MENU

Χρησιμοποιώντας τη μνήμη μας, το αρχείο μας, αλλά και τα «ψαχτήρια» του ίντερνετ, τα διαιτητικά λάθη που βρήκαμε σε αγώνες ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού στην Τούμπα είναι αμέτρητα, ωστόσο εστιάζουμε σε αυτά όπου το αποτέλεσμα πραγματικά αλλοιώθηκε.

Ήταν μια περίοδος προς το τέλος της δεκαετίας του ’90 και αρχές των ’00, όπου το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στο ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν η ύπαρξη και ο μηχανισμός λειτουργίας της περίφημης «παράγκας».

Στο διάστημα εκείνο, διεξήχθησαν τρία παιχνίδια, τα οποία έμειναν για πάντα στην ιστορία λόγω της διαιτησίας, ενώ στα δύο από αυτά προκλήθηκαν και σοβαρότατα επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα βαρύτατες «καμπάνες» για τον ΠΑΟΚ.

Ας τα θυμηθούμε…

 Σεζόν 1998-99: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-2 

Αν ρωτήσεις έναν ΠΑΟΚτζή ποια «σφαγή» από τη διαιτησία του έχει μείνει αξέχαστη, η πρώτη που θα του έρθει στο μυαλό θα είναι αυτή από τον Γιάννη Παπαπέτρου και τους βοηθούς Βλάχο και Φεσόπουλο τον Οκτώβριο του 1998.

Με το σκορ να είναι στο 1-1, ο Γκόγκιτς φεύγει στο 80’ από θέση οφσάιντ (που δεν υποδεικνύει ο Φεσόπουλος) μόνος του προς το τέρμα του ΠΑΟΚ. Ο Κατσαμπής τον προλαβαίνει, βάζει το πόδι του και διώχνει καθαρά την μπάλα. Ο Παπαπέτρου που είχε μείνει δεκάδες μέτρα πίσω και πολύ μακριά από τη φάση, δίνει πέναλτι, υποστηρίζοντας αργότερα ότι είδε τον Κατσαμπή να… τραβάει τη φανέλα του Γκόγκιτς.

Ο Γεωργάτος ευστόχησε στο πέναλτι (1-2), όμως τρία λεπτά αργότερα (84’) από φάουλ του Φρατζέσκου, ο Τάκολα σηκώνεται για κεφαλιά και ισοφαρίζει σε 2-2. Ο Παπαπέτρου δείχνει αρχικά σέντρα, όμως ο βοηθός Βλάχος μένει καρφωμένος στη θέση του σηκώνοντας τη σημαία, έχοντας «δει» χέρι του Τάκολα. Ο Παπαπέτρου ακυρώνει το γκολ (που φαίνεται να είναι καθαρό) και ακολουθεί πανδαιμόνιο…

Οπαδοί του ΠΑΟΚ μπουκάρουν στον αγωνιστικό χώρο και παίρνουν στο κυνήγι τους διαιτητές. Ιστορική έχει μείνει η φράση του παρατηρητή της ΕΠΑΕ, Λευτέρη Γενεράλη, που βλέποντας την κατάσταση φωνάζει στον Παπαπέτρου «σφύρα το να φύγουμε»! Και πράγματι, η αθλητική δικαιοσύνη έκρινε αργότερα (γράφοντας επίσης ιστορία) ότι το ματς ολοκληρώθηκε κανονικά στο 84’(!), ώστε να μην αφαιρεθούν βαθμοί από τον ΠΑΟΚ…

Να σημειωθεί ότι ο παρατηρητής διαιτησίας του αγώνα, Δημήτρης Ντάουλας, είχε παραπέμψει τον Παπαπέτρου και τους βοηθούς, θεωρώντας ότι δεν υπήρχε πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού και πως το γκολ του Τάκολα ήταν καθαρό.

 Σεζόν 2000-01: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 2-4 

Με νωπές ακόμα τις μνήμες από τις «ομορφιές» Παπαπέτρου, ο Γιώργος Κασναφέρης ανεβαίνει στην Τούμπα και γίνεται πρωταγωνιστή σε άλλο ένα παιχνίδι.

Πριν συμπληρωθούν 40 λεπτά στον αγώνα, ο Γ.Χ. Γεωργιάδης έχει αποβληθεί με δύο κίτρινες για θέατρο εντός περιοχής: και οι δύο ήταν ανύπαρκτες, αφού η μία ήταν όντως ανατροπή και πέναλτι, ενώ στην άλλη δεν υπάρχει πέναλτι, αλλά και η πτώση του Γεωργιάδη δεν ήταν θέατρο.

Ανατροπή εντός περιοχής του Ναλιτζή στο 14’, του Οκκά στο 38’ και ένα χέρι του Αμανατίδη στο 45’, ήταν φάσεις που συζητήθηκαν έντονα, όπως και το ανύπαρκτο οφσάιντ με το οποίο κόπηκε ο Οκκάς στο 15’.

Στο τέλος του αγώνα επικράτησε χάος: ο Κασναφέρης αποχώρησε αιμόφυρτος από τον αγωνιστικό χώρο, ενώ η ΚΕΔ παρέπεμψε τον ίδιο, τους δύο βοηθούς, αλλά και τον παρατηρητή διαιτησίας Κοντογιαννίδη, που είχε χαρακτηρίσει τη διαιτησία τους «πολύ καλή»!

Σεζόν 2001-02: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-1 

Ο Ολυμπιακός ανοίγει το σκορ με τον Γιαννακόπουλο να είναι σε εμφανέστατη θέση οφσάιντ, αλλά αυτή ήταν μια ασήμαντη λεπτομέρεια για τον Θανάση Μπριάκο σε εκείνο το ματς. Ο Σπάσιτς ισοφάρισε στο 84’ και ο ΠΑΟΚ «έσωσε» τον βαθμό, ωστόσο στο 90’ δεν του δόθηκε πέναλτι-μαρς σε ανατροπή του Γιασεμή από τον Αμανατίδη.

Ο Μπριάκος παραπέμφθηκε για τις δυο φάσεις που έκριναν για άλλη μια φορά το αποτέλεσμα, αλλά το… θετικό αυτή τη φορά ήταν ότι δεν είχαμε κάποιο «ντου» στον αγωνιστικό χώρο και ο ΠΑΟΚ δεν τιμωρήθηκε…

«Σφύρα το να φύγουμε» (vids)!