Τη σεζόν που μόλις τελείωσε ο Ολυμπιακός σάρωσε στα ομαδικά αγωνίσματα στην Ελλάδα, σ' ότι αφορά τον ερασιτέχνη. Πλην του βόλεϊ ανδρών οι ομάδες των «ερυθρολεύκων» πανηγύρισαν τα νταμπλ στις αντίστοιχες κατηγορίες, με μοναδική εξαίρεση το πόλο γυναικών, οπού φυ΄σικά υπήρχε η τεχνική δυσκολία της απουσίας του κυπέλλου!
Πλέον ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός που βαδίζει σε διαφορετικά πρότυπα σε σχέση με τα άλλα σωματεία ρίχνει το βλέμμα στην ευρωπαϊκή διάκριση. Δεν είναι μια απλή υπόθεση, αν αναλογιστεί κανείς τις μεταγραφικές κινήσεις που έχουν γίνει σε όλα τα τμήματα.
Βόλεϊ ανδρών - Εκθρόνιση του ΠΑΟΚ, με το βλέμμα στο CEV Cup
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω το βόλεϊ ανδρών του Ολυμπιακού ήταν το μοναδικό τμήμα του συλλόγου που δεν πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Πρώτος στόχος του «αυτοκράτορα» του φιλέ φυσικά δεν είναι άλλος από την εκθρόνιση του ΠΑΟΚ που έχει κατακτήσει τα δύο τελευταία πρωταθλήματα.
Οι «ερυθρόλευκοι» που θα έχουν στον πάγκο τον Ιταλό Γκουλινέλι, αντί του Ρομπέρτο Πιάτσα, κράτησαν όλο το βασικό ελληνικό κορμό (Κοκκινάκης, Σουλτανόπουλος, Στιβαχτής) ενώ με τα «ερυθρόλευκα» θα συνεχίσει να αγωνίζεται και ο Ντίμα Φιλίποφ, την περίπτωση του οποίου καλοέβλεπε ο ΠΑΟΚ, για την αντικατάσταση του Βασίλη Κουρνέτα.
Από τις μεταγραφές που ξεχώρισαν αυτή δεν είναι άλλη από του Λίμπερμαν Άγκαμεζ (θα τον πλαισιώσει ο Νίκος Ζουπάνης). Ο Κολομβιανός διαγώνιος έρχεται για να ενισχύσει την ομάδα του Πειραιά σε μια θέση που «πονάει» τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των κακών επιλογών. Ο Αγκάμεζ έχει φυσικά σπουδαία εμπειρία ενώ είναι και σε πολύ καλή ηλικία (31 ετών). Ενίσχυση στα άκρα για τους «ερυθρόλευκους» και με τον Τσούπκοβιτς. Ο Σέρβος με μεγάλη εμπειρία από σπουδαίες ξένες ομάδες έρχεται να πλαισιώσει τον Μενέλαο Κοκκινάκη, ενώ βασικός αναμένεται να παίζει και ο Ανδρέας Φράγκος που επέστρεψε στον Πειραιά.
Επιστροφή σε γνώριμα λημέρια και για τον λίμπερο Γιώργο Στεφάνου που θα καλύψει το κενό στην πίσω ζώνη. Ο έμπειρος παίκτης αγωνιζόταν πέρσι στην Κηφισιά, όπως και ο Γιάννης Ρουμελιωτάκης, που έρχεται για τα άκρα, προκειμένου να ενισχύσει και την υποδοχή. Στο κέντρο αποκτήθηκαν ο Κουβανός Οσόρια αλλά και ο Ντάστιν Νταφ από τον Καναδά, που είναι εξόχως ποιοτικές λύσεις.
Ο Ολυμπιακός, πέρα από τον προφανή στόχο, που δεν είναι άλλος από την επιστροφή στην κορυφή καλοβλέπει και την καλή ευρωπαϊκή πορεία, με την κλήρωση του CEV Cup να μην του κάνει το χατήρι, αφού έστειλε και πάλι στο δρόμο του, τη ρωσική Σουργκούτ, που τον απέκλεισε πέρσι στη φάση των προημιτελικών.
Βόλεϊ γυναικών - Ώρα Ευρώπης
Εντελώς διαφορετικά είναι τα πράγματα για το βόλεϊ γυναικών του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκες» που έχουν χτίσει μια μικρή δυναστεία πανηγύρισαν το τέταρτο σερί νταμπλ, ενώ όπως είναι λογικό έχουν δημιουργήσει σταθερό ελληνικό κορμό που τους επιτρέπει να έχουν το πιάνω χέρι σε σχέση με τις αντίπαλές τους.
Όπως είναι λογικό η δίψα δε σταματά με την ομάδα του Μπράνκο Κοβάσεβιτς να ψάχνει την ευρωπαϊκή διάκριση. Ο κορμός που έχει φέρει του τίτλους τα τελευταία χρόνια παρέμεινε αναλλοίωτος, ενώ προστέθηκε στα άκρα η Ζένια Τσίμα (μέχρι πρότινος αρχηγός του Παναθηναϊκού).
Όσον αφορά τις ξένες παρέμειναν οι Μαλασάι και Λαζάρεβιτς ενώ αποκτήθηκε η Γερμανίδα διαγώνιος Χίπε, πρώτη σκόρερ του γερμανικού πρωταθλήματος, που αποτελεί λύση από το πάνω ράφι. Όπως και στο ανδρικό τμήμα έτσι και στο γυναικείο η κλήρωση έφερε στο δρόμο της ομάδας του Κοβάσεβιτς την CSM Βουκουρεστίου, όμαδα που την απέκλεισε πέρσι, με τις ρουμάνες να κατακτούν τελικά την κούπα.
Πόλο ανδρών - Να πάρει αυτό που του έλειψε φέτος
Το πόλο ανδρών του Ολυμπιακού, έχει την εξής ιδιαιτερότητα, αποτελεί ουσιαστικά την Εθνική ομάδα, πλην δύο παικτών, του Κώστα Φλέγκα και του Χρήστου Αφρουδάκη. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στους «ερυθρολεύκους» να έχουν χτίσει ένα γερό κορμό Ελλήνων παικτών, που προπονούνται μαζί χειμώνα - καλοκαίρι (από αυτό ευνοείται και η Εθνική ομάδα).
Η ομάδα του Θοδωρή Βλάχου, εδώ και περίπου τρία χρόνια είναι πολύ πάνω από τον εγχώριο ανταγωνισμό με την όρεξη να έχει ανοίξει για μια ευρωπαϊκή κούπα, που θα είναι η δεύτερη στην ιστορία του τμήματος. Οι Πειραιώτες έφτασαν μια ανάσα τη σεζόν που μας πέρασε χάνοντας στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Γιουγκ. Όπως είναι λογικό έγιναν κάποιες αλλαγές στο ρόστερ με μόνο στόχο την κορυφή της Ευρώπης.
Ο Ολυμπιακός αποχαιρέτησε τους Μάγιαρακ, και Σμιθ όσον αφορά τους ξένους και απέκτησε τον Γιάνοβιτς (έναν από τους κορυφαίους σουτέρ στον κόσμο), τον αμυντικό Μπούσλιε και τον Εσπανιόλ για την αντικατάσταση του Γούνα. Μοναδικό μειονέκτημα (αν μπορεί να το πει κανείς αυτό με τέτοιο ρόστερ) η δεξιά πλευρά, εκεί όπου υπάρχουν μόνο οι Μυλωνάκης και Γεννηδουνιάς, με το πρόβλημα να λύνεται εκ των έσω.
Οι «ερυθρόλευκοι» βέβαια είχαν και δύο αποχωρήσει Ελλήνων παικτών, όπως ο Βλαχόπουλος και ο Γούνας που θα συνεχίσουν την καριέρα τους στο εξωτερικό. Το πλήγμα είναι σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι και οι δύο παίκτες είναι σε παραγωγική ηλικία και θα μπορούσαν να αποτελέσουν ηγέτες για την επόμενη δεκαετία.
Πόλο γυναικών - «Εκδίκηση» στην Ευρωλίγκα
Λίγες και στοχευμένες κινήσεις για το πόλο γυναικών του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκες» είναι πλέον η κυρίαρχη δύναμη στην Ελλάδα, έχοντας κατακτήσει τρία διαδοχικά πρωταθλήματα, ενώ σε αυτό το χρονικό διάστημα έχει κατακτήσει ένα Len trophy (2014) και μια Ευρωλίγκα (2015). Την προηγούμενη σεζόν δεν τα κατάφερε αφού αποκλείστηκε από τον τελικό.
Οι μόνες κινήσεις που έγιναν αφορούν τις ξένες παίκτριες της ομάδας. Στο ρόστερ παρέμειναν οι Ιταλίδες Μπιανκόνι και Έμολο, ενώ αποκτήθηκε η αρχηγός της εθνικής Ολλανδίας Γιάσεμιν Σμιτ. Η Σμιτ που είχε αγωνιστεί και στο παρελθόν στον Ολυμπιακό, θεωρείται πολυδιάστατη παίκτρια που θα βοηθήσει σημαντικά με την εμπειρία της.
Μπάσκετ γυναικών - Η νέα δύναμη στο γυναικείο μπάσκετ!
Ο Ολυμπιακός, όμως, δεν σταματάει εκεί, καθώς στον Πειραιά έχουν μεγάλες βλέψεις και για το γυναικείο τμήμα μπάσκετ. Οι Πειραιώτες πέρσι απορρόφησαν το γυναικείο τμήμα μπάσκετ του Ελληνικού και κάνοντας θραύση στην Ελλάδα πανηγύρισαν την κατάκτηση του νταμπλ έχοντας στο ενεργητικό τους μόνο νίκες.
Οι «ερυθρόλευκες», όμως, έχουν μεγαλεπήβολα σχέδια και για τη νέα αγωνιστική περίοδο, στην οποία θα συμμετάσχουν και στην Ευρώπη! Η Ελλάδα ύστερα από την σεζόν 2010-11 θα έχει και πάλι εκπρόσωπο στο Eurocup, καθώς ο Ολυμπιακός θα συμμετάσχει στη διοργάνωση έχοντας μεγάλες φιλοδοξίες! Από πού πηγάζει η αισιοδοξία των Πειραιωτών; Μα φυσικά από τις κινήσεις που πραγματοποίησαν στο μεταγραφικό παζάρι.
Η κόουτς Ελένη Καπογιάννη ανανέωσε με συνοπτικές διαδικασία την συνεργασία τους με τον Ολυμπιακό, ενώ στον Πειραιά παρέμεινε και ο βασικός κορμός της ομάδας των «ερυθρολεύκων».
Ο Ολυμπιακός, όμως, φρόντισε να... πυροδοτήσει και απανωτές μεταγραφικές «βόμβες», καθώς κέρδισε τη «μάχη» της υπογραφής της Εβίνας Μάλτση, έντυσε με τα χρώματά του την Στέλλα Καλτσίδου κι έκανε το «μπαμ» με την απόκτηση με της Λινέτα Κάιζερ, ενώ συνέχισε την ενίσχυσή του με την απόκτηση της Μίλιτσα Γιοβάνοβιτς!
Οι κινήσεις του Ολυμπιακού δείχνουν πως έχει όλα τα φόντα για να πραγματοποιήσει μία πολύ καλή πορεία στο Eurocup της νέας σεζόν, αλλά συγχρόνως αποδεικνύουν πως τα όνειρά του δεν περιορίζονται εντός των συνόρων. Ο Ολυμπιακός θα ξεκινήσει τη νέα αγωνιστική περίοδο ως το απόλυτο φαβορί στην Ελλάδα, ενώ συγχρόνως θα επιδιώξει το καλύτερο δυνατό στη δεύτερη τη τάξει διασυλλογική ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Αν καταφέρει να φτάσει ως το τέλος του δρόμου στην παρθενική του διασυλλογική διοργάνωση, δεν το ξέρουμε, αλλά αυτό που φανερώνουν οι κινήσεις του - κι αν αυτές συνεχιστούν με τον ίδιο τρόπο - είναι πως μελλοντικά θα επιδιώξει να κυριαρχήσει τόσο εντός, όσο κι εκτός συνόρων!