MENU

Μάριος Τριβιζάς: Μεγάλη ευκαιρία, με μικρό ρίσκο...

Το στοιχείο που δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς εν όψει του αποψινού ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό, είναι ότι τα δεδομένα πριν από τη διεξαγωγή του διαφέρουν σε σχέση με τα δύο προηγούμενα... πρώτα ραντεβού τους, από τη μέρα της επιστροφής της Ένωσης στη Σούπερ Λίγκα. Κάτι που είναι πολύ εύκολα διακριτό στην ατμόσφαιρα και δίνει διαφορετικό χαρακτήρα και στο ίδιο το παιχνίδι.

Τη σεζόν 2015-16, η ΑΕΚ πήγε στο Καραϊσκάκη την 7η αγωνιστική, ούσα ήδη πέντε βαθμούς πίσω και γνώρισε μια ήττα που την έβγαλε εκτός παιχνιδιού και δρομολόγησε εξελίξεις (αλλαγή Δέλλα). Πέρσι, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν, πάλι στο Φάληρο, την 6η αγωνιστική (αλλά στο τέταρτο ματς της σεζόν, λόγω των αναβολών), με την ΑΕΚ να είναι μεν ένα βαθμό μπροστά, αλλά να μην έχει εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να βρεθεί μόνη πρώτη ένα ματς πριν, με τον Ηρακλή (0-0) και το κλίμα να είναι ήδη βαρύ για τον Τιμούρ Κετσπάγια, που ουσιαστικά τελείωσε εκείνο το βράδυ.

Φέτος, οι Κιτρινόμαυροι έκαναν με τη Λαμία αυτό που δεν μπόρεσαν πέρσι κόντρα στον Ηρακλή, έπιασαν την ευκαιρία να βρεθούν μόνοι πρώτοι στη βαθμολογία, αλλά αυτό είναι το δευτερεύον. Το βασικό είναι ότι με την εικόνα τους σε αυτό το πρώτο διάστημα της σεζόν, με την πρόκριση στους ομίλους του Europa League, με τα αποτελέσματα και στις τρεις διοργανώσεις, με την απόδοσή τους, έχουν πετύχει να αναγνωρίζεται πως τη δεδομένη στιγμή είναι η πιο έτοιμη ομάδα. Κι αυτή που περνά το καλύτερο «φεγγάρι».

Τον ρόλο που είχε η ΑΕΚ τα δύο προηγούμενα χρόνια, τώρα τον έχει ο Ολυμπιακός. Είναι αυτός που αντιμετωπίζει την εσωστρέφεια, που έχει προβληματίσει με την εικόνα του και που η καρέκλα του προπονητή του... τρίζει. Το αποψινό ντέρμπι για την Ένωση είναι μια μεγάλη ευκαιρία απλώς να καταστήσει απόλυτα σαφές -πρώτα στον εαυτό της και μετά στους υπόλοιπους- ότι αυτή τη χρονιά μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα. Ότι είναι έτοιμη. Το +5 πριν φύγει ο Σεπτέμβρης δεν δίνει σε κανέναν πρωτάθλημα. Τα παράπλευρα κέρδη, όμως, μπορεί να είναι καθοριστικά.

Την ίδια στιγμή η υγεία που βγάζει ο «οργανισμός» της ΑΕΚ, πείθει ότι ακόμη και μια «λογική στραβή» θα μπορέσει να τη διαχειριστεί και να προχωρήσει, ούσα ακόμη δυνατή στο παιχνίδι. Είναι σαφές ότι με αυτό τον τρόπο προσεγγίζει όλες αυτές τις μέρες το παιχνίδι και ο Μανόλο Χιμένεθ. Δεν θέλησε σε καμία περίπτωση να του δώσει τον χαρακτήρα του τελικού, γιατί δεν είχε σε καμία περίπτωση λόγο να το κάνει.

Την πίεση αυτή τη χρονική στιγμή την έχει όλη πάνω του ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ δεν έχει κανένα λόγο να τη... μοιραστεί μαζί του. Πρέπει να παίξει το ντέρμπι με τα πραγματικά του δεδομένα, που είναι υπέρ της. Στην προκειμένη περίπτωση, έχει μπροστά της μια μεγάλη ευκαιρία, με... μικρό ρίσκο.

Γιώργος Νοικοκύρης: Με τις καλύτερες συνθήκες…

Στο πρώτο ντέρμπι της χρονιάς, στο ΟΑΚΑ απέναντι στην ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός πηγαίνει να παίξει έχοντας ήδη χάσει 4 βαθμούς στις πρώτες 4 αγωνιστικές, έχοντας τον προπονητή του σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και με την «πλάτη στον τοίχο», διανύοντας μια κάκιστη αγωνιστική περίοδο και βιώνοντας την απαξίωση από την αντίπαλη πλευρά που βίωσε πάνω-κάτω το περσινό καλοκαίρι μετά την αποτυχία στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Πάει δηλαδή στο ΟΑΚΑ να παίξει απέναντι στην ΑΕΚ που βρίσκεται στο +2 μετά από 4 αγωνιστικές με τις… καλύτερες συνθήκες για αυτόν!

Δεν μπερδεύτηκα, ούτε κάνω τον «τρελό», είναι αυτό ακριβώς που πιστεύω. Βάλτε μέσα στα παραπάνω και την παράμετρο Σιδηρόπουλος για να «δέσει το γλυκό».

Πάμε να τα δούμε ένα προς ένα λοιπόν. Ξεκινώντας από το τέλος. Ο Σιδηρόπουλος είναι ο πιο «γουρλής» διαιτητής στα ντέρμπι για τον Ολυμπιακό. Ο… κορυφαίος που πάντα κάνει λάθη και πάντα τυχαία είναι όλα εις βάρος του Ολυμπιακού. Όπως έκανε στο 3-0 στο Καραϊσκάκη πέρσι με την ΑΕΚ, στο 3-0 στο Καραισκάκη πέρσι με τον ΠΑΟ και στο 0-1 για το Κύπελλο πέρσι στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ.

Ο Μπέσνικ Χάσι απ την άλλη ξέρει πολύ καλά πως αν αποτύχει απέναντι στην ΑΕΚ τότε θα είναι «θαύμα» αν παραμείνει στην ομάδα. Όπως συνέβη πέρσι πριν από την τριάρα με τον Μπέντο, αλλά πριν το 0-1 με τον Χάρα στο ΟΑΚΑ για το Κύπελλο με τον Περέιρα. Η κακή αγωνιστική εβδομάδα που πέρασε ο Ολυμπιακός με τα τρία ανεπιτυχή αποτελέσματα ήταν αποτέλεσμα κακών επιλογών του ίδιου του προπονητή σε μεγάλο βαθμό. Το ρόστερ του Ολυμπιακού έγινε ξαφνικά για τους… εξυγιαντές για τα «μπάζα», ο Ολυμπιακός όπως το περσινό καλοκαίρι απομυθοποιήθηκε γρήγορα-γρήγορα και όλοι της απέναντι πλευράς περιμένουν «πάρτι» στο ΟΑΚΑ από τους «κιτρινόμαυρους». Θεωρούν πως ο Ολυμπιακός θα αποτελέσει εύκολη λεία στις ορέξεις των επίδοξων πρωταθλητών μετά από 23 ολόκληρα χρόνια, όμως ξεχνούν πως τέτοιες συνθήκες είναι «βούτυρο στο ψωμί» για τους «ερυθρόλευκους». Το καλύτερο «δώρο» που μπορείς να κάνεις στον Ολυμπιακό είναι να τον υποτιμήσεις. Και το έχουν κάνει ήδη. Αν θα το δεχθούν με χαρά οι «ερυθρόλευκοι» θα το μάθουμε σύντομα.

Όπως και να έχει ένα είναι σίγουρο. Την 5η αγωνιστική κανείς δεν παίρνει το πρωτάθλημα. Ψυχολογικό θα είναι το προβάδισμα για τον νικητή, αν υπάρξει.

Το ντέρμπι των bloggers...