MENU

Η λέξη σκάνδαλο ίσως είναι λίγη για να περιγράψει όσα καταγράφονται στο ρεπορτάζ των «Sunday Times», αλλά και του γερμανικού δικτύου «ARD», που υποστηρίζουν ότι έχουν στην κατοχή τους περισσότερους από 12.000 φακέλους από ελέγχους ντόπινγκ σε αθλητές του στίβου από το 2001 μέχρι το 2012. Η υπόθεση συγκρίνεται ήδη με αυτή των περίφημων wikileaks και των απόρρητων αρχείων των αμερικανικών στρατιωτικών αρχών για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, ενώ έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. «Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στον στίβο ξεπερνά και όσα συνέβησαν στην ποδηλασία» λένε άνθρωποι που είδαν τα αρχεία. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, το ένα τρίτο το μεταλλίων που έχουν κατακτηθεί στις μεγαλές διοργανώσεις του κλασικού αθλητισμού, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν αποτελέσματα χρήσης απαγορευμένων ουσιών. Σε σύνολο 12.000 δειγμάτων, τα 5.000 βρέθηκαν θετικά, ενώ ούτε σε μία από αυτές τις περιπτώσεις δεν αφαιρέθηκε το μετάλλιο από τον αθλητή. Υπάρχουν, μάλιστα, και περιπτώσεις όπου και οι τρεις αθλητές που ανέβηκαν στο βάθρο των νικητών έδωσαν δείγματα «ύποπτα» για χρήση απαγορευμένης ουσίας. 

Η Ρωσία είναι χώρα που φέρεται να βρίσκεται στο επίκεντρο των ελέγχων αυτών, οι οποίοι στη συντρική πλειοψηφία τους αφορούν ελέγχους στο αίμα και όχι στα ούρα, ώστε τα αποτελέσματα να θεωρούνται απόλυτα αξιόπιστα και να μην επιδέχονται αμφισβήτησης. Σχεδόν το 80% των μεταλλίων που κατέκτησαν Ρώσοι αθλητές θεωρούνται ύποπτα, ενώ σημειώνεται ότι ο σούπερ σταρ του στίβου Γιουσέιν Μπολτ δεν συγκαταλέγεται στη λίστα των υπόπτων. 

Γίνεται, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στους Κενυάτες αθλητές, οι οποίοι κάνουν χρήση ερυθροποιητίνης (EPO), ενώ συνηθίζουν να υποβάλλονται και σε συχνότατες μεταγγίσεις αίματος για να αποφευχθεί η ανίχνευση της απαγορευμένης ουσίας. 

Η αντίδραση της WADA, της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, υπήρξε άμεση. O ;ίδιος ο πρόεδρός της, Γκρεγκ Ρίντι ανέφερε ότι θα πρέπει να σημάνει συναγερμός για τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. «Ανέκαθεν πολεμούσαμε το ντόπινγκ αναζητώντας νέες μεθόδους και τακτικές για τους ελέγχους» περιορίστηκε να απαντήσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου. 

Στο ίδιο πλαίσιο είναι και το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε το βράδυ τοy Σαββάτου από το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ. 

Μετάλλια βουτηγμένα στη ντόπα! (pics, vid)