, καταλαβαίνω… Άντε και με τη νίκη Κωστή μου….

Είναι αυτά τα παιδιά, που στα παιδικά τους δωμάτια, βλέπω βιβλία πεταμένα ή τετράδια τσαλακωμένα, όμως σε περίοπτη θέση μπορείς να βρεις στολισμένο ένα εισιτήριο από έναν περσυνό αγώνα που παρακολούθησαν στην Τούμπα με τον πατέρα τους.

Η Θεσσαλονίκη είναι ΠΑΟΚ…Η Δυτική Θεσσαλονίκη όμως και είναι ΠΑΟΚ και μοσχομυρίζει ΠΑΟΚ… Εξάλλου, it’s West Side, baby…

A presto

Ανθή Πάνου"

Και ενω κουβεντιάζω με τον φίλο μου Πέτρο Βέσκο για …αγωνιστικά θέμα…. ξαφνικά ο τύπος μου στέλνει αυτό και τότε δένει το γλυκό:

'Θα σου πω κατι !!!ο ΠΑΟΚ έχει πολύ κόσμο απο πίσω !!! τιτλους δεν έχει ! έχει ελάχιστους μαλλον!!!ο ΠΑΟΚ ειναι μια χαρά και δεκα πίκρες!!!γενικά είναι ενας κόσμος δοκιμαζόμενος . δεν γουστάρει την αδικία. προτιμάει να παιξει καλό ποδοσφαιρο η ομαδα και ας μην νικήσει , παρά να νικησει με διατησία ή με κακή εμφάνιση!!!! όταν παιζει ο ΠΑΟΚ στην Τουμπα , η Θεσσαλονίκη πλημμυρίζει ώρες πριν απο ορδές φολαθλων απο την επαρχία!!!δουλευουν μαγαζια, καφετεριες , εστιατορια ταβερνες . ολα . η αγορά της πόλης ειναι στις επαλξεις. όταν παιζει ο ΠΑΟΚ εκτός εδρας κυριως σε ομαδες της βορειας ελλαδας , η τοπικη κοινωνια περιμενει τον ΠΑΟΚ ως γιορτή . θα δουλέψουν ολα . είναι κατι περισσοτερο απο μια ομαδα!!! και το καλυτερο είναι σε ατομικό επιπεδο. όταν δεν παιζει καλά , όλη η εβδοαμαδα παεί στραβα!!! αν κάνει καμια μεγάλη νικη απο την αλλη , όλα τα βλεπουμε τελεια!!! δηλαδή εχει μεγαλη επιδραση στην καθημερινοτητα μας!!!! και τωρ αμε την ελευση του σαββιδη , να ξερεις μεσω του ΠΑΟΚ βοηθαει οικονομικα πολλα ιδρυματα με παιδια. οι παικτες πηγαινουν με δωρα σε παιδιατρικες κλινικες!!!!!

Αυτο για μας ειναι πολλά πρωταθληματα!! αυτα τα παιδικα χαμόγελα ειναι τα γκολ μας!!!! τα άλλα τα εχουμε για την καζουρα!!!! οι αγωνες μας οι πραγματικοι παιζονται αλλού!!!! προσπαθω να σε βαλω λιγο στο dna μας!!

Χμ…. εχω αρχίσει να μαθαίνω ΠΩΣ είναι να'σαι ΠΑΟΚ!

Ο ΠΑΟΚ θ’ ανατέλλει πάντα στα Δυτικά…