MENU

To 1976 o Mπρους Τζένερ ήταν 27 χρόνων. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο δέκαθλο νικώντας τον Σοβιετικό κάτοχο του τίτλου Αβίλοφ, αλλά και  το φαβορί, τον Δυτικογερμανό Κράμτσερ.

Η επίδοσή του ήταν παγκόσμιο ρεκόρ. Δευτερόλεπτα μετά τον τερματισμό στο τελευταίο αγώνισμα του δεκάθλου, στα 1.500 μέτρα, οι τηλεοπτικές κάμερες «συλλαμβάνουν» τη σύζυγό του, Κρίστι Κράουνοβερ, να... παραληρεί στις εξέδρες φωνάζοντας «Mπρους, Μπρους». Ο Τζένερ γίνεται εθνικός ήρωας. τα μετάλλια διαδέχονται το ένα το άλλο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέραρντ Φορντ τον υποδέχεται στον Λευκό Οίκο. Είναι το νέο είδωλο της χώρας, οι Αμερικανίδες είναι ερωτευμένες μαζί του, του στέλνουν ραβασάκια.  

Ο Τζένερ εγκαταλείπει το στίβο και γίνεται τηλεοπτικός και κινηματογραφικός σταρ εξαργυρώνοντας τη δημοφιλία του. Αποκτά επιχειρήσεις και παραδίδει σεμινάρια έναντι αδράς αμοιβής. Χωρίζει με την Κράουνοβερ, παντρέυεται την ηθοποιό και πρώην του ΈλβΙς Πρίσλεϊ,  Λίντα Τόμσον, χωρίζει ξανά και το 1991 παντρεύεται την Κρις Χιούτον, πρώην Καρντάσιαν. Σήμερα ο Μπρους Τζένερ είναι 66 χρόνων.

Έχει χωρίσει και με την Κρις Καρντάσιαν (με την οποία απέκτησε δύο κόρες, ενώ έχει και δύο γιους από το γάμο του με την Tόμσον) και είναι πια... γυναίκα. Υποβλήθηκε σε εγχείρηση αλλαγής φύλου, με απόκτηση θηλυκών γεννητικών οργάνων και στήθους. 

Έρικα Σίνεγκερ 

Γεννημένη στην Αυστρία, η Σίνεγκερ είναι σήμερα διευθύντρια μιας σχολής σκι στο Άγσντορφ, όπου οι μικροί μαθητές την φωνάζουν Έρικ. Δεν είναι πια η γυναίκα που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου το 1966 στη Χιλή. Ένα χρόνο αργότερα στη διάρκεια της προετοιμασίας της για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Γκρενόμπλ, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πραγματοποίησε ιατρικές εξετάσεις, καθώς υπήρχαν... αμφιβολίες για το φύλο της και αποκαλύφθηκε πως ήταν άνδρας.

Έτσι, η Έρικα έγινε Έρικ, παντρεύτηκε μία από τις καλύτερες φίλες της και έγραψε την αυτοβιογραφία της με τίτλο: «Η νίκη μου κόντρα στον ίδιο τον εαυτό μου, ο άνδρας που ήταν πρωταθλήτρια κόσμου». Το 1999 απονεμήθηκε ετεροχρονισμένα κατά μια 30ετία στην Μαριέλ Γκόιτσελ το χρυσό μετάλλιο ελεύθερης κατάβασης. 

Ρίτσαρντ Ράσκιν

Ένας πεζοναύτης που συμμετείχε στο γυναικείο US Open. Γεννήθηκε το 1934 στη Νέα Υόρκη, γιος ευκατάστατης οικογένειας, υπηρέτησε στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις το 1963 και σπούδασε οφθαλμολογία. Παντρεύτηκε, απέκτησε ένα γιο και το 1975 αποφάσισε να ακολουθήσει τη... φύση του. Υποβλήθηκε σε επέμβαση, έγινε γυναίκα, άλλαξε το όνομά του σε Ρενέ Ρίτσαρντς και αφοσιώθηκε στο τένις.

Όταν, όμως, ήρθε η ώρα για να αγωνιστεί σε επαγγελματικό επίπεδο, οι άλλες αθλήτριες διαμαρτυρήθηκαν έντονα, αλλά τελικά κέρδισε το δικαίωμα αυτό δικαστικά το 1977. Την ίδια χρονιά ήταν φιναλίστ στο διπλό του Αμερικανικού Open και έφτασε ως τα ημιτελικά στο μεικτό. Έπαιξε και κόντρα στη Ναβρατίλοβα, της οποίας υπήρξε προπονήτρια. 

Χάιντι Κρίγκερ 

Χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1986 στη σφαιροβολία. Από τα 16 της έπαιρνε απαγορευμένες ουσίες. Στα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών της ΛΔ Γερμανίας βρέθηκε ότι η Κρίγκερ έκανε χρήση 2.600 μιλιγκραμ αναβολικών το χρόνο (περίπου 1.000 μιλιγκράμ περισσότερα από όσα πήρε ο Μπεν Τζόνσον, όταν βρέθηκε ντοπαρισμένος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ). Ένα χρόνο μετά το χρυσό μετάλλιο, η Κρίγκερ άρχισε να έχει μυοσκελετικά προβλήματα.

Το 1991 αναγκάστηκε να σταματήσει την καριέρα της λόγω ανυπόφορων πόνων στους μηρούς, τους γοφούς και την μέση.Το 1997 έκανε εγχείρηση αλλαγής φύλου και αργότερα παντρεύτηκε την πρώην Ανατολικογερμανή κολυμβήτρια Ούτε Κράουζε, επίσης θύμα του μαζικού ντόπινγκ των αθλητών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Το 2000 ο Αντρέας ήταν μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του Μάνφρεντ Έβαλντ,  προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ανατολικής Γερμανίας, και του ιατρικού διευθυντή, Μάνφρεντ Χέπνερ, οι οποίοι καταδικάστηκαν για πρόκληση βλαβών σε αθλητές. Κάθε χρόνο απονέμεται το Μετάλλιο Χάιντι Κρίγκερ στους Γερμανούς που αγωνίζονται κατά του ντόπινγκ.

Ιβόν Μπουσμπάουμ 

Μια από τις καλύτερες Γερμανίδες αθλήτριες του άλματος επί κοντώ. Γεννήθηκε το 1980, ήταν έκτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, έβδομη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Έντμοντον ένα χρόνοα αργότερα, ενώ κατέκτησε χάλκινα μετάλλια στα Ευρωπαϊκά του 1998 και 2002. Το 2007 και ενώ είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στο αγώνισμα ανακοίνωσε πως σταματά τον αθλητισμό λόγω ενός τραυματισμού, ενώ δημοσιοποιεί και την απόφασή της να αρχίσει τη διαδικασία αλλαγής φύλου.

Το 2008 ονομάζεται Μπαλιάν και σήμερα είναι πια 34 χρόνων, άνδρας και εργάζεται ως αστυνομικός.  «Ήμουν ένας άνδρας σε γυναικείο σώμα» είχε πει χαρακτηριστικά. «Πρέπει να έχεις κότσια για να πάρεις μια τέτοια απόφαση» σχολίασε ο συμπατριώτης της, σπουδαίος αθλητής του επί κοντώ, Τιμ Λόμπιγκερ. 

Ρόμπερτ Μίλαρ

Τέταρτη θέση στο Γύρο της Γαλλίας το 1984, δεύτερη θέση στο Γύρο Ιταλίας το 1988 ο Σκωτσέζος ποδηλάτης, ο βασιλιάς... των αναβάσεων, όπως ήταν το παρατσούκλι του. Τα ίχνη του χάθηκαν κάποια στιγμή και μάλιστα ήταν απών από την τελετή που διοργανώθηκε για την ένταξή του στο Hall of Fame του αθλητισμού της πατρίδας του. Το 2007 εντοπίστηκε από την εφημερίδα «Daily Mail» ως Φιλίπα Γιορκ, παντρεμένη στο στο Ντορσέτ της Αγγλίας.  

Αλλαγή φύλου εσείς; Κραγιόν εγώ! (pics)