MENU

Δώδεκα μήνες ήταν και, πριν προλάβουμε καλά- καλά να συνειδητοποιήσουμε τι γίνεται, πάνε: το 2018 ήρθε, είδε και σύντομα θα λέμε ότι απήλθε, παραχωρώντας σχεδόν κατάκοπο την σκυτάλη στο 2019 που μπαίνει αλλαγή στο γήπεδο.

Τι συνέβη, ωστόσο, αυτόν τον χρόνο στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ποια ήταν τα 18 σημαντικότερα γεγονότα που έλαβαν χώρα, «σημαδεύοντας» το ημερολογιακό του κορμί;

Η συντακτική ομάδα του SDNA τα συγκέντρωσε για χάρη σας και σας τα παρουσιάζει:

Η απόλυτη ντροπή του πράσινου -6

Ο Παναθηναϊκός τους πρώτους μήνες του 2018 βίωσε ορισμένες από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές της ιστορίας του. Από την αποχή των ποδοσφαιριστών από τις προπονήσεις μέχρι τις αφαιρέσεις βαθμών που κατακτήθηκαν στο γήπεδο λόγω οφειλών στον Γενς Βέμερ.

Φυσικά, σε αυτά προστίθεται και η μη αδειοδότηση της ομάδας που είχε ως αποτέλεσμα η φετινή σεζόν να αρχίσει με -6. Όλα τα παραπάνω, βεβαίως, λόγω των άστοχων ενεργειών της διοίκησης του Γιάννη Αλαφούζου.

Τούμπα όλα από ένα… ρολό!

Πιθανώς η πιο διάσημη ιατρική διάγνωση στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που γράφτηκε στο Διαβαλκανικό κέντρο Θεσσαλονίκης: «ένα οίδημα άνω χείλους αριστερά με επιφανειακό θλαστικό τραύμα του σύστοιχου βλεννογόνου, ευαισθησία στην αριστερή κροταφογναθική άρθρωση, αυχεναλγία, ζάλη, ναυτία που απαιτεί 24ωρη παρακολούθηση».

Το περίφημο ρολό ταμειακής που έφυγε από χέρι οπαδού του τότε πρωτοπόρου ΠΑΟΚ και πέτυχε τον Όσκαρ Γκαρθία, ματαίωσε οριστικά κι αμετάκλητα το ντέρμπι του Δικεφάλου με τον Ολυμπιακό για την 23η αγωνιστική και ξεκίνησε ένα θέατρο του παραλόγου, με τους «ερυθρόλευκους» να παίρνουν τελικά το παιχνίδι στα χαρτιά.

Ένα οφσάιντ που έφερε χάος

Γι’ αυτό το ματς μπορεί να γραφτεί ένα ολόκληρο βιβλίο. Ένα ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ που θα έκρινε τον τίτλο, το οποίο αρχικά θα γινόταν κεκλεισμένων των θυρών, αλλά την τελευταία στιγμή αποφασίστηκε να γίνει με κόσμο. Για 90 λεπτά όλα πήγαιναν… κάλμα, μέχρι που συνέβη η φάση που άλλαξε το ελληνικό ποδόσφαιρο, με τον τρόπο που το ξέραμε.

Το γκολ του Βαρέλα δεν μέτρησε ποτέ μολονότι Κομίνης και Ποντίκης έδειξαν αρχικά σέντρα, η εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο και η περίφημη φωτογραφία του, προκάλεσε την άρνηση της ΑΕΚ να συνεχίσει την αναμέτρηση, σκηνικά ανείπωτης τρέλας, με το ντέρμπι να μην λήγει ποτέ και τις δικαστικές αίθουσες να κατακυρώνουν το παιχνίδι υπέρ της Ένωσης.

H ΑΕΚ παίρνει πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια

Όσοι γεννήθηκαν μέσα στη δεκαετία του '90 δεν το είχαν καν σαν ανάμνηση στο μυαλό τους. Όσοι ήταν έφηβοι τότε πλέον ενδέχεται να έχουν και δικά τους παιδιά. 24 χρόνια μακριά από τα πρωταθλήματα ήταν πολλά, πάρα πολλά. Ολόκληρες οπαδικές γενιές ήρθαν και έφυγαν αλλά μέσα στο 2018 αυτή η μαύρη περίοδος τελείωσε για την ΑΕΚ: η Ένωση ήταν και πάλι πρωταθλήτρια Ελλάδας.

Μόλις πέντε χρόνια μετά τον υποβιβασμό της και τρία μετά την επιστροφή της στα σαλόνια της Σούπερ Λίγκα, η ΑΕΚ βρισκόταν και πάλι στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου, η Νέα Φιλαδέλφεια καιγόταν και αναμφισβήτητα ένα μεγάλο γεγονός για το 2018 ολοκληρωνόταν.

Το σήριαλ Παϊρόζ

Τον περασμένο Απρίλη έκανε την εμφάνισή του στην Παναθηναϊκή καθημερινότητα ο Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ. Η υπόθεση του Ταϊλανδού που ουδέποτε ανακοινώθηκε επίσημα ποιους εκπροσωπούσε πέραν της… άγνωστης PanAsia είχε πολλά επεισόδια, πριν φτάσουμε ένα βήμα πριν την απόλυτη απαξίωση που βρισκόμαστε σήμερα.

Ο λόγος; Πλησιάζει η 21η Ιανουαρίου όταν και κλείνει η ΑΜΚ που είχε ανοίξει για να βάλει τα, συμφωνηθέντα με τον Γιάννη Αλαφούζο, χρήματα.

Ξένοι διαιτητές ξανά μετά από 43 χρόνια

Ο Ισπανός Φερνάντεθ Μπορμπαλάν σφύριξε τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ στις 12 Μαΐου και έγινε ο πρώτος ξένος ρέφερι σε τελικό μετά τον Ιταλό Τζιανφράνκο Μενεγκάλι το 1975.

Οι διαιτητές από το εξωτερικό καθιερώθηκαν στο πρωτάθλημα την τρέχουσα σεζόν, επίσης μετά από 43 χρόνια. Ο Αυστριακός Ματίας Γκεστράνιους ορίστηκε στο ντέρμπι ΠΑΟΚ - ΑΕΚ στις 23 Σεπτεμβρίου και από τότε οι άρχοντες των αγώνων ήταν ξένοι σε ακόμη 6 ντέρμπι.

Το back to back του ΠΑΟΚ

Η ΑΕΚ μόλις είχε στεφθεί πρωταθλήτρια και έψαχνε το νταμπλ. Ο ΠΑΟΚ έψαχνε λυσσασμένα μία απόδειξη ότι άδικα έχασε το πρωτάθλημα. Ένας τελικός κυπέλλου θεωρητικά εκτός έδρας για τους ασπρόμαυρους (ΟΑΚΑ), αλλά με ξένο διαιτητή, τον Ισπανό Μπορμπαλάν. Τα αίσχη του Βόλου με την ξακουστή πεζογέφυρα δεν επαναλήφθηκαν ποτέ. Μες το γήπεδο μια άνιση μάχη σαν αυτήν της γάτας με το ποντίκι.

Ένας σαρωτικός, ένας κυριαρχικός ΠΑΟΚ που έκανε ότι ήθελε στο γήπεδο απέναντι σε μία «άδεια» ΑΕΚ. Το φάουλ του Βιεϊρίνια απογείωσε την ασπρόμαυρη κερκίδα και το τελειωτικό χτύπημα από τον Πέλκα έφερε την απόλυτη ηδονή. Το 0-2 σφράγισε back to back κύπελλο για πρώτη φορά στην ιστορία του ΠΑΟΚ, πιθανώς και να ήταν το πιο γλυκό από όλα.

Άρης και ΟΦΗ μένουν και πάλι εδώ

Όπως και να το κάνουμε, είχαν λείψει από τα «σαλόνια»: η βαριά φανέλα τους, ο κόσμος τους που μπορεί να γεμίσει την έδρα του ενός στη Θεσσαλονίκη και του άλλου στην Κρήτη, η γενικότερη αίγλη που περιβάλλει το όνομά τους.

Ευτυχώς, το ξεκίνημα της σεζόν 2018-2019 τους βρήκε στην σωστή κατηγορία: ο Άρης επέστρεψε μετά από μια «μαύρη» τετραετία στη Γ΄ Εθνική και την Footbal League εκεί που δικαιωματικά ανήκει, ενώ και η τριετής περιπέτεια του ΟΦΗ στις μικρότερες κατηγορίες έλαβε τέλος, με το καμάρι της Κρήτης να γυρίζει στην Superleague.

Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη θα μπορούσε να πει κανείς.

Κι εμείς θα συμφωνούσαμε μαζί του...

Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος στον Ολυμπιακό

Έχοντας αγωνιστεί ήδη σε Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος έγραψε ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπογράφοντας μέσα Μαΐου στον τέταρτο μεγάλο της... παρέας, τον Ολυμπιακό. Πρωταθλητής με την Ένωση και MVP της περσινής σεζόν, αποφάσισε στα 32 του να κατηφορίσει προς το αγαπημένο του Καραϊσκάκη για να πρωταγωνιστήσει στην «ερυθρόλευκη» αναγέννηση. Η κόντρα του με την ΑΕΚ κρατάει ακόμη και τα δικαστήρια συνεχίζονται, ενώ στο αγωνιστικό κομμάτι, μετά το φορτσάτο ξεκίνημά του στη σεζόν, σταδιακά άρχισε να «πέφτει».

Είχε 17 συμμετοχές και 6 γκολ μέχρι να τραυματιστεί το τελευταίο δεκαήμερο του Νοέμβρη.

Η ΑΕΚ επιστρέφει στο Champions League μετά το 2006

Υπήρξε μια εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο που η κατάκτηση του πρωταθλήματος σηματοδοτούσε αυτόματα και τη συμμετοχή στους ομίλους του Champions League. Αυτή η εποχή όμως έχει περάσει για τα καλά. Το γεγονός ότι η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα δεν πήγαινε σετ με την επιστροφή της στα αστέρια.

Η ομάδα του Ουζουνίδη έπρεπε να περάσει δυο γύρους για να γίνει μια από 32 ομάδες της φάσης των ομίλων. Και κατάφερε με θριαμβευτικό τρόπο. Άλλωστε, αν η πρόκριση επί της Βίντι δεν ήταν κάτι φοβερό και τρομερό, η πρόκριση που πέτυχαν οι «κιτρινόμαυροι» ένα γύρο πιο πριν με το 1-1 και το 2-1 κόντρα στην Σέλτικ υπήρξε επί της ουσίας το μεγάλο βήμα μιας θριαμβευτικής επιστροφής.

Επιστροφή Τουρέ: Η ιστορία επαναλήφθηκε σαν φάρσα

Ήταν 2 Σεπτεμβρίου όταν ο Γιάγια Τουρέ υπέγραφε το «χρυσό» συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό στα γραφεία της ΠΑΕ ενώ έξω από αυτά χιλιάδες κόσμου παραληρούσε. Η μεγάλη επιστροφή του Ιβοριανού σούπερσταρ ήταν το «δώρο» του Μαρινάκη στον κόσμο της ομάδας και τον ίδιο τον παίκτη που ήθελε να κλείσει την καριέρα του στο Λιμάνι.

Μετά από 101 ημέρες, 5 συμμετοχές και 222 αγωνιστικά λεπτά, καθένα από τα οποία κόστισαν περίπου ένα... πεντοχίλιαρο, βγήκε το κοινή συναινέσει διαζύγιο αφού επιβεβαιώθηκε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται συνήθως σαν φάρσα. Αποδείχθηκε ότι ο Τουρέ δεν είχε καμία σχέση με τον προ 12ετιίας Τουρέ όπως και το ότι ουδέποτε μπόρεσε να ακολουθήσει το απαιτητικό ποδόσφαιρο του Μαρτίνς.

Εποχή Άγγελου στην Εθνική

Μετά την εκτός έδρας ήττα από την Φινλανδία (2-0) στο Nations League, ο Μίχαελ Σκίμπε αποχώρησε από την Εθνική, με τον 65χρονο Άγγελο Αναστασιάδη να παίρνει τη θέση του ως ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός.

Στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια του ομίλου του Nations League η Εθνική νίκησε την Φινλανδία (1-0) και έχασε από την Εσθονία (1-0) τερματίζοντας, εν τέλει, τρίτη στον όμιλό της, πίσω από Φινλανδία και Ουγγαρία και χάνοντας την ευκαιρία να πάει στο Final 4 και να διεκδικήσει την πρόκρισή της στο Euro.

Άραγε, θα μπορέσει ο Άγγελος να επαναφέρει την Ελλάδα στον δρόμο των επιτυχιών;

Τα επεισόδια στο ΑΕΚ- Άγιαξ

Η σεζόν ακριβώς μετά το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια δεν εξελίσσεται ακριβώς ιδανικά για την ΑΕΚ και αυτό είναι ξεκάθαρο. Ωστόσο μια από τις χειρότερες στιγμές της Ένωσης τους τελευταίους μήνες πριν την δύση του 2018 δεν ήταν κάποιο αγωνιστικό αποτέλεσμα αλλά ένα εξωαγωνιστικό γεγονός.

Τα επεισόδια που έγιναν ανάμεσα στους οπαδούς της ΑΕΚ και εκείνους του Άγιαξ στο περιθώριο του αγώνα των δυο ομάδων για το Champions League έκαναν το γύρο του κόσμου, επικύρωσαν με τον χειρότερο τρόπο την κακή εμφάνιση της Ένωσης στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και την κάνουν να αγωνιά για την (δεδομένα βαριά) τιμωρία που θα της επιβληθεί.

Οι υψηλές πτήσεις του Ατρόμητου

Στην πρώτη χρονιά του Νταμίρ Κάναντι στον πάγκο του Ατρόμητου η ομάδα του Περιστερίου ήταν η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος, καθώς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν στην πρώτη θέση και κόντραρε στα ίσια τους «μεγάλους» τερματίζοντας στο -1 από τον τρίτο Ολυμπιακό.

Μάλιστα, εκτός από ωραίο ποδόσφαιρο, οι Περιστεριώτες κατάφεραν να κάνουν και μεγάλες... κηδείες σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ με διπλά σε Καραϊσκάκης και ΟΑΚΑ αντίστοιχα, ενώ έβαλαν δύσκολα και σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό.

Φέτος (μέχρι την 14η αγωνιστική) βρίσκεται στην 3η θέση με 28 βαθμούς, κάνοντας άλλο ένα πολύ καλό ξεκίνημα μετά τον αποκλεισμό στο 95' στην ευρώπη από την Μπρεστ. Ωστόσο ξαναπήρε σπουδαίο διπλό απέναντι στην πρωταθλήτρια ΑΕΚ με 2-0, ενώ κράτησε το βαθμό απέναντι στον ΠΑΟΚ στο Περιστέρι, αποδεικνύοντας πως η ανοδική του πορεία δεν ήταν πυροτέχνημα...

Τα «μωρά» του Δώνη τρελαίνουν κόσμο

Είναι αυτοί που κατάφεραν να επαναφέρουν το χαμόγελο στα πρόσωπα των φίλων του Παναθηναϊκού.

Οι νεαροί, στην πλειοψηφία τους, παίκτες της ομάδας κάτω από τις οδηγίες του Γιώργου Δώνη έπαιξαν ωραίο ποδόσφαιρο και έφεραν θετικά αποτελέσματα στο πρώτο μισό της τρέχουσας περιόδου δείχνοντας με τον πιο πειστικό τρόπο πως στο τριφύλλι υπάρχει ελπίδα.

Ολυμπιακός - Μίλαν 3-1: Μια ιστορική «ερυθρόλευκη» βραδιά

https://streamable.com/5mjgv

13/12/2018, τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Europa League: Η Μίλαν έρχεται στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό ψάχνοντας ένα από... τέσσερα αποτελέσματα για να προκριθεί: νίκη, ισοπαλία, ήττα με ένα γκολ διαφορά, ήττα με δύο γκολ διαφορά αλλά με δύο τουλάχιστον δικά της γκολ.

Οι επτάκις πρωταθλητές Ευρώπης με το μπάτζετ των εκατοντάδων εκατομμυρίων είναι το γκραν φαβορί, όμως ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς και το Καραϊσκάκη έχουν διαφορετική άποψη. Οι «ερυθρόλευκοι» κάνουν ένα από τα σπουδαιότερα ματς της ιστορίας τους, επικρατούν 3-1 και πετυχαίνουν μια ιστορική πρόκριση με ένα 90λεπτο-αποθέωση για το επιθετικό ποδόσφαιρο. Λίγο πριν κλείσει το '18, επί της ουσίας ο Ολυμπιακός πετυχαίνει την πρώτη του πραγματικά μεγάλη νίκη σε κρίσιμο ματς μέσα σε αυτό το ημερολογιακό έτος.

Η «έκρηξη» του Κούγια

Από τις στιγμές που έκαναν ακόμα πιο... ξεχωριστό το 2018 ήταν, φυσικά, και το πρωτοφανές ξέσπασμα του Αλέξη Κούγια. Μετά το τέλος του πρόσφατου παιχνιδιού με κόντρα στον ΠΑΟΚ, ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΛ, θεωρώντας πως η ομάδα του έχει αδικηθεί από τη διαιτησία, απειλεί πως την επόμενη μέρα θα καταθέσει τα δελτία του συλλόγου στην ΕΠΟ- και αυτό ακριβώς κάνει!

Ο Κούγιας πηγαίνει στα γραφεία της ομοσπονδίας στο Γουδί και πετάει τα δελτία των «Βυσσινί», πριν αποχωρήσει εκνευρισμένος.

Τα δελτία, εν τέλει, θα τα παραλάβει εκ νέου άνθρωπος της ΠΑΕ, με τη Λάρισσα να συνεχίζει κανονικά στο πρωτάθλημα...

Ο ξυλοδαρμός στον διαιτητή Θανάση Τζήλο

Το πρωί της Τετάρτης 19 Δεκεμβρίου κουκουλοφόροι είχαν στήσει ενέδρα έξω από το σπίτι του διαιτητή Θανάση Τζήλου, τον οποίο ξυλοκόπησαν βάναυσα προκαλώντας του κακώσεις στο κεφάλι και τα πόδια. «Ένας με κρατούσε, δύο με χτυπούσαν! Άνδρες με θηριώδεις διαστάσεις!» φέρεται να ήταν ένα απόσπασμα της κατάθεσής του στην αστυνομία.

Η επίθεση στον Τζήλο επέφερε την αναβολή της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, καθώς οι διαιτητές αποφάσισαν να κάνουν αποχή σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η υπόθεση δεν έχει εξιχνιασθεί.

Αντίο 2018: Οι 18 στιγμές που «σημάδεψαν» το ελληνικό ποδόσφαιρο φέτος