MENU

Τον κατηγορούμενο Βασίλη Κουρούβανη, ιδιοκτητη ναυπηγείων στο Ρίο, ενέπλεξε σε συνάντηση στην αποθήκη στο Κορωπί για τα ναρκωτικά ο κατηγορούμενος Κωνσταντίνος Καρτσώνης, ο οδηγός της νταλίκας που μετεφερε τον έναν τόνο ηρωίνης στην αποθήκη στο Κορωπί, την οποία επίσης φέρεται οτι είχε νοικιάσει στο όνομα του. Ο Καρτσώνης απολογήθηκε σήμερα και είπε συγκεκριμένα ότι στη δεύτερη συνάντηση στην αποθήκη, που ήταν παρόντες οι κατηγορούμενοι Μάκης Γιαννουσάκης, Γιωργος Λάγιος, ο Ιρανός και ο Κουρούβανης, ο οποίος ήρθε «με μια Μερσεντές με περίεργο χρώμα».

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του συνηγόρου του κατηγρούμενου Κουρούβανη, Παύλου Σαράκη, ο οποίος λίγο αργότερα οργισμένος είπε: «Να ερωτηθεί ο κατηγορούμενος Καρτσώνης αν είχε ταξιδέψει στην Τουρκία και στο Ιράν και ποιόν συνάντησε εκεί».

Σε ερώτηση της προέδρου γιατί αυτα δεν τα είχε πει απολογουμενος στην ανακριτρια και τα λέει τ'ωρα η απάντηση του ήταν ότι έτσι τον συμβούλευε τότε ο δικηγόρος που είχε, τον οποίο στη συνεχεια άλλαξε. Η απάντησή του προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων υπερασπισης των κατηγορουμενων Γιαννουσάκη και Κοτσώνη, οι οποιοι ζήτησαν να κλητευθεί ως μάρτυρας ο συνήγορος που είχε τότε ο κατηγορούμενος.

Το δεύτερο σημαντικό της απολογίας Καρτσώνη ήταν ότι είπε ότι ο Μάκης Γιαννουσάκης τον πήρε τηλέφωνο και απείλησε τον ίδιο και την οικογένεια του ζητώντας του να κρύψει τα ναρκωτικά. Το περίεργο είναι, όπως ειπε ο κατηγορούμενος, ότι η κλήση αυτή δεν καταγράφηκε στο τηλέφωνό του. Αργοτερα, όταν έφτασε η ώρα των ερωτήσεων, ο Μάκης Γιαννουσάκης παραδέχθηκε ότι είχε τηλεφωνήσει στον Καρτσωνη, αλλά πολλές μέρες μετά και τον είχε ρωτήσει αν εκείνος είχε βάλει τα ναρκωτικά στο σπίτι του στη Φιλοθέη.

Στην αρχή της απολογίας του ο Καρτσώνηες ειπε: «Δουλεύω απο μικρό παιδί. Με το δικηγόρο που είχα κάποια πράγματα, δεν ειπώθηκαν στην ανάκριση,. Όλη η ιστορία αρχίζει δέκα ημέρες πριν από την άφιξη του πλοίου. Με τον Γιαννουσάκη είχαμε αναπτύξει φιλικές σχέσεις, συναντηθηκαμε σε ένα καφέ στην Αργυρόπουλη και μου ανέφερε οτι θέλει να φτιαξει μια εταιρεια σκραπ (παλιοσίδερα) και ζητούσε επαγγελματικό χώρο. Εγώ του λέω 'Μάκη, έχουμε ένα οικόπεδο στο Κορωπί που ίσως σου κάνει'. Την επόμενη ή μεθεπόμενη ημέρα μιλήσαμε στο τηλέφωνο, ήρθε ο Γιαννουσάκης και είχε πίσω του έναν αλλοδαπό και όπως μου είπε αργότερα μου τον σύστησε ως συνεργάτη του και μου είπε ότι τον ενδιαφέρει να κάνει την εταιρεία. Εγώ το είδα σαν ευκαιρία. Σε αυτή τη συνάντηση ήταν και ο Λάγιος».

Πρόεδρος: Εδώ στην αποθήκη υπήρχαν ζώα, τι θα τα κάνατε;

Καρτσώνης: Ήταν πολύ μεγάλη η αποθήκη, ήταν μεγάλος ο χωρος, έξι στρέμματα.

(Να σημειωθεί ότι στην αποθήκη αυτή μεταφέρθηκαν αργότερα τα ναρκωτικά από τη βίλα της Φιλοθέης του Γιαννουσάκη).

Αναφερόμενος, λοιπόν, στο φορτίο της ηρωίνης που μεταφέρθηκε από το πλοίο NOOR στη Φιλοθέη, ο Lάγιος υποστήριξε ότι ο Γιαννουσακης δεν του ειχε πει για ηρωίνη αλλα για χόρτο. «Οταν φτασαμε στη βίλα της Φιλοθέης μας περίμενε ο Λάγιος, άνοιξε τη γκαραζόπορτα, και πάνω που πήγα να ξεφορτώσω μου λέει ο Γιαννουσάκης: 'Άστο σε εμένα, θα τα ξεφορτωσουμε εμείς, πήγαινε να δεις κάποιο πρόβλημα στη τζαμαρία'. 'Εντάξει Μάκη του είπα'. Στη συνέχεια μου ζήτησε αν μπορώ να ξαναπάω όπως ειμαι να φερω και τα υπολοιπα σακια από το πλοίο. Εγώ του είπα αν προλάβω θα πάω να τα πάρω και τελικά όταν τελείωσα τη δουλειά μου τον πήρα τηλέφωνο και του λεω 'να παώ τώρα να παρω το πέλετ να στο φέρω'.

Μου είπε ότι επειδη εκείνη την ημέρα είχε Μουντιάλ 'δεν είμαι στο σπίτι, άσε το αμάξι, πάρε το μαύρο πεζό και φύγε'. Το ίδιο βράδυ αργά ο Γιαννουσάκης με πήρε και μου είπε: 'Έχω σοβαρό πρόβλημα. Πήγαινε στην Ελευσίνα να πάρεις το αυτοκίνητο. Λέω τέτοια ώρα δεν πάω. Μου είπε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, έχει έρθει η ασφάλεια στο σπίτι μου και θα πάω μέσα. Πήγαινε τώρα το αμάξι και εξαφάνισε τα πράγματα. Του λέω: ' Μάκη τι έχεις στο αυτοκίνητο;' Μου λέει 'αυτά που σου έχω πει (σ.σ χόρτο).'

Τελικά πήγα δώδεκα τη νύχτα επειδή φοβήθηκα για την οικογένειά μου. Το αυτοκίνητο ήταν όντως φορτωμένο με πέλετ από πάνω και λέω που να πάω ανησυχούσα αν όντως εχει κάτι το αυτοκίνητο. Όπως κατέβαινα Βάρης - Κορωπίου, θυμήθηκα κάποια παρατημένα οικόπεδα στη Βάρης -Κορωπιου. Βρήκα μια αποθήκη, ούτε που θυμάμαι πως και επίσης θυμάμαι ότι ήταν τέτοιος ο πανικός μου που μέσα σε δέκα λεπτά είχα ξεφορτώσει όλο το φορτίο. Ήταν και εγκαταλελλειμένη αποθήκη και ξεφόρτωσα όλα τα πράγματα εκεί. Ειχε μια σιδερένια πόρτα που δύσκολα άνοιγε. Δεν ήξερα τι πράγματα ήταν. Αργά το βράδυ πήγα σπίτι μου, την άλλη μερά στη δουλειά και άκουσα στις ειδήσεις οτι πιάστηκε εφοπλιστής με βίλα στη Φιλοθέη με ναρκωτικά. Δεν ξαναπήγα ποτέ από τότε στην αποθήκη. Δυο τρεις μέρες μετά μου τηλεφώνησε ο Γιαννουσακης από απόκρυψη μέσα από τη φυλακή και μου είπε: ' Πρόσεχε τα πράγματα διότι θα πάθεις κακό και εσύ και η οικογένειά σου'". Και πρόσθεσε ο Καρτσώνης: «Είναι περίεργο, αλλά η κλήση δεν υπάρχει στο κινητό μου».

Πρόεδρος: Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει μια κλήση στο κινητό σας.

Καρτσώνης: Εχω πει ότι έχω δεχθεί τηλεφώνημα από τον Γιαννιουσάκη στην απολογία μου.

Πρόεδρος: Δεν μπορεί να γίνει πιστευτό.

Καρτσωνης: Δεν βγαίνει η κλήση και το τηλεφώνημα έγινε ή 7 ή 4 του μήνα (Ιουλίου 2014). Μακάρι να άνοιγαν οι κλήσεις να το βλέπατε. Το είπα και στον κύριο Κατσούλη (επικεφαλής της ομάδας του Λιμενικού) όταν δέχθηκα τηλέφωνα και απειλες από τον Γιαννουσακη.

Προεδρος: Μα δεν μπορείτε να υποστηρίζετε αυτό το πράγμα οτι δεχθήκατε κλήση.

Καρτσώνης: Μα δεν έχω καμία κλήση 7 και 4 του μήνα στο τηλέφωνο μου. Μετά από ημέρες η ασφάλεια ήρθε στο σπίτι μου, στο δικό μου οικόπεδο στο Κορωπι. Δεν βρήκαν τίποτα. Κατέβηκα στον Πειραια στην Ασφαλεια να δώσω κατάθεση και μου είπαν δεν έχουμε τίποτα εναντιον σου να φύγεις.

Στις 21 του μήνα ο κύριος Κατσούλης με πήρε τηλέφωνο, μου είπε οτι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και πρέπει να σου κάνουμε ρωτήσεις. Του απάντησα ότι δεν έχω μεταφορικό μέσο, του είπα ελάτε να με πάρετε, εδώ ειμαι δεν φεύγω. Πράγματι ήρθε ο κύριος Κατσούλης, με πήρε και κατεβήκαμε στον Πειραιά στην Ασφάλεια. Τους είπα ότι ξέρω που είναι τα πραγματα, δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμα εκεί. Τα παράτησα σε ένα οικόπεδο, τους έκανα σχεδιάγραμμα, αλλα δεν μπόρεσαν να το βρουν. Τότε τους είπα να τους πάω εγώ, αλλά θέλω και εισαγγελέα μαζί. Πραγματι, τους οδήγησα, έκανα περίπου μια ώρα να το βρω, από ότι θυμόμουν. Για καλή μου τύχη τα πράγματα ήταν ακόμα εκεί.

Πρόεδρος: Όπως μας τα λέτε τώρα αλλάζετε την αρχική απολογία σας.

Καρτσώνης: Όχι τα έχω πει από την αρχή.

Πρόεδρος: Τον κυριο Κουρούβανη τον είχατε δει;

Καρτσώνης: Όχι.

Πρόεδρος: Με τον Γιαννουσάκη ποτε πήγατε στην αποθήκη; Στην προηγούμενη απολογία σας δεν είπατε τίποτα για τον Κουρούβανη, είχατε πει δεν τον ήξερα. Γιατί το ειπατε τώρα;

Καρτσώνης: Διότι τότε δεν ρωτήθηκα για Κουρούβανη, με ρώτησαν αν ξέρω τον κύριο Βασίλη και εγώ είπα ότι ξέρω τον κύριο Βασίλη.

Στο σημείο εκείνο ο συνήγορος του κατηγορούμενου Κουρούβανη, Παύλος Σαράκης, σηκώθηκε και φώναξε: «Να μας πει κυρία πρόεδρε αν έχει πάει ποτέ στην Τουρκία και στο Ιράν και θα πούμε ποιος τον έβαλε να τα πει αυτά. Ζητάμε να ανοίξουν οι λογαριασμοί της οικογένειάς του. Να μας πει ποιο ειναι το περίεργο χρώμα στο αυτοκίνητο. Υπάρχουν περίεργες και βρώμιες συναλλαγες όχι περίεργα χρώματα«.

Προεδρος: Σταματήστε. Σταματήστε.

Σαράκης: Να μας πει ότι έχει πάει στην Τουρκία και πως τον εμπιστεύοταν να αποθηκεύει ναρκωτικά.

Καρτσώνης: Μόνο τον κύριο Γιαννουσάκη γνώριζα και κανέναν άλλο. Ο κύριος Γιαννουσάκης με απείλησε ότι θα έχει πρόβλημα η οικογένειά μου. Την οικογένειά μου την βάζω πάνω απο όλα. Είμαι ο μοναδικός, κυρία πρόεδρε, που έχω πει ότι ήξερα ότι υπαρχει χόρτο στο καράβι και ο μόνος που είπα ότι έγινε και τρίτο δρομολόγιο από το καράβι. Ο μόνος που τους πήγα στα ναρκωτικά για μην πεθάνουν παιδάκια.

Πρόεδρος: Η κλήση υπάρχει;

Καρτσώνης: Υπάρχει.

Πρόεδρος: Ήταν βασικός ισχυρισμός σας για να μας πείσετε ότι απειληθήκατε και τώρα δεν μπορείτε να το αποδείξετε; Ήταν πολύ εύκολο να ζητήσετε απο τηνεταιρεία τις κλήσεις.

Καρτσωνης: Έχετε δικιο

Πρόεδρος; Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια όλα αυτά, αλλά είναι αποριτεο και σας λέω μέχρι το τέλος της διαδικασίας της δίκης μπορείτε να φέρετε από την εταιρεία σας στοιχεία ότι δεχθήκατε κλήση από το συγκεκριμένο νούμερο

Καρτσωνης: Θα το ζητήσω.

Πρόεδρος: Ποια ώρα εγινε αυτή η κλήση από τον Γιαννουσάκη;

Καρτσωνης: Δεν θυμάμαι ώρα, αλλά θυμάμαι ημερομηνία.

πρόεδρος: Ωραία, μπορούμε να το ζητήσουμε εμείς το δικαστήριο αν σας πήραν τηλέφωνο. Μπορείτε να μας φέρετε μια βεβαίωση μέχρι το τέλος της διαδικασίας ότι δεν έχετε πάει στην Τουρκία;

Συνήγορος Κουρούβανη: Στην Τουρκία πάνε με απλό διαβατήριο.

Πρόεδρος στο συνηγορο: Εσεις έχετε στοιχεία;

Συνήγορος Κουρούνανη: Θα έρθει η ώρα του κυρίου Κουρούβανη να μας τα πει και θα φανεί ποιος έβαζε τον Καρτσώνη να τα λέει αυτά.

Πρόεδρος: Τι σας είχε πει ο δικηγόρος να πάτε και τι να μην πείτε;

Καρτσώνης: Για τον Σαχίντ να μην αναφέρω τίποτα, για τον Κουρούβανη να πω αν ήταν και ήταν ο κύριος Βασίλης εκεί.

Πρόεδρος: Πως είναι δυνατόν δύο δικηγόροι να σας συμβουλεύουν τελείως διαφορετικά πράγματα;

Καρτσωνης: Είπα ότι δεν γνώριζα τον Βασίλη Κουρούβανη. Γνώριζα μόνο τον κύριο Βασίλη που είχε μια Μερσεντές μαύρη. Το μαύρο μπορεί να είναι και κυπαρισσι σκούρο και να φαίνεται ως μαύρο. Γι' αυτο μίλησα για περίεργο χρώμα. Το δικό μου αυτοκίνητο είναι ποντικί και φαίνεται σαν μαύρο.

Εισαγγελέας: Ο κατηγορούμενος Λάγιος έχει πει ότι ότι όταν έφτασε εκεί ήσαστε ο Λάγιος, ο Γιαννουσάκης, εσείς και ο Σαχίντ. Για τον Γιαννουσάκη έχει πει ότι έφτασε με σμαρτάκι μαζί με τον Ιρανό. Ήταν τα πρόσωπα αυτά; Συμφωνείτε;

Καρτσώνης: Στην πρώτη συνάντηση όντως είναι αλήθεια.

Εισαγγελέας: Ήταν έτσι τα πράγματα; Αυτα ήταν τα πρόσωπα;

Καρτσώνης: Ναι, Γιαννουσάκης, Σαχίντ, Λάγιος και εγώ.

Εισαγγελέας: Τι έγινε στην πρώτη συνάντηση;

Καρτσώνης: Ο Γιαννουσάκης μας σύστησε τον Ιρανό σαν συνεργάτη στο Ντουμπάι και είπε ότι θέλει να ασχοληθούμε με τον Ιρανό και είπε ότι ο Ιρανός θα έφερνε το σκάφος στην Ελλάδα.

Εισαγγελέας: Όταν έφτασε το πλοίο στην Ελλάδα λέει ο Γιαννουσάκης ότι σας είχε πει ότι το πλοίο μετέφερε ναρκωτικά.

Καρτσώνης: Μου ανέφερε ότι στο πλοίο υπάρχει χόρτο και αν μπορώ να τον βοηθήσω να το μεταφέρουμε.

Εισαγγελέας: Τι του απαντήσατε;

Καρτσώνης: Θα δούμε.

Εισαγγελέας: Ποιο άλλο πρόσωπο εκτός από τον Λάγιο και του Γιαννουσάκη ήταν στη δεύτερη συνάντηση στην αποθήκη;

Καρτσώνης: Ο Κουρούβανης. Μου τον σύστηκε ο Γιαννουσάκης.

Εισαγγελεας: Σας πρότεινε ποσό για τη μεταφορά των ναρκωτικώ; Έχετε πει ότι θα σας έδινε 3.000 ευρώ.

Καρτσωνης: Η κουβέντα ήταν για το ενδεχόμενο. Δεν προχωρήσαμε. Όταν μπήκαμε στο οικόπεδό μου, μετά από δέκα λεπτά ήρθε ο Λάγιος με τον Μπονιάδ και μου είπε ότι θα κοιμηθεί στην αποθήκη ο Ιρανός όπως και έγινε. Στη συνέχεια μου τηλεφωνησε ο Γιαννουσάκης και μου είπε: 'Ελα στην αποθήκη στο Κορωπί διότι έχω χάσει το κομπιουτεράκι και δεν μπορώ να ανοίξω'. Όταν φτάσαμε άνοιξα την πόρτα και μπήκαμε μεσα.

Στο σημείο αυτό ο συνήγορος Γιαννουσάκη, κύριος Φίλιας, ζήτησε από το δικαστήριο να κληθεί ο συνήγορος υπεράσπισης που είχε ο Καρτσώνης και να πει γιατί τον συμβούλευσε να δώσει αυτή την απολογία. Το ίδιο έθεσε και ο συνήγορος του Αιμίλου Κοτσώνη, Γιαννης Ηρειώτης.

Εισαγγελέας: Είπατε στην ανάκριση ότι ο Γιαννουσάκης, ο Λάγιος και ο Βασίλης έφεραν γεμάτα σακ βουαγιάζ.

Καρτσώνης: Δεν ισχύει.

Εισαγγελέας: Πως καταγράφηκε τότε; Θυμίζετε τον Ιρανό που είχε πει ότι έγραφε μόνος του ο ανακριτής ό,τι ήθελε, μόνος του ο λιμενικός ό,τι ήθελε. Και τώρα μόνα τους γράφτηκαν αυτά;

Καρτσώνης: Δεν ξέρω. πως γράφτηκαν στη διαδικασία της ανάκρισης.

Εισαγγελέα; Άρα το παίρνετε πίσω. Όταν αντιλήφθηκες ότι δεν πρόκειται για κάνναβη τι έκανες;

Καρτσώνης: Έχω πει σε άλλη απολογία μου ότι με ενέπληξε ο Γιαννουσάκης.

Πρόεδρος: Τον Σαχίντ δεν τον γνώριζες;

Καρτσώνης: Μόνο αυτόν γνώριζα, τον Γιαννουσάκη και τον Λάγιο που τους είχα δει στο Κεφαλάρι.

Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος Γιαννουσάκης είπε ότι πράγματι τηλεφώνησε στον Καρτσώνη μέρες μετά από τη φυλακή και τον ρώτησε αν εκείνος είχε βάλει τα ναρκωτικά στη Φιλοθεή και αρνήθηκε ότι τον απείλησε.

Το δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Τρίτη και θα συνεδριάσει, όπως είπε η πρόεδρος, όλη την εβδομάδα κάθε μέρα.

Στην αρχή της διαδικασίας ολοκλήρωσε την απολογία της η κατηγορούμενη Κωνσταντίνα Αλεξανδρή, η οποία απάντησε στις ερωτήσεις των συνηγόρων του κατηγορούμενου, Αιμίλιου Κοτσώνη. Ο εκ των συνηγόρων, Γιαννης Ηρειώτης, αναφέρθηκε σε δημοσίευμα του «Βήματος» που δημοσιοποιούσε τμήμα κατάθεσης προστατευουμενου μάρτυρα και είπε ότι το δικαστήριο πρέπει να λάβει υπόψη του το δημοσίευμα.

Πρόεδρος: Θα δικάσουμε τα στοιχεία που έχουμε στη δικογραφία.

Ηρειώτης:Ο εντολέας μου βρίσκεται εδώ επειδή φέρεται ως χρηματοδότης του φορτίου της ηρωίνης. Έχουν βγει στοιχεία της μυστικής ανάκρισης που θα έπρεπε να τα λάβετε υπόψη.

Πρόεδρος: Εμείς έχουμε περίεργα μυαλά. Όταν βλέπουμε μια κατεύθυνση πάμε αντίθετα.

Ο έτερος συνήγορος του Αιμίλιου Κοτσωνη, Τάκης Μιχαλόλιας, χαρακτήρισε στοχευμένο το δημοσιεύμα.

Ηρειώτης: Η κυρία Αλεξανδρή μίλησε για συνδιαχείριση με τον Κοτσώνη στο θέμα των πετρελαίων.

Στο σημείο αυτό η κυρία Αλεξανδρή είπε ότι ήταν η γραμμή τότε να μην αναφέρουν τίποτα για Κοτσώνη.

Ηρειωτης: Η συνδιαχείρηση ήταν μόνο για το πετρέλαιο. αυτό είχε τελειώσει από το 2012.

Σε άλλο σημείο, η κυρία Αλεξανρδή είπε στην απολογία της ότι η συμφωνία ήταν ο Κοτσώνης να βάλει τις γνωριμίες και ο άντρας μου ο Καραφάτης τα χρήματα. Αποφεύγαμε να αναφέρουμε το όνομα Κοτσώνης επειδή δεν θέλαμε να μπλέξουμε έναν άνθρωπο που δεν ξέραμε αν φταίει.

Συνηγορος κατηγορούμενου Κουρούβανη: Πως μάθατε ότι ο Κοτσώνης ναύλωσε το πλοίο;

Αλεξανδρή: Συζητιόταν αυτό από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Συνήγορος: Δεν λεω από ποτε άρχισε να συζητιεται αλλα απο πότε ναυλώθηκε

Αλεξανδρή: Απο αρχες Μαρτίου 2014.

Με καταθέσεις κατηγορουμένων συνεχίστηκε η δίκη για το NOOR 1