MENU

Ο κόσμος ξύπνησε!

Αν αποδεικνύεται ένα πράγμα από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, είναι ότι ο κόσμος ξύπνησε! Γι’ αυτό και άδειασε και τα γήπεδα. Διότι κακά τα ψέματα, πολλές φορές δημιουργείται έντονα η εντύπωση πως ο κόσμος, είτε δεν γνωρίζει πάρα πολλά πράγματα για τα όσα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο και το έχουν φέρει στο σημείο της σήψης και της παρακμής, είτε απλώς εθελοτυφλεί.

Είναι εξάλλου, γνωστόν τοις πάσι, ότι η ενημέρωση του κόσμου είναι σε πολλές περιπτώσεις ελλιπής ή παραπλανητική, λόγω του «νόμου της σιωπής» που έχει επιβληθεί σε πολλά ΜΜΕ ή του φόβου που έχει επικρατήσει στο να αναδειχθούν οι παθογένειες, επειδή πιθανόν να θίγονται πρόσωπα και καταστάσεις.

Το ένστικτο του κόσμου, όμως, δεν κάνει λάθη. Η πανελλαδική δημοσκόπηση της Metron Analysis για το SDNA κατέγραψε για πρώτη φορά μετά από χρόνια την επίσημη θέση της κοινής γνώμης, που μετράει πολύ περισσότερο από οτιδήποτε μπορεί να λέει ο κάθε εμπλεκόμενος στο ποδόσφαιρο ή ακόμα και ο κάθε δημοσιογράφος που εκφράζει άποψη.

Το εύρος ήταν μεγάλο: όσοι γνωρίζουν από δημοσκοπήσεις, ξέρουν ότι τα 1400 άτομα πανελληνίως θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό δείγμα που μειώνει στο ελάχιστο το στατιστικό λάθος.

Η δημοσκόπηση αυτή, πρέπει να μετατραπεί σε Ευαγγέλιο για όσους –από τις θέσεις που βρίσκονται- επιδιώκουν ή προσπαθούν για τη βελτίωση του προϊόντος. Πρέπει να γίνει Ευαγγέλιο για τους παράγοντες του ποδοσφαίρου που θέλουν να συμβάλουν στο να γυρίσει ο χώρος σελίδα. Πρέπει να γίνει Ευαγγέλιο για τον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, που ετοιμάζεται να νομοθετήσει στους τομείς που το ποδόσφαιρο πονάει. Να γίνει Ευαγγέλιο και για τους λειτουργούς της ελληνικής δικαιοσύνης, που έχουν αναλάβει να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Και καλό θα ήταν να τη στείλει και κάποιος στον Μισέλ Πλατινί. Να μάθει και ο πρόεδρος της UEFA τα αποτελέσματα που έχει φέρει στο ποδόσφαιρό μας το «αυτοδιοίκητο» που υπερασπίζεται με πάθος…

Ας πάρουμε όμως μια συνοπτική «γεύση» για το τι μας έμαθε η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το SDNA:?Η διαφθορά των παραγόντων στο ποδόσφαιρο είναι μακράν το μεγαλύτερο πρόβλημα του χώρου, πολύ πιο πάνω από το φαινόμενο της βίας. Αν μαζί με τη διαφθορά βάλεις και τη διαιτησία που έχουν συνάφεια, βλέπεις ότι οι 2 στους 3 θεωρούν αυτά ως τα μεγαλύτερα προβλήματα!?Όλοι οι θεσμοί που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο (Super League, ΕΠΟ, διαιτησία, Πολιτεία, Δικαιοσύνη) βαθμολογούνται με βαθμούς κάτω από τη βάση στην κλίμακα του 10. Απόδειξη ότι οι θεσμοί υπολειτουργούν, είναι αναξιόπιστοι και εμφανίζουν εικόνα σήψης.? Οι 8 στους 10 θεωρούν πως το ποδόσφαιρο οδεύει ολοταχώς προς το χειρότερο και δεν γίνεται το παραμικρό βήμα προς της κατεύθυνση της βελτίωσής του.?Το μεγαλύτερο ποσοστό (36%) πιστεύει ότι ΚΑΜΙΑ ομάδα δεν συμβάλει θετικά στη βελτίωση της εικόνας του ποδοσφαίρου.?Το μεγαλύτερο ποσοστό (21%) θεωρεί πως οι σύλλογοι δεν δίνουν δεκάρα για τους φιλάθλους τους!?Με συντριπτικά ποσοστά (2 στους 3) οι ερωτηθέντες θεωρούν πως ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που ευνοείται από τη διαιτησία, την πολιτεία και τα θεσμικά όργανα. Σχεδόν οι 9 στους 10 απάντησαν είτε «Ολυμπιακός» είτε «δεν ξέρω-δεν απαντώ»! Λιγότεροι από… 1 στους 10 απάντησαν άλλη ομάδα! Εντυπωσιακό και το εύρημα, ότι οι μισοί οπαδοί του Ολυμπιακού παραδέχονται πως η ομάδα τους είναι αυτή που ευνοείται περισσότερο από την διαιτησία, την πολιτεία και τα θεσμικά όργανα. Μάλιστα 3 στους 4 οπαδούς του Ολυμπιακού, απάντησαν «Ολυμπιακός» ή «Δεν Γνωρίζω», αποφεύγοντας να κατονομάσουν άλλη ομάδα.?Η πλειοψηφία (29%) δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στις διοικήσεις των ομάδων και στη διαφάνεια των οικονομικών τους!?Το πιο συγκλονιστικό εύρημα είναι ότι 9 στους 10 θεωρούν πως τα αποτελέσματα ή η εξέλιξη των αγώνων επηρεάζονται για στοιχηματικούς λόγους, με λίγα λόγια είναι στημένα! Μόνο ένας στους 10 θεωρεί τα ματς «καθαρά»!?Οι 8 στους 10 έχουν αρνητικότατη γνώμη για τους παράγοντες του ποδοσφαίρου, αντίθετα με τους παράγοντες του μπάσκετ για τους οποίους οι 7 στους 10 έχουν θετική γνώμη!?Ο… «κανένας» είναι ο πιο δημοφιλής παράγοντας του ελληνικού ποδοσφαίρου με ποσοστό γύρω στο 20%!?Σοκ προκαλεί το εύρημα ότι μόνο το 7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι πηγαίνει στο γήπεδο τουλάχιστον μία φορά στις 15 ημέρες, ενώ το 58% δηλώνει ότι θα παρακολουθήσει τουλάχιστον ένα ματς στην τηλεόραση στο ίδιο χρονικό διάστημα! Σε όσους το ποδόσφαιρο είναι αγαπημένο άθλημα, τα ποσοστά αυτά είναι 18% και 89%!

Από εκεί και πέρα, από την δημοσκόπηση της Metron Analysis εξάγονται και άλλα πολλά συμπεράσματα που έχουν τη σημασία τους για στατιστικούς λόγους αλλά και λόγους γοήτρου:?Ο Ολυμπιακός παραμένει πρώτη ποδοσφαιρική οπαδική δύναμη στην Ελλάδα με ποσοστό 29%. Ακολουθεί ο Παναθηναϊκός με 27% και περίπου 200.000 οπαδούς διαφορά. Τρίτη οπαδική ποδοσφαιρική δύναμη πέρασε ο ΠΑΟΚ (12%), προσπερνώντας την ΑΕΚ (11%) η οποία στην προηγούμενη δημοσκόπηση (2008) ήταν τρίτη και με διαφορά από τον ΠΑΟΚ. Ένας στους 10 Έλληνες δηλώνει ότι δεν υποστηρίζει καμία ομάδα!?Οι οπαδοί του Ολυμπιακού είναι περισσότερο «ποδοσφαιρικοί», ενώ οι οπαδοί του Παναθηναϊκού περισσότερο «μπασκετικοί».?Ένας στους δύο Έλληνες θεωρεί ότι ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που μπορεί να σταθεί πιο επάξια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» έχουν την πρωτιά στα ερωτήματα «ποια ομάδα έχει την καλύτερη διοίκηση», «ποια ομάδα είναι πιο εύρωστη και οργανωμένη», «ποια έχει τη καλύτερη μεταγραφική πολιτική» και «ποια έχει την καλύτερη έδρα». Ότι έχει την «καλύτερη» ομάδα, το ψηφίζουν στην πλειοψηφία τους και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού και εκείνοι της ΑΕΚ, αλλά και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ!?Η ΑΕΚ αναδεικνύεται στην πιο ανερχόμενη ποδοσφαιρική δύναμη της χώρας, καθώς είναι η ομάδα που «βελτιώνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια».?Η οικογένεια των Γιαννακόπουλων, έχει μεγαλύτερη θετική συνεισφορά στο ελληνικό μπάσκετ σε σχέση με την οικογένεια των Αγγελόπουλων?Το ποδόσφαιρο παραμένει το αγαπημένο σπορ των Ελλήνων, αλλά συγκριτικά με το παρελθόν, η δημοφιλία του ποδοσφαίρου είναι δραματικά μειωμένη! (στο ίδιο ερώτημα σε έρευνα το 2007, η διαφορά με το μπάσκετ ήταν στο 30%, ενώ τώρα η ψαλίδα έκλεισε στο 15%)!

Αυτά μας άφησε η δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσίευσε όλες τις προηγούμενες ημέρες το SDNA, προκειμένου να συμβάλει στη χαρτογράφηση της κατάστασης και στο πως την αντιλαμβάνεται η κοινή γνώμη.

Η ευχή μας να αποτελέσει βάση διαλόγου, δεν έπιασε: η δημοσκόπηση προκάλεσε αντιδράσεις, εντάσεις, απειλές και δυσαρέσκειες, από αυτούς κυρίως που… θίχτηκαν από τα ευρήματα. Από αυτούς δηλαδή, που ουσιαστικά ευθύνονται για όλη αυτή την κατάσταση και δεν θέλουν να το παραδεχτούν...

Ας ελπίσουμε όμως, να ληφθεί υπόψη από αυτούς που έχουν και το καρπούζι και το μαχαίρι στα χέρια τους και παίρνουν αποφάσεις για το άθλημα. Να αποτελέσει έναν οδηγό, έναν χάρτη, που θα χρησιμοποιηθεί με σύνεση από αυτούς που θέλουν να γυρίσει σελίδα το ποδόσφαιρο.

Όσα μας έμαθε η δημοσκόπηση