MENU

Οι πρωτοφανείς καθυστερήσεις στα ελληνικά δικαστήρια είναι ο κανόνας. Αυτήν την εβδομάδα, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, επρόκειτο να καθίσει στο εδώλιο ένας Κροάτης μάνατζερ, ο Αντε Σάπινα.  Κατηγορείται ότι έστησε τον ποδοσφαιρικό αγώνα Πανιωνίου – Διναμό Τιφλίδας το 2004. Εδώ και 18 χρόνια αυτή η υπόθεση δεν λέει να τελεσιδικήσει και αναβλήθηκε για μια ακό.η φορά. 

Οι μάρτυρες είτε ξέχασαν τι συνέβη είτε δεν θυμούνται τις καταθέσεις τους είτε έφυγαν από τη ζωή. Κι όμως: Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στοιχηματική απάτη της εικοσαετίας, για την οποία ο πειθαρχικός επιθεωρητής της UEFA Πέτερ Λιμάχερ είχε δηλώσει ότι «ο αγώνας της Νέας Σμύρνης μας έκανε να καταλάβουμε πώς σκέφτονται οι άνθρωποι που χειραγωγούν τους ποδοσφαιριστές». Ταυτόχρονα ο αείμνηστος πρόεδρος της UEFA Λέναρντ Γιόχανσον είχε δηλώσει ευθέως το 2006 ότι «το ματς Πανιωνίου – Διναμό Τιφλίδας ήταν στημένο». Μάλιστα πονταρίστηκαν 5 εκατ. δολ.! 

Ο Αντε Σάπινα κατηγορήθηκε και στη Γερμανία για στημένα ματς. Σε συνεργασία με το Γερμανό διαιτητή Χόιτσερ φρόντιζε να έρχονται τα αποτελέσματα που ήθελε ώστε να στοιχηματίζει δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Καταδικάστηκε, φυλακίστηκε και εξέτισε την ποινή του. Παρότι τα αδικήματα στη Γερμανία έγιναν σε μεταγενέστερο χρόνο από την Ελλάδα, ο Σάπινα δεν έχει τελειώσει με τη δικαστική του περιπέτεια στη χώρα μας. Αυτή είναι και η πιο μεγάλη απόδειξη ότι το ελληνικό δικαιακό σύστημα χωλαίνει.

Να ήταν μόνον αυτό;

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι στη μοναδική περίπτωση που είχαμε καταδίκες για προσυνεννοημένα αποτελέσματα, όλα τα αδικήματα παραγράφηκαν! Η εφετειακή απόφαση άργησε να καθαρογραφτεί και ο Αρειος Πάγος αναγκάστηκε εκ του νόμου να στείλει στα σκουπίδια τις καταδίκες.

Για να μη ρίχνουμε όλα τα βάρη στους δικαστές, οφείλουμε να πούμε ότι πολλοί απ’ αυτούς εργάζονται χωρίς εργαλεία. Οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς ματαιοπονούν με τους φακέλους της Sportradar, καθώς δεν διαθέτουν ούτε επιτροπές εμπειρογνωμόνων ούτε πραγματογνώμονες ούτε υφίσταται διεθνή συνεργασία με την Eurojust. Οι ανακριτές που είναι οι διώκτες του διαδικτυακού στοιχήματος, δεν έχουν Ιντερνετ στο γραφείο τους. Και οι δικαστές βρίσκονται ενώπιον κολοβών δικογραφιών, οι οποίες ποτέ δεν ερευνήθηκαν μέσω της τεχνογνωσίας.

Ολο αυτό το περιβάλλον δεν μπορεί να πείσει τον πολίτη ότι το κράτος θέλει να χτυπήσει με αποτελεσματικότητα τη διαφθορά. Ειδικά στο ποδόσφαιρο το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο γιατί πρόκειται για ένα κοινωνικό αγαθό που σε κάνει να ξεφεύγεις από τα τετριμμένα. Ούτε γι’ αυτό δεν φροντίζουν οι προύχοντες.

Αργότερα από αργά
EVENTS