MENU

Το ελληνικό ποδόσφαιρο για άλλη μία χρονιά, εκτός από τα γήπεδα θα παιχθεί στα δικαστήρια.

Οι περισσότεροι από τους παράγοντες έχουν μετατρέψει το Εφετείο σε δεύτερο σπίτι τους, οι πιο πολλοί προερχόμενοι από την ΕΠΟ (από την... αμαρτωλή Ομοσπονδία του παρελθόντος υπάρχουν κατηγορούμενοι σε όλες τις υποθέσεις) και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για πέντε υποθέσεις, μόνο η μία από τις οποίες θα τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα στο νέο χρόνο.

Το «koriopolis» λοιπόν, αναμένεται μέσα στον Γενάρη ή το αργότερο τον Φεβρουάριο, να ολοκληρωθεί σε δεύτερο βαθμό με 26 πλέον κατηγορούμενους ενώ το ίδιο διάστημα αναμένεται και η απόφαση για την κάρτα υγείας σε πρώτο βαθμό, όπου οι κατηγορούμενοι είναι 30.

Η δίκη για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλάδας την περίοδο 2004-06 θα αρχίσει τον Φεβρουάριο με οχτώ κατηγορούμενους, έχοντας ήδη στις πλάτες της μία διακοπή ενώ η υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» του ελληνικού ποδοσφαίρου που μετατράπηκε σε συμμορία, πήρε τον δρόμο προς το δικαστήριο αλλά προέκυψε… στάση μετά την έφεση από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Τέλος, στην υπόθεση με τις πλαστές ενημερότητες 20 κατηγορούμενοι, ανάμεσα τους και πρώην στελέχη της ΕΠΟ, περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για να μάθουν αν θα παραπεμφθούν σε δίκη.

Διαβάστε αναλυτικά από το SDNA, τι ισχύει για τις πέντε υποθέσεις.

Μετά την παραγραφή έμειναν 26 στο «koriopolis»

Ξεκίνησαν 84 και τελικά έμειναν 26 οι κατηγορούμενοι στο «koriopolis» έπειτα και από την παραγραφή της κατηγορίας για συμμετοχή σε παράνομο στοιχηματισμό. Κατηγορούμενοι όπως ο Αβραάμ Παπαδόπουλος και ο Κώστας Μενδρινός που είχαν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό, τελικά απαλλάχθηκαν.

Στις 28 Νοεμβρίου, η Εισαγγελέας έδρας Ευδοκία Παύλου πρότεινε την ενοχή των 25 και απομένει η απόφαση από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μέσα στον Γενάρη.

Για τον Αχιλλέα Μπέο προτείνεται η ενοχή για δωροδοκία στους αγώνες Αστέρας Τρίπολης – Πανσερραϊκός και Αστέρας Τρίπολης - Ολυμπιακός Βόλου σε βαθμό πλημμελήματος. Το κατηγορητήριο πάντως, έχει ελαφρύνει αφού έχουν «πέσει» οι κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.

Για τον Γιώργο Τσακογιάννη η ενοχή για εκβίαση, δωροδοκία και στοιχηματική απάτη στο παιχνίδι Πόντιοι Κατερίνης - Αετός Σκύδρας, για δωροδοκία στους αγώνες Ηλιούπολη - Λεβαδειακός, Εθνικός Αστέρας - Ηλιούπολη, Ηλιούπολη - Εθνικός Πειραιά, σε βαθμό πλημμελήματος, για διεξαγωγή αγώνων στοιχήματος, κακουργηματική νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα και για οπλοκατοχή.

Ακόμη, προτάθηκε η ενοχή για τον Γιάννη Κομπότη που πρωτόδικα είχε τιμωρηθεί σε φυλάκιση 30 μηνών με τριετή αναστολή, για δωροδοκία στον αγώνα Ηλιούπολη – Λεβαδειακός.

Για τους Γιώργο Μπάκο και Γιώργο Μποροβήλο προτάθηκε η ενοχή για δωροδοκία στο Πανσερραικός - Αστέρας Τρίπολης, στο Αστέρας Τρίπολης - Ολυμπιακός Βόλου και απόπειρα δωροδοκίας στο Αστέρας Τρίπολης - Καβάλα, σε βαθμό πλημμελήματος.

Η εισαγγελική πρόταση για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους είναι η εξής:

- Καρακουλιας: ένοχος για διεξαγωγή αγώνων στοιχήματος, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα (κακούργημα).

- Δημόπουλος: ένοχος για διεξαγωγή αγώνων στοιχήματος, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα (κακούργημα).

- Ζαβαντίας: ένοχος για δωροδοκία στο Απόλλων Καλαμαριάς - Αχιλλέας Τριανδρίας (πλημμέλημα), στο Διαγόρας - Ατρόμητος (πλημμέλημα), στο Διαγόρας - Πιερικός (πλημμέλημα), για διεξαγωγή στοιχήματος (κακούργημα), για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (κακούργημα).

- Γεωργιτσάκος: ένοχος για δωροδοκία στο Διαγόρας-Ατρόμητος (πλημμέλημα), για διεξαγωγή στοιχήματος

- Ντότσης: ένοχος για διεξαγωγή στοιχήματος, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (κακούργημα)

- Νικολόπουλος: ένοχος για δωροδοκία στο Ηλιούπολη - Λεβαδειακός (πλημμέλημα), στο Ηλιούπολη - Εθνικός Πειραιώς (πλημμέλημα)

- Παντέλης: ένοχος για δωροδοκία στο Εθνικός Αστέρας - Ηλιούπολη (πλημμέλημα), στο Ηλιούπολη-Εθνικός Πειραιώς (πλημμέλημα)

- Πουλόπουλος, Νταμπασης, Ρουτζιέρης, Προβατιδης: ένοχοι για δωροδοκία στο Διαγόρας - Ατρόμητος (πλημμέλημα), αθώοι για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

- Ναυρινιάδης: ένοχος για δωροδοκία στο Πόντιοι - Αετός Σκύδρας (πλημμέλημα) και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (πλημμέλημα).

- Δήμου: ένοχος για δωροδοκία στο Διαγόρας - Πιερικός (πλημμέλημα).

- Σιδηρόπουλος: ένοχος για δωροδοκία στο Δόξα Δράμας - Εθνικός Πειραιά (πλημμέλημα), Γιάννενα - Διαγόρας (πλημμέλημα), διεξαγωγή αγώνων στοιχήματος, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα (κακούργημα).

- Τζιβελέκης: ένοχος για διεξαγωγή αγώνων στοιχήματος.

- Βυθοπούλου: ένοχη για διεξαγωγή αγώνων στοιχήματος.

- Τσεκεριδης: ένοχος για δωροδοκία στο Διαγόρας - Ατρόμητος, στο Δόξα - Εθνικός και στο Γιάννενα - Διαγόρας, για διεξαγωγή αγώνων στοιχήματος και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

- Διγώνης, Γαλέος, Αδαμάκης: ένοχοι για διεξαγωγή αγώνων στοιχήματος.

- Μόνο για τον πρώην πρόεδρο της Ηλιούπολης Νίκο Χάλκο η πρόταση είναι αθωωτική λόγω αμφιβολιών.

Η ένοχη κάρτα υγείας

Στην υπόθεση της κάρτας υγείας οι κατηγορούμενοι είναι 30 και η εισαγγελική πρόταση από τον Χαράλαμπο Τζώνη είναι ενοχοποιητική για 13 κατηγορούμενους, οι εννέα από τους οποίους προέρχονται από την ΕΠΟ.

Οι τρεις μάλιστα, είναι πρώην πρόεδροι, ο Βασίλης Γκαγκάτσης, ο Σοφοκλής Πιλάβιος και ο Γιώργος Γκιρτζίκης (την «επίμαχη» περίοδο ήταν ταμίας).

Η κατηγορία που αποδίδεται είναι αυτή της απιστίας. Ότι ζημίωσαν δηλαδή, την περιουσία της ΕΠΟ κατά 13 εκατ. ευρώ περίπου χρηματοδοτώντας ένα έργο που ποτέ δεν υλοποιήθηκε αφού ο αριθμός των μετρήσεων που προβλέπονταν στις συμβάσεις δεν καλύφθηκε ποτέ. Τα χρήματα όμως, από τα ταμεία της ΕΠΟ προς τιςε εταιρίες, έφυγαν.

Η εισαγγελική πρόταση που έγινε στις 15 Νοεμβρίου, προβλέπει ενοχή για εννέα από τους 22 κατηγορούμενους της ΕΠΟ. Εκτός από τους Βασίλη Γκαγκάτση, Γιώργο Γκιρτζίκη και Σοφοκλή Πιλάβιο, ο Χαράλαμπος Τζώνης πρότεινε και την ενοχή των Οικονομίδη, Σιντόρη, Τοπολιάτη, Χατζηαποστόλου, Προύντζου, Καραμελίδη.

Από πλευράς των εμπλεκόμενων εταιρειών Opentec και PC Systems προτάθηκε η ενοχή των Παντελή Κύρκα, Κωνσταντίνου Θεοδοσίου, Ιωσήφ Αβραμίδη, Κωνσταντίνου Βουρδάκη.

Ο Εισαγγελέας έδρας πρότεινε εξάλλου, την αθώωση 13 πρώην μελών της ΕΠΟ, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Σαρρής που κατήγγειλε τη σύμβαση το 2013. Οι υπόλοιποι 12 είναι οι: Αριστείδης Σταθόπουλος, Νίκος Φύριος, Γιάννης Σιγάλας, Νίκος Αθανασόπουλος, Θεόδωρος Φωτίου, Γιάννης Δεσύλας, Γιάννης Καλύβας, Ευάγγελος Μαζαράκης, Χρήστος Σάββας, Βασίλης Μάντζιος, Σπύρος Καλογιάννης, Σωκράτης Παπαδόπουλος. Από τις δύο εταιρίες προτείνεται η αθώωση των Ιωνα Χατζηιωνά, Γιώργου Λυγεράκη, Αθανάσιου Ισμαήλου και Αριστείδη Σταυρόπουλου.

Αυτό που απομένει μέσα στο επόμενο δίμηνο είναι η απόφαση του δικαστηρίου, σε πρώτο βαθμό. Σε δεύτερο… καλό 2020.

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου

Στις 19 Δεκεμβρίου ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στο Ε’ Πενταμελές Εφετείο η δίκη για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλάδας, της ΕΠΟ την περίοδο 2004-2006.

Η δίκη διεκόπη για τις 12 Φεβρουαρίου αφού οι δικηγόροι των κατηγορουμένων, όπως ο Αλέξης Κούγιας που έχει αναλάβει τον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βασίλη Γκαγκάτση, είχαν κωλύματα με παρουσία σε άλλες δίκες.

Παρόντες στο δικαστήριο ήταν μόνο οι δύο από τους οχτώ κατηγορούμενους, ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Χατζηαποστόλου και ο πρώην σύμβουλος της Ομοσπονδίας Σωκράτης Παπαδόπουλος. Απουσίαζαν οι Βασίλης Γκαγκάτσης, Γιώργος Γκιρτζίκης, Γιώργος Σιντόρης, Γιάννης Οικονομίδης (όλοι τους πρώην παράγοντες της Ομοσπονδίας) και οι Πασχάλης Παπαδόπουλος και Γιώργος Κόγιας που κατηγορούνται για «απιστία από κοινού εκ της οποίας η ζημιά υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ και ήδη 30.000 ευρώ».

Εισαγγελέας έδρας είναι ο Χαράλαμπος Τζώνης, ο οποίος βρίσκεται και στην έδρα της υπόθεσης της κάρτας υγείας της ΕΠΟ και έχει προτείνει την ενοχή 13 κατηγορουμένων.

Η υπόθεση αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου για δύο αγωνιστικές περιόδους (2004-2005, 2005-2006). Ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η ΕΠΟ το 2004 είχε κριθεί άγονος αφού καμία προσφορά δεν ήταν πάνω από 10 εκατ. ευρώ, η Ομοσπονδία προκήρυξε νέο αλλά οι εταιρίες που είχαν καταθέσει προτάσεις, αρνήθηκαν να συμμετέχουν.

Τα δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλάδας, για την περίοδο σεζόν 2004-2005 κατέληξαν τελικά, σε τρίτη εταιρία έναντι μόλις 1.1 εκατ. ευρώ, και στη συνέχεια στην ΕΡΤ. Η εταιρία έβγαλε κέρδος 300.000 ευρώ, η δε, δημόσια τηλεόραση, είχε βγει και αυτή κερδισμένη καθώς η πρόταση που είχε καταθέσει για τις δύο χρονιές ήταν μόλις 6,1 εκατ. ευρώ. Η μόνη χαμένη της υπόθεσης ήταν η ΕΠΟ.

Η δίκη ακόμη δεν έχει ξεκινήσει αλλά αναμένεται σε πρώτο βαθμό να έχει ολοκληρωθεί μέσα στη νέα χρονιά.

Πάει ή δεν πάει… δικαστήριο η «συμμορία» του ποδοσφαίρου;

Από το 2012 και τις καταγγελίες του τότε αναπληρωτή προέδρου της ΚΕΔ, Χρήστου Σάββα για «στημένους» πίνακες διαιτησίας, κρατάει η υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο που απαριθμούσε αρχικά 34 κατηγορούμενους και στη συνέχεια 28.

Η κατηγορία της «εγκληματικής οργάνωσης» μετετράπη στην πλημμεληματική κατηγορία της «σύστασης συμμορίας» για ορισμένους από τους κατηγορούμενους, ενώ υπάρχει ακόμη η κατηγορία της αλλοίωσης αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων και της δωροδοκίας - δωροληψίας σε βαθμό κακουργήματος και όχι πλημμελήματος, όπως στο koriopolis.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου την τελευταία ημέρα της προθεσμίας, άσκησε έφεση κατά του βουλεύματος που παρέπεμπε τους «28» σε δίκη. Αν γίνει δεκτή η εισαγγελική έφεση, η υπόθεση επιστρέφει σε νέο Συμβούλιο Εφετών. Αν όχι η υπόθεση θα οδηγηθεί στο ακροατήριο.

Μαζί με τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, κατηγορούμενοι είναι ακόμη οι: Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ), Θόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ), Άρης Σταθόπουλος (πρώην αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΠΟ), Γιάννης Παπακωνσταντίνου (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος ΕΠΟ), Νίκος Προύντζος (πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΟ), Γιώργος Δούρος (πρώην αρχιδιαιτητής), Θανάσης Μπριάκος (πρώην αρχιδιαιτητής).

Ακόμη, οι: Κώστας Ιωαννίδης, Γιάννης Κάμπαξης, Απόστολος Αμπάρκιολης, Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, Θανάσης Γιάχος, Ηλίας Σπάθας (πρώην διαιτητές), Γιώργος Αρβανιτίδης (πρώην πρόεδρος ΠΑΕ Βέροια), Γιώργος Λαναρής (πρώην γενικός αρχηγός Βέροιας).

Στη λίστα είναι και οι: Κώστας Μπάρμπας, Δημήτρης Αμαραντίδης, Ηλίας Ιωάννου, Αλέξανδρος Καλογέρης, Δημήτρης Μάνος, Χαράλαμπος Παυλίδης, Γιώργος Σκαθαρούδης, ​Πέρεζ Μορένο (πρώην ποδοσφαιριστές Βέροιας), Γιώργος Σπανός (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ατρόμητος), Γιάννης Αγγελόπουλος (τεχνικός διευθυντής ΠΑΕ Ατρόμητος), Σα Πίντο (πρώην προπονητής Ατρόμητου), Γιάννης Κομπότης (πρώην πρόεδρος ΠΑΕ Λεβαδειακός).

Το Συμβούλιο Εφετών για τις πλαστές ενημερότητες

Η τελευταία υπόθεση αφορά τις πλαστές ενημερότητες της ΕΠΟ.

Την υπόθεση είχε αναλάβει ο ειδικός ανακριτής διαφθοράς Γιώργος Ανδρεάδης, αμέσως μετά την υπόθεση της συμμορίας του ποδοσφαίρου. Το πόρισμα της οικονομικής αστυνομίας κάνει λόγο για 66 πλαστές ή μη έγκυρες φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες, τη χρονική περίοδο 2002-2014 από 27 ποδοσφαιρικές ομάδες, που τις χρησιμοποιούσαν για να κάνουν μεταγραφές.

Αρχικά είχαν εμπλακεί 38 φυσικά πρόσωπα ανάμεσα στους οποίους και τρεις πρώην πρόεδροι της ΕΠΟ, πρόεδροι ομάδων, στελέχη της Ομοσπονδίας οι οποίοι απολογήθηκαν στον κ. Ανδρεάδη. Τελικά, απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 20 πρόσωπα μεταξύ των οποίων και δύο πρώην πρόεδροι της Επιτροπής Ιδιότητας και Μεταγραφών της ΕΠΟ.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι η πλαστογραφία και η απάτη σε βαθμό κακουργήματος και η υπόθεση είναι στο Συμβούλιο Εφετών που αναμένεται να αποφασίσει εντός της χρονιάς, ποιοι από τους 38 κατηγορούμενους θα παραπεμφθούν σε δίκη.

2019: «Μπάλα» με τις δικαστικές υποθέσεις του ελληνικού ποδοσφαίρου
EVENTS