MENU

Να επιβάλλουν οι ίδιες οι Ομοσπονδίες (και η ΕΟΕ) όρια ηλικίας ή περιορισμό στις θητείες, ζήτησαν από την κυβέρνηση, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και ο ΣΕΓΑΣ, κατά τη συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της  Βουλής.

Στο επίκεντρο των διαμαρτυριών έχουν βρεθεί οι διατάξεις για το όριο ηλικίας τα 70 έτη και τον περιορισμό στις θητείες (τρεις για προέδρους και δύο για άλλες ιδιότητες) με αναδρομικότητα.

«Η ΔΟΕ θεωρεί ότι πρέπει να θεσπίσουμε όρια ηλικίας ή θητειών. Η ίδια το έκανε για τον εαυτό της, βάζοντας όριο ηλικίας τα 70 χρόνια και 12 χρόνια για την θητεία. Μας έχει προτρέψει να ορίσουμε όρια ηλικίας και θητειών από μόνοι μας. Αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται ανανέωση. Αρκετές Ολυμπιακές Επιτροπές άλλωστε, έχουν θεσπίσει σχετικές διατάξεις» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος που πρότεινε: «Εμείς αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, όχι όμως με νόμο του κράτους αλλά με αυτορρύθμιση των εαυτών μας. Είμαστε αντίθετοι στην αναδρομικότητα» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος.

Σεβαστής: «Ωμή παρέμβαση…»

Ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, ήταν στο ίδιο μήκος με την ΕΟΕ. «Η πρόταση είναι, εκφράστηκε και από την ΕΟΕ, τα όρια της συνταγματικότητας να εξαντλούνται στο να φέρει η Πολιτεία μια διάταξη που να υποχρεώσει όλες τις ομοσπονδίες να προσαρμόσουν τα καταστατικά τους στα θέματα αυτά, με τα αντίστοιχα της δικής του Διεθνούς Ομοσπονδίας. Αυτό είναι το σωστό και το λογικό και αυτό εξαντλεί τα όρια που προβλέπονται από το σύνταγμα: υψηλή προστασία και έλεγχος για τα οικονομικά».

Ο κ. Σεβαστής έκανε λόγο για «ωμή παρέμβαση στο εσωτερικό των αθλητικών οργανώσεων» και προανήγγειλε δικαστικό αγώνα… «Εμείς δεν θα το δεχτούμε. Αυτή τη στιγμή έχω ψηφίσματα από 99% σωματείων του ΣΕΓΑΣ, από 16 ενώσεις και θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος με ότι ένδικο μέσο στα ελληνικά ή τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αν περάσει ο νόμος να τον ανατρέψουμε ή να μην τον εφαρμόσουμε».

Για την αναδρομικότητα στις θητείες, ο Β. Σεβαστής, ήταν κάθετα αρνητικός. «Ο κ. Αυγενάκης μιλούσε για φρέσκο αέρα στις Ομοσπονδίες, έλεγε ότι δεν είναι καλό το μάνατζμεντ και ότι πρέπει να αλλάξει η διοίκηση της, αναφερόμενη στο μπάσκετ και μια σειρά από άλλες δηλώσεις και κύκλων, ότι «όλοι είμαστε λαμόγια και καρεκλοκένταυροι» και αυτό ήταν για να στρώσουν το περιβάλλον προκειμένου να έρθει ένας νόμος ο οποίος να θερίσει, να ξυρίσει συλλήβδην όλες τις ηγεσίες αλλά και μεγάλα μέρη των σημερινών ΔΣ των Ομοσπονδιών. Υπάρχει νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτη, τον οποίο συμφωνήσαμε από δημοκρατική  ευαισθησία. Ο προηγούμενος υπουργός από την ίδια δημοκρατική  ευαισθησία απέσυρε την αναδρομικότητα κι εμείς το αποδεχτήκαμε γιατί πρέπει κάποια στιγμή να εναρμονιστούμε κι εμείς με τα διεθνώς ισχύοντα».

Και κατέληξε: «Το νομοσχέδιο επικαλείται την ασφάλεια δικαίου για να δικαιολογήσει τις παρεμβάσεις. Είναι ασφάλεια δικαίου να έχουμε νόμο χωρίς αναδρομικότητα τον περασμένο Μάρτιο και να έρχεται ην επόμενη κυβέρνηση και να θεσμοθετεί άλλες θητείες, να βάζει όριο ηλικίας που αρχικά δεν υπήρχε αλλά μπήκε μετά τη διαβούλευση και το μάθαμε από τις δηλώσεις, και είναι ασφάλεια δικαίου να έρχεται ένα νομοθέτημα που με τις αναδρομικότητες ξυρίζει τις ηγεσίες αλλά και τα μεγαλύτερα μέρη των ΔΣ των Ομοσπονδιών; Επίσης, λέει ότι για να επικρατήσει ηρεμία, αναστέλλουμε τις διατάξεις για του χρόνου τον Οκτώβριο, για να μην υπάρχει αναταραχή και την ίδια ώρα βάζει την αναδρομικότητα και τα όρια ηλικίας και έχει αναστατώσει όλο τον ελληνικό αθλητισμό».

ΕΟΚ: «Στοχοποιείτε τις Ομοσπονδίες, αντισυνταγματικός ο νόμος για τις θητείες…»

Από τις πρώτες Ομοσπονδίες που αντέδρασαν στις αλλαγές στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών, που φέρνει το υπό συζήτηση αθλητικό νομοσχέδιο, ήταν η Ελληνική Ομοσπονδία Μπάσκετ. Ο πρόεδρος της, Γιώργος Βασιλακόπουλος άλλωστε, θα πρέπει να αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο.

Η ΕΟΚ λοιπόν, συντάχθηκε τον ΣΕΓΑΣ και την ΕΟΕ αλλά και με την ΕΠΟ, και έκανε λόγο για «αντισυνταγματικό νόμο» και για «στοχοποίηση των Ομοσπονδιών».

«Ο νόμος για τις θητείες είναι αντισυνταγματικός. Στοχοποιείτε τις ομοσπονδίες και παρεμβαίνετε στο αυτοδιοίκητό τους. Σε καμία άλλη κατηγορία εκλεγμένων πολιτών δεν υπάρχει όριο στις θητείες. Ελπίζω ότι η κυβέρνηση δεν θα προβεί σε ψήφιση αντισυνταγματικών ρυθμίσεων που να οδηγήσουν και σε αποκλεισμό μας από διεθνείς διοργανώσεις» είπε μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας μπάσκετ, Παναγιώτης Τσαγκρώνης.

Α.Π.

Κοινή γραμμή ΕΟΕ, ΣΕΓΑΣ κατά του νομοσχεδίου για τις θητείες - Αντιδράσεις από ΕΟΚ
EVENTS