Μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας ως προς τις πραγματικές προθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν αναφορικά με το ενδεχόμενο μιας εισβολής στην Ουκρανία, ηχηρή καμπάνα χτυπάει ο πληθωρισμός που σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ σκαρφαλώνει στο 6,2% σπάζοντας ρεκόρ 25ετίας. Στο 6% είχε φτάσει τον Μάρτιο του 1997! Τον πρωταγωνιστικό ρόλο διεκδικούν οι αυξήσεις σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα που ήδη πλήττουν τα ελληνικά νοικοκυριά καθώς προκαλούν ντόμινο ανατιμήσεων.
Το σκηνικό είναι δραματικό. Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 154,8%, το πετρέλαιο θέρμανσης 36%, το ρεύμα 56,7%, τα καύσιμα 21,6%. Έχουν ακριβύνει και βασικά είδη διατροφής όπως το αρνί και το κατσίκι (12,6 %,), το ελαιόλαδο (15,4%), τα νωπά λαχανικά (14,4%), οι πατάτες (17,6%), το ψωμί (5%), κλπ. Στα αεροπορικά εισιτήρια καταγράφεται αύξηση 11,6% και στις τιμές των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων 13,6%.
Δημοσιονομικός χώρος
Το θέμα της ακρίβειας απασχολεί τις συσκέψεις του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου. Αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο της κυβέρνησης. Η διεθνής αβεβαιότητα για την διάρκεια της ενεργειακής κρίσης υπονομεύει την εκτέλεση του προϋπολογισμού που δεν είχε λάβει υπόψη του τα αρνητικά σενάρια τα οποία είναι σε εξέλιξη και τα οποία επιδεινώνονται και από την ρώσο-ουκρανική κρίση.
«Ναι» στην μείωση ΕΦΚ
Η αντιπολίτευση επιμένει στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και ζητάει η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα των άλλων 18 χωρών της ΕΕ που ήδη το έκαναν. Η κυβέρνηση αρνείται. Το επιχείρημα της είναι ότι ακολουθεί άλλη συνταγή παροχών που ενισχύουν το οικογενειακό εισόδημα. Ο αν.υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης επισήμανε πως η κυβέρνηση ξεκίνησε από νωρίς την ενίσχυση προς τα νοικοκυριά και στη συνέχεια και στις επιχειρήσεις. «Κάνουμε πολύ σημαντική παρέμβαση για το ενεργειακό κόστος, μόνο τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2022 έχουμε δώσει 572 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις ηλεκτρισμού» δήλωσε στα «Παραπολιτικά 90,1». Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων ενισχύσεων, στα όρια των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται. Υπενθύμισε την γραμμή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη «κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα» όπως την ανέλυσε στη Βουλή. Όσον αφορά στις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι άφησε αποθεματικά 37 δισεκατομμύρια ευρώ και υπάρχουν λεφτά για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μέτρα - ανάσες, ο κ.Σκυλακάκης απαντά ότι τα αποθεματικά που υπάρχουν διατίθενται σε συνεννόηση με τον ESM.
Όχι στη μείωση ΕΦΚ
Είναι εύλογο οι πολίτες να αναζητούν λύσεις για τον υψηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, παραδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Αν μειωθεί ο ΕΦΚ αυτός, θα λείψει κομμάτι από τα έσοδα του κρατικού Προϋπολογισμού και θα πρέπει να αναπληρωθεί το ποσό αυτό, καθώς με αυτά τα χρήματα στηρίζεται το κοινωνικό Κράτος» δήλωσε στον ΑΝΤ1. «Ακόμη, είναι ένας φόρος που θα ευνοήσει ένα προϊόν εισαγόμενο και η μείωση του φόρου σημαίνει πως τα λεφτά θα φύγουν» τόνισε.
Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να απαντήσει στην ακρίβεια. Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST, οι θεσμοί έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά τις μειώσεις ΦΠΑ στα τρόφιμα όπως και ειδικού φόρου κατανάλωσης, από τον οποίον τα έσοδα υπερβαίνουν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Βοήθημα
Αυτό που παραμένει στο τραπέζι είναι η συνέχιση της επιδότησης της ενέργειας για όσο κρατάει η κρίση αλλά και ένα επιπρόσθετο κοινωνικό βοήθημα το οποίο θα δοθεί με βάση εισοδηματικά κριτήρια σε αδύναμους ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια που χτυπάει το καλάθι της νοικοκυράς. Το ύψος του δεν έχει καθοριστεί ακόμη. Και εδώ θα παίξει σημαντικό ρόλο ο δημοσιονομικός χώρος. Το ποσό που θα διανεμηθεί μπορεί να κυμαίνεται από 100 έως 250 εκατομμύρια ευρώ. Θα είναι εφάπαξ. Ο χρόνος που θα διανεμηθεί τοποθετείται λίγο πριν από το Πάσχα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του NEWPOST.
Αποσύρεται;
Στο μεταξύ συνεχίζεται το στρατιωτικό θρίλερ στα σύνορα της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Λίγες ώρες μετά το διάγγελμα του προέδρου Ζελένσκι ότι έχει πληροφορίες ότι η Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου θα είναι η μέρα της ρωσικής εισβολής στη χώρα του, τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τα σύνορα σταδιακά όπως ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές προκαλώντας μία σχετική ευφορία στα χρηματιστήρια όπου άρχισαν να ανεβαίνουν οι μετοχές. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ειρωνευόμενος τις ημερομηνίες που έδινε η Δύση για την εισβολή, και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, αναρωτήθηκε «τι ώρα θα έπρεπε να αρχίσει ο πόλεμος;».
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ανέβασε στη σελίδα της στο Facebook το δικό της δηκτικό σχόλιο: «Η 15η Φεβρουαρίου 2022 θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα της αποτυχίας του δυτικού προπαγανδιστικού πολέμου». Ρώσοι αξιωματούχοι απέδιδαν αυτά τα σενάρια στην δυτική υστερία και ιδιαίτερα των ΗΠΑ από όπου και ξεκίνησαν.
Σύμφωνα με το Reuters, το Κρεμλίνο επισήμανε ότι είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι οι ρωσικές Δυνάμες θα αποσύρονταν σταδιακά όταν θα ολοκληρώνονταν τα γυμνάσια που ήταν προγραμματισμένα.
Νάτο το ΝΑΤΟ!
Το μπρα ντε φερ που παίζεται είναι αν η Ουκρανία μπει στο ΝΑΤΟ. Ο Πούτιν δεν θα επιτρέψει να υπάρχουν νατοϊκές δυνάμεις στα σύνορα του και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα διστάσει να εισβάλει στην Ουκρανία.
Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς που ήταν χθες στο Κίεβο και σήμερα στη Μόσχα, φέρεται να έχει στις αποσκευές του την πρόταση να παγώσει το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας το ΝΑΤΟ για 10 χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Die Welt. Μέχρι όμως ο Πούτιν να έχει τις διαβεβαιώσεις που χρειάζεται το σκηνικό θα παραμένει εκρηκτικό.
Τα δύο σενάρια
Ένα κακό και ένα ήπιο σενάριο υπάρχει για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την προμήθεια του φυσικού αερίου σε περίπτωση που ο Πούτιν κλείσει τις στρόφιγγες προς την Ευρώπη. Συζητήθηκαν στη σύσκεψη που έγινε χθες υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου.
Το «worst case» σενάριο προβλέπει να διακοπεί πλήρως η τροφοδοσία της χώρας με ρωσικό αέριο, με απώλειες 10% έως 20%. Οι εναλλακτικές θα είναι να καλυφθούν οι ανάγκες από φορτία LNG, από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και από το αζέρικο αέριο που φτάνει στην Ελλάδα μέσω του αγωγού TAP. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις και με την Αίγυπτο.
Το ήπιο σενάριο είναι να διακοπεί ο διάδρομος του φυσικού αερίου από Ουκρανία και Λευκορωσία, κάτι που δεν μας αφορά καθώς εδώ φτάνει μέσω Τουρκίας. Η κρίσιμη παράμετρος είναι η διάρκεια της κρίσης για την οποία κανείς δεν στοιχηματίζει.
Πηγή: newpost