MENU

Ο παλαίμαχος άσος του «τριφυλλιού» αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και το τελευταίο διάστημα ήταν κλινήρης στο σπίτι του. Κατά το παρελθόν είχε νοσηλευτεί εξαιτίας καρδιολογικών προβλημάτων, αλλά οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν «έφυγε» από αυτό.

Ο Βαγγέλης Πανάκης γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου του 1933 και ξεκίνησε την καριέρα του στον ΠΑΟ Καλογρέζας. Το 1951 εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό, όπου αγωνίστηκε αρχικά ως αριστερό εξτρέμ και στη συνέχεια ως σέντερ φορ.

Ο «Μπουλντόζας» ήταν μέλος της «χρυσής» ομάδας του Παναθηναϊκού, που κατέκτησε το μοναδικό αήττητο πρωτάθλημα στην Ελλάδα, την περίοδο 1963/64. Την περίοδο εκείνη ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας με 16 γκολ σε 24 παιχνίδια.

Ήταν ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς της εποχής του. Με το «τριφύλλι» κατέκτησε έξι πρωταθλήματα (1953, 1960, 1961, 1962, 1964 και 1965) και ένα Κύπελλο Ελλάδος, το 1955.

Με τον Παναθηναϊκό είχε 91 συμμετοχές και 57 γκολ στην Α’ Εθνική, ενώ προ Α’ Εθνικής σε 82 συμμετοχές πέτυχε 31 γκολ. Συνολικά, σε Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρώπη (όπου πρόλαβε να σκοράρει μία φορά) έστειλε 112 φορές τη μπάλα στα δίχτυα, επίδοση που τον καθιστά 5ο σκόρερ στην ιστορία του «τριφυλλιού».

Με την Εθνική Ελλάδος αγωνίστηκε 14 φορές και σκόραρε 5 γκολ.

Όταν ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα, το 1965, ασχολήθηκε με την προπονητική και πιο συγκεκριμένα στην εφηβική ομάδα του Παναθηναϊκού. Χαρακτηριστικό είναι ότι διετέλεσε ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος του συνδέσμου παλαίμαχων ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού, θέση που διατήρησε επί 21 συναπτά έτη.

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός στις 08/03/2014 βράβευσε τον Βαγγέλη Πανάκη και την αήττητη ομάδα του 1963/64.

Συντετριμμένη η «πράσινη» οικογένεια

Το SDNA συνομίλησε με τον Αντώνη Αντωνιάδη και τον Μίμη Δομάζο, δύο παλαίμαχους του Παναθηναϊκού, που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την ιστορία του συλλόγου. Ο χαμός του Βαγγέλη Πανάκη έχει «συντρίψει» συναισθηματικά τους ανθρώπους που τον έζησαν και είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να μοιραστούν στιγμές της ζωής τους μαζί του. Αυτό που ανέφεραν και οι δύο πρώην άσοι του «τριφυλλιού» είναι ότι ο Πανάκης υπέφερε τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας καρδιολογικών προβλημάτων.

«Έφυγε» ο Βαγγέλης Πανάκης (pics & vid)