SDNA sprite sdna-2019-sports-sprite
MENU

Έχοντας διεκπεραιώσει με επιτυχία αρκετούς ρόλους στη ζωή της, η Σάντυ Κουτσοσταμάτη με απόλυτη αίσθηση ευθύνης απέναντι στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης και κυρίως απέναντι στο θεσμό της οικογένειας, όπως τουλάχιστον εξηγεί η ίδια, αποφάσισε να «μετρήσει» τις δυνάμεις της και στον πολιτικό στίβο.

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη θα είναι υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, θέλοντας από την πλευρά της να συμβάλει σε ιδιαίτερα σημαντικά και ευαίσθητα κοινωνικά θέματα. Μιλώντας στο SDNA, εξηγεί το σκεπτικό της απόφασής της, τον δικό της τομέα απασχόλησης αλλά το πώς συνδέθηκε με τον ΠΑΟΚ.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στο SDNA:

Καταρχάς, πώς προέκυψε η απόφαση να ασχοληθείς με τον πολιτικό στίβο;

Πάντα υπήρχε η εσωτερική ανάγκη να βοηθάω σε ότι αφορά στο παιδί, στην οικογένεια και στην ψυχική υγεία. Μάλλον γι’ αυτό επέλεξα και το επάγγελμα του ψυχοθεραπευτή.

Ποτέ δεν είχα στο μυαλό μου να ασχοληθώ με την πολιτική μέχρι που μου έκανε την πρόταση ο Απόστολος Τζιτζικώστας, με τον οποίο μας συνδέει και μια πολυετή γνωριμία. Έτσι λοιπόν, μετά από σκέψη και συζητήσεις με την οικογένεια μου αποφάσισα να κάνω αυτό το βήμα.

Γεννήθηκες και μεγάλωσες στην Θεσσαλονίκη, θα έλεγε κανείς πως ένιωσες την ανάγκη να βάλεις ένα λιθαράκι στον τόπο σου μέσα από την δική σου οπτική;

Από τη στιγμή που έγινα μητέρα, μου εκδηλώθηκε μια μεγάλη ευαισθησία για όλα τα θέματα που αφορούν στην οικογένεια, στο παιδί και στις μητέρες. Συνειδητοποίησα ακόμη περισσότερο ότι ο πυρήνας μιας κοινωνίας είναι η οικογένεια. Η σημαντικότερη επένδυση μιας κοινωνίας είναι τα μικρά παιδιά, οι έγκυες και οι νέες μητέρες. Η μέριμνα που αφορά σε θέματα ψυχικής υγείας μπορεί να προστατέψει το παιδί, τον έφηβο αλλά και τους ενήλικες που είτε είναι είτε κάποια στιγμή θα γίνουν γονείς. Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη μου και θεωρώ ότι είναι μια πανέμορφη πόλη με τρομερές προοπτικές. Αν τελικά μου δοθεί η δυνατότητα, θα προσπαθήσω όσο μπορώ να ενισχύσω το έργο της Περιφέρειας στον κοινωνικό τομέα. Αυτό είναι και το πραγματικό μου κίνητρο. Να προσφέρω όσο μπορώ και φυσικά να ζήσω αυτή την εμπειρία.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι γνωρίζουν πως η Σάντυ Κουτσοσταμάτη είναι μια απόλυτα πετυχημένη επιστήμονας (συμβουλευτική ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια), τι άλλο θα πρέπει να γνωρίζει κανείς για εσένα;

Ευχαριστώ πολύ. Η επιτυχία για μένα ορίζεται ως η ψυχική γαλήνη και προσωπική ισορροπία. Επιτυχία επίσης είναι η εσωτερική δύναμη να μην τα παρατάς στα δύσκολα... Να προσπαθείς για το καλύτερο. Δεν μπορώ να βάλω τίτλους επιτυχίας στον εαυτό μου. Ξέρω μόνο πως η δική μου έμφυτη ανάγκη είναι να μην εφησυχάζω και να προσπαθώ να εξελίσσομαι σε όλα τα επίπεδα. Κάνω το καλύτερο που μπορώ και νιώθω περήφανη όποτε προσπαθώ γι’ αυτό. Επίσης, δίνω πολύ μεγάλη βάση στην συναισθηματική μου εξέλιξη, κάτι που με βοηθάει και στη δουλειά μου.

Η ενασχόληση με την πολιτική είναι μια ευρεία έννοια, το δικό σου κομμάτι, ο τομέας που θα σε απασχολήσει περισσότερο ποιος θα είναι;

Ο κοινωνικός τομέας. Οι νέες μητέρες, οι έφηβοι, τα μικρά παιδιά, η ψυχική υγεία σε όλους τους τομείς. Ήδη έχουμε σκεφτεί να δημιουργήσουμε ένα κέντρο απεξάρτησης των εφήβων από το ίντερνετ, να ενισχύσουμε και να δημιουργήσουμε κέντρα θηλασμού και τράπεζες μητρικού γάλατος. Είναι ένας τεράστιος τομέας όπου η προσφορά και η ανάπτυξη είναι ατελέσφορες.

Τι το διαφορετικό θα προσφέρει η Σάντυ Κουτσοσταμάτη ως Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τον Απόστολο Τζιτζικώστα;

Η υπάρχουσα ομάδα του Απόστολου Τζιτζικώστα είναι μια επιτυχημένη ομάδα και ο δικός μου ρόλος θα είναι να ενισχύσω το έργο της, κυρίως μέσα από την ιδιότητά μου. Έχουμε ήδη πολλές ιδέες και ως πολίτης χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι στην πολιτική σκηνή της χώρας που δίνουν τόση βάση στον κοινωνικό τομέα. Η πιο σημαντική επένδυση μιας κοινωνίας είναι εκείνη που θα γίνει στα παιδιά, τους νέους γονείς, τις νέες μητέρες, την οικογένεια και τις ευπαθείς ομάδες.

Για πέντε χρόνια είχες αναλάβει τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ. Πόσο εφικτό είναι η κοινωνία μας να «εκπαιδεύσει» σωστά γονείς και παιδιά;

Ναι και ευχαριστώ την ομάδα του ΠΑΟΚ για την ευκαιρία που μου έδωσε να συνεισφέρω στην εξέλιξη των Ακαδημιών. Τα μικρά παιδιά είναι γεμάτα όνειρα και η υποχρέωσή μας είναι να τους μεταδώσουμε την πίστη ότι μπορούν να τα πραγματοποιήσουν.

Όλα μπορούν να γίνουν αρκεί να υπάρχουν πίστη, θέληση, στόχοι και πλάνο.

Μητέρα δύο κοριτσιών, είσαι ευαισθητοποιημένη σε θέματα που αφορούν τη μητρότητα και το θηλασμό. Θεωρείς ότι είναι θέματα «ταμπού» στην Ελλάδα και αν θέλεις, παλεύουμε να κάνουμε βήματα μπροστά συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη;

Θεωρώ πως σε κάποια θέματα υπάρχουν ακόμη «ταμπού». Αυτό κυρίως το εισέπραξα μέσα από την προσωπική μου εμπειρία. Ο θηλασμός είναι μια πράξη αγάπης η οποία χρειάζεται να ενισχύεται και όχι να σαμποτάρεται. Φυσικά παλεύουμε να κάνουμε βήματα. Η εξέλιξη δεν σταματά ποτέ.

Μητέρα, σύζυγος, επιστήμονας και πλέον πολιτική. Μπορούν να συνυπάρξουν όλοι αυτοί οι ρόλοι μαζί για μια σύγχρονη γυναίκα;

Η γυναίκες σήμερα αποδεικνύουν οτι οι ρόλοι μπορούν να συνυπάρξουν και μάλιστα με επιτυχία. Φυσικά με κόπο και συχνά με προσωπικό κόστος. Έτσι, το οτι τα καταφέρνουν δε σημαίνει οτι δεν χρειάζονται υποστήριξη από το περιβάλλον τους αλλά και από κρατικούς φορείς. Νιώθω ηθική ικανοποίηση που πλέον οι γυναίκες άρχισαν να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικούν το ρόλο που επιλέγουν στην κοινωνία μας. Τα δικαιώματα δεν πρέπει να θεωρούνται προνόμια, για κανέναν πολίτη.

https://www.instagram.com/p/Buvnm2wnQ9U/?utm_source=ig_embed&utm_medium=loading