MENU

Με τις προεδρικές εκλογές στη χώρα του καφέ να είναι προγραμματισμένες για το 2018, νέοι πολιτικοί σχηματισμοί κάνουν την εμφάνισή τους σε μια προσπάθεια να διεκδικήσουν μερίδιο των ψήφων ενός λαού, ο οποίος εξακολουθεί να εμφανίζει πολλές ανισότητες.

Η φτώχεια και η λιτότητα μαστίζουν τα λαϊκά στρώματα σε μια χώρα στην οποία αποτελούν πια συνήθεια τα σκάνδαλα διαφθοράς στην πολιτική σκηνή. Πριν από περίπου δύο μήνες, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννιάμιση ετών για αποδοχή δωροδοκίας που έφτανε το1,2 εκατομμύριο δολάρια από την εταιρεία OAS SA. Όπως αποδείχθηκε στη δίκη του, ο πρώτος πρόεδρος της χώρας ο οποίος προερχόταν από την εργατική τάξη και η δημοτικότητα του οποίου είχε φτάσει στο 83%, λάμβανε παράτυπα χρήματα για να εξασφαλίσει συμβάσεις με την κρατική πετρελαϊκή Petroleo Brasileiro. Θα παραμείνει ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Η διάδοχός του, Ντίλμα Ρούσεφ ( ο Λούλα υπήρξε, επίσης, πολιτικός μέντοράς της), δεν έμεινε αμέτοχη σε σκάνδαλα. Τον Μάιο του 2015, η Γερουσία ψήφισε υπέρ της παραπομπής της σε δίκη. Κατηγορήθηκε για παραβίαση δημοσιονομικών κανόνων καθώς φέρεται να «μαγείρεψε» το μέγεθος του ελλείμματος προκειμένου να αυξήσει δημόσιες δαπάνες (άρα και τη δημοτικότητα της) για να κερδίσει τις εκλογές το 2014, συγκαλύπτοντας την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Η ίδια έκανε λόγο για «πραξικόπημα», ωστόσο λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία της Γερουσίας, αποπέμφθηκε όλη η κυβέρνησή της.

Μεταβατικός πρόεδρος ανέλαβε ο Μισέλ Τεμέρ. Ουδέποτε υπήρξε αδιάφθορος και λίγους μήνες μετά την δημιουργία κυβέρνησης, βρέθηκε και πάλι στο στόχαστρο κατηγορούμενος για την απόπειρα δωροδοκίας μάρτυρα σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στη χώρα. Η εφημερίδα «O Globo», ισχυρίστηκε πως είχε στην κατοχή της ηχογραφημένη συνομιλία του Τεμέρ να συζητά με γνωστό επιχειρηματία τις λεπτομέρειες σχετικά με την «συναλλαγή».

Η απαρίθμηση των σκανδάλων που έχουν πλήξει τα τελευταία χρόνια τη Βραζιλία είναι επιτακτική για να αντιληφθεί κάποιος μέσα σε ποιο πολιτικό πλαίσιο «γεννήθηκε» ο νέος φορέας που φιλοδοξεί να φέρει το νέο. Οι «Podemos» της Βραζιλίας βάζουν μπροστά έναν θρύλο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και φιλοδοξούν να κάνουν την ανατροπή πηγαίνοντας κόντρα, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι, στο παλαιό διεφθαρμένο κατεστημένο.

Περίπου 13 μήνες πριν από την αναμέτρηση που μπορεί να φέρει την αλλαγή στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ο 72χρονος Γερουσιαστής Άλβαρο Ντίας αποφάσισε να βγει μπροστά και να φτιάξει ένα κόμμα, το οποίο θέλει να κερδίσει την ψήφο των αναποφάσιστων και απογοητευμένων Βραζιλιάνων. Αδιάφθοροι δικαστικοί και... τίμιοι επιχειρηματίες βγήκαν μπροστά, ωστόσο οι «Podemos» ποντάρουν στη δημοφιλία δύο παλαίμαχων ποδοσφαιριστών για να πετύχουν.

Ο Ρομάριο ήταν στο πλευρό του Ντίας κατά την επίσημη παρουσίαση του νέου φορέα, ενώ ο Ροναλντίνιο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα. Ο ίδιος ο Ρομάριο προσπαθεί να τον πείσει ότι επιβάλλεται να ασχοληθεί με τα κοινά. «Νομίζω ότι υπάρχει ένα κενό στην πολιτική σκηνή της χώρας, το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Ο Ροναλντίνιο είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος, είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο και μπορεί να δώσει ώθηση στο δικό μας πρότζεκτ, αλλά να συμβάλει και ο ίδιος ουσιαστικά σε μια πολύ σημαντική προσπάθεια» τόνισε ο Ρομάριο, ωστόσο οι προθέσεις του «Ρόνι» παραμένουν άγνωστες.

Ο Ρομάριο ασχολήθηκε με την πολιτική μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής καριέρας του και το 2010 εκλέχτηκε βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος με βασικό στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, καθώς μία από τις κόρες του γεννήθηκε με σύνδρομο Ντάουν. Στις εκλογές του 2014 περίπου 4.600.000 πολίτες του Ρίο ντε Τζανέιρο ψήφισαν τον Ρομάριο, ο οποίος εκλέχτηκε γερουσιαστής. Πρωτοστάτησε σε εκστρατείες ενάντια στην ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014, αλλά και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, καθώς θεωρούσε ότι σπαταλήθηκαν άσκοπα χρήματα για... φιέστες, την ώρα που ο λαός πεινάει. Εναντιώθηκε και κατήγγειλε, όπως και ο Ντιέγο Μαραντόνα, τη μαφία της FIFA.

«Είμαι αυθεντικός, αληθινός, καθαρός και δύσκολος» λέει ο ίδιος, ωστόσο και αυτός βρέθηκε στο στόχαστρο για πιθανή διαφθορά καθώς φέρεται να έλαβε παράνομα ποσό 29.000 δολαρίων για την προεκλογική καμπάνια του το 2014.

Σε αυτή τη φάση, οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο νεοσύστατο κόμμα ποσοστό το οποίο δεν ξεπερνά το 7% - 8%, όμως ουδείς μπορεί να προβλέψει το ποσοστό που μπορεί να λάβει στις εκλογές, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή στη Βραζιλία.

«Είμαστε διαφορετικοί διότι δεν έχουμε κάποιο ιδεολογικό προφίλ, δεν ανήκουμε ούτε στη δεξιά ούτε στην αριστερά, συμμετέχουμε στις μάχες κατά της διαφθοράς, υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία και είμαστε ιδιαίτερα δραστήριοι στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» λένε ο Ρομάριο και οι σύντροφοί του και ευελπιστούν ότι το ποσοστό το οποίο τελικά θα λάβουν θα τους επιτρέψει να έχουν ρόλο ρυθμιστή σε πιθανό σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο 51χρονος παλαίμαχος άσος της μπάλας, εξάλλου, ουδέποτε έκρυψε τις πολύ υψηλές πολιτικές φιλοδοξίες του, οι οποίες ενδεχομένως φτάνουν και μέχρι την εκδίκηση της προεδρίας στη Βραζιλία.

Mε Ρομάριο και Ροναλντίνιο οι «Podemos» της Βραζιλίας!