MENU

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ζωής φίλοι μου, μεγαλύτερο και από εκείνο του τριγώνου των Βερμούδων επιτέλους λύθηκε. Χρειάστηκε να περάσουν 7 ολόκληρα χρόνια για να καταλάβουμε τι είχε συμβεί στον Καλόπουλο και τον βοηθό του στο ντέρμπι των «αιωνίων» στο Καραϊσκάκη, τότε που δεν μέτρησε το γκολ του Κατσουράνη, που καλυπτόταν από τον μισό Πειραιά, το Γαλάτσι και το υπόλοιπο Αττικής. Όσοι υποστήριζαν ότι οι δυο άνδρες είχαν προσβληθεί από οξεία γκρανκασίτιδα και απλώς ακολουθούσαν τις οδηγίες του γιατρού του στοιχήματος «Έτσι τέτοιο γ.. θέλανε τα μ… στο 92’», πήγαν κουβά. Άλλο πράγμα είχε συμβεί και το αποκάλυψε με μια μικρή καθυστέρηση ο Δημήτρης Καλόπουλος μιλώντας στον «FAIR PLAY FM 96,1».

Ο πρώην διαιτητής κλήθηκε (ως ο πλέον αρμόδιος) να σχολιάσει τη φάση της Νέας Σμύρνης στην οποία λίγο έλειψε να σπάσει το δικό του ρεκόρ με το οφσάιντ του «Κατσούρ». Και έτσι ξαφνικά, έκανε τη μεγάλη αποκάλυψη: «Σαφώς η γραμμή της μεγάλης περιοχής βοηθά. Αλλά παρόλα αυτά ο βοηθός δεν παίρνει τη σωστή απόφαση στην ακύρωση του γκολ του Μασούρα. Εγώ θέλω να κάνω μια πρόβλεψη και να πω ότι εάν υπάρχει ξανά περιστατικό κραυγαλέου λάθους από τον επόπτη παρόμοιο μ’ αυτό που έγινε στον αγώνα του Πανιωνίου με τον ΠΑΟΚ και με τον Ολυμπιακό, θα πρέπει να δούμε εάν υπάρχει κάποιο θέμα φωτισμού στο στάδιο. Έχουμε να κάνουμε με δυο κραυγαλέα λάθη από την πλευρά του πρώτου διαιτητή και στα δύο ματς». Το λέει από προσωπική εμπειρία ο Καλόπουλος γιατί αυτό είχε συμβεί και στο Καραϊσκάκη.

Επειδή είχε ξεχάσει να πληρώσει το ρεύμα ο πρόεδρος, η ΔΕΗ άρχισε να του το κόβει με δόσεις. Πρώτα έσβησε τον προβολέα πίσω από τον βοηθό και τον άφησε να παίζει τυφλόμυγα μέσα στα σκοτάδια. Γι’ αυτό έκανε λάθος. Είδε τους 7 παίκτες του Ολυμπιακού που κάλυπταν τον Κατσουράνη και νόμιζε ότι ήταν η Μεγάλη Άρκτος, η Κασσιόπη και ο Ηνίοχος. Και επειδή η αμφιβολία είναι πάντα υπέρ του συγγενή του Υψηλάντη αμυνόμενου, υπέδειξε το οφσάιντ.

Άρα για να μην υπάρχει ξανά παρόμοιο θέμα θα πρέπει οι βοηθοί σε Νέα Σμύρνη και Καραϊσκάκη να φοράνε κράνος μεταλλεργάτη με ενσωματωμένο φακό πάνω, ή στην ανάγκη να φέρνουν τη λάμπα απ’ το πυροφάνι για να φωτίζουν την εστία και να μη χάνουν τόσο εύκολες φάσεις.

Και ας μην ξεχνάμε φίλοι μου ότι οι διαιτητές είναι τα εύκολα θύματα. Όπως θα έλεγαν και οι γείτονες τους «Ήταν καλά παιδιά, ήσυχα, δεν είχαν δώσει ποτέ δικαιώματα». Γι’ αυτό και τους στηρίζει ο Καλόπουλος: «Εγώ πάντα είμαι υπέρ του διαιτητή και πάντα θέλω να βρω τον λόγο που έκανε αυτό το λάθος. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι πραγματικά άρρωστη. To ποδόσφαιρο νοσεί βαριά γιατί όποιο λάθος και να γίνει, η αντίπαλη ομάδα διαμαρτύρεται. Υπάρχουν τρεις πυλώνες ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακός, που ό,τι και να συμβεί θα φωνάξουν». Αυτά είναι τα αποτελέσματα της εξυγίανσης. Έφερε την αρρώστια και μόλυνε τον αγνό κόσμο του ποδοσφαίρου.

Παλιά που η Superleague έσφυζε από υγεία διαμαρτύρονταν μόνο ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ (και καμιά εικοσαριά ακόμα ομάδες) και ο Ολυμπιακός απαντούσε «κάντε επενδύσεις και μετά μας μιλάτε για τη διαιτησία». Τώρα εκεί μας κατάντησαν οι αλήτες. Να κλαίει ο Μποτία στα αποδυτήρια και να ξεβάφει το μαονί μαλλί του Γαβαθιώτη από την αδικία.

Αυτά βλέπει και ο Καλόπουλος και με το δίκιο του έχει παράπονα από τους ποδοσφαιριστές: «Στο ντέρμπι ΑΕΚ –ΠΑΟΚ οι παίκτες είχαν εντελώς διαφορετική συμπεριφορά κόντρα στον ξένο διαιτητή. Θα πρέπει να κάνουν το ίδιο και με τους Έλληνες διαιτητές. Αυτό είναι το παράπονο μου». Δικαιολογημένο.

Γιατί και η διαιτησία του Φινλανδού στο ντέρμπι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ δεν είχε και πολλές διαφορές από αυτές που βλέπουμε κάθε Κυριακή στη Superleague. Σαν να βλέπεις σεσημασμένο Έλληνα ρέφερι ήταν. Κάθε 10 δευτερόλεπτα διέκοπτε το ματς, ισοφάριζε το ένα λάθος με δεύτερο, υποδείκνυε οφσάιντ σε φάση που ο παίκτης καλυπτόταν από 3 διμοιρίες ποδοσφαιριστών και στο ημίχρονο απειλούσε ότι θα το διακόψει επειδή δεν κατέβηκε ο πρόεδρος να του ευχηθεί καλή επιτυχία και καλή νέα σχολική σεζόν.

Γι’ αυτό και ο Δημήτρης Καλόπουλος ζητάει μια εύλογη πίστωση χρόνου για τα νέα μας ταλέντα: «Έχουν αλλάξει αρκετά, ο πίνακας των διαιτητών ανανεώθηκε κατά 70% και υπάρχει έλλειμμα εμπειρίας. Θα πρέπει να δοθεί μια πίστωση χρόνου στους νέους διαιτητές». Ειδικά ο βοηθός στο ματς της Νέας Σμύρνης, που ‘ναι νέο παιδί πρέπει να στηριχτεί με κάθε τρόπο γιατί είναι παιδικό το λάθος του θα το ρίξει μπόι.

Αν τρώει κάθε μέρα αθερίνα και κουτσομούρα που είναι πλούσιες σε φώσφορο και μπουν και οι προβολείς του γηπέδου στο νυχτερινό τιμολόγιο για να μην πέφτει η τάση, θα αφήσει εποχή. Πρώτος θα είναι κάθε Κυριακή στο σύστημα Tendex του Σάββα.

7 χρόνια μετά: Λύθηκε το μυστήριο με το οφσάιντ του Κατσουράνη