MENU
Χρόνος ανάγνωσης 4’

Ο Μάνταλος, η κριτική και ο... κανιβαλισμός!

0

Υπάρχει μια απαράβατη αρχή στον κόσμο των πωλήσεων. Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο! Εκτός από τις φορές που έχει άδικο και τότε μπορεί πανηγυρικά να πάει να… ψωνίσει αλλού. Ο κόσμος, οι θεατές, οι οπαδοί, οι φίλαθλοι, οι χούλιγκαν – όπως θέλει ας τους πει ο καθένας – έχουν το ρόλο του πελάτη. Πληρώνουν για να βλέπουν. Πληρώνουν για να κρίνουν. Πληρώνουν, ενίοτε, και για να μπορούν να ξεσπάνε. Δυσάρεστο, αλλά πραγματικό. Όρια είναι πρακτικά αδύνατον να μπουν, εξ ου και φαινόμενα όπως αυτό που βιώνει η ΑΕΚ και κυρίως ο Πέτρος Μάνταλος από το προηγούμενο Σάββατο.

Το όνομα θα μπορούσε να είναι κάποιο άλλο. Έχουν υπάρξει πολλοί αποδιοπομπαίοι τράγοι στο πέρασμα των χρόνων, τόσο στην Ένωση όσο και σε άλλες ομάδες. Ο Χρήστος Μαλαδένης για πολλά χρόνια, ο Κώστας Κατσουράνης τη σεζόν 2005-06, ο Ρότζερ Γκερέιρο, ο Ζούλιο Σέζαρ ̇όλοι τους, όσο λογικό ή παράλογο κι αν φαίνεται, πέρασαν από αυτή την ίδια θέση με τον Πέτρο Μάνταλο. Ήταν οι παίκτες που η κερκίδα λάτρευε να μισεί. Οι παίκτες που ήξερες ότι θα στοχοποιήσει όταν κάτι πάει στραβά, οι παίκτες από τους οποίους είχε τις περισσότερες απαιτήσεις, οι παίκτες που στην κακή τους βραδιά δεν τους έσωζαν ούτε πέντε εξομολογήσεις και δέκα μετάνοιες!

Αντίστοιχα παραδείγματα θα βρούμε παντού. Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης και ο Κλάους στον ΠΑΟΚ, ο Λουκάς Βύντρα και ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος στον Παναθηναϊκό, ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος κάποτε στον Ολυμπιακό. Κάθε ομάδα έχει τα δικά της παραδείγματα σε διαφορετικά χρονικά σημεία και στην ΑΕΚ όλο το μαύρο σύννεφο έχει κάτσει αυτή τη στιγμή πάνω από το κεφάλι του Πέτρου Μάνταλου! Είναι, όμως, δικαιολογημένη η οργή;

Συνήγορος του πολίτη!

Αν ήταν αστικό δικαστήριο, οι εναγόμενοι δε θα είχαν την παραμικρή τύχη. Τα πειστήρια είναι υπέρ του αρχηγού της ΑΕΚ και η γενικότερη κατακραυγή θα έπεφτε στο κενό. Είναι προφανές ότι ο Πέτρος Μάνταλος δεν είναι σε καλή κατάσταση, ήταν προφανές ότι το Σάββατο ήταν σε κακή βραδιά και έπρεπε να έχει αντικατασταθεί, αλλά εθελούσια αλλαγή δεν υπάρχει στο ποδόσφαιρο. Η κακή του εικόνα συνοδεύτηκε τα επόμενα 24ωρα με μια άνευ προηγουμένου κριτική, η οποία έφτασε σε επίπεδα κανιβαλισμού. Υπήρχαν κατηγορίες για κακή ζωή και κακή φυσική κατάσταση, για έλλειψη διάθεσης και πάθους, για τουπέ και ύφος.

Ο συνήγορος παίρνει τη θέση του, όχι για να ανατρέψει την «κατηγορία» της κακής απόδοσης στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, αλλά για όλες τα υπόλοιπα που του προσάπτει ο κόσμος. Σχεδόν όλα τα δεινά, πλην τη μείωση συντάξεων.

  1. Ο Πέτρος Μάνταλος έπαιξε σε όλο το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Ήταν μέσα σε τουλάχιστον τρεις ευκαιρίες της ΑΕΚ, που οι επιθετικοί έμειναν ένα κλικ πίσω από τη μπάλα. Ο αρχηγός της Ένωσης ήταν ο ποδοσφαιριστής που έδωσε – μεταξύ άλλων – και την κάθετη πάσα στον Μάρκο Λιβάγια, στη φάση που η ΑΕΚ ζητάει πέναλτι.
  2. Στο 64ο λεπτό δική του εκτέλεση φάουλ πέρασε ελάχιστα δίπλα από το δοκάρι του Διούδη, που βάσει των ριπλέι δύσκολα θα προλάβαινε να αποκρούσει.
  3. Τα στατιστικά του στο ματς ήταν τα εξής: Δύο σουτ, 0/6 γεμίσματα, οκτώ πάσες, εφτά λάθη, δύο κλεψίματα.
  4. Άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά στο ματς είναι τα εξής: Ο Λιβάγια, ο Χουλτ, ο Μπογιέ και ο Μπακάκης είχαν περισσότερα λάθη. Ο Οικονόμου τον ίδιο αριθμό. Ο Τσιγκρίνσκι ήταν ο μοναδικός με περισσότερες πάσες και μόνο ο Χουλτ είχε τα ίδια γεμίσματα προς την περιοχή.

Τα παραπάνω τέσσερα σημεία δεν είναι η γραμμή υπεράσπισης. Είναι η πραγματικότητα. Στην ίδια πραγματικότητα, ο Μάνταλος χάλασε τη φάση του Μάρκο Λιβάγια που ήταν σε καλύτερη θέση για κεφαλιά και σε αντεπίθεση της ΑΕΚ προς το τέλος του ματς έχασε το κοντρόλ και τα παράτησε. Απάθεια ή μήπως κούραση; Αδιαφορία ή μήπως πόνος; Ερχόμαστε, λοιπόν, στη δεύτερη ανάγνωση της υπόθεσης του Πέτρου Μάνταλου.

  1. Ο αρχηγός της ΑΕΚ έχει παίξει 596 λεπτά στο πρωτάθλημα. Είναι έκτος σε λεπτά συμμετοχής πίσω από τον Μπάρκα, τον Μπακάκη, τον Σιμόες, τον Λιβάγια και τον Μπακασέτα.
  2. Έχει παίξει 542 λεπτά στην Ευρώπη και ένα επιπλέον 90λεπτο με την Εθνική. Στα ματς των ομίλων του Champions League έχει παίξει 265 λεπτά και ο μοναδικός παίκτης που τον έχει ξεπεράσει σε συμμετοχή είναι ο Νίκλας Χουλτ με 270.
  3. Στα 265 αυτά λεπτά, έχει τρέξει 28,4 χιλιόμετρα. Όχι τόσο λίγα, αν αναλογιστούμε ότι ο Αντρέ Σιμόες σε 259 λεπτά έχει τρέξει τέσσερα χιλιόμετρα παραπάνω.
  4. Ο Πέτρος Μάνταλος υπέστη θλάση πρώτου βαθμού στις 7 Αυγούστου και αρχικά θα έχανε και τα δύο ματς με την Σέλτικ. Έπαιξε αλλαγή, τελικά, στον επαναληπτικό.
  5. Ο Πέτρος Μάνταλος ένιωσε ενοχλήσεις στο αριστερό του γόνατο πριν το ματς με τον Ολυμπιακό και έμεινε εκτός για το ντέρμπι και το επόμενο ματς με τον Απόλλωνα Αθηνών.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν αναιρεί την κακή απόδοση του Πέτρου Μάνταλου. Τίποτα από τα προαναφερθέντα δεν αφαιρεί από τον θεατή/οπαδό/φίλαθλο το δικαίωμα της κριτικής. Εκεί, όμως, που αρχίζει ο κανιβαλισμός τελειώνει το δίκιο. Γιατί ο πελάτης δεν έχει πάντα δίκιο! Ενίοτε, συχνά για να λέμε τα πράγματα με το όνομά του, έχει… παροξυσμό!

Ο Μάνταλος, η κριτική και ο... κανιβαλισμός!